PIKNIK

Cesnak je najzdravší surový, na varenie vyskúšajte pečený

Liečivé účinky cesnaku poznali už v starovekom Egypte či v antickom Grécku.

Bolí vás hrdlo? Dajte si cesnak s medom. Tento rokmi overený recept starých materí skutočne funguje.

Ak cítite, že na vás niečo lezie a nechcete hneď siahať po liekoch z lekárne, zarobte si túto prírodnú medicínu.

Cesnak účinkuje nielen pri chrípke a nachladnutí, ale aj pri infekciách tráviaceho systému, pomáha aj znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak, čím chráni srdce i cievy. Má však jedno výrazné mínus – smrdí.

Ak chcete cesnak konzumovať práve preto, aby ste potlačili príznaky nachladnutia, budete musieť výrazný zápach strpieť. Najlepšie totiž účinkuje surový.

Charakteristickú arómu cesnaku spôsobujú silice, ktoré sa uvoľňujú pri narušení bunečnej steny a na vzduchu oxidujú. Preto je dobré čerstvý cesnak pred zjedením okysličiť. Napríklad nakrájať ho na menšie kúsky alebo pretlačiť cez lis.

Ostrú chuť cesnaku zmiernite zmiešaním s medom, ktorý je tiež prospešný pri nachladnutí. Ak je váš žalúdok na čerstvý cesnak citlivý, zajedzte ho napríklad chlebom a nekonzumujte ho večer.

Prírodné antibiotikum

Liečivé účinky cesnaku poznali už v starovekom Egypte či v antickom Grécku.

Otrokom, ktorí stavali pyramídy v Gíze, vraj podávali cesnak na posilnenie. Táto rastlina bola v Egypte veľmi vzácna – za necelých sedem kilogramov cesnaku sa vraj dal kúpiť jeden zdravý statný otrok.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

Mimoriadne cenené sú najmä antibiotické vlastