Škandinávske mäsové guľky
suroviny na 4 porcie
● 600 g mletej chudej hovädziny
● 250 ml smotany na varenie
● 200 ml silného vývaru
● muškátový oriešok
● soľ
● mleté čierne korenie
● 200 g múky
● živočíšny tuk na opekanie
Mleté mäso zmiešajte s muškátovým orieškom, korením a soľou. Zo zmesi vytvarujte malé guľky, ktoré obalíte v hladkej múke a opečiete na tuku, kým sa nevyfarbia. Po odložení opražte na tuku hladkú múku, zalejte zohriatym vývarom a smotanou a šľahajte, kým nevznikne hladká, jemná omáčka. Dochuťte muškátovým orieškom a osoľte, aby ste ukryli sladkastú chuť smotany. Mäsové guľôčky servírujte preliate omáčkou s varenými zemiakmi a džemom z lesného ovocia.
Tip: Ak sa vám ani po niekoľkých vareniach nepodarí vyladiť chuť smotanovej omáčky, pomôžte si kúskom údenej slaniny, ktorá svojou arómou zladí použité suroviny.