PIKNIK

Čo si dnes nenavaríme

Vo svete to volajú „raw food“, po našom ide o surovú stravu. Zistíte prečo.

Zakladateľom alebo objaviteľom raw food stravy je švajčiarsky lekár Maximilian Bircher–Benner, ktorý sa v rámci svojho rekonvalescenčného procesu po žltačke liečil surovými jablkami. Počas tohto času skúmal vplyv surovej stravy na ľudské zdravie. V roku 1897 si otvoril vlastné sanatórium v Zürichu v názvom Vital Force, kde sa pacienti liečia dodnes.

Jedna z prvých komerčných kníh týkajúcich sa raw food vyšla v roku 1984 a hovorí o tom, že ak je 75 percent vašej dennej potraviny v surovom stave, dokážete zabrániť degeneratívnym ochoreniam, spomaliť vplyvy starnutia, zvýšiť si energiu, ale aj emocionálnu rovnováhu.

Najviac 40 stupňov

Raw food je spôsob stravovania, pri ktorom sa konzumujú potraviny, ktoré neboli upravené pri vyššej teplote ako 40 stupňov Celzia. Konzumenti tejto stravy hovoria, že čokoľvek pripravené na vyššom stupni stráca svoju hodnotu a dokonca je pre telo skôr škodlivé ako prospešné.

Surové potraviny obsahujú prirodzené enzýmy, ktoré sa tepelnou úpravou strácajú a spôsobujú v tele toxický stav. Sú presvedčení, že pri konzumácii práve takejto stravy môžete schudnúť, získať viac energie, vyčistiť si pleť, ale aj celkovo posilniť imunitný systém.

Otázne je, či to platí aj pre nás v podnebnom pásme, kde sa menia ročné obdobia a kde sme zvyknutí počas zimných mesiacov konzumovať hutnejšiu, sýtejšiu a teplejšiu stravu práve tak, ako to ročné obdobie vyžaduje.

Jedálny raw food lístok je zostavený zo surového ovocia a zeleniny, orechov, semiačok, klíčkov, koreňov, čerstvých byliniek, morských rias a surových korenín. V ponuke je ešte množstvo potravín spracovaných do 40 stupňov Celzia, ktoré nájdete prevažne v bioobchodoch. Za studena spracované oleje, mlieka, maslá, javorový sirup, sušené ovocie a zelenina, ale aj napríklad tzv. raw kakao dopĺňajú ponuku surovej stravy.

Variť bez varenia

Spracovanie surovej stravy do formy podávaného jedla sa nenazýva varením. Je to príprava jedla. Ak sa o svoj celodenný jedálny lístok dokážete postarať vo svojej réžii, nie je až také náročné stravovať sa týmto spôsobom. Smolu však máte, ak ste odkázaní na reštaurácie či jedálne – tam si z ponuky príliš nevyberiete. Ak sa rozhodnete postarať o celodenný jedálny lístok sami, rátajte s tým, že svoju kuchynskú výbavu budete musieť rozšíriť o kvalitný mixér, odšťavovač, zabezpečiť si sušičku ovocia či dehydrátor.

Raw food strave prepadlo aj mnoho celebrít. Už dávno nie je znakom bohatstva prejedať sa celou ponukou potravín od rána do večera. Demi Moore, Woody Harrelson, Donna Karan, Sting, Cher určite netrpia biedou a napriek tomu jedia “len” surovú stravu.

Smotanovo-piškótový raw cheesecake

  • Ryžové raw piškóty (1 a pol balíka)

Krém:

  • tofu jemné (silken tofu 1 ks)
  • kešu (2 poháre)
  • kakao 3 - 4 lyžice
  • marhule (napr. mrazené) - za hrsť až dve
  • kokosovo-ryžové mlieko (max 1/2 dcl, aby to nebolo riedke)
  • kokos strúhaný (od oka, podľa chuti)
  • kokosový olej zopár lyžíc
  • brezový alebo kokosový cukor podľa chuti
  • chia semienka asi 3 - 4 lyžice

1. Ryžové raw piškóty rozložíme na dno kruhovej tortovej formy.
2. Všetky ingrediencie na krém spolu rozmixujeme na hladký hustý krém. Hustotu si treba „nájsť“, možno pridať ešte chia alebo kokosový olej, ktorým docielime, že krém neskôr lepšie stuhne.
3. Vrstvu krému položíme na piškóty, na to kúsky marhúľ a na vrch zase krém. Celú tortu obalíme krémom a na vrch rozsypeme napríklad kúsky raw čokolády a goji.
4. Schladíme v chladničke aspoň na 2 - 3 hodiny.

Zdroj: www.kredentz.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Top First moment dovolenky na leto 2018
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 18 930
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 932
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 972
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 141
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 457
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 974
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 971
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 731
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 609
  10. Slováci triedia lepšie 1 212

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!