SME

Avokádo zasýti vegetariána i športovca

Pripravte si zdravú mexickú pochúťku guacamole.

Avokádo patrí medzi plody, o ktorých sa vedie večný spor – ovocie či zelenina? Hoci je technicky ovocím, používa sa skôr ako zelenina. Najlepšie surové. Do šalátov, sendvičov, cestovín, a keďže má konzistenciu podobnú maslu, výborne poslúži aj ako základ na nátierky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pochúťka Aztékov

Hádam najznámejšia pochúťka z avokáda je mexická omáčka alebo dip – guacamole. Aztékovia si ju vraj vychutnávali už v 16. storočí. Tradičné mexické guacamole obsahuje len avokádo rozotreté s morskou soľou v kamennom mažiari, no v modernej mexickej kuchyni sa do tejto zmesi pridávajú ďalšie suroviny na oživenie chuťovo nie veľmi výrazného ovocia.

SkryťVypnúť reklamu

Môže to byť napríklad cibuľa, cesnak, čili papričky, šťava z citróna alebo limety a rôzne bylinky, najčastejšie koriander. Guacamole sa výborne hodí na párty, môžete ho podávať s kukuričnými tortilla čipsami alebo natreté na chlebíkoch. Jeden rýchly a jednoduchý recept vám prinášame aj my.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk.

Zaregistrujte sa zadarmo

muz_1.jpg

Seriózne zoznámenie

V našich končinách je dôležité zohnať dozreté avokádo, s ktorým sa ľahko pracuje. Ako ho spoznáte? Koža by nemala byť porušená, preliačená ani fľakatá, no dužina pod ňou by mala byť pri jemnom dotyku prstov na pocit mäkká. Avokádo je zaujímavé tým, že nedozrieva na stromoch, ale až po odtrhnutí a môže mu to trvať aj dva týždne.

Zrelé je mäkké

Ak sa vám v obchode nepodarí kúpiť mäkké plody, zoberte tvrdé zdravé plody a nechajte si ich dozrieť doma pri izbovej teplote. Dozrievanie urýchlite, ak avokádo dáte do papierového vrecka spolu s banánom. Naopak, proces spomalíte, ak ho odložíte do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

V obchodoch natrafíte na zelené i hnedé avokádo s hladkou aj hrubou kožou. Neľakajte sa, existuje viac odrôd a hnedá koža neznamená, že je ovocie zhnité.
Predtým, ako avokádo zbavíte kože, pozdĺžne ho prekrojte a polovice od seba oddeľte protichodným pohybom. Finta na vybratie kôstky je jednoduchá – zatnite do nej nôž. Ak nechcete, aby vám prekrojené alebo očistené avokádo zhnedlo, pokvapkajte ho kyslou šťavou z citróna alebo limety.

Avokádo je energeticky výživné a zdravé. Keďže je dostupné celoročne, oplatí sa ho konzumovať v zime, keď nie je dostatok čerstvého lokálneho ovocia a zeleniny. Obsahuje pomerne veľa tuku (20 %), no ide o „dobré“ tuky vo forme takzvaných nenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol. Preto je vhodné pre vegetariánov či športovcov, ktorí sa stránia živočíšnych tukov. Vaše telo okrem toho obohatí o vitamíny B, C a E, horčík, draslík a luteín, ktorý chráni pred chorobami zraku spojenými so starnutím, ako je sivý zákal.

SkryťVypnúť reklamu

Guacamole

    • 2 zrelé avokáda
    • 1 limeta
    • 1 červená cibuľa
    • 1 červená čili paprička
    • čerstvý koriander
    • soľ, čierne korenie

1. Skôr ako začnete čistiť avokádo, nachystajte si všetky ostatné suroviny. Nadrobno nasekajte červenú cibuľu. V sezóne ju môžete nahradiť mladou jarnou cibuľkou. Čili papričku zbavte semienok a takisto ju nasekajte na malé kúsky. Vytlačte si šťavu z polovice limety.
2. Zrelé avokádo prekrojte na polovice, vyberte kôstku a ošúpte kožu. Ak je avokádo správne dozreté, koža pôjde dolu veľmi jednoducho, aj prstami. Ak plody nie sú úplne mäkké, môžete dužinu vydlabať lyžičkou.
3. Avokádo si v miske poriadne pokvapkajte limetovou šťavou a popučte ho vidličkou. Pridajte nadrobno nasekanú cibuľu a čili papričku podľa chuti. Všetko poriadne premiešajte, dochuťte soľou, korením a podľa chuti pridajte limetovú šťavu alebo čili. Na záver pridajte čerstvo nasekaný koriander. Ako variáciu môžete do guacamole primiešať nadrobno nakrájanú paradajku alebo tri lyžice kyslej smotany. Podávajte s kukuričnými tortilla čipsami alebo ako nátierku na chlieb.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 007
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 612
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 835
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 655
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 882
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 331
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 212
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 952
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 370
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 881
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 777
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 569
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu