Varíme s veľvyslancom: Poľská kuchyňa

Vybrať bigos, aby zastupoval tradičnú poľskú kuchyňu bola tá ľahšia časť, no pripraviť toto jedlo môže byť náročné na čas.

Typický poľským jedlom sú pirohy.(Zdroj: Slovak Spectator)

„Ak sa spýtate hociktorého Poliaka na národné jedlo, odpovie bigos,“ povedal Tomasz Chloń, poľský veľvyslanec na Slovensku, pozorujúc manželku, Jolantu Chlońovú, ako krája rôzne druhy mäsa na toto jedlo, ktorého príprava môže trvať aj niekoľko dní. Jolanta Chlońová sa ochotne podelila o tajomstvo bigosu, naznačujúc, že príprava jedla hlavne zahŕňa „veľa práce a veľa ingrediencií“. No výhody a chute tohto jedla prevážia nad časom, ktorý je na samotnú prípravu potrebný, povedala: „Keď už bigos urobíte, môžete ho servírovať mnohým ľuďom, pôvab bigosu spočíva v tom, že sa každý môže rozhodnúť, čo v ňom chce mať.“

Keď sa však človek pozrie na hojnosť prísad, vrátane rôznych druhov mäsa a klobás, a tiež kapusty, sušených sliviek, korenia, borievok, hríbov, cibule a celej škály korenia, zdá sa nemožné pridať ešte viac ingrediencií.

Iste, bigos nie je jediným jedlom, ktoré veľvyslanec Chloń vybral pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme.

Pirohy – alebo pierogi, po poľsky – sú tiež dosť typické pre poľskú kuchyňu. Podľa veľvyslanca a jeho maželky existujú pierogi v 50 variantoch, plnené rôznymi typmi mäsa alebo syrov. Toto obľúbené jedlo má aj sladké varianty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

„Vo Varšave a ďalších mestách v Poľsku teraz nájdete reštaurácie, ktoré sa špecializujú na prierogi a nazývajú sa Pierogarnia,“ povedal Chloń a dodal, že toto jedlo by sa určite servírovalo na akejkoľvek poľskej diplomatickej recepcii všade na svete. „Táto pirohová kultúra sa stáva čoraz viditeľnejšou dokonca aj v Spojených štátoch.“

Podobne ako južní susedia na Slovensku, aj Poliaci majú slabosť pre mäso – hlavne údené, ktoré je podľa Chlońa hlboko zakorenenou tradíciou.Porozprával ľudový príbeh, aby ilustroval, ako sa táto vášeň môže stať osudovou: „Za stredoveku sme mali princa, ktorý sa 40 dní postil a potom, keď sa pôst skončil, zjedol toľko mäsa, že umrel.“

Poliaci majú nespočetne veľa spôsobov, ako údiť mäso a klobásy, pričom niektoré používajú rôzne druhy dreva: „preto sa chute a arómy líšia od jednej oblasti k druhej“, povedal Chloń a vysvetlil, že hlavný rozdiel medzi poľskými a slovenskými klobásami je ten, že v Poľsku ľudia nedávajú do klobásy korenie.

„My sme prímorský štát - takže by človek povedal, že jeme veľa rýb, ale ryba nie je u nás taká populárna, ako by mala byť," povedal Chloń, dodajúc pritom, že sleď je stále veľmi obľúbený, hlavne na Vianoce alebo Veľkú noc, zatiaľ čo ryby vo všeobecnosti sú teraz čoraz častejšie vidieť na poľských stoloch.

Poľská kuchyňa je však oveľa viac než len mäso a pierogi, povedal veľvyslanec, vysvetľujúc, že rôzne národy, vrátane Francúzska, Talianska a Turecka, dodali svoje symboly na poľské taniere. „Poľská kuchyňa bola medzinárodná odjakživa,“ povedal Chloń, dodávajúc, že ju poznačili Litovci, Ukrajinci, Bielorusi, Rusi, Židia, Nemci a dokonca Škóti a Holanďania, takže „je ako Európska únia“.

Vďaka talianskemu vplyvu majú napríklad Poliaci viac zeleniny v kuchyni, tvrdí ambasádor. No Chloń nevidí žiadne dramatické rozdiely pri porovnávaní kuchýň Poľska a Slovenska. Existuje tu mnoho podobností medzi kulinárskymi tradíciami oboch krajín, napríklad prevaha ovčích produktov v horských oblastiach.

Vedia Slováci a Poliaci dosť o sebe navzájom? Chloń sa vyjadril, že národy by v tomto ohľade mohli vedieť viac: „Poďme do Bardejova (na východe Slovenska) na obed, ak žijete v Krakove, alebo ak žijete v Košiciach, tak choďte do Krakova alebo Zakopaného na výborné zemiakové placky, o akých Maďari nemajú ani potuchy.“ Veľvyslanec naznačil, že jedným z dôvodov, prečo si ľudia v oboch štátoch myslia, že vedia dosť o sebe navzájom je predpoklad, že „sú podobní ako my. Možno sme si podobní, ale zároveň máme odlišné tradície, takže prečo sa nespoznať lepšie?“

Bigos

bigos_3909.jpg

  • 1,5 kg nakladanej kapusty
  • 500g bravčoviny (šunky, pliecka, atď.)
  • 500g hovädziny (bez kostí)
  • 12 ks hríba smrekového
  • 10 sušených sliviek
  • 2 bobkové listy
  • 2 cibule
  • 1 polievková lyžica bravčovej masti
  • 1 pohár červeného vína
  • niekoľko semiačok papriky
  • bobule pimentovníka
  • bobule borievok
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava: Pokrájajte kapustu a nalejte na ňu trochu vody; pridajte korenie a varte spolu 1,5 hodiny. Uvarte sušené hríby samostatne, potom ich pridajte k variacej sa kapuste. Nakrájajte mäso na malé kúsky a opražte ho na masti dozlata. Pridajte víno a duste niekoľko minút. Zvlášť opražte šunku a pokrájanú cibuľu. Pridajte všetko k vriacej kapuste a varte ďalšiu hodinu. Nakoniec pridajte sušené slivky, pokrájané na pásiky, ku kapuste so soľou, korením a zvyškom vína. Oslaďte cukrom alebo medom. Bigos chutí lepšie po niekoľkých dňoch a opakovanom zohrievaní.

Poľské pirohy – pierogi

pirohy_3893.jpg

Cesto:

  • 350g múky (pribl. 2 poháre)
  • 200ml vody
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 vajíčko
  • soľ

Plnka:

  • 500g varených zemiakov
  • 150g bieleho syra
  • 2 cibule
  • soľ
  • čierne korenie

Plnka: Nakrájajte cibuľu najemno a opražte na panvici. Opatrne roztlačte a zmiešajte uvarené zemiaky, syr a opraženú cibuľu. Pridajte soľ a čierne korenie (na dosiahnutie jemne pikantnej chute).

Cesto: Zmiešajte vajíčko s múkou, teplou vodou, olejom a troškou soli a vymiešajte cesto (začnite nožom a pokračujte rukami). Po asi 15 minútach, keď je cesto hladké, vyvaľkajte ho, aby malo hrúbku 2mm. Vykrajujte kolieska z vyvaľkaného cesta a dajte na každé trochu plnky, potom ich uzavrite, aby tvorili polkruh. Uvarte ich v slanej vode s dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich dierkovanou naberačkou. Servírujte s nadrobno nakrájanou a slaninou a cibuľkou.

Zubáč v poľskej omáčke

zubac_3904.jpg

  • zubáč
  • citrónová šťava
  • olej

Príprava: Osoľte a okoreňte zubáča, potom ho pokvapkajte citrónovou šťavou a (podľa vlastného uváženia) ho uduste, upečte alebo upražte.

Poľská omáčka: Zahrejte niekoľko lyžíc masla na panvici, pridajte vajce uvarené natvrdo nakrájané na malé kúsky (približne jedno vajce na jednu osobu). Pridajte najemno nasekaný kôpor, soľ a čierne korenie. Keď je teplá, polejte zubáča omáčkou.

Červený boršč

borsc_3886.jpg

  • 1,5l mäsového alebo zeleninového vývaru
  • 1kg cvikle
  • 4 podrvené strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • niekoľko sušených divých jedlých húb
  • pre lepšiu chuť pridajte trochu cukru, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia

Príprava: Pridajte cviklu, olúpanú a nakrájanú na plátky, k vývaru, spolu s hubami, cesnakom a bobkovým listom. Varte domäkka. Preceďte tekutinu a pridajte cukor, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Po pridaní citrónovej šťavy stratí červený boršč farbu pri opätovnom prevarení. Servírujte s pirôžkami „uszka“.

Cheesecake (sernik)

sernik_3913.jpg

  • 800g smotanového syra
  • 200g margarínu
  • 1 šálka cukru
  • 5 veľkých vajec
  • vanilkový cukor
  • 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku

Príprava: Vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte maslo. Zmiešajte a postupne pridávajte smotanový syr. Pridajte pudingový prášok. Speňte zvyšok vajíčok a pridajte polievkovou lyžicou k syru. Podľa vlastného uváženia pridajte hrozienka, orechy alebo pomarančovú kôru. Dajte do vyhriatej rúry (190°C) a pečte do svetlohneda (asi 45-60 minút). Vyberte z rúry a nechajte niekoľko hodín vychladnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 413
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 14 244
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 13 980
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 9 245
  5. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 7 951
  6. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 6 228
  7. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 5 704
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 5 561
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 741
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 571

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rozdeľuje nás chudoba, nie nevedomosť

Dlhodobý nedostatok peňazí je nesmierne poučná skúsenosť

ŠPORT

Kužmová po veľkej dráme zdolala bieloruskú jednotku

Napínavý duel musel rozhodnúť až tajbrejk tretieho setu.

TECH

Kde sú všetci? Prečo sme ešte nenarazili na mimozemský život

Podľa hypotézy môže byť ľudstvo jednou z prvých civilizácií vo vesmíre.

KOMENTÁRE

Bez recyklácie skončíme ako Detroit

V nedeľu je Deň zeme. Európsky parlament nám k nemu daroval Balík obehového hospodárstva.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať kritiku, ktorá môže byť aj naozaj drsná

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.