"VÍNO NA VÍKEND"

Aj v Tokaji sa môže rodiť suché víno

Pred necelými dvomi desaťročiami sa objavila v maďarskej časti Tokaja myšlienka vyrábať „veľké suché biele víno“ z furmintu, čiže z najrozšírenejšej miestnej odrody.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Lídrom tohto hnutia bol vinár István Szepsy, ktorý už v tom čase patril k ideovým vodcom tokajských vinárov.

Jeho iniciatíva vychádzala z presvedčenia, že geologická rozmanitosť Tokaja je taká vzácna a miestny terroir je taký bohatý, podmienky také excelentné, že sa dajú porovnať s francúzskym Burgundskom. Szepsy a po ňom aj ďalší vinári, začali vyrábať suché furminty, selektované na základe jednotlivých vinohradov.

Furmint 2009
István Szepsy, Tokaj, Maďarsko
  • Hodnotenie: 3,5 **** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: 3-5 rokov
  • Cenová kategória: 20 eur

Výsledkom bolo, že kým pred 15 – 20 rokmi poznala názvy ako Szent Tamás, Nyúlászó, Úrágya len hŕstka miestnych vinárov, v súčasnosti sú už tieto vinohrady a hony všeobecne známe. V niektorých prípadoch sa dokonca stali legendami v očiach milovníkov suchých tokajských vín.

Tokaj je však vo svete naďalej známy svojimi sladkými vínami, predovšetkým výbermi. Stáročia budovania identity a medzinárodnej reputácie sa nedá dohnať za desaťročia-dve. Čas ukáže, či si tieto suché vína nájdu svoje miesto tam, kde ich István Szepsy vysníval: vedľa Bâtard-Montrachet alebo Corton-Charlemagne.

Popri suchých furmintoch na báze individuálnych vinohradov však Szepsy ako aj ďalšie vinárstva vyrábajú aj naďalej „základné“ furminty, do ktorých spracovávajú hrozno z celej Tokajskej oblasti. Práve kvalita týchto vín môže byť veľmi dôležitá, keďže predstavujú akúsi vstupnú bránu do sveta selektovaných furmintov. Dnes otvoríme základný furmint od Istvána Szepsyho, ročník 2007.

Farba vína je pekná žltá, bez zelenkastých tónov, ktoré sa niekedy pri tejto odrode objavujú. Vôňa je seriózna, hlboká, koncentrovaná, so zrelými kontinentálnymi alebo ak chcete stredoeurópskymi ovociami a hrozienkami. Tie sú kombinované maslovým charakterom a orieškami.

Treba vyzdvihnúť harmóniu vôní a chutí. Objavujú sa pekné domáce, stredoeurópske ovocia, sú zrelé a prezentujú sa v koncentrovanej podobe. V dochuti je možné viac identifikovať kyselinky, ktoré posúvajú dochuť smerom k citrusom. Zaujímavým prvkom je veľmi silný krémový charakter, ale bez vanilky.

Nie som si istý, či je to len dôsledok dubových sudov. Dajú sa však jednoznačne identifikovať odrodové charakteristiky furmintu, navyše vo veľmi koncentrovanej podobe. Rovnováha je v poriadku, ale acidita má čo robiť, aby vybalansovala vysoký alkohol.

Pomáha však aj vyššie spomenutý citrusový vplyv. Nie je to svieži, ľahko a mlado pôsobiaci furmint, oveľa viac sa dá charakterizovať ako „barokové víno“. Na druhej strane však popri všetkej koncentrácii a hĺbke sa veľmi dobre a ľahko pije.

V porovnaní so základnými furmintmi od iných maďarských vinárstiev (napríklad Royal Tokaji, Oremus) je to hlbší, serióznejší materiál, ale aj ťažšie interpretovateľný. Navyše asi dva-trikrát taký drahý. Ak však neváhate investovať sumu, za ktorú by ste kúpili tri jednoduchšie furminty, do hĺbky a koncentrácie, je to vaša voľba. Dobrý „vstup do problematiky“ suchých furmintov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 697
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 351
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 400
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 836
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 385
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.