SME
Nedeľa, 17. november, 2019 | Meniny má Klaudia

Pestré zimné polievkové recepty

Cieľom hutných polievok je vzpružiť uzimené telo, zasýtiť vnútro i pohladiť na duši...

(Zdroj: Isifa)

Syrová polievka s pivom
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 hrubší plátok masla alebo 2 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 350 ml piva
  • 450 ml kuracieho vývaru
  • 2 - 3 PL kukuričného škrobu alebo hladkej múky
  • 180 ml smotany na varenie
  • 200 g syra čedar
  • pažítka
  • soľ, mleté biele korenie

V hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nadrobno pokrájaný cesnak, worcesterskú omáčku, premiešajte a odstavte na 1 - 2 minúty. Prilejte pivo a priveďte do varu. Postupne prilejte polovicu vývaru, smotanu a pridajte postrúhaný syr. Za stáleho miešania varte na malom plameni, kým sa syr nerozpustí. Vo zvyšnom vývare rozmiešajte škrob alebo múku a dolejte do polievky. Za občasného miešania nechajte prejsť varom, dochuťte soľou a korením a môžete servírovať dozdobené nasekanou pažítkou.

Tip: Podľa chuti môžete siahnuť po inom type syra alebo svetlé pivo vymeniť za čierne. Pivo by nemalo byť príliš horké, aby horkosť neovplyvnila výslednú chuť polievky. Povrch môžete dozdobiť kockami opraženej slaniny, orieškami, pukancami alebo krutónmi. Polievku môžete zahustiť i zemiakmi, ale v tom prípade ju musíte rozmixovať dohladka.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Krémová polievka z maslovej tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g maslovej tekvice
  • 1 väčší zemiak
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového alebo tekvicového oleja
  • 450 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • nastrúhaný muškátový oriešok alebo štipka škorice

Tekvicu a zemiak ošúpte a pokrájajte na rovnako veľké kocky. Na oleji speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte tekvicu, zemiak, pokrájaný cesnak, chvíľu opekajte a podlejte trochou vývaru alebo vody. Prikryté varte na malom plameni približne 20 minút alebo kým nie je tekvica mäkká. Dolejte zvyšok vývaru, smotanu a všetko spolu rozmixujte dohladka. Nakoniec dochuťte soľou a muškátovým orieškom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami, opečenými jadierkami alebo orieškami, slaninou, nastrúhaným parmezánom alebo krutónmi.

Tip: Tekvicu môžete po prekrojení a vydlabaní potrieť olejom a spolu s niekoľkými strúčkami cesnaku upiecť v rúre do mäkka. Z pečenej tekvice vydlabte dužinu a rozmixujte ju v polievke.


Netradičná hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 450 húb
  • 200 g zemiakov
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 - 3 žĺtky
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci roztopte maslo a pridajte k nemu najemno pokrájanú cibuľu a stonkový zeler. Keď je cibuľa zlatistá, pridajte nasekané huby a pár minút ich pražte. Nakoniec pridajte prelisovaný cesnak, zemiaky pokrájané na kocky a zalejte polovicou vývaru. Na malom plameni varte približne 30 minút. Po odstavení nechajte krátko vychladnúť a spolu s kyslou smotanou rozmixujte. Vráťte na oheň a prilejte vo zvyšku vývaru rozmiešané žĺtky. Na malom plameni za občasného miešania prevarte. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a čerstvým alebo sušeným tymianom.

Tip: Je iba na vás, či použijete čerstvé, sterilizované, alebo mrazené huby. Polievku môžete vďaka kyslej smotane servírovať dozdobenú aj hubami v sladkokyslom náleve. Polievka sa nezrazí. Žĺtky polievku krásne zahustia, môžete ju pripraviť i ako omáčku ku knedli.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  4. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  1. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  2. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  3. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  6. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  7. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  8. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  9. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  10. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 9 679
  2. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 432
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 9 184
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 087
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 302
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 218
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 566
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 5 520
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 859
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 301

Hlavné správy zo Sme.sk

Pellegrini si pripíja s premiérom ČR Andrejom Babišom počas slávnostného obeda v Prahe.

Chorvátsky hlásateľ Slovákom: Prepáčte za tri góly

Góly padli po hlúpych chybách, tvrdil Škriniar.

Chorvát Bruno Petkovič (uprostred), Denis Vavro (vľavo) a brankár Martin Dúbravka (vpravo) počas kvalifikačného zápasu E-skupiny EURO 2020 Chorvátsko - Slovensko.
PÍŠE MIKULÁŠ DZURINDA

Nie sme spokojní, aj keď to najdôležitejšie z novembra sme dosiahli

Zabudli sme na hodnoty aj na slušnosť.

Mikuláš Dzurinda

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?