SME

Ďalšie víno, čo potrebuje pleseň

Vysoká vlhkosť v Tokaji vytvára podmienky na rozmach vznešenej plesne, ktorá z bobúľ vysáva vlhkosť.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pred Vianocami sme na tomto mieste mali rande s krásnym tokajským vínom od vinárstva J. & J. Ostrožovič. Súčasťou článku bol aj krátky opis charakteru tokajských vín.

Vzhľadom na špecifickosť týchto vín sa však oplatí pozrieť sa trošku hlbšie, ako vlastne tie vína vznikajú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je známe, že tokajské sladké poklady sú vlastne výsledkom prírodnej anomálie alebo zázraku, závisí to od uhla pohľadu. Väčšinou ak akákoľvek pleseň napadne vinohrady, vinári sú v strehu a snažia sa minimalizovať spôsobené škody. Nie však v tokajskej oblasti. Tam je situácia opačná: ak nepríde pleseň, nastáva problém.

SkryťVypnúť reklamu

Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.

Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.

Keď vznešená pleseň pomáha

Millenium 2000

4-putňový výber, Tokaj Macik Winery, Tokaj, Slovensko

  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)

  • Potenciál: ešte 5 – 8 rokov, ale teraz je na vrchole

  • Cenová kategória: 25 eur za 0,5l

V Tokaji totiž všetko funguje trošku odlišne. Špecifická mikroklíma, geografické podmienky spôsobia, že podobne ako vo francúzskom Sauternes alebo v rakúskom Burgenlande vzniká niečo špeciálne a žiadané.

Vysoká humidita vytvára podmienky na rozmach plesne – ide však o špecifický druh zvaný Botrytis cinerea. Tá z napadnutých bobúľ vysáva vlhkosť, koncentrujú sa arómy, chute.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavná tokajská odroda Furmint je vyslovene náchylná na napadnutie vznešenou plesňou, kým druhá Lipovina o niečo menej, zato však je veľmi bohatá na arómy a chute. Tretia Muškát dáva vínu korenistý, voňavý charakter.

Dnes sa pozrieme na ďalší štvorputňový Tokajský výber z pivnice Jaroslava Macika. Ide o „miléniové víno“, čiže ročník 2000.

Bude zaujímavé sledovať, v akom stave sa nachádza po trinástich rokoch, ako súhra kyselín a cukru dokáže vínko udržať pri živote, v dobrej kondícii.

Pečené jablká aj dula

Prvý dojem z vína je veľmi dobrý. Vôňa je veľmi príjemná, prezentuje sušené ovocie, pečené jablká, dulu.

Samozrejme, tradičný oxidatívny charakter je tiež prítomný, skôr v náznakoch ako doplnok, nedominuje.

Chute sú postavené na dvoch pilieroch: botrytické tóny kombinované jemným, neagresívnym, relatívne hladkým oxidatívnym charakterom. Arómy, vône a chute sú v dokonalej harmónii. V podstate chute pokračujú tam, kde sa skončila vôňa, aj keď sú o trošku menej oxidatívne.

SkryťVypnúť reklamu

V prvej fáze prichádzajú opäť pečené jablko, dula, sušené marhule. Sú doplnené žltou slivkou, čo je charakteristický znak vín z vinárstva Tokaj Macik Winery, predovšetkým v prípade série Grand.

V ďalšej fáze sa ukazujú typické tokajské oxidatívne, ale jemné chute. V dochuti je málo byliniek. Acidita sa hlási tiež počas druhej fázy, vytvára dobrý balans zvyškovému cukru.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že víno prezentuje pozoruhodnú rovnováhu, navyše acidita ju drží pri živote.

Desaťročie nemusí nič znamenať

Aj ako 13-14-ročné je v dobrej kondícii, pôsobí sviežo a vôbec nie ťažkopádne napriek zvyškovému cukru. V porovnaní so 4-putňovým, ale o dva roky mladším výberom od vinárstva J. & J. Ostrožovič, pôsobí toto víno ľahšie sviežejšie, na druhej strane je menej koncentrované a husté.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Alkohol v prípade oboch vín je približne na úrovni 10 percent.

Asi v prípade každého fanúšika rozhodnú individuálne preferencie a záujem o daný štýl či charakter vína.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 960
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 583
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 763
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 590
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 025
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 615
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 096
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 193
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 673
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 545
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 278
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 862
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 675
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 017
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 533
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu