Pestré zimné polievkové recepty

Cieľom hutných polievok je vzpružiť uzimené telo, zasýtiť vnútro i pohladiť na duši...

(Zdroj: Isifa)

Syrová polievka s pivom
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 hrubší plátok masla alebo 2 PL olivového oleja
  • 2 cibule
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 350 ml piva
  • 450 ml kuracieho vývaru
  • 2 - 3 PL kukuričného škrobu alebo hladkej múky
  • 180 ml smotany na varenie
  • 200 g syra čedar
  • pažítka
  • soľ, mleté biele korenie

V hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte nadrobno pokrájaný cesnak, worcesterskú omáčku, premiešajte a odstavte na 1 - 2 minúty. Prilejte pivo a priveďte do varu. Postupne prilejte polovicu vývaru, smotanu a pridajte postrúhaný syr. Za stáleho miešania varte na malom plameni, kým sa syr nerozpustí. Vo zvyšnom vývare rozmiešajte škrob alebo múku a dolejte do polievky. Za občasného miešania nechajte prejsť varom, dochuťte soľou a korením a môžete servírovať dozdobené nasekanou pažítkou.

Tip: Podľa chuti môžete siahnuť po inom type syra alebo svetlé pivo vymeniť za čierne. Pivo by nemalo byť príliš horké, aby horkosť neovplyvnila výslednú chuť polievky. Povrch môžete dozdobiť kockami opraženej slaniny, orieškami, pukancami alebo krutónmi. Polievku môžete zahustiť i zemiakmi, ale v tom prípade ju musíte rozmixovať dohladka.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Krémová polievka z maslovej tekvice
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g maslovej tekvice
  • 1 väčší zemiak
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového alebo tekvicového oleja
  • 450 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ
  • nastrúhaný muškátový oriešok alebo štipka škorice

Tekvicu a zemiak ošúpte a pokrájajte na rovnako veľké kocky. Na oleji speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte tekvicu, zemiak, pokrájaný cesnak, chvíľu opekajte a podlejte trochou vývaru alebo vody. Prikryté varte na malom plameni približne 20 minút alebo kým nie je tekvica mäkká. Dolejte zvyšok vývaru, smotanu a všetko spolu rozmixujte dohladka. Nakoniec dochuťte soľou a muškátovým orieškom. Servírujte dozdobené nasekanými bylinkami, opečenými jadierkami alebo orieškami, slaninou, nastrúhaným parmezánom alebo krutónmi.

Tip: Tekvicu môžete po prekrojení a vydlabaní potrieť olejom a spolu s niekoľkými strúčkami cesnaku upiecť v rúre do mäkka. Z pečenej tekvice vydlabte dužinu a rozmixujte ju v polievke.


Netradičná hubová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 450 húb
  • 200 g zemiakov
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 - 3 žĺtky
  • čerstvý alebo sušený tymian
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci roztopte maslo a pridajte k nemu najemno pokrájanú cibuľu a stonkový zeler. Keď je cibuľa zlatistá, pridajte nasekané huby a pár minút ich pražte. Nakoniec pridajte prelisovaný cesnak, zemiaky pokrájané na kocky a zalejte polovicou vývaru. Na malom plameni varte približne 30 minút. Po odstavení nechajte krátko vychladnúť a spolu s kyslou smotanou rozmixujte. Vráťte na oheň a prilejte vo zvyšku vývaru rozmiešané žĺtky. Na malom plameni za občasného miešania prevarte. Nakoniec polievku dochuťte soľou, korením a čerstvým alebo sušeným tymianom.

Tip: Je iba na vás, či použijete čerstvé, sterilizované, alebo mrazené huby. Polievku môžete vďaka kyslej smotane servírovať dozdobenú aj hubami v sladkokyslom náleve. Polievka sa nezrazí. Žĺtky polievku krásne zahustia, môžete ju pripraviť i ako omáčku ku knedli.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 419
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 14 411
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 14 136
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 9 681
  5. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 7 561
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 6 130
  7. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 5 904
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 5 425
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 856
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 636

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rozdeľuje nás chudoba, nie nevedomosť

Dlhodobý nedostatok peňazí je nesmierne poučná skúsenosť

SVET

Ako Skripaľovci prežili? Šťastie, tekutiny, rýchla pomoc

Miesta v Salisbury, kde objavili novičok, budú niekoľko mesiacov čistiť.

ŠPORT

Kužmová po veľkej dráme zdolala bieloruskú jednotku

Napínavý duel musel rozhodnúť až tajbrejk tretieho setu.

TECH

Kde sú všetci? Prečo sme ešte nenarazili na mimozemský život

Podľa hypotézy môže byť ľudstvo jednou z prvých civilizácií vo vesmíre.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať kritiku, ktorá môže byť aj naozaj drsná

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.