SME
Štvrtok, 14. november, 2019 | Meniny má Irma

Čím je víno staršie, tým je lepšie? Mýtus

Viac ako 90 percent vín je určených na skorú konzumáciu a treba ich otvoriť do dvoch rokov.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Existuje jeden veľmi rozšírený mýtus: čím je víno staršie, tým je lepšie.

Je to jeden z veľkých omylov o víne. Viac ako 90 percent vín je určených na skorú konzumáciu, to znamená, že ich treba otvoriť do dvoch rokov.

Len naozaj malý zlomok tých najlepších vín môžete archivovať na viac ako päť rokov. A aj v tom prípade to závisí okrem iného napríklad od odrôd, z ktorých bolo víno vyrobené.

Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.

Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.

Desať rokov nemusí nič znamenať

Faustino I. 1995
Bodegas Faustino, Rioja Gran Reserva, Španielsko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: teraz je v dokonalej forme, určite vydrží ešte päť rokov. Ja by som neriskoval, ten zážitok je naozaj teraz dokonalý
  • Cenová kategória: 25 eur

Aj popri špičkovej kvalite vína a dokonalých skladovacích podmienkach sa stáva, že po desiatich rokoch nedostanete to, čo ste očakávali.

Darmo, víno je organická „bytosť“, veľa vecí sa môže pokaziť. Na druhej strane, ak to vyjde, je to veľmi špecifický a väčšinou silný zážitok.

Na otestovanie tohto tvrdenia máme víno zo španielskeho regiónu Rioja. Patrí do najvyššej kvalitatívnej kategórie zo štyroch – je to Gran Reserva – ktorá je určená na dlhšiu archiváciu.

Podľa miestnych pravidiel víno patriace do tejto kategórie musí stráviť najmenej dva roky v dubových sudoch a ďalšie tri roky vo fľaši pred uvedením na trh.

Víno z Rioja je vyrobená vždy z odrody Tempranillo (v Portugalsku Tinta Roriz alebo Aragnonez) s pridaním asi 15 percent Garnacha (vo Francúzsku známy ako Grenache) a menšieho množstva odrôd Mazuelo a Graciano.

Ich pomer sa však mení v prípade každého vinárstva, a môže sa stať, že niektorá je úplne vynechaná, resp. pomer je nadpriemerný (napríklad Bodegas Faustino väčšinou vynecháva Garnachu).

Farba nášho dnešného vína je podľa očakávania hnedočervená až hnedá, akoby kávová.

Tempranillo dáva vo všeobecnosti vína s hnedými tónmi, navyše v tomto prípade sa k hnedosti vína pripísal aj seriózny vek.

Víno v kondícii

Na ten vek má však víno prekvapivo sviežu vôňu, ovocnú, pre vyzretejšie vína typickú arómu fíg a višní sušených v alkohole.

Najdôležitejšie sú však terciálne arómy, čo je úplne pochopiteľné pri tomto veku. Sú veľmi príjemné, hladké, neagresívne. Cédrové drevo a škatuľka od cigár.

Prvý dojem je veľmi pozitívny. Víno je v krásnej kondícii. Má dokonalú rovnováhu a sviežosť vďaka acidite, ktorá je úplne integrovaná a pôsobí z pozadia. Drží víno pri živote, ale ani trošku sa netlačí do popredia.

Taníny sú hladké, jemné, tiež dokonale integrované. Dochuť je dlhá, dominujú cédrové drevo a sušené slivky.

Dá povedať, že víno prezentuje na svoj vek veľmi svieže čisté ovocia, slivka je prekvapivo najintenzívnejšia, predovšetkým v prvej fáze.

Mimochodom, ovocia nie sú ani trošku lekvárové, čo sa veľmi často stáva pri starších vínach, a ani nie sú prezreté ako pri červených vínach z mediteránskej oblasti.

Po ovociach prichádzajú už spomenuté terciálne arómy: stará skriňa, dymové-santalové drevo, vanilkovo-cédrová sladkastosť, píniové oriešky.

Ešte raz pripomínam, že ide o takmer 20-ročné víno a ani stopa či náznak začínajúceho sa rozpadu alebo že by bolo víno unavené, staré. Jedným slovom: zážitok.

Navyše je vynikajúci pomer kvalita/cena. V inom regióne (či už Bordeaux, Burgundsko, alebo Kalifornia) by ste za tú istú kvalitu platili dvojnásobne viac.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  3. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  5. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  7. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  8. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  1. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  2. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  3. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček
  4. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?
  5. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  6. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  7. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  8. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  9. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  1. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 10 958
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 8 251
  3. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 7 925
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 6 717
  5. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 6 104
  6. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 983
  7. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 5 711
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 5 708
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 848
  10. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 4 268

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská.
Dobré ráno

Dobré ráno: Kotleba má strach, bojí sa Harabina

Extrémisti sa snažia vytvoriť jednotný front.

Podcast Dobré Ráno
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Prestaňme porovnávať „socík“ so slobodou

Diskusia o kvalite života by sa mala skončiť tým, že žijeme o osem rokov dlhšie.

Peter Schutz.

Záchranár: Nedá sa pomôcť hneď každému, pri nehodách musíme stanoviť priority

Rozhovor s Viliamom Dobiášom o nešťastiach s množstvom zranených.

Viliam Dobiáš.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Päťkrát vďaka, milí muži

Nemusíme sa hrať na všeobjímajúce divožienky plné lásky.

Michaela Žureková