Hladovať sa nevypláca, stačí upraviť svoje recepty

Netrpte pri drastických diétach! Zatočte s kalóriami a stravujte sa stále naplno a pritom pestro. Možno uvítate naše tri odľahčené recepty.

(Zdroj: Isifa)

Rýchle a pálivé rybie karí
Suroviny na 4 porcie

  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 ČL karí pasty podľa chuti
  • 400 g konzerva lúpaných sekaných paradajok
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 3-4 hoki filety s kožou
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1 čili paprička
  • čerstvý koriander
  • soľ

Na panvici rozohrejte olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte karí pastu a nadrobno pokrájaný cesnak a smažte ešte asi 1-2 minúty. Zalejte paradajkami a vývarom. Priveďte k varu a nakoniec pridajte na väčšie kúsky rozkrájané ryby, nastrúhaný zázvor a nasekanú čili papričku. Stiahnite plameň na najmenší a varte niekoľko minút, kým sa rybie mäso začne oddeľovať. Dochuťte soľou a nasekaným koriandrom. Vrch môžete dozdobiť bielym nízkotučným jogurtom. Servírujte horúce s basmati ryžou.

Tip: Ak sa vám zdá karí málo výrazné a voňavé, obohaťte ho zmesou indického korenia podľa chuti. Ako prílohu môžete zvoliť i naturálnu alebo divokú indiánsku ryžu.


Netradičná bielková omeleta s pestom
Suroviny na 1 porciu

  • 1 PL pesta
  • 2 PL mrazeného špenátu
  • 2-3 vaječné bielky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • zelenina podľa chuti (čerstvá listová zelenina, paradajky, čili paprička, bylinky...)

Na panvici krátko poduste mrazený špenát, pridajte k nemu bazalkové pesto, premiešajte a zalejte rozšľahanými vaječnými bielkami. Na malom plameni pečte, pokiaľ zospodu nechytí omeleta zlatistý nádych. Ak sú na vrchu nedopečené miesta so surovým bielkom, pomôžte si pokrievkou. Podľa chuti môžete omeletu aj otočiť a zapiecť z druhej strany. Pred servírovaním ju dochuťte soľou, korením a dozdobte výraznou zeleninou podľa chuti. Pre zasýtenie môžete jedlo doplniť o celozrnné pečivo alebo knäckebrot.

Tip: Ak sa rozhodnete vynechať mastné pesto, panvicu jemne potrite olivovým olejom, aby sa omeleta nelepila. Podľa chuti môžete do omelety pridať i čerstvé listy špenátu, rukoly alebo mangoldu. Ak chcete mať bielky úplne nadýchané, rozšľahajte ich ručným elektrickým šľahačom s dvomi lyžicami minerálky.


Bolonská omáčka zapečená v tekvici
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g chudého mletého hovädzieho alebo teľacieho mäsa
  • 120 ml paradajkového pretlaku
  • 120 ml červeného vína
  • 400 g konzerva lúpaných paradajok
  • 200 g šampiňónov
  • 1 mrkva
  • štipka cukru
  • 1-2 PL worcesterovej omáčky
  • čerstvé oregano a petržlenová vňať
  • 2 malé okrúhle cukety alebo tekvice
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejte olej v hlbokej panvici alebo v hrnci. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu a cesnak, keď zosklovatie, pridajte mleté mäso a opekajte, kým nezhnedne. Zalejte ho paradajkovým pretlakom a ešte chvíľu opekajte. Zalejte vínom a stiahnite plameň na najmenší. Pridajte nasekané konzervované paradajky, nasekané huby, nastrúhanú mrkvu, cukor, worcesterovú omáčku a čerstvé bylinky. Prikryté duste približne 20 minút. Medzitým si umyte, skrojte a zbavte semien cukety alebo tekvice. Poukladajte ich na plech, naplňte omáčkou a dajte zapiecť. Môžete zhrešiť hoblinkami parmezánu, ktoré pridáte na povrch pred koncom zapekania. Servírujte iba so šalátom a bylinkami.

Tip: Ak sa vám mimo sezónu nepodarí zohnať okrúhle mini cukety alebo tekvice, pokojne siahnite i po veľkej prerastenej a rozkrájajte ju na 5 cm vysoké valce. Stredy vydlabte a spodok uzatvorte štrúdľovým cestom alebo ich pečte v podmiskách, aby omáčka nevytekala. V diétnych receptoch sa zvykne hovädzie mäso nahrádzať pštrosím.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 530
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 852
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 489
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 2 129
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 013
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 967
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 775
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 524
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 291
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 890

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Nemecký tím zachránil najmenej pravdepodobný darca. Diktátor

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?