VÍNO NA VÍKEND

Ďalšie víno, čo potrebuje pleseň

Vysoká vlhkosť v Tokaji vytvára podmienky na rozmach vznešenej plesne, ktorá z bobúľ vysáva vlhkosť.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pred Vianocami sme na tomto mieste mali rande s krásnym tokajským vínom od vinárstva J. & J. Ostrožovič. Súčasťou článku bol aj krátky opis charakteru tokajských vín.

Vzhľadom na špecifickosť týchto vín sa však oplatí pozrieť sa trošku hlbšie, ako vlastne tie vína vznikajú.

Je známe, že tokajské sladké poklady sú vlastne výsledkom prírodnej anomálie alebo zázraku, závisí to od uhla pohľadu. Väčšinou ak akákoľvek pleseň napadne vinohrady, vinári sú v strehu a snažia sa minimalizovať spôsobené škody. Nie však v tokajskej oblasti. Tam je situácia opačná: ak nepríde pleseň, nastáva problém.

Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.

Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.

Keď vznešená pleseň pomáha

Millenium 2000
4-putňový výber, Tokaj Macik Winery, Tokaj, Slovensko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: ešte 5 – 8 rokov, ale teraz je na vrchole
  • Cenová kategória: 25 eur za 0,5l

V Tokaji totiž všetko funguje trošku odlišne. Špecifická mikroklíma, geografické podmienky spôsobia, že podobne ako vo francúzskom Sauternes alebo v rakúskom Burgenlande vzniká niečo špeciálne a žiadané.

Vysoká humidita vytvára podmienky na rozmach plesne – ide však o špecifický druh zvaný Botrytis cinerea. Tá z napadnutých bobúľ vysáva vlhkosť, koncentrujú sa arómy, chute.

Hlavná tokajská odroda Furmint je vyslovene náchylná na napadnutie vznešenou plesňou, kým druhá Lipovina o niečo menej, zato však je veľmi bohatá na arómy a chute. Tretia Muškát dáva vínu korenistý, voňavý charakter.

Dnes sa pozrieme na ďalší štvorputňový Tokajský výber z pivnice Jaroslava Macika. Ide o „miléniové víno“, čiže ročník 2000.

Bude zaujímavé sledovať, v akom stave sa nachádza po trinástich rokoch, ako súhra kyselín a cukru dokáže vínko udržať pri živote, v dobrej kondícii.

Pečené jablká aj dula

Prvý dojem z vína je veľmi dobrý. Vôňa je veľmi príjemná, prezentuje sušené ovocie, pečené jablká, dulu.

Samozrejme, tradičný oxidatívny charakter je tiež prítomný, skôr v náznakoch ako doplnok, nedominuje.

Chute sú postavené na dvoch pilieroch: botrytické tóny kombinované jemným, neagresívnym, relatívne hladkým oxidatívnym charakterom. Arómy, vône a chute sú v dokonalej harmónii. V podstate chute pokračujú tam, kde sa skončila vôňa, aj keď sú o trošku menej oxidatívne.

V prvej fáze prichádzajú opäť pečené jablko, dula, sušené marhule. Sú doplnené žltou slivkou, čo je charakteristický znak vín z vinárstva Tokaj Macik Winery, predovšetkým v prípade série Grand.

V ďalšej fáze sa ukazujú typické tokajské oxidatívne, ale jemné chute. V dochuti je málo byliniek. Acidita sa hlási tiež počas druhej fázy, vytvára dobrý balans zvyškovému cukru.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že víno prezentuje pozoruhodnú rovnováhu, navyše acidita ju drží pri živote.

Desaťročie nemusí nič znamenať

Aj ako 13-14-ročné je v dobrej kondícii, pôsobí sviežo a vôbec nie ťažkopádne napriek zvyškovému cukru. V porovnaní so 4-putňovým, ale o dva roky mladším výberom od vinárstva J. & J. Ostrožovič, pôsobí toto víno ľahšie sviežejšie, na druhej strane je menej koncentrované a husté.

Alkohol v prípade oboch vín je približne na úrovni 10 percent.

Asi v prípade každého fanúšika rozhodnú individuálne preferencie a záujem o daný štýl či charakter vína.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 766
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 698
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 554
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 147
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 891
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 075
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 967
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 243
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 575
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 033

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Ak si Trump niečo myslí, povie to. Politika sa deje až potom

Za nezhody s republikánmi Trumpa Voloďa nepochváli.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.