Varíme s veľvyslancom: Poľská kuchyňa

Vybrať bigos, aby zastupoval tradičnú poľskú kuchyňu bola tá ľahšia časť, no pripraviť toto jedlo môže byť náročné na čas.

Typický poľským jedlom sú pirohy.(Zdroj: Slovak Spectator)

„Ak sa spýtate hociktorého Poliaka na národné jedlo, odpovie bigos,“ povedal Tomasz Chloń, poľský veľvyslanec na Slovensku, pozorujúc manželku, Jolantu Chlońovú, ako krája rôzne druhy mäsa na toto jedlo, ktorého príprava môže trvať aj niekoľko dní. Jolanta Chlońová sa ochotne podelila o tajomstvo bigosu, naznačujúc, že príprava jedla hlavne zahŕňa „veľa práce a veľa ingrediencií“. No výhody a chute tohto jedla prevážia nad časom, ktorý je na samotnú prípravu potrebný, povedala: „Keď už bigos urobíte, môžete ho servírovať mnohým ľuďom, pôvab bigosu spočíva v tom, že sa každý môže rozhodnúť, čo v ňom chce mať.“

Keď sa však človek pozrie na hojnosť prísad, vrátane rôznych druhov mäsa a klobás, a tiež kapusty, sušených sliviek, korenia, borievok, hríbov, cibule a celej škály korenia, zdá sa nemožné pridať ešte viac ingrediencií.

Iste, bigos nie je jediným jedlom, ktoré veľvyslanec Chloń vybral pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravuje The Slovak Spectator a TV Sme.

Pirohy – alebo pierogi, po poľsky – sú tiež dosť typické pre poľskú kuchyňu. Podľa veľvyslanca a jeho maželky existujú pierogi v 50 variantoch, plnené rôznymi typmi mäsa alebo syrov. Toto obľúbené jedlo má aj sladké varianty.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.
muz_1.jpg
Seriózne zoznámenie

„Vo Varšave a ďalších mestách v Poľsku teraz nájdete reštaurácie, ktoré sa špecializujú na prierogi a nazývajú sa Pierogarnia,“ povedal Chloń a dodal, že toto jedlo by sa určite servírovalo na akejkoľvek poľskej diplomatickej recepcii všade na svete. „Táto pirohová kultúra sa stáva čoraz viditeľnejšou dokonca aj v Spojených štátoch.“

Podobne ako južní susedia na Slovensku, aj Poliaci majú slabosť pre mäso – hlavne údené, ktoré je podľa Chlońa hlboko zakorenenou tradíciou.Porozprával ľudový príbeh, aby ilustroval, ako sa táto vášeň môže stať osudovou: „Za stredoveku sme mali princa, ktorý sa 40 dní postil a potom, keď sa pôst skončil, zjedol toľko mäsa, že umrel.“

Poliaci majú nespočetne veľa spôsobov, ako údiť mäso a klobásy, pričom niektoré používajú rôzne druhy dreva: „preto sa chute a arómy líšia od jednej oblasti k druhej“, povedal Chloń a vysvetlil, že hlavný rozdiel medzi poľskými a slovenskými klobásami je ten, že v Poľsku ľudia nedávajú do klobásy korenie.

„My sme prímorský štát - takže by človek povedal, že jeme veľa rýb, ale ryba nie je u nás taká populárna, ako by mala byť," povedal Chloń, dodajúc pritom, že sleď je stále veľmi obľúbený, hlavne na Vianoce alebo Veľkú noc, zatiaľ čo ryby vo všeobecnosti sú teraz čoraz častejšie vidieť na poľských stoloch.

Poľská kuchyňa je však oveľa viac než len mäso a pierogi, povedal veľvyslanec, vysvetľujúc, že rôzne národy, vrátane Francúzska, Talianska a Turecka, dodali svoje symboly na poľské taniere. „Poľská kuchyňa bola medzinárodná odjakživa,“ povedal Chloń, dodávajúc, že ju poznačili Litovci, Ukrajinci, Bielorusi, Rusi, Židia, Nemci a dokonca Škóti a Holanďania, takže „je ako Európska únia“.

Vďaka talianskemu vplyvu majú napríklad Poliaci viac zeleniny v kuchyni, tvrdí ambasádor. No Chloń nevidí žiadne dramatické rozdiely pri porovnávaní kuchýň Poľska a Slovenska. Existuje tu mnoho podobností medzi kulinárskymi tradíciami oboch krajín, napríklad prevaha ovčích produktov v horských oblastiach.

