PIKNIK

Citróny prinesú do kuchyne slnko

Pohár vody s citrónovou šťavou nalačno rozpumpuje telo.

Zahryznúť sa schuti do očisteného citróna nie je práve príjemná predstava. Stačí na to pomyslieť a jazyk sa v ústach začne skrúcať a topiť v záplave slín. Predstava čaju, osviežujúcej citronády či pečenej ryby bez kúska žltého citrusového ovocia je zase veľmi smutná. Citróny prinášajú do kuchyne slnko – dokážu jedlo rozžiariť, ale aj spáliť. Výborne sa kombinujú s rôznymi ingredienciami od tých najsladších až po tie pikantné, preto sú pri varení nenahraditeľné.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Najlepšie v zime

V súčasnosti sa už citróny dajú kúpiť celoročne, no v najlepšej kondícii bývajú od januára do marca. Hoci je citrónovník subtropická a teda teplomilná rastlina, citróny sa dajú pri dodržaní určitých podmienok dopestovať aj na Slovensku. Väčšinou sa však spoliehame na plody, ktoré pochádzajú z dovozu. Preto už v obchode treba myslieť na to, na čo ich chceme použiť. Kôra bežne predávaných citrónov je chemicky ošetrená, aby zvládli ďalekú cestu na pulty. Preto ak chcete do jedla strúhať kôru, siahnite po citrónoch v biokvalite. Chemikálie totiž z kôry nedostanete ani horúcou vodou.

Vitamínová bomba

Najznámejším a najdôležitejším prínosom citrónov je vysoký obsah kyseliny askorbovej alebo prírodného vitamínu C. Obsahuje ho nielen šťava, ale aj kôra, a to dokonca vo väčšom množstve.

Z jedného priemerne veľkého citróna sa dá získať jedna lyžica nastrúhanej kôry (približne 6 g) a 2 až 3 polievkové lyžice šťavy (približne 45 ml). Podľa údajov nutritiondata.com obsahuje 100 g citrónovej šťavy 46 mg vitamínu C, čo je 77 percent odporúčanej dennej dávky pre dospelých. V rovnakom množstve citrónovej kôry sa nachádza až 129 mg vitamínu C, čo viac ako dvojnásobne prevyšuje odporúčanú dennú dávku. Netreba pripomínať, že najviac vitamínu vyťaží telo z čerstvých, tepelne neupravených plodov.

Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov v prírode. Telu pomáha zbaviť sa škodlivých látok a posilňuje imunitný systém. Priaznivo pôsobí aj na naštartovanie tráviaceho systému a krvného obehu. Preto sa odporúča vypiť ráno nalačno pohár teplej vody (izbovej teploty) s vytlačenou šťavou z polovice citróna.

Na pečenie i varenie

Citróny sa v kuchyni uplatnia pri pečení, varení i v studenej kuchyni. V lete sú ideálne v osviežujúcej limonáde či zmrzline, v zime si nimi môžete dochutiť napríklad polievky spolu so zázvorom alebo bylinkami ako tymian či koriander. Citróny sa výborne hodia k rybám alebo hydine a nezabudnite pár kvapiek či kôru pridať do šalátových dresingov.
Citróny dodajú úžasnú chuť aj mnohým dezertom – napríklad v kombinácii s tvarohom, jablkami alebo sladším ovocím. Vyskúšajte náš recept na svieži citrónový chlebíček s polentou. Bezlepkovú verziu si pripravíte, ak múku nahradíte mletými mandľami.

Citrónový chlebík

  • 150 g zmäknutého masla
  • 130 g prírodného trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 70 g jemnej polenty (alebo kukuričnej múky)
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g mletých mandlí
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • kôra z dvoch biocitrónov
  • na polevu (šťava a kôra z jedného biocitróna, tri lyžice prírodného trstinového cukru)

1. Zmäknuté maslo a trstinový cukor vymiešajte mixérom dopenista. Pridajte tri celé vajcia a mixujte ďalej. Do zmesi jemne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, polentu, mandle i najemno nastrúhanú kôru z biocitrónov.
2. Formu na biskupský chlebíček (12 x 26 cm) vymažte maslom a vysypte múkou alebo polentou. Cesto rovnomerne rozotrite do formy a uhlaďte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút. Prvú polhodinu rúru neotvárajte. Chlebík bude hotový, ak sa odlepuje od formy, prípadne môžete urobiť test špajdľou.
3. Medzitým si pripravte sirup na poliatie koláče. Do menšieho hrnca si nastrúhajte kôru z biocitróna a vytlačte z neho šťavy. Pridajte cukor a na miernom plameni chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí a vznikne redší sirup.
4. Upečený chlebík vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť, aby ste ho vedeli vybrať z formy. Preložte ho na mriežku, pod ktorú rozprestrite papier na pečenie alebo tácku. Vrch ešte teplého chlebíka pooblievajte sirupom. Môžete podávať s lyžicou crème fraîche, obyčajnej kyslej smotany alebo šľahačky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 954
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 240
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 686
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 031
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 839
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 352
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 099
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 515
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 786
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 680

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.