SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky
PIKNIK

Čo si dnes nenavaríme

Vo svete to volajú „raw food“, po našom ide o surovú stravu. Zistíte prečo.

Zakladateľom alebo objaviteľom raw food stravy je švajčiarsky lekár Maximilian Bircher–Benner, ktorý sa v rámci svojho rekonvalescenčného procesu po žltačke liečil surovými jablkami. Počas tohto času skúmal vplyv surovej stravy na ľudské zdravie. V roku 1897 si otvoril vlastné sanatórium v Zürichu v názvom Vital Force, kde sa pacienti liečia dodnes.

Jedna z prvých komerčných kníh týkajúcich sa raw food vyšla v roku 1984 a hovorí o tom, že ak je 75 percent vašej dennej potraviny v surovom stave, dokážete zabrániť degeneratívnym ochoreniam, spomaliť vplyvy starnutia, zvýšiť si energiu, ale aj emocionálnu rovnováhu.

Najviac 40 stupňov

Raw food je spôsob stravovania, pri ktorom sa konzumujú potraviny, ktoré neboli upravené pri vyššej teplote ako 40 stupňov Celzia. Konzumenti tejto stravy hovoria, že čokoľvek pripravené na vyššom stupni stráca svoju hodnotu a dokonca je pre telo skôr škodlivé ako prospešné.

Surové potraviny obsahujú prirodzené enzýmy, ktoré sa tepelnou úpravou strácajú a spôsobujú v tele toxický stav. Sú presvedčení, že pri konzumácii práve takejto stravy môžete schudnúť, získať viac energie, vyčistiť si pleť, ale aj celkovo posilniť imunitný systém.

Otázne je, či to platí aj pre nás v podnebnom pásme, kde sa menia ročné obdobia a kde sme zvyknutí počas zimných mesiacov konzumovať hutnejšiu, sýtejšiu a teplejšiu stravu práve tak, ako to ročné obdobie vyžaduje.

Jedálny raw food lístok je zostavený zo surového ovocia a zeleniny, orechov, semiačok, klíčkov, koreňov, čerstvých byliniek, morských rias a surových korenín. V ponuke je ešte množstvo potravín spracovaných do 40 stupňov Celzia, ktoré nájdete prevažne v bioobchodoch. Za studena spracované oleje, mlieka, maslá, javorový sirup, sušené ovocie a zelenina, ale aj napríklad tzv. raw kakao dopĺňajú ponuku surovej stravy.

Variť bez varenia

Spracovanie surovej stravy do formy podávaného jedla sa nenazýva varením. Je to príprava jedla. Ak sa o svoj celodenný jedálny lístok dokážete postarať vo svojej réžii, nie je až také náročné stravovať sa týmto spôsobom. Smolu však máte, ak ste odkázaní na reštaurácie či jedálne – tam si z ponuky príliš nevyberiete. Ak sa rozhodnete postarať o celodenný jedálny lístok sami, rátajte s tým, že svoju kuchynskú výbavu budete musieť rozšíriť o kvalitný mixér, odšťavovač, zabezpečiť si sušičku ovocia či dehydrátor.

Raw food strave prepadlo aj mnoho celebrít. Už dávno nie je znakom bohatstva prejedať sa celou ponukou potravín od rána do večera. Demi Moore, Woody Harrelson, Donna Karan, Sting, Cher určite netrpia biedou a napriek tomu jedia “len” surovú stravu.

Smotanovo-piškótový raw cheesecake

  • Ryžové raw piškóty (1 a pol balíka)

Krém:

  • tofu jemné (silken tofu 1 ks)
  • kešu (2 poháre)
  • kakao 3 - 4 lyžice
  • marhule (napr. mrazené) - za hrsť až dve
  • kokosovo-ryžové mlieko (max 1/2 dcl, aby to nebolo riedke)
  • kokos strúhaný (od oka, podľa chuti)
  • kokosový olej zopár lyžíc
  • brezový alebo kokosový cukor podľa chuti
  • chia semienka asi 3 - 4 lyžice

1. Ryžové raw piškóty rozložíme na dno kruhovej tortovej formy.
2. Všetky ingrediencie na krém spolu rozmixujeme na hladký hustý krém. Hustotu si treba „nájsť“, možno pridať ešte chia alebo kokosový olej, ktorým docielime, že krém neskôr lepšie stuhne.
3. Vrstvu krému položíme na piškóty, na to kúsky marhúľ a na vrch zase krém. Celú tortu obalíme krémom a na vrch rozsypeme napríklad kúsky raw čokolády a goji.
4. Schladíme v chladničke aspoň na 2 - 3 hodiny.

Zdroj: www.kredentz.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  6. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  10. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. Aj panelák môže byť Smart
  4. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  5. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 381
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 930
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 320
  4. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 856
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 576
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 088
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 045
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 647
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 825
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 792
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Heger s lídrami koaličných strán.

Keď už nevyšlo nič iné, vždy sa dalo hovoriť, že táto vládna koalícia aspoň obnovuje právny štát.


19. sep
Peter Schutz

V kritickom rozpore s „bezkollárovskou“ verziou koalície je aj parlamentná matematika.


9 h
Dušan Kováčik prichádza na súdne pojednávanie.

Súd Kováčikovi uložil 14 rokov.


a 1 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Nový výskum ukázal, že maximálna cena za interrupciu sa prekračuje.


4 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu