Lídrom tohto hnutia bol vinár István Szepsy, ktorý už v tom čase patril k ideovým vodcom tokajských vinárov.
Jeho iniciatíva vychádzala z presvedčenia, že geologická rozmanitosť Tokaja je taká vzácna a miestny terroir je taký bohatý, podmienky také excelentné, že sa dajú porovnať s francúzskym Burgundskom. Szepsy a po ňom aj ďalší vinári, začali vyrábať suché furminty, selektované na základe jednotlivých vinohradov.
Furmint 2009
István Szepsy, Tokaj, Maďarsko
Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)
Potenciál: 3-5 rokov
Cenová kategória: 20 eur
Výsledkom bolo, že kým pred 15 – 20 rokmi poznala názvy ako Szent Tamás, Nyúlászó, Úrágya len hŕstka miestnych vinárov, v súčasnosti sú už tieto vinohrady a hony všeobecne známe. V niektorých prípadoch sa dokonca stali legendami v očiach milovníkov suchých tokajských vín.
Tokaj je však vo svete naďalej známy svojimi sladkými vínami, predovšetkým výbermi. Stáročia budovania identity a medzinárodnej reputácie sa nedá dohnať za desaťročia-dve. Čas ukáže, či si tieto suché vína nájdu svoje miesto tam, kde ich István Szepsy vysníval: vedľa Bâtard-Montrachet alebo Corton-Charlemagne.
Popri suchých furmintoch na báze individuálnych vinohradov však Szepsy ako aj ďalšie vinárstva vyrábajú aj naďalej „základné“ furminty, do ktorých spracovávajú hrozno z celej Tokajskej oblasti. Práve kvalita týchto vín môže byť veľmi dôležitá, keďže predstavujú akúsi vstupnú bránu do sveta selektovaných furmintov. Dnes otvoríme základný furmint od Istvána Szepsyho, ročník 2007.
Farba vína je pekná žltá, bez zelenkastých tónov, ktoré sa niekedy pri tejto odrode objavujú. Vôňa je seriózna, hlboká, koncentrovaná, so zrelými kontinentálnymi alebo ak chcete stredoeurópskymi ovociami a hrozienkami. Tie sú kombinované maslovým charakterom a orieškami.
Treba vyzdvihnúť harmóniu vôní a chutí. Objavujú sa pekné domáce, stredoeurópske ovocia, sú zrelé a prezentujú sa v koncentrovanej podobe. V dochuti je možné viac identifikovať kyselinky, ktoré posúvajú dochuť smerom k citrusom. Zaujímavým prvkom je veľmi silný krémový charakter, ale bez vanilky.
Nie som si istý, či je to len dôsledok dubových sudov. Dajú sa však jednoznačne identifikovať odrodové charakteristiky furmintu, navyše vo veľmi koncentrovanej podobe. Rovnováha je v poriadku, ale acidita má čo robiť, aby vybalansovala vysoký alkohol.
Pomáha však aj vyššie spomenutý citrusový vplyv. Nie je to svieži, ľahko a mlado pôsobiaci furmint, oveľa viac sa dá charakterizovať ako „barokové víno“. Na druhej strane však popri všetkej koncentrácii a hĺbke sa veľmi dobre a ľahko pije.
V porovnaní so základnými furmintmi od iných maďarských vinárstiev (napríklad Royal Tokaji, Oremus) je to hlbší, serióznejší materiál, ale aj ťažšie interpretovateľný. Navyše asi dva-trikrát taký drahý. Ak však neváhate investovať sumu, za ktorú by ste kúpili tri jednoduchšie furminty, do hĺbky a koncentrácie, je to vaša voľba. Dobrý „vstup do problematiky“ suchých furmintov.