SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Čo si dnes nenavaríme

Vo svete to volajú „raw food“, po našom ide o surovú stravu. Zistíte prečo.

Zakladateľom alebo objaviteľom raw food stravy je švajčiarsky lekár Maximilian Bircher–Benner, ktorý sa v rámci svojho rekonvalescenčného procesu po žltačke liečil surovými jablkami. Počas tohto času skúmal vplyv surovej stravy na ľudské zdravie. V roku 1897 si otvoril vlastné sanatórium v Zürichu v názvom Vital Force, kde sa pacienti liečia dodnes.

Jedna z prvých komerčných kníh týkajúcich sa raw food vyšla v roku 1984 a hovorí o tom, že ak je 75 percent vašej dennej potraviny v surovom stave, dokážete zabrániť degeneratívnym ochoreniam, spomaliť vplyvy starnutia, zvýšiť si energiu, ale aj emocionálnu rovnováhu.

Najviac 40 stupňov

Raw food je spôsob stravovania, pri ktorom sa konzumujú potraviny, ktoré neboli upravené pri vyššej teplote ako 40 stupňov Celzia. Konzumenti tejto stravy hovoria, že čokoľvek pripravené na vyššom stupni stráca svoju hodnotu a dokonca je pre telo skôr škodlivé ako prospešné.

Surové potraviny obsahujú prirodzené enzýmy, ktoré sa tepelnou úpravou strácajú a spôsobujú v tele toxický stav. Sú presvedčení, že pri konzumácii práve takejto stravy môžete schudnúť, získať viac energie, vyčistiť si pleť, ale aj celkovo posilniť imunitný systém.

Otázne je, či to platí aj pre nás v podnebnom pásme, kde sa menia ročné obdobia a kde sme zvyknutí počas zimných mesiacov konzumovať hutnejšiu, sýtejšiu a teplejšiu stravu práve tak, ako to ročné obdobie vyžaduje.

Jedálny raw food lístok je zostavený zo surového ovocia a zeleniny, orechov, semiačok, klíčkov, koreňov, čerstvých byliniek, morských rias a surových korenín. V ponuke je ešte množstvo potravín spracovaných do 40 stupňov Celzia, ktoré nájdete prevažne v bioobchodoch. Za studena spracované oleje, mlieka, maslá, javorový sirup, sušené ovocie a zelenina, ale aj napríklad tzv. raw kakao dopĺňajú ponuku surovej stravy.

Variť bez varenia

Spracovanie surovej stravy do formy podávaného jedla sa nenazýva varením. Je to príprava jedla. Ak sa o svoj celodenný jedálny lístok dokážete postarať vo svojej réžii, nie je až také náročné stravovať sa týmto spôsobom. Smolu však máte, ak ste odkázaní na reštaurácie či jedálne – tam si z ponuky príliš nevyberiete. Ak sa rozhodnete postarať o celodenný jedálny lístok sami, rátajte s tým, že svoju kuchynskú výbavu budete musieť rozšíriť o kvalitný mixér, odšťavovač, zabezpečiť si sušičku ovocia či dehydrátor.

Raw food strave prepadlo aj mnoho celebrít. Už dávno nie je znakom bohatstva prejedať sa celou ponukou potravín od rána do večera. Demi Moore, Woody Harrelson, Donna Karan, Sting, Cher určite netrpia biedou a napriek tomu jedia “len” surovú stravu.

Smotanovo-piškótový raw cheesecake

  • Ryžové raw piškóty (1 a pol balíka)

Krém:

  • tofu jemné (silken tofu 1 ks)
  • kešu (2 poháre)
  • kakao 3 - 4 lyžice
  • marhule (napr. mrazené) - za hrsť až dve
  • kokosovo-ryžové mlieko (max 1/2 dcl, aby to nebolo riedke)
  • kokos strúhaný (od oka, podľa chuti)
  • kokosový olej zopár lyžíc
  • brezový alebo kokosový cukor podľa chuti
  • chia semienka asi 3 - 4 lyžice

1. Ryžové raw piškóty rozložíme na dno kruhovej tortovej formy.
2. Všetky ingrediencie na krém spolu rozmixujeme na hladký hustý krém. Hustotu si treba „nájsť“, možno pridať ešte chia alebo kokosový olej, ktorým docielime, že krém neskôr lepšie stuhne.
3. Vrstvu krému položíme na piškóty, na to kúsky marhúľ a na vrch zase krém. Celú tortu obalíme krémom a na vrch rozsypeme napríklad kúsky raw čokolády a goji.
4. Schladíme v chladničke aspoň na 2 - 3 hodiny.

Zdroj: www.kredentz.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 419
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 045
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 244
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 318
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 962
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 625
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 308
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 964
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 655
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 558
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

6 h
Petra Vlhová počas zjazdu v Crans Montane.

Aj sobotňajší zjazd ovládla Goggiová.

5 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

18 h
Ester Ledecká.

V rýchlostných disciplínach patrí k najlepším.

18 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

24 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt