Hladovať sa nevypláca, stačí upraviť svoje recepty

Netrpte pri drastických diétach! Zatočte s kalóriami a stravujte sa stále naplno a pritom pestro. Možno uvítate naše tri odľahčené recepty.

(Zdroj: Isifa)

Rýchle a pálivé rybie karí
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL karí pasty podľa chuti
  • 400 g konzerva lúpaných sekaných paradajok
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 3-4 hoki filety s kožou
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 čili paprička
  • čerstvý koriander
  • soľ

Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte karí pastu a nadrobno pokrájaný cesnak a smažte ešte asi 1-2 minúty. Zalejte paradajkami a vývarom. Priveďte k varu a nakoniec pridajte na väčšie kúsky rozkrájané ryby, nastrúhaný zázvor a nasekanú čili papričku. Stiahnite plameň na najmenší a varte niekoľko minút, kým sa rybie mäso začne oddeľovať. Dochuťte soľou a nasekaným koriandrom. Vrch môžete dozdobiť bielym nízkotučným jogurtom. Servírujte horúce s basmati ryžou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak sa vám zdá karí málo výrazné a voňavé, obohaťte ho zmesou indického korenia podľa chuti. Ako prílohu môžete zvoliť i naturálnu alebo divokú indiánsku ryžu.


Netradičná bielková omeleta s pestom
Suroviny na 1 porciu

  • 1 PL pesta
  • 2 PL mrazeného špenátu
  • 2-3 vaječné bielky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • zelenina podľa chuti (čerstvá listová zelenina, paradajky, čili paprička, bylinky...)

Na panvici krátko poduste mrazený špenát, pridajte k nemu bazalkové pesto, premiešajte a zalejte rozšľahanými vaječnými bielkami. Na malom plameni pečte, pokiaľ zospodu nechytí omeleta zlatistý nádych. Ak sú na vrchu nedopečené miesta so surovým bielkom, pomôžte si pokrievkou. Podľa chuti môžete omeletu aj otočiť a zapiecť z druhej strany. Pred servírovaním ju dochuťte soľou, korením a dozdobte výraznou zeleninou podľa chuti. Pre zasýtenie môžete jedlo doplniť o celozrnné pečivo alebo knäckebrot.

Tip: Ak sa rozhodnete vynechať mastné pesto, panvicu jemne potrite olivovým olejom, aby sa omeleta nelepila. Podľa chuti môžete do omelety pridať i čerstvé listy špenátu, rukoly alebo mangoldu. Ak chcete mať bielky úplne nadýchané, rozšľahajte ich ručným elektrickým šľahačom s dvomi lyžicami minerálky.


Bolonská omáčka zapečená v tekvici
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g chudého mletého hovädzieho alebo teľacieho mäsa
  • 120 ml paradajkového pretlaku
  • 120 ml červeného vína
  • 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 200 g šampiňónov
  • 1 mrkva
  • štipka cukru
  • 1-2 PL worcesterovej omáčky
  • čerstvé oregano a petržlenová vňať
  • 2 malé okrúhle cukety alebo tekvice
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte olej v hlbokej panvici alebo v hrnci. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu a cesnak, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte, kým nezhnedne. Zalejte ho paradajkovým pretlakom a ešte chvíľu opekajte. Zalejte vínom a stiahnite plameň na najmenší. Pridajte nasekané konzervované paradajky, nasekané huby, nastrúhanú mrkvu, cukor, worcesterovú omáčku a čerstvé bylinky. Prikryté duste približne 20 minút. Medzitým si umyte, skrojte a zbavte semien cukety alebo tekvice. Poukladajte ich na plech, naplňte omáčkou a dajte zapiecť. Môžete zhrešiť hoblinkami parmezánu, ktoré pridáte na povrch pred koncom zapekania. Servírujte iba so šalátom a bylinkami.

Tip: Ak sa vám mimo sezónu nepodarí zohnať okrúhle mini cukety alebo tekvice, pokojne siahnite i po veľkej prerastenej a rozkrájajte ju na 5 cm vysoké valce. Stredy vydlabte a spodok uzatvorte štrúdľovým cestom alebo ich pečte v podmiskách, aby omáčka nevytekala. V diétnych receptoch sa zvykne hovädzie mäso nahrádzať pštrosím.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 436
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 14 891
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 14 702
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 11 148
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 7 407
  6. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 5 982
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 187
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 4 922
  9. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 4 856
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 861

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Môj fanklub a moji fanúšikovia sú dve veci

Majster sveta prišiel na Slovensko, aby sa stretol s VIP fanúšikmi a podporil deti na Detskej Tour Petra Sagana.

PLUS

Prečo má charizmu len pár vyvolených. Aká je tá vaša?

Rodíme sa s ňou alebo platí, že stačí dobrý tréning a charizma naskočí ako motor?

ŽENA

Anorexia je ako alkoholizmus, nikdy nie ste celkom za vodou

Vidieť, kam som bola schopná doviesť svoje telo, je strašidelné.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.