SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky
VÍNO NA VÍKEND

Ďalšie víno, čo potrebuje pleseň

Vysoká vlhkosť v Tokaji vytvára podmienky na rozmach vznešenej plesne, ktorá z bobúľ vysáva vlhkosť.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pred Vianocami sme na tomto mieste mali rande s krásnym tokajským vínom od vinárstva J. & J. Ostrožovič. Súčasťou článku bol aj krátky opis charakteru tokajských vín.

Vzhľadom na špecifickosť týchto vín sa však oplatí pozrieť sa trošku hlbšie, ako vlastne tie vína vznikajú.

Je známe, že tokajské sladké poklady sú vlastne výsledkom prírodnej anomálie alebo zázraku, závisí to od uhla pohľadu. Väčšinou ak akákoľvek pleseň napadne vinohrady, vinári sú v strehu a snažia sa minimalizovať spôsobené škody. Nie však v tokajskej oblasti. Tam je situácia opačná: ak nepríde pleseň, nastáva problém.

Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.

Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.

Keď vznešená pleseň pomáha

Millenium 2000
4-putňový výber, Tokaj Macik Winery, Tokaj, Slovensko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: ešte 5 – 8 rokov, ale teraz je na vrchole
  • Cenová kategória: 25 eur za 0,5l

V Tokaji totiž všetko funguje trošku odlišne. Špecifická mikroklíma, geografické podmienky spôsobia, že podobne ako vo francúzskom Sauternes alebo v rakúskom Burgenlande vzniká niečo špeciálne a žiadané.

Vysoká humidita vytvára podmienky na rozmach plesne – ide však o špecifický druh zvaný Botrytis cinerea. Tá z napadnutých bobúľ vysáva vlhkosť, koncentrujú sa arómy, chute.

Hlavná tokajská odroda Furmint je vyslovene náchylná na napadnutie vznešenou plesňou, kým druhá Lipovina o niečo menej, zato však je veľmi bohatá na arómy a chute. Tretia Muškát dáva vínu korenistý, voňavý charakter.

Dnes sa pozrieme na ďalší štvorputňový Tokajský výber z pivnice Jaroslava Macika. Ide o „miléniové víno“, čiže ročník 2000.

Bude zaujímavé sledovať, v akom stave sa nachádza po trinástich rokoch, ako súhra kyselín a cukru dokáže vínko udržať pri živote, v dobrej kondícii.

Pečené jablká aj dula

Prvý dojem z vína je veľmi dobrý. Vôňa je veľmi príjemná, prezentuje sušené ovocie, pečené jablká, dulu.

Samozrejme, tradičný oxidatívny charakter je tiež prítomný, skôr v náznakoch ako doplnok, nedominuje.

Chute sú postavené na dvoch pilieroch: botrytické tóny kombinované jemným, neagresívnym, relatívne hladkým oxidatívnym charakterom. Arómy, vône a chute sú v dokonalej harmónii. V podstate chute pokračujú tam, kde sa skončila vôňa, aj keď sú o trošku menej oxidatívne.

V prvej fáze prichádzajú opäť pečené jablko, dula, sušené marhule. Sú doplnené žltou slivkou, čo je charakteristický znak vín z vinárstva Tokaj Macik Winery, predovšetkým v prípade série Grand.

V ďalšej fáze sa ukazujú typické tokajské oxidatívne, ale jemné chute. V dochuti je málo byliniek. Acidita sa hlási tiež počas druhej fázy, vytvára dobrý balans zvyškovému cukru.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že víno prezentuje pozoruhodnú rovnováhu, navyše acidita ju drží pri živote.

Desaťročie nemusí nič znamenať

Aj ako 13-14-ročné je v dobrej kondícii, pôsobí sviežo a vôbec nie ťažkopádne napriek zvyškovému cukru. V porovnaní so 4-putňovým, ale o dva roky mladším výberom od vinárstva J. & J. Ostrožovič, pôsobí toto víno ľahšie sviežejšie, na druhej strane je menej koncentrované a husté.

Alkohol v prípade oboch vín je približne na úrovni 10 percent.

Asi v prípade každého fanúšika rozhodnú individuálne preferencie a záujem o daný štýl či charakter vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  2. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  3. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Budovanie zelenej značky
  8. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  9. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 271
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 078
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 527
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 753
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 356
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 097
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 493
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 393
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 289
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 229
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

11 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

13 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

25. jan
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan