Hriešne čokoládové recepty

Zažite sladký čokoládový valentínsky víkend a ak náhodou nemáte s kým osláviť tento sviatok, obdarujte aspoň seba!

Brownies s pistáciami(Zdroj: Isifa)

Brownies s pistáciami
Suroviny na viac porcií

  • 200 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 200 g masla
  • 80 g kakaového prášku
  • 60 g hladkej múky
  • 340 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 100 g najemno posekaných mandlí
  • 200 g pistácií
  • 1 ČL prášku do pečiva

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou a vymiešajte dohladka. Rúru predhrejte na 180 stupňov, formu vysteľte papierom na pečenie. Vo väčšej miske zmiešajte mandle, kakao, múku, cukor a prášok do pečiva. Rozpustenú čokoládu s maslom postupne primiešavajte k sypkým surovinám. Nakoniec dôkladne primiešajte vajíčka. Cesto prelejte do formy a pečte približne 25 minút. V polovici pečenia posypte na povrchu pistáciami. Pred servírovaním dozdobte kakaom.

Tip: Je iba na vás, po akých orieškoch siahnete. Môžete ich dokonca nahradiť sušeným ovocím, nasekanou čokoládou alebo penovými cukríkmi.


Čokoládovo-orechové biskvity
Suroviny viac porcií

  • 100 g orechov (mandle, vlašské, lieskové, pistácie...)
  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, slivky, brusnice...)
  • 150 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 450 g hladkej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 100 ml roztopeného masla alebo olej
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 220 g cukru
  • 4 vajíčka
  • vanilková alebo mandľová aróma
  • múka na pomúčenie dosky

V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a kakao. V inej miske rozšľahajte vajíčka a odoberte z tejto napenenej zmesi približne dve lyžice bokom na záverečné potieranie. K vajíčkam primiešajte cukor, arómu, olej a nakoniec múkovú zmes. Vypracujte hladké keksíkové cesto. Rozdeľte ho na dve časti a na pomúčenej doske vyvaľkajte. Do stredu nasypte sušené a kandizované ovocie a orechy a cesto poskladajte do rolády. Rukami vytvarujte a popritláčajte. Postup zopakujte aj s druhým cestom. Obidva kmene preložte na plech vystlatý papierom na pečenie a potrite odloženými vajíčkami. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút. Po vybratí nechajte krátko asi na 5 minút vychladnúť a potom rozkrájajte na kusy. Tie znovu poukladajte na plech a pečte ďalších 15 minút. V polovici času ich otočte na druhú stranu, aby schli rovnomerne. Po úplnom vychladnutí môžete biskvity skladovať v dóze.

Tip: Biskvity a sušienky sú i veľmi pekným, dekoratívnym a navyše chutným a dlhotrvajúcim darčekom. Stačí ich zabaliť do celofánu a previazať stuhou.


Koláč z bielej čokolády zdobený jablkovými ružičkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 160 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • múka na vysypanie dosky

Na plnku:

  • 1 balenie vanilkového pudingu (Zlatý klas na krémy)
  • 400 ml smotany
  • 200 g bielej čokolády
  • 4 vajíčka
  • cukor podľa chuti

Na dozdobenie:

  • 2-3 jablká
  • škoricový cukor

Zo všetkých surovín vypracujte krehké cesto podobné lineckému. Môžete ho nechať na chvíľku schladiť. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske, preneste do formy, popichajte vidličkou a prikryte papierom na pečenie. Papier zaťažte suchou fazuľou alebo starými mincami či keramickými guľôčkami, aby sa cesto pri pečení nevydulo. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 - 20 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Medzitým zahrejte polovicu smotany a rozpustite v nej čokoládu. Zvyšnú smotanu rozmixujte dohladka spolu s vajíčkami a pudingovým práškom. Obidve časti spojte a za stáleho miešania uvarte na krém. Podľa potreby doslaďte. Ešte teplý krém vylejte na korpus a povrch zarovnajte. Po vychladnutí rozkrájajte a porcie dozdobte jablkovými ružičkami a posypte škoricovým cukrom.

Tip: Jablká umyte a strúhajte škrabkou na dlhé pásy, podobne ako keď ich zbavujete šupky alebo strúhate zemiaky. Z tenkých pásov vytvarujte zavinutím ružičky. Môžete si pomôcť špáradlom alebo krátkym zapečením v rúre na pásiku krehkého alebo lístkového cesta. Ak sa necítite natoľko zruční, povrch môžete dozdobiť i roztopenou alebo nastrúhanou čokoládou, alebo drobným bobuľovým ovocím.


Čokoládové košíčky
Suroviny na viac porcií

  • 160 g horkej čokolády
  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 230 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 4 PL kvalitného kakaa

Čokoládu rozpustite nad parou alebo vo vodnom kúpeli. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom dopenista, postupne po jednom zapracovávajte vajíčka a potom čokoládu. Nakoniec primiešajte múku miešanú s kakaom a práškom do pečiva. Plech na mafiny vysteľte papierovými košíčkami, naplňte cestom tak do trištvrte a pečte 15 - 20 minút. Pred servírovaním dozdobte maslovým krémom, pudingom alebo čokoládou. Skúsiť môžete i krém z bielej čokolády uvedený v recepte vyššie, vyšľahaný s trochou masla.

Tip: Keďže ide o recept na cupcake, mali by ste ich servírovať určite potreté krémom, pretože ako je o nich známe, nikdy nenapuchnú do výšky, na rozdiel od nadýchaných až dokonca popraskaných mafinov. Šikovnejší ich môžu dokonca vydlabať a naplniť do hĺbky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  4. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  6. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 12 440
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 229
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 326
  4. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 822
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 798
  6. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 577
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 631
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 553
  9. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 333
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 139

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop