SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Čím je víno staršie, tým je lepšie? Mýtus

Viac ako 90 percent vín je určených na skorú konzumáciu a treba ich otvoriť do dvoch rokov.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Existuje jeden veľmi rozšírený mýtus: čím je víno staršie, tým je lepšie.

Je to jeden z veľkých omylov o víne. Viac ako 90 percent vín je určených na skorú konzumáciu, to znamená, že ich treba otvoriť do dvoch rokov.

Len naozaj malý zlomok tých najlepších vín môžete archivovať na viac ako päť rokov. A aj v tom prípade to závisí okrem iného napríklad od odrôd, z ktorých bolo víno vyrobené.

Len málokomu zíde na um napríklad odložiť do pivnice Sauvignon Blanc na dlhšie, ale napríklad špičkový Cabernet Sauvignon vydrží aj dvadsať rokov, nehovoriac napríklad o storočných madeirách.

Samozrejme, závisí to aj od podmienok skladovania vína, ale to je ďalšia veľká téma, ktorá si zaslúži neskôr samostatný článok.

Desať rokov nemusí nič znamenať

Faustino I. 1995
Bodegas Faustino, Rioja Gran Reserva, Španielsko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: teraz je v dokonalej forme, určite vydrží ešte päť rokov. Ja by som neriskoval, ten zážitok je naozaj teraz dokonalý
  • Cenová kategória: 25 eur

Aj popri špičkovej kvalite vína a dokonalých skladovacích podmienkach sa stáva, že po desiatich rokoch nedostanete to, čo ste očakávali.

Darmo, víno je organická „bytosť“, veľa vecí sa môže pokaziť. Na druhej strane, ak to vyjde, je to veľmi špecifický a väčšinou silný zážitok.

Na otestovanie tohto tvrdenia máme víno zo španielskeho regiónu Rioja. Patrí do najvyššej kvalitatívnej kategórie zo štyroch – je to Gran Reserva – ktorá je určená na dlhšiu archiváciu.

Podľa miestnych pravidiel víno patriace do tejto kategórie musí stráviť najmenej dva roky v dubových sudoch a ďalšie tri roky vo fľaši pred uvedením na trh.

Víno z Rioja je vyrobená vždy z odrody Tempranillo (v Portugalsku Tinta Roriz alebo Aragnonez) s pridaním asi 15 percent Garnacha (vo Francúzsku známy ako Grenache) a menšieho množstva odrôd Mazuelo a Graciano.

Ich pomer sa však mení v prípade každého vinárstva, a môže sa stať, že niektorá je úplne vynechaná, resp. pomer je nadpriemerný (napríklad Bodegas Faustino väčšinou vynecháva Garnachu).

Farba nášho dnešného vína je podľa očakávania hnedočervená až hnedá, akoby kávová.

Tempranillo dáva vo všeobecnosti vína s hnedými tónmi, navyše v tomto prípade sa k hnedosti vína pripísal aj seriózny vek.

Víno v kondícii

Na ten vek má však víno prekvapivo sviežu vôňu, ovocnú, pre vyzretejšie vína typickú arómu fíg a višní sušených v alkohole.

Najdôležitejšie sú však terciálne arómy, čo je úplne pochopiteľné pri tomto veku. Sú veľmi príjemné, hladké, neagresívne. Cédrové drevo a škatuľka od cigár.

Prvý dojem je veľmi pozitívny. Víno je v krásnej kondícii. Má dokonalú rovnováhu a sviežosť vďaka acidite, ktorá je úplne integrovaná a pôsobí z pozadia. Drží víno pri živote, ale ani trošku sa netlačí do popredia.

Taníny sú hladké, jemné, tiež dokonale integrované. Dochuť je dlhá, dominujú cédrové drevo a sušené slivky.

Dá povedať, že víno prezentuje na svoj vek veľmi svieže čisté ovocia, slivka je prekvapivo najintenzívnejšia, predovšetkým v prvej fáze.

Mimochodom, ovocia nie sú ani trošku lekvárové, čo sa veľmi často stáva pri starších vínach, a ani nie sú prezreté ako pri červených vínach z mediteránskej oblasti.

Po ovociach prichádzajú už spomenuté terciálne arómy: stará skriňa, dymové-santalové drevo, vanilkovo-cédrová sladkastosť, píniové oriešky.

Ešte raz pripomínam, že ide o takmer 20-ročné víno a ani stopa či náznak začínajúceho sa rozpadu alebo že by bolo víno unavené, staré. Jedným slovom: zážitok.

Navyše je vynikajúci pomer kvalita/cena. V inom regióne (či už Bordeaux, Burgundsko, alebo Kalifornia) by ste za tú istú kvalitu platili dvojnásobne viac.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 925
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 549
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 041
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 644
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 434
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 406
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 653
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 469
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 080

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

Hriešnica, prekliata dcéra či bohyňa. Kto bola Morena

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Letiaca zapálená figurína Moreny.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Slovenský hokejista Richard Pánik v drese Arizony Coyotes.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.