Hladovať sa nevypláca, stačí upraviť svoje recepty

Netrpte pri drastických diétach! Zatočte s kalóriami a stravujte sa stále naplno a pritom pestro. Možno uvítate naše tri odľahčené recepty.

(Zdroj: Isifa)

Rýchle a pálivé rybie karí
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL karí pasty podľa chuti
  • 400 g konzerva lúpaných sekaných paradajok
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 3-4 hoki filety s kožou
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 čili paprička
  • čerstvý koriander
  • soľ

Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte karí pastu a nadrobno pokrájaný cesnak a smažte ešte asi 1-2 minúty. Zalejte paradajkami a vývarom. Priveďte k varu a nakoniec pridajte na väčšie kúsky rozkrájané ryby, nastrúhaný zázvor a nasekanú čili papričku. Stiahnite plameň na najmenší a varte niekoľko minút, kým sa rybie mäso začne oddeľovať. Dochuťte soľou a nasekaným koriandrom. Vrch môžete dozdobiť bielym nízkotučným jogurtom. Servírujte horúce s basmati ryžou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ak sa vám zdá karí málo výrazné a voňavé, obohaťte ho zmesou indického korenia podľa chuti. Ako prílohu môžete zvoliť i naturálnu alebo divokú indiánsku ryžu.


Netradičná bielková omeleta s pestom
Suroviny na 1 porciu

  • 1 PL pesta
  • 2 PL mrazeného špenátu
  • 2-3 vaječné bielky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • zelenina podľa chuti (čerstvá listová zelenina, paradajky, čili paprička, bylinky...)

Na panvici krátko poduste mrazený špenát, pridajte k nemu bazalkové pesto, premiešajte a zalejte rozšľahanými vaječnými bielkami. Na malom plameni pečte, pokiaľ zospodu nechytí omeleta zlatistý nádych. Ak sú na vrchu nedopečené miesta so surovým bielkom, pomôžte si pokrievkou. Podľa chuti môžete omeletu aj otočiť a zapiecť z druhej strany. Pred servírovaním ju dochuťte soľou, korením a dozdobte výraznou zeleninou podľa chuti. Pre zasýtenie môžete jedlo doplniť o celozrnné pečivo alebo knäckebrot.

Tip: Ak sa rozhodnete vynechať mastné pesto, panvicu jemne potrite olivovým olejom, aby sa omeleta nelepila. Podľa chuti môžete do omelety pridať i čerstvé listy špenátu, rukoly alebo mangoldu. Ak chcete mať bielky úplne nadýchané, rozšľahajte ich ručným elektrickým šľahačom s dvomi lyžicami minerálky.


Bolonská omáčka zapečená v tekvici
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g chudého mletého hovädzieho alebo teľacieho mäsa
  • 120 ml paradajkového pretlaku
  • 120 ml červeného vína
  • 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 200 g šampiňónov
  • 1 mrkva
  • štipka cukru
  • 1-2 PL worcesterovej omáčky
  • čerstvé oregano a petržlenová vňať
  • 2 malé okrúhle cukety alebo tekvice
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte olej v hlbokej panvici alebo v hrnci. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu a cesnak, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte, kým nezhnedne. Zalejte ho paradajkovým pretlakom a ešte chvíľu opekajte. Zalejte vínom a stiahnite plameň na najmenší. Pridajte nasekané konzervované paradajky, nasekané huby, nastrúhanú mrkvu, cukor, worcesterovú omáčku a čerstvé bylinky. Prikryté duste približne 20 minút. Medzitým si umyte, skrojte a zbavte semien cukety alebo tekvice. Poukladajte ich na plech, naplňte omáčkou a dajte zapiecť. Môžete zhrešiť hoblinkami parmezánu, ktoré pridáte na povrch pred koncom zapekania. Servírujte iba so šalátom a bylinkami.

Tip: Ak sa vám mimo sezónu nepodarí zohnať okrúhle mini cukety alebo tekvice, pokojne siahnite i po veľkej prerastenej a rozkrájajte ju na 5 cm vysoké valce. Stredy vydlabte a spodok uzatvorte štrúdľovým cestom alebo ich pečte v podmiskách, aby omáčka nevytekala. V diétnych receptoch sa zvykne hovädzie mäso nahrádzať pštrosím.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 984
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 940
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 029
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 15 974
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 386
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 840
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 048
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 744
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 593
  10. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 3 230

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Útočí na novinárov, s jeho menom sa spája viac ako desať káuz. Kto je Kočner

Podnikateľa v stredu pre kauzu zmenky a daňové úniky zadržala polícia.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako som zariadil, že prestali predávať Zem a vek

Prečo by slušné firmy mali zaujať jasný postoj.

Stĺpček Jakuba Fila

Zadržali Kočnera. Hoci platí prezumpcia neviny, treba povedať konečne

K rozsudku je dlhá cesta.

PRIMÁR

Seknutý krk. Prečo vzniká a čo robiť, aby bolesť ustúpila

Prečo vás môže z prievanu rozbolieť krk a ako vyzerá liečba.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.