Vedia Slováci a Poliaci dosť o sebe navzájom? Chloń sa vyjadril, že národy by v tomto ohľade mohli vedieť viac: „Poďme do Bardejova (na východe Slovenska) na obed, ak žijete v Krakove, alebo ak žijete v Košiciach, tak choďte do Krakova alebo Zakopaného na výborné zemiakové placky, o akých Maďari nemajú ani potuchy.“ Veľvyslanec naznačil, že jedným z dôvodov, prečo si ľudia v oboch štátoch myslia, že vedia dosť o sebe navzájom je predpoklad, že „sú podobní ako my. Možno sme si podobní, ale zároveň máme odlišné tradície, takže prečo sa nespoznať lepšie?“

Bigos

bigos_3909.jpg

  • 1,5 kg nakladanej kapusty
  • 500g bravčoviny (šunky, pliecka, atď.)
  • 500g hovädziny (bez kostí)
  • 12 ks hríba smrekového
  • 10 sušených sliviek
  • 2 bobkové listy
  • 2 cibule
  • 1 polievková lyžica bravčovej masti
  • 1 pohár červeného vína
  • niekoľko semiačok papriky
  • bobule pimentovníka
  • bobule borievok
  • soľ
  • čierne korenie

Príprava: Pokrájajte kapustu a nalejte na ňu trochu vody; pridajte korenie a varte spolu 1,5 hodiny. Uvarte sušené hríby samostatne, potom ich pridajte k variacej sa kapuste. Nakrájajte mäso na malé kúsky a opražte ho na masti dozlata. Pridajte víno a duste niekoľko minút. Zvlášť opražte šunku a pokrájanú cibuľu. Pridajte všetko k vriacej kapuste a varte ďalšiu hodinu. Nakoniec pridajte sušené slivky, pokrájané na pásiky, ku kapuste so soľou, korením a zvyškom vína. Oslaďte cukrom alebo medom. Bigos chutí lepšie po niekoľkých dňoch a opakovanom zohrievaní.

Poľské pirohy – pierogi

pirohy_3893.jpg

Cesto:

  • 350g múky (pribl. 2 poháre)
  • 200ml vody
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 vajíčko
  • soľ

Plnka:

  • 500g varených zemiakov
  • 150g bieleho syra
  • 2 cibule
  • soľ
  • čierne korenie

Plnka: Nakrájajte cibuľu najemno a opražte na panvici. Opatrne roztlačte a zmiešajte uvarené zemiaky, syr a opraženú cibuľu. Pridajte soľ a čierne korenie (na dosiahnutie jemne pikantnej chute).

Cesto: Zmiešajte vajíčko s múkou, teplou vodou, olejom a troškou soli a vymiešajte cesto (začnite nožom a pokračujte rukami). Po asi 15 minútach, keď je cesto hladké, vyvaľkajte ho, aby malo hrúbku 2mm. Vykrajujte kolieska z vyvaľkaného cesta a dajte na každé trochu plnky, potom ich uzavrite, aby tvorili polkruh. Uvarte ich v slanej vode s dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich dierkovanou naberačkou. Servírujte s nadrobno nakrájanou a slaninou a cibuľkou.

Zubáč v poľskej omáčke

zubac_3904.jpg

  • zubáč
  • citrónová šťava
  • olej

Príprava: Osoľte a okoreňte zubáča, potom ho pokvapkajte citrónovou šťavou a (podľa vlastného uváženia) ho uduste, upečte alebo upražte.

Poľská omáčka: Zahrejte niekoľko lyžíc masla na panvici, pridajte vajce uvarené natvrdo nakrájané na malé kúsky (približne jedno vajce na jednu osobu). Pridajte najemno nasekaný kôpor, soľ a čierne korenie. Keď je teplá, polejte zubáča omáčkou.

Červený boršč

borsc_3886.jpg

  • 1,5l mäsového alebo zeleninového vývaru
  • 1kg cvikle
  • 4 podrvené strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • niekoľko sušených divých jedlých húb
  • pre lepšiu chuť pridajte trochu cukru, citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia

Príprava: Pridajte cviklu, olúpanú a nakrájanú na plátky, k vývaru, spolu s hubami, cesnakom a bobkovým listom. Varte domäkka. Preceďte tekutinu a pridajte cukor, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Po pridaní citrónovej šťavy stratí červený boršč farbu pri opätovnom prevarení. Servírujte s pirôžkami „uszka“.

Cheesecake (sernik)

sernik_3913.jpg

  • 800g smotanového syra
  • 200g margarínu
  • 1 šálka cukru
  • 5 veľkých vajec
  • vanilkový cukor
  • 2 balíčky vanilkového pudingu v prášku

Príprava: Vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte maslo. Zmiešajte a postupne pridávajte smotanový syr. Pridajte pudingový prášok. Speňte zvyšok vajíčok a pridajte polievkovou lyžicou k syru. Podľa vlastného uváženia pridajte hrozienka, orechy alebo pomarančovú kôru. Dajte do vyhriatej rúry (190°C) a pečte do svetlohneda (asi 45-60 minút). Vyberte z rúry a nechajte niekoľko hodín vychladnúť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 034
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 10 190
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 697
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 022
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 080
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 855
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 906
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 794
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 603
  10. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 603

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Minúta po minúte: Prezidentské voľby vo Francúzsku vrcholia

Prvé kolo mal podľa prvých odhadov ovládnuť Emmanuel Macron.

KOMENTÁRE

Keď sa Rostasov slovník dostane na univerzitu

Nemala by sa práve masmediálka ozvať, že hoaxy deformujú spoločnosť?

ŠPORT

Svet sa počas neho na chvíľu zastaví. Hrá slávne El Clásico

V nedeľu hrá Barcelona na pôde svojho rivala.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop