Varíme s veľvyslancom: Poľská kuchyňa

Vybrať bigos, aby zastupoval tradičnú poľskú kuchyňu bola tá ľahšia časť, no pripraviť toto jedlo môže byť náročné na čas.

Typický poľským jedlom sú pirohy.(Zdroj: Slovak Spectator)

„Ak sa spýtate hociktorého Poliaka na národné jedlo, odpovie bigos,“ povedal Tomasz Chloń, poľský veľvyslanec na Slovensku, pozorujúc manželku, Jolantu Chlońovú, ako krája rôzne druhy mäsa na toto jedlo, ktorého príprava môže trvať aj niekoľko dní. Jolanta Chlońová sa ochotne podelila o tajomstvo bigosu, naznačujúc, že príprava jedla hlavne zahŕňa „veľa práce a veľa ingrediencií“. No výhody a chute tohto jedla prevážia nad časom, ktorý je na samotnú prípravu potrebný, povedala: „Keď už bigos urobíte, môžete ho servírovať mnohým ľuďom, pôvab bigosu spočíva v tom, že sa každý môže rozhodnúť, čo v ňom chce mať.“

Keď sa však človek pozrie na hojnosť prísad, vrátane rôznych druhov mäsa a klobás, a tiež kapusty, sušených sliviek, korenia, borievok, hríbov, cibule a celej škály korenia, zdá sa nemožné pridať ešte viac ingrediencií.

Iste, bigos nie je jediným jedlom, ktoré veľvyslanec Chloń vybral pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme.

Pirohy – alebo pierogi, po poľsky – sú tiež dosť typické pre poľskú kuchyňu. Podľa veľvyslanca a jeho maželky existujú pierogi v 50 variantoch, plnené rôznymi typmi mäsa alebo syrov. Toto obľúbené jedlo má aj sladké varianty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

„Vo Varšave a ďalších mestách v Poľsku teraz nájdete reštaurácie, ktoré sa špecializujú na prierogi a nazývajú sa Pierogarnia,“ povedal Chloń a dodal, že toto jedlo by sa určite servírovalo na akejkoľvek poľskej diplomatickej recepcii všade na svete. „Táto pirohová kultúra sa stáva čoraz viditeľnejšou dokonca aj v Spojených štátoch.“

Podobne ako južní susedia na Slovensku, aj Poliaci majú slabosť pre mäso – hlavne údené, ktoré je podľa Chlońa hlboko zakorenenou tradíciou.Porozprával ľudový príbeh, aby ilustroval, ako sa táto vášeň môže stať osudovou: „Za stredoveku sme mali princa, ktorý sa 40 dní postil a potom, keď sa pôst skončil, zjedol toľko mäsa, že umrel.“

Poliaci majú nespočetne veľa spôsobov, ako údiť mäso a klobásy, pričom niektoré používajú rôzne druhy dreva: „preto sa chute a arómy líšia od jednej oblasti k druhej“, povedal Chloń a vysvetlil, že hlavný rozdiel medzi poľskými a slovenskými klobásami je ten, že v Poľsku ľudia nedávajú do klobásy korenie.

„My sme prímorský štát - takže by človek povedal, že jeme veľa rýb, ale ryba nie je u nás taká populárna, ako by mala byť," povedal Chloń, dodajúc pritom, že sleď je stále veľmi obľúbený, hlavne na Vianoce alebo Veľkú noc, zatiaľ čo ryby vo všeobecnosti sú teraz čoraz častejšie vidieť na poľských stoloch.

Poľská kuchyňa je však oveľa viac než len mäso a pierogi, povedal veľvyslanec, vysvetľujúc, že rôzne národy, vrátane Francúzska, Talianska a Turecka, dodali svoje symboly na poľské taniere. „Poľská kuchyňa bola medzinárodná odjakživa,“ povedal Chloń, dodávajúc, že ju poznačili Litovci, Ukrajinci, Bielorusi, Rusi, Židia, Nemci a dokonca Škóti a Holanďania, takže „je ako Európska únia“.

Vďaka talianskemu vplyvu majú napríklad Poliaci viac zeleniny v kuchyni, tvrdí ambasádor. No Chloń nevidí žiadne dramatické rozdiely pri porovnávaní kuchýň Poľska a Slovenska. Existuje tu mnoho podobností medzi kulinárskymi tradíciami oboch krajín, napríklad prevaha ovčích produktov v horských oblastiach.

Vedia Slováci a Poliaci dosť o sebe navzájom? Chloń sa vyjadril, že národy by v tomto ohľade mohli vedieť viac: „Poďme do Bardejova (na východe Slovenska) na obed, ak žijete v Krakove, alebo ak žijete v Košiciach, tak choďte do Krakova alebo Zakopaného na výborné zemiakové placky, o akých Maďari nemajú ani potuchy.“ Veľvyslanec naznačil, že jedným z dôvodov, prečo si ľudia v oboch štátoch myslia, že vedia dosť o sebe navzájom je predpoklad, že „sú podobní ako my. Možno sme si podobní, ale zároveň máme odlišné tradície, takže prečo sa nespoznať lepšie?“

Bigos

bigos_3909.jpg

  • 1,5 kg nakladanej kapusty
  • 500g bravčoviny (šunky, pliecka, atď.)
  • 500g hovädziny (bez kostí)
  • 12 ks hríba smrekového
  • 10 sušených sliviek
  • 2 bobkové listy
  • 2 cibule
  • 1 polievková lyžica bravčovej masti
  • 1 pohár červeného vína
  • niekoľko semiačok papriky
  • bobule pimentovníka
  • bobule borievok
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava: Pokrájajte kapustu a nalejte na ňu trochu vody; pridajte korenie a varte spolu 1,5 hodiny. Uvarte sušené hríby samostatne, potom ich pridajte k variacej sa kapuste. Nakrájajte mäso na malé kúsky a opražte ho na masti dozlata. Pridajte víno a duste niekoľko minút. Zvlášť opražte šunku a pokrájanú cibuľu. Pridajte všetko k vriacej kapuste a varte ďalšiu hodinu. Nakoniec pridajte sušené slivky, pokrájané na pásiky, ku kapuste so soľou, korením a zvyškom vína. Oslaďte cukrom alebo medom. Bigos chutí lepšie po niekoľkých dňoch a opakovanom zohrievaní.

Poľské pirohy – pierogi

pirohy_3893.jpg

Cesto:

  • 350g múky (pribl. 2 poháre)
  • 200ml vody
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 vajíčko
  • soľ

Plnka:

  • 500g varených zemiakov
  • 150g bieleho syra
  • 2 cibule
  • soľ
  • čierne korenie

Plnka: Nakrájajte cibuľu najemno a opražte na panvici. Opatrne roztlačte a zmiešajte uvarené zemiaky, syr a opraženú cibuľu. Pridajte soľ a čierne korenie (na dosiahnutie jemne pikantnej chute).

Cesto: Zmiešajte vajíčko s múkou, teplou vodou, olejom a troškou soli a vymiešajte cesto (začnite nožom a pokračujte rukami). Po asi 15 minútach, keď je cesto hladké, vyvaľkajte ho, aby malo hrúbku 2mm. Vykrajujte kolieska z vyvaľkaného cesta a dajte na každé trochu plnky, potom ich uzavrite, aby tvorili polkruh. Uvarte ich v slanej vode s dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich dierkovanou naberačkou. Servírujte s nadrobno nakrájanou a slaninou a cibuľkou.

Zubáč v poľskej omáčke

zubac_3904.jpg

  • zubáč
  • citrónová šťava
  • olej

Príprava: Osoľte a okoreňte zubáča, potom ho pokvapkajte citrónovou šťavou a (podľa vlastného uváženia) ho uduste, upečte alebo upražte.

Poľská omáčka: Zahrejte niekoľko lyžíc masla na panvici, pridajte vajce uvarené natvrdo nakrájané na malé kúsky (približne jedno vajce na jednu osobu). Pridajte najemno nasekaný kôpor, soľ a čierne korenie. Keď je teplá, polejte zubáča omáčkou.

Červený boršč

borsc_3886.jpg

  • 1,5l mäsového alebo zeleninového vývaru
  • 1kg cvikle
  • 4 podrvené strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • niekoľko sušených divých jedlých húb
  • pre lepšiu chuť pridajte trochu cukru, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia

Príprava: Pridajte cviklu, olúpanú a nakrájanú na plátky, k vývaru, spolu s hubami, cesnakom a bobkovým listom. Varte domäkka. Preceďte tekutinu a pridajte cukor, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Po pridaní citrónovej šťavy stratí červený boršč farbu pri opätovnom prevarení. Servírujte s pirôžkami „uszka“.

Cheesecake (sernik)

sernik_3913.jpg

  • 800g smotanového syra
  • 200g margarínu
  • 1 šálka cukru
  • 5 veľkých vajec
  • vanilkový cukor
  • 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku

Príprava: Vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte maslo. Zmiešajte a postupne pridávajte smotanový syr. Pridajte pudingový prášok. Speňte zvyšok vajíčok a pridajte polievkovou lyžicou k syru. Podľa vlastného uváženia pridajte hrozienka, orechy alebo pomarančovú kôru. Dajte do vyhriatej rúry (190°C) a pečte do svetlohneda (asi 45-60 minút). Vyberte z rúry a nechajte niekoľko hodín vychladnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  8. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Deň detí oslavujeme štyri dni. Iba v Borylande!
  1. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  2. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  3. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  4. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  5. Slováci rozhodli o najlepšom!
  6. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  7. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  8. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  10. Dobrodružstvo s vodou
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 8 894
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 5 226
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 198
  4. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 5 083
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 902
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 891
  7. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 474
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 366
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 272
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 538

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Aj na dedine sa hrá inak. Šampionát dvadsaťjednotiek je neregulárny

UEFA urobila niekoľko viditeľných prešľapov. Majstrovstvá Európy do 21 rokov stratili vážnosť a serióznosť.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

Neprehliadnite tiež

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Zámky, záhrady, pevnosti. Na Morave si vychutnáte barok všetkými zmyslami

Viaceré moravské barokové skvosty sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Osvedčený návod na prežitie leta

Letné horúčavy sú zaťažkávacou skúškou aj pre zdravých, nehovoriac o senioroch a ľuďoch trpiacich závažnými ochoreniami.