SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Citróny prinesú do kuchyne slnko

Pohár vody s citrónovou šťavou nalačno rozpumpuje telo.

Zahryznúť sa schuti do očisteného citróna nie je práve príjemná predstava. Stačí na to pomyslieť a jazyk sa v ústach začne skrúcať a topiť v záplave slín. Predstava čaju, osviežujúcej citronády či pečenej ryby bez kúska žltého citrusového ovocia je zase veľmi smutná. Citróny prinášajú do kuchyne slnko – dokážu jedlo rozžiariť, ale aj spáliť. Výborne sa kombinujú s rôznymi ingredienciami od tých najsladších až po tie pikantné, preto sú pri varení nenahraditeľné.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Najlepšie v zime

V súčasnosti sa už citróny dajú kúpiť celoročne, no v najlepšej kondícii bývajú od januára do marca. Hoci je citrónovník subtropická a teda teplomilná rastlina, citróny sa dajú pri dodržaní určitých podmienok dopestovať aj na Slovensku. Väčšinou sa však spoliehame na plody, ktoré pochádzajú z dovozu. Preto už v obchode treba myslieť na to, na čo ich chceme použiť. Kôra bežne predávaných citrónov je chemicky ošetrená, aby zvládli ďalekú cestu na pulty. Preto ak chcete do jedla strúhať kôru, siahnite po citrónoch v biokvalite. Chemikálie totiž z kôry nedostanete ani horúcou vodou.

Vitamínová bomba

Najznámejším a najdôležitejším prínosom citrónov je vysoký obsah kyseliny askorbovej alebo prírodného vitamínu C. Obsahuje ho nielen šťava, ale aj kôra, a to dokonca vo väčšom množstve.

Z jedného priemerne veľkého citróna sa dá získať jedna lyžica nastrúhanej kôry (približne 6 g) a 2 až 3 polievkové lyžice šťavy (približne 45 ml). Podľa údajov nutritiondata.com obsahuje 100 g citrónovej šťavy 46 mg vitamínu C, čo je 77 percent odporúčanej dennej dávky pre dospelých. V rovnakom množstve citrónovej kôry sa nachádza až 129 mg vitamínu C, čo viac ako dvojnásobne prevyšuje odporúčanú dennú dávku. Netreba pripomínať, že najviac vitamínu vyťaží telo z čerstvých, tepelne neupravených plodov.

Vitamín C je jedným z najdôležitejších antioxidantov v prírode. Telu pomáha zbaviť sa škodlivých látok a posilňuje imunitný systém. Priaznivo pôsobí aj na naštartovanie tráviaceho systému a krvného obehu. Preto sa odporúča vypiť ráno nalačno pohár teplej vody (izbovej teploty) s vytlačenou šťavou z polovice citróna.

Na pečenie i varenie

Citróny sa v kuchyni uplatnia pri pečení, varení i v studenej kuchyni. V lete sú ideálne v osviežujúcej limonáde či zmrzline, v zime si nimi môžete dochutiť napríklad polievky spolu so zázvorom alebo bylinkami ako tymian či koriander. Citróny sa výborne hodia k rybám alebo hydine a nezabudnite pár kvapiek či kôru pridať do šalátových dresingov.
Citróny dodajú úžasnú chuť aj mnohým dezertom – napríklad v kombinácii s tvarohom, jablkami alebo sladším ovocím. Vyskúšajte náš recept na svieži citrónový chlebíček s polentou. Bezlepkovú verziu si pripravíte, ak múku nahradíte mletými mandľami.

Citrónový chlebík

  • 150 g zmäknutého masla
  • 130 g prírodného trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 70 g jemnej polenty (alebo kukuričnej múky)
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g mletých mandlí
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • kôra z dvoch biocitrónov
  • na polevu (šťava a kôra z jedného biocitróna, tri lyžice prírodného trstinového cukru)

1. Zmäknuté maslo a trstinový cukor vymiešajte mixérom dopenista. Pridajte tri celé vajcia a mixujte ďalej. Do zmesi jemne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, polentu, mandle i najemno nastrúhanú kôru z biocitrónov.
2. Formu na biskupský chlebíček (12 x 26 cm) vymažte maslom a vysypte múkou alebo polentou. Cesto rovnomerne rozotrite do formy a uhlaďte. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 35 až 40 minút. Prvú polhodinu rúru neotvárajte. Chlebík bude hotový, ak sa odlepuje od formy, prípadne môžete urobiť test špajdľou.
3. Medzitým si pripravte sirup na poliatie koláče. Do menšieho hrnca si nastrúhajte kôru z biocitróna a vytlačte z neho šťavy. Pridajte cukor a na miernom plameni chvíľu povarte, kým sa cukor nerozpustí a vznikne redší sirup.
4. Upečený chlebík vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť, aby ste ho vedeli vybrať z formy. Preložte ho na mriežku, pod ktorú rozprestrite papier na pečenie alebo tácku. Vrch ešte teplého chlebíka pooblievajte sirupom. Môžete podávať s lyžicou crème fraîche, obyčajnej kyslej smotany alebo šľahačky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

6 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

12 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

18 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt