VÍNO NA VÍKEND

Ďalšie víno, čo potrebuje pleseň

Vysoká vlhkosť v Tokaji vytvára podmienky na rozmach vznešenej plesne, ktorá z bobúľ vysáva vlhkosť.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pred Vianocami sme na tomto mieste mali rande s krásnym tokajským vínom od vinárstva J. & J. Ostrožovič. Súčasťou článku bol aj krátky opis charakteru tokajských vín.

Vzhľadom na špecifickosť týchto vín sa však oplatí pozrieť sa trošku hlbšie, ako vlastne tie vína vznikajú.

Je známe, že tokajské sladké poklady sú vlastne výsledkom prírodnej anomálie alebo zázraku, závisí to od uhla pohľadu. Väčšinou ak akákoľvek pleseň napadne vinohrady, vinári sú v strehu a snažia sa minimalizovať spôsobené škody. Nie však v tokajskej oblasti. Tam je situácia opačná: ak nepríde pleseň, nastáva problém.

Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.

Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.

Keď vznešená pleseň pomáha

Millenium 2000
4-putňový výber, Tokaj Macik Winery, Tokaj, Slovensko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: ešte 5 – 8 rokov, ale teraz je na vrchole
  • Cenová kategória: 25 eur za 0,5l

V Tokaji totiž všetko funguje trošku odlišne. Špecifická mikroklíma, geografické podmienky spôsobia, že podobne ako vo francúzskom Sauternes alebo v rakúskom Burgenlande vzniká niečo špeciálne a žiadané.

Vysoká humidita vytvára podmienky na rozmach plesne – ide však o špecifický druh zvaný Botrytis cinerea. Tá z napadnutých bobúľ vysáva vlhkosť, koncentrujú sa arómy, chute.

Hlavná tokajská odroda Furmint je vyslovene náchylná na napadnutie vznešenou plesňou, kým druhá Lipovina o niečo menej, zato však je veľmi bohatá na arómy a chute. Tretia Muškát dáva vínu korenistý, voňavý charakter.

Dnes sa pozrieme na ďalší štvorputňový Tokajský výber z pivnice Jaroslava Macika. Ide o „miléniové víno“, čiže ročník 2000.

Bude zaujímavé sledovať, v akom stave sa nachádza po trinástich rokoch, ako súhra kyselín a cukru dokáže vínko udržať pri živote, v dobrej kondícii.

Pečené jablká aj dula

Prvý dojem z vína je veľmi dobrý. Vôňa je veľmi príjemná, prezentuje sušené ovocie, pečené jablká, dulu.

Samozrejme, tradičný oxidatívny charakter je tiež prítomný, skôr v náznakoch ako doplnok, nedominuje.

Chute sú postavené na dvoch pilieroch: botrytické tóny kombinované jemným, neagresívnym, relatívne hladkým oxidatívnym charakterom. Arómy, vône a chute sú v dokonalej harmónii. V podstate chute pokračujú tam, kde sa skončila vôňa, aj keď sú o trošku menej oxidatívne.

V prvej fáze prichádzajú opäť pečené jablko, dula, sušené marhule. Sú doplnené žltou slivkou, čo je charakteristický znak vín z vinárstva Tokaj Macik Winery, predovšetkým v prípade série Grand.

V ďalšej fáze sa ukazujú typické tokajské oxidatívne, ale jemné chute. V dochuti je málo byliniek. Acidita sa hlási tiež počas druhej fázy, vytvára dobrý balans zvyškovému cukru.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že víno prezentuje pozoruhodnú rovnováhu, navyše acidita ju drží pri živote.

Desaťročie nemusí nič znamenať

Aj ako 13-14-ročné je v dobrej kondícii, pôsobí sviežo a vôbec nie ťažkopádne napriek zvyškovému cukru. V porovnaní so 4-putňovým, ale o dva roky mladším výberom od vinárstva J. & J. Ostrožovič, pôsobí toto víno ľahšie sviežejšie, na druhej strane je menej koncentrované a husté.

Alkohol v prípade oboch vín je približne na úrovni 10 percent.

Asi v prípade každého fanúšika rozhodnú individuálne preferencie a záujem o daný štýl či charakter vína.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 18 930
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 932
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 972
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 141
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 457
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 974
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 971
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 731
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 609
  10. Slováci triedia lepšie 1 212

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!