Existuje jeden veľmi rozšírený mýtus: čím je víno staršie, tým je lepšie.
Je to jeden z veľkých omylov o víne. Viac ako 90 percent vín je určených na skorú konzumáciu, to znamená, že ich treba otvoriť do dvoch rokov.
Len naozaj malý zlomok tých najlepších vín môžete archivovať na viac ako päť rokov. A aj v tom prípade to závisí okrem iného napríklad od odrôd, z ktorých bolo víno vyrobené.
Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.
Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.
Desať rokov nemusí nič znamenať
Faustino I. 1995
Bodegas Faustino, Rioja Gran Reserva, Španielsko
Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)
Potenciál: teraz je v dokonalej forme, určite vydrží ešte päť rokov. Ja by som neriskoval, ten zážitok je naozaj teraz dokonalý
Cenová kategória: 25 eur
Aj popri špičkovej kvalite vína a dokonalých skladovacích podmienkach sa stáva, že po desiatich rokoch nedostanete to, čo ste očakávali.
Darmo, víno je organická „bytosť“, veľa vecí sa môže pokaziť. Na druhej strane, ak to vyjde, je to veľmi špecifický a väčšinou silný zážitok.
Na otestovanie tohto tvrdenia máme víno zo španielskeho regiónu Rioja. Patrí do najvyššej kvalitatívnej kategórie zo štyroch – je to Gran Reserva – ktorá je určená na dlhšiu archiváciu.
Podľa miestnych pravidiel víno patriace do tejto kategórie musí stráviť najmenej dva roky v dubových sudoch a ďalšie tri roky vo fľaši pred uvedením na trh.
Víno z Rioja je vyrobená vždy z odrody Tempranillo (v Portugalsku Tinta Roriz alebo Aragnonez) s pridaním asi 15 percent Garnacha (vo Francúzsku známy ako Grenache) a menšieho množstva odrôd Mazuelo a Graciano.
Ich pomer sa však mení v prípade každého vinárstva, a môže sa stať, že niektorá je úplne vynechaná, resp. pomer je nadpriemerný (napríklad Bodegas Faustino väčšinou vynecháva Garnachu).
Farba nášho dnešného vína je podľa očakávania hnedočervená až hnedá, akoby kávová.
Tempranillo dáva vo všeobecnosti vína s hnedými tónmi, navyše v tomto prípade sa k hnedosti vína pripísal aj seriózny vek.
Víno v kondícii
Na ten vek má však víno prekvapivo sviežu vôňu, ovocnú, pre vyzretejšie vína typickú arómu fíg a višní sušených v alkohole.
Najdôležitejšie sú však terciálne arómy, čo je úplne pochopiteľné pri tomto veku. Sú veľmi príjemné, hladké, neagresívne. Cédrové drevo a škatuľka od cigár.
Prvý dojem je veľmi pozitívny. Víno je v krásnej kondícii. Má dokonalú rovnováhu a sviežosť vďaka acidite, ktorá je úplne integrovaná a pôsobí z pozadia. Drží víno pri živote, ale ani trošku sa netlačí do popredia.
Taníny sú hladké, jemné, tiež dokonale integrované. Dochuť je dlhá, dominujú cédrové drevo a sušené slivky.
Dá povedať, že víno prezentuje na svoj vek veľmi svieže čisté ovocia, slivka je prekvapivo najintenzívnejšia, predovšetkým v prvej fáze.
Mimochodom, ovocia nie sú ani trošku lekvárové, čo sa veľmi často stáva pri starších vínach, a ani nie sú prezreté ako pri červených vínach z mediteránskej oblasti.
Po ovociach prichádzajú už spomenuté terciálne arómy: stará skriňa, dymové-santalové drevo, vanilkovo-cédrová sladkastosť, píniové oriešky.
Ešte raz pripomínam, že ide o takmer 20-ročné víno a ani stopa či náznak začínajúceho sa rozpadu alebo že by bolo víno unavené, staré. Jedným slovom: zážitok.
Navyše je vynikajúci pomer kvalita/cena. V inom regióne (či už Bordeaux, Burgundsko, alebo Kalifornia) by ste za tú istú kvalitu platili dvojnásobne viac.