Pestré zimné polievkové recepty

Cieľom hutných polievok je vzpružiť uzimené telo, zasýtiť vnútro i pohladiť na duši...

(Zdroj: Isifa)

Syrová polievka s pivom
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 hrubší plátok masla alebo 2 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 350 ml piva
  • 450 ml kuracieho vývaru
  • 2 - 3 PL kukuričného škrobu alebo hladkej múky
  • 180 ml smotany na varenie
  • 200 g syra čedar
  • pažítka
  • soľ, mleté biele korenie

V hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nadrobno pokrájaný cesnak, worcesterskú omáčku, premiešajte a odstavte na 1 - 2 minúty. Prilejte pivo a priveďte do varu. Postupne prilejte polovicu vývaru, smotanu a pridajte postrúhaný syr. Za stáleho miešania varte na malom plameni, kým sa syr nerozpustí. Vo zvyšnom vývare rozmiešajte škrob alebo múku a dolejte do polievky. Za občasného miešania nechajte prejsť varom, dochuťte soľou a korením a môžete servírovať dozdobené nasekanou pažítkou.

Tip: Podľa chuti môžete siahnuť po inom type syra alebo svetlé pivo vymeniť za čierne. Pivo by nemalo byť príliš horké, aby horkosť neovplyvnila výslednú chuť polievky. Povrch môžete dozdobiť kockami opraženej slaniny, orieškami, pukancami alebo krutónmi. Polievku môžete zahustiť i zemiakmi, ale v tom prípade ju musíte rozmixovať dohladka.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Krémová polievka z maslovej tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g maslovej tekvice
  • 1 väčší zemiak
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového alebo tekvicového oleja
  • 450 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • nastrúhaný muškátový oriešok alebo štipka škorice

Tekvicu a zemiak ošúpte a pokrájajte na rovnako veľké kocky. Na oleji speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte tekvicu, zemiak, pokrájaný cesnak, chvíľu opekajte a podlejte trochou vývaru alebo vody. Prikryté varte na malom plameni približne 20 minút alebo kým nie je tekvica mäkká. Dolejte zvyšok vývaru, smotanu a všetko spolu rozmixujte dohladka. Nakoniec dochuťte soľou a muškátovým orieškom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami, opečenými jadierkami alebo orieškami, slaninou, nastrúhaným parmezánom alebo krutónmi.

Tip: Tekvicu môžete po prekrojení a vydlabaní potrieť olejom a spolu s niekoľkými strúčkami cesnaku upiecť v rúre do mäkka. Z pečenej tekvice vydlabte dužinu a rozmixujte ju v polievke.


Netradičná hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 450 húb
  • 200 g zemiakov
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 - 3 žĺtky
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci roztopte maslo a pridajte k nemu najemno pokrájanú cibuľu a stonkový zeler. Keď je cibuľa zlatistá, pridajte nasekané huby a pár minút ich pražte. Nakoniec pridajte prelisovaný cesnak, zemiaky pokrájané na kocky a zalejte polovicou vývaru. Na malom plameni varte približne 30 minút. Po odstavení nechajte krátko vychladnúť a spolu s kyslou smotanou rozmixujte. Vráťte na oheň a prilejte vo zvyšku vývaru rozmiešané žĺtky. Na malom plameni za občasného miešania prevarte. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a čerstvým alebo sušeným tymianom.

Tip: Je iba na vás, či použijete čerstvé, sterilizované, alebo mrazené huby. Polievku môžete vďaka kyslej smotane servírovať dozdobenú aj hubami v sladkokyslom náleve. Polievka sa nezrazí. Žĺtky polievku krásne zahustia, môžete ju pripraviť i ako omáčku ku knedli.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 27 280
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 9 206
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 293
  4. Kreditná karta – áno alebo nie 7 743
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 5 942
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 5 705
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 700
  8. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 4 971
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 4 748
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 994

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Takto Sagana často neuvidíte. Čudoval sa aj Svorada

Trojnásobný majster sveta získal šiesty národný titul skvelým spôsobom, keď unikol viac ako 80 kilometrov pred cieľom.

EKONOMIKA

Právnik: Útek Kočnera by bola blamáž (rozhovor)

Právnik a súdny lekár Peter Kováč v rozhovore pre denník SME.

ŠPORT

Peter Sagan nedal nikomu šancu. Pozrite si jeho triumf

Slovák suverénne vyhral spoločné majstrovstvá Česka a Slovenska.

KOMENTÁRE

Kočner má právo sa brániť

Je dobré si všímať, kto, kedy a ako o ňom rozhoduje.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.