Hriešne čokoládové recepty

Zažite sladký čokoládový valentínsky víkend a ak náhodou nemáte s kým osláviť tento sviatok, obdarujte aspoň seba!

Brownies s pistáciami(Zdroj: Isifa)

Brownies s pistáciami
Suroviny na viac porcií

  • 200 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 200 g masla
  • 80 g kakaového prášku
  • 60 g hladkej múky
  • 340 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 100 g najemno posekaných mandlí
  • 200 g pistácií
  • 1 ČL prášku do pečiva

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou a vymiešajte dohladka. Rúru predhrejte na 180 stupňov, formu vysteľte papierom na pečenie. Vo väčšej miske zmiešajte mandle, kakao, múku, cukor a prášok do pečiva. Rozpustenú čokoládu s maslom postupne primiešavajte k sypkým surovinám. Nakoniec dôkladne primiešajte vajíčka. Cesto prelejte do formy a pečte približne 25 minút. V polovici pečenia posypte na povrchu pistáciami. Pred servírovaním dozdobte kakaom.

Tip: Je iba na vás, po akých orieškoch siahnete. Môžete ich dokonca nahradiť sušeným ovocím, nasekanou čokoládou alebo penovými cukríkmi.


Čokoládovo-orechové biskvity
Suroviny viac porcií

  • 100 g orechov (mandle, vlašské, lieskové, pistácie...)
  • 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, slivky, brusnice...)
  • 150 g čokolády s vyšším obsahom kakaa
  • 450 g hladkej múky
  • 50 g kakaového prášku
  • 100 ml roztopeného masla alebo olej
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 220 g cukru
  • 4 vajíčka
  • vanilková alebo mandľová aróma
  • múka na pomúčenie dosky

V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a kakao. V inej miske rozšľahajte vajíčka a odoberte z tejto napenenej zmesi približne dve lyžice bokom na záverečné potieranie. K vajíčkam primiešajte cukor, arómu, olej a nakoniec múkovú zmes. Vypracujte hladké keksíkové cesto. Rozdeľte ho na dve časti a na pomúčenej doske vyvaľkajte. Do stredu nasypte sušené a kandizované ovocie a orechy a cesto poskladajte do rolády. Rukami vytvarujte a popritláčajte. Postup zopakujte aj s druhým cestom. Obidva kmene preložte na plech vystlatý papierom na pečenie a potrite odloženými vajíčkami. Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút. Po vybratí nechajte krátko asi na 5 minút vychladnúť a potom rozkrájajte na kusy. Tie znovu poukladajte na plech a pečte ďalších 15 minút. V polovici času ich otočte na druhú stranu, aby schli rovnomerne. Po úplnom vychladnutí môžete biskvity skladovať v dóze.

Tip: Biskvity a sušienky sú i veľmi pekným, dekoratívnym a navyše chutným a dlhotrvajúcim darčekom. Stačí ich zabaliť do celofánu a previazať stuhou.


Koláč z bielej čokolády zdobený jablkovými ružičkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 160 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1/2 balíčka vanilínového cukru
  • múka na vysypanie dosky

Na plnku:

  • 1 balenie vanilkového pudingu (Zlatý klas na krémy)
  • 400 ml smotany
  • 200 g bielej čokolády
  • 4 vajíčka
  • cukor podľa chuti

Na dozdobenie:

  • 2-3 jablká
  • škoricový cukor

Zo všetkých surovín vypracujte krehké cesto podobné lineckému. Môžete ho nechať na chvíľku schladiť. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske, preneste do formy, popichajte vidličkou a prikryte papierom na pečenie. Papier zaťažte suchou fazuľou alebo starými mincami či keramickými guľôčkami, aby sa cesto pri pečení nevydulo. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15 - 20 minút. Hotový korpus nechajte vychladnúť. Medzitým zahrejte polovicu smotany a rozpustite v nej čokoládu. Zvyšnú smotanu rozmixujte dohladka spolu s vajíčkami a pudingovým práškom. Obidve časti spojte a za stáleho miešania uvarte na krém. Podľa potreby doslaďte. Ešte teplý krém vylejte na korpus a povrch zarovnajte. Po vychladnutí rozkrájajte a porcie dozdobte jablkovými ružičkami a posypte škoricovým cukrom.

Tip: Jablká umyte a strúhajte škrabkou na dlhé pásy, podobne ako keď ich zbavujete šupky alebo strúhate zemiaky. Z tenkých pásov vytvarujte zavinutím ružičky. Môžete si pomôcť špáradlom alebo krátkym zapečením v rúre na pásiku krehkého alebo lístkového cesta. Ak sa necítite natoľko zruční, povrch môžete dozdobiť i roztopenou alebo nastrúhanou čokoládou, alebo drobným bobuľovým ovocím.


Čokoládové košíčky
Suroviny na viac porcií

  • 160 g horkej čokolády
  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 230 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 4 PL kvalitného kakaa

Čokoládu rozpustite nad parou alebo vo vodnom kúpeli. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom dopenista, postupne po jednom zapracovávajte vajíčka a potom čokoládu. Nakoniec primiešajte múku miešanú s kakaom a práškom do pečiva. Plech na mafiny vysteľte papierovými košíčkami, naplňte cestom tak do trištvrte a pečte 15 - 20 minút. Pred servírovaním dozdobte maslovým krémom, pudingom alebo čokoládou. Skúsiť môžete i krém z bielej čokolády uvedený v recepte vyššie, vyšľahaný s trochou masla.

Tip: Keďže ide o recept na cupcake, mali by ste ich servírovať určite potreté krémom, pretože ako je o nich známe, nikdy nenapuchnú do výšky, na rozdiel od nadýchaných až dokonca popraskaných mafinov. Šikovnejší ich môžu dokonca vydlabať a naplniť do hĺbky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 274
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 232
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 9 383
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 972
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 375
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 280
  7. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 6 084
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 342
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 176
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 410

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

DOMOV

Nikomu neverte. Pri virtuálnych menách platí aj takéto pravidlo

Bitcoin nie je len pre zločincov, hovorí prevádzkovateľ bitcoinmatu.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.