SME
Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold
PIKNIK

Citróny prinesú do kuchyne slnko

Pohár vody s citrónovou šťavou nalačno rozpumpuje telo.

Zahryznúť sa schuti do očisteného citróna nie je práve príjemná predstava. Stačí na to pomyslieť a jazyk sa v ústach začne skrúcať a topiť v záplave slín. Predstava čaju, osviežujúcej citronády či pečenej ryby bez kúska žltého citrusového ovocia je zase veľmi smutná. Citróny prinášajú do kuchyne slnko – dokážu jedlo rozžiariť, ale aj spáliť. Výborne sa kombinujú s rôznymi ingredienciami od tých najsladších až po tie pikantné, preto sú pri varení nenahraditeľné.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Najlepšie v zime

V súčasnosti sa už citróny dajú kúpiť celoročne, no v najlepšej kondícii bývajú od januára do marca. Hoci je citrónovník subtropická a teda teplomilná rastlina, citróny sa dajú pri dodržaní určitých podmienok dopestovať aj na Slovensku. Väčšinou sa však spoliehame na plody, ktoré pochádzajú z dovozu. Preto už v obchode treba myslieť na to, na čo ich chceme použiť. Kôra bežne predávaných citrónov je chemicky ošetrená, aby zvládli ďalekú cestu na pulty. Preto ak chcete do jedla strúhať kôru, siahnite po citrónoch v biokvalite. Chemikálie totiž z kôry nedostanete ani horúcou vodou.

Vitamínová bomba

Najznámejším a najdôležitejším prínosom citrónov je vysoký obsah kyseliny askorbovej alebo prírodného vitamínu C. Obsahuje ho nielen šťava, ale aj kôra, a to dokonca vo väčšom množstve.

Z jedného priemerne veľkého citróna sa dá získať jedna lyžica nastrúhanej kôry (približne 6 g) a 2 až 3 polievkové lyžice šťavy (približne 45 ml). Podľa údajov nutritiondata.com obsahuje 100 g citrónovej šťavy 46 mg vitamínu C, čo je 77 percent odporúčanej dennej dávky pre dospelých. V rovnakom množstve citrónovej kôry sa nachádza až 129 mg vitamínu C, čo viac ako dvojnásobne prevyšuje odporúčanú dennú dávku. Netreba pripomínať, že najviac vitamínu vyťaží telo z čerstvých, tepelne neupravených plodov.

Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov v prírode. Telu pomáha zbaviť sa škodlivých látok a posilňuje imunitný systém. Priaznivo pôsobí aj na naštartovanie tráviaceho systému a krvného obehu. Preto sa odporúča vypiť ráno nalačno pohár teplej vody (izbovej teploty) s vytlačenou šťavou z polovice citróna.

Na pečenie i varenie

Citróny sa v kuchyni uplatnia pri pečení, varení i v studenej kuchyni. V lete sú ideálne v osviežujúcej limonáde či zmrzline, v zime si nimi môžete dochutiť napríklad polievky spolu so zázvorom alebo bylinkami ako tymian či koriander. Citróny sa výborne hodia k rybám alebo hydine a nezabudnite pár kvapiek či kôru pridať do šalátových dresingov.
Citróny dodajú úžasnú chuť aj mnohým dezertom – napríklad v kombinácii s tvarohom, jablkami alebo sladším ovocím. Vyskúšajte náš recept na svieži citrónový chlebíček s polentou. Bezlepkovú verziu si pripravíte, ak múku nahradíte mletými mandľami.

Citrónový chlebík

  • 150 g zmäknutého masla
  • 130 g prírodného trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 70 g jemnej polenty (alebo kukuričnej múky)
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g mletých mandlí
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • kôra z dvoch biocitrónov
  • na polevu (šťava a kôra z jedného biocitróna, tri lyžice prírodného trstinového cukru)

1. Zmäknuté maslo a trstinový cukor vymiešajte mixérom dopenista. Pridajte tri celé vajcia a mixujte ďalej. Do zmesi jemne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, polentu, mandle i najemno nastrúhanú kôru z biocitrónov.
2. Formu na biskupský chlebíček (12 x 26 cm) vymažte maslom a vysypte múkou alebo polentou. Cesto rovnomerne rozotrite do formy a uhlaďte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút. Prvú polhodinu rúru neotvárajte. Chlebík bude hotový, ak sa odlepuje od formy, prípadne môžete urobiť test špajdľou.
3. Medzitým si pripravte sirup na poliatie koláče. Do menšieho hrnca si nastrúhajte kôru z biocitróna a vytlačte z neho šťavy. Pridajte cukor a na miernom plameni chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí a vznikne redší sirup.
4. Upečený chlebík vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť, aby ste ho vedeli vybrať z formy. Preložte ho na mriežku, pod ktorú rozprestrite papier na pečenie alebo tácku. Vrch ešte teplého chlebíka pooblievajte sirupom. Môžete podávať s lyžicou crème fraîche, obyčajnej kyslej smotany alebo šľahačky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  2. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  3. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  5. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  6. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  7. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  8. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  10. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  1. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  2. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  3. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  4. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  5. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu
  6. Laserovou terapiou proti chorobám z povolania
  7. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  8. Zdarma doživotně radary a zľava 23 % na autokamery Mio MiVue 731
  9. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  10. Zo staršieho domu moderné sídlo pre mladú rodinku
  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 716
  2. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 8 177
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 7 854
  4. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 6 621
  5. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 612
  6. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 6 404
  7. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 205
  8. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 883
  9. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 5 504
  10. 30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu 4 993

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Marián Kuffa.
Nežná revolúcia

Ako sa za tridsať rokov zmenilo Slovensko (November 89 v grafoch)

Viac Slovákov ako Čechov považuje za dobrý vtedajší politický aj ekonomický systém.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Nekliať a nenadávať

Málokde bola transformácia úspešnejšia ako u nás.

Peter Schutz.

Neprehliadnite tiež

Šaty na stužkovú pre mamy a dcéry. Viete, čo sa nosí?

Oblečte sa na stužkovú podľa trendov aj bontónu.

Korutánsko láka lyžiarov, milovníkov piva aj rodiny s deťmi

Čo môžete zažiť v stredisku Katschberg?

Aktualizované

Najlepšie krémové polievky, ktoré zasýtia aj zohrejú

Cviklová, zemiaková aj tekvicová. Krémové polievky sú jednoduché.