SME

Čím je víno staršie, tým je lepšie? Mýtus

Viac ako 90 percent vín je určených na skorú konzumáciu a treba ich otvoriť do dvoch rokov.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Existuje jeden veľmi rozšírený mýtus: čím je víno staršie, tým je lepšie.

Je to jeden z veľkých omylov o víne. Viac ako 90 percent vín je určených na skorú konzumáciu, to znamená, že ich treba otvoriť do dvoch rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Len naozaj malý zlomok tých najlepších vín môžete archivovať na viac ako päť rokov. A aj v tom prípade to závisí okrem iného napríklad od odrôd, z ktorých bolo víno vyrobené.

Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.

SkryťVypnúť reklamu

Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.

Desať rokov nemusí nič znamenať

Faustino I. 1995

Bodegas Faustino, Rioja Gran Reserva, Španielsko

  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)

  • Potenciál: teraz je v dokonalej forme, určite vydrží ešte päť rokov. Ja by som neriskoval, ten zážitok je naozaj teraz dokonalý

  • Cenová kategória: 25 eur

Aj popri špičkovej kvalite vína a dokonalých skladovacích podmienkach sa stáva, že po desiatich rokoch nedostanete to, čo ste očakávali.

Darmo, víno je organická „bytosť“, veľa vecí sa môže pokaziť. Na druhej strane, ak to vyjde, je to veľmi špecifický a väčšinou silný zážitok.

Na otestovanie tohto tvrdenia máme víno zo španielskeho regiónu Rioja. Patrí do najvyššej kvalitatívnej kategórie zo štyroch – je to Gran Reserva – ktorá je určená na dlhšiu archiváciu.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa miestnych pravidiel víno patriace do tejto kategórie musí stráviť najmenej dva roky v dubových sudoch a ďalšie tri roky vo fľaši pred uvedením na trh.

Víno z Rioja je vyrobená vždy z odrody Tempranillo (v Portugalsku Tinta Roriz alebo Aragnonez) s pridaním asi 15 percent Garnacha (vo Francúzsku známy ako Grenache) a menšieho množstva odrôd Mazuelo a Graciano.

Ich pomer sa však mení v prípade každého vinárstva, a môže sa stať, že niektorá je úplne vynechaná, resp. pomer je nadpriemerný (napríklad Bodegas Faustino väčšinou vynecháva Garnachu).

Farba nášho dnešného vína je podľa očakávania hnedočervená až hnedá, akoby kávová.

Tempranillo dáva vo všeobecnosti vína s hnedými tónmi, navyše v tomto prípade sa k hnedosti vína pripísal aj seriózny vek.

SkryťVypnúť reklamu

Víno v kondícii

Na ten vek má však víno prekvapivo sviežu vôňu, ovocnú, pre vyzretejšie vína typickú arómu fíg a višní sušených v alkohole.

Najdôležitejšie sú však terciálne arómy, čo je úplne pochopiteľné pri tomto veku. Sú veľmi príjemné, hladké, neagresívne. Cédrové drevo a škatuľka od cigár.

Prvý dojem je veľmi pozitívny. Víno je v krásnej kondícii. Má dokonalú rovnováhu a sviežosť vďaka acidite, ktorá je úplne integrovaná a pôsobí z pozadia. Drží víno pri živote, ale ani trošku sa netlačí do popredia.

Taníny sú hladké, jemné, tiež dokonale integrované. Dochuť je dlhá, dominujú cédrové drevo a sušené slivky.

Dá povedať, že víno prezentuje na svoj vek veľmi svieže čisté ovocia, slivka je prekvapivo najintenzívnejšia, predovšetkým v prvej fáze.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mimochodom, ovocia nie sú ani trošku lekvárové, čo sa veľmi často stáva pri starších vínach, a ani nie sú prezreté ako pri červených vínach z mediteránskej oblasti.

Po ovociach prichádzajú už spomenuté terciálne arómy: stará skriňa, dymové-santalové drevo, vanilkovo-cédrová sladkastosť, píniové oriešky.

Ešte raz pripomínam, že ide o takmer 20-ročné víno a ani stopa či náznak začínajúceho sa rozpadu alebo že by bolo víno unavené, staré. Jedným slovom: zážitok.

Navyše je vynikajúci pomer kvalita/cena. V inom regióne (či už Bordeaux, Burgundsko, alebo Kalifornia) by ste za tú istú kvalitu platili dvojnásobne viac.

Víkend
Odoberať tému

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  3. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  5. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  8. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 12 724
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 311
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 917
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 815
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 416
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 580
  7. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 197
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 164
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 6
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 626
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 30 779
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 345
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 17 941
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 681
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 239
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 918
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 489
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
SkryťZatvoriť reklamu