Hriešne čokoládové recepty

Zažite sladký čokoládový valentínsky víkend a ak náhodou nemáte s kým osláviť tento sviatok, obdarujte aspoň seba!

Brownies s pistáciami(Zdroj: Isifa)

Brownies s pistáciami
Suroviny na viac porcií

  • 200 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 200 g masla
  • 80 g kakaového prášku
  • 60 g hladkej múky
  • 340 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 100 g najemno posekaných mandlí
  • 200 g pistácií
  • 1 ČL prášku do pečiva

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou a vymiešajte dohladka. Rúru predhrejte na 180 stupňov, formu vysteľte papierom na pečenie. Vo väčšej miske zmiešajte mandle, kakao, múku, cukor a prášok do pečiva. Rozpustenú čokoládu s maslom postupne primiešavajte k sypkým surovinám. Nakoniec dôkladne primiešajte vajíčka. Cesto prelejte do formy a pečte približne 25 minút. V polovici pečenia posypte na povrchu pistáciami. Pred servírovaním dozdobte kakaom.

Tip: Je iba na vás, po akých orieškoch siahnete. Môžete ich dokonca nahradiť sušeným ovocím, nasekanou čokoládou alebo penovými cukríkmi.


Čokoládovo-orechové biskvity
Suroviny viac porcií

  • 100 g orechov (mandle, vlašské, lieskové, pistácie...)
  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, slivky, brusnice...)
  • 150 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 450 g hladkej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 100 ml roztopeného masla alebo olej
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 220 g cukru
  • 4 vajíčka
  • vanilková alebo mandľová aróma
  • múka na pomúčenie dosky

V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a kakao. V inej miske rozšľahajte vajíčka a odoberte z tejto napenenej zmesi približne dve lyžice bokom na záverečné potieranie. K vajíčkam primiešajte cukor, arómu, olej a nakoniec múkovú zmes. Vypracujte hladké keksíkové cesto. Rozdeľte ho na dve časti a na pomúčenej doske vyvaľkajte. Do stredu nasypte sušené a kandizované ovocie a orechy a cesto poskladajte do rolády. Rukami vytvarujte a popritláčajte. Postup zopakujte aj s druhým cestom. Obidva kmene preložte na plech vystlatý papierom na pečenie a potrite odloženými vajíčkami. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút. Po vybratí nechajte krátko asi na 5 minút vychladnúť a potom rozkrájajte na kusy. Tie znovu poukladajte na plech a pečte ďalších 15 minút. V polovici času ich otočte na druhú stranu, aby schli rovnomerne. Po úplnom vychladnutí môžete biskvity skladovať v dóze.

Tip: Biskvity a sušienky sú i veľmi pekným, dekoratívnym a navyše chutným a dlhotrvajúcim darčekom. Stačí ich zabaliť do celofánu a previazať stuhou.


Koláč z bielej čokolády zdobený jablkovými ružičkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 160 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • múka na vysypanie dosky

Na plnku:

  • 1 balenie vanilkového pudingu (Zlatý klas na krémy)
  • 400 ml smotany
  • 200 g bielej čokolády
  • 4 vajíčka
  • cukor podľa chuti

Na dozdobenie:

  • 2-3 jablká
  • škoricový cukor

Zo všetkých surovín vypracujte krehké cesto podobné lineckému. Môžete ho nechať na chvíľku schladiť. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske, preneste do formy, popichajte vidličkou a prikryte papierom na pečenie. Papier zaťažte suchou fazuľou alebo starými mincami či keramickými guľôčkami, aby sa cesto pri pečení nevydulo. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 - 20 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Medzitým zahrejte polovicu smotany a rozpustite v nej čokoládu. Zvyšnú smotanu rozmixujte dohladka spolu s vajíčkami a pudingovým práškom. Obidve časti spojte a za stáleho miešania uvarte na krém. Podľa potreby doslaďte. Ešte teplý krém vylejte na korpus a povrch zarovnajte. Po vychladnutí rozkrájajte a porcie dozdobte jablkovými ružičkami a posypte škoricovým cukrom.

Tip: Jablká umyte a strúhajte škrabkou na dlhé pásy, podobne ako keď ich zbavujete šupky alebo strúhate zemiaky. Z tenkých pásov vytvarujte zavinutím ružičky. Môžete si pomôcť špáradlom alebo krátkym zapečením v rúre na pásiku krehkého alebo lístkového cesta. Ak sa necítite natoľko zruční, povrch môžete dozdobiť i roztopenou alebo nastrúhanou čokoládou, alebo drobným bobuľovým ovocím.


Čokoládové košíčky
Suroviny na viac porcií

  • 160 g horkej čokolády
  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 230 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 4 PL kvalitného kakaa

Čokoládu rozpustite nad parou alebo vo vodnom kúpeli. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom dopenista, postupne po jednom zapracovávajte vajíčka a potom čokoládu. Nakoniec primiešajte múku miešanú s kakaom a práškom do pečiva. Plech na mafiny vysteľte papierovými košíčkami, naplňte cestom tak do trištvrte a pečte 15 - 20 minút. Pred servírovaním dozdobte maslovým krémom, pudingom alebo čokoládou. Skúsiť môžete i krém z bielej čokolády uvedený v recepte vyššie, vyšľahaný s trochou masla.

Tip: Keďže ide o recept na cupcake, mali by ste ich servírovať určite potreté krémom, pretože ako je o nich známe, nikdy nenapuchnú do výšky, na rozdiel od nadýchaných až dokonca popraskaných mafinov. Šikovnejší ich môžu dokonca vydlabať a naplniť do hĺbky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  8. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  9. Kam do tepla v januári?
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  4. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  5. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  6. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  9. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  10. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 249
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 987
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 779
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 3 372
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 928
  6. Kam do tepla v januári? 2 534
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 309
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 195
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 468
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 430

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Sedem tehotenských mýtov a faktov

Gynekológ odpovedá na časté povery a presvedčenia, ktoré si ženy medzi sebou vymieňajú.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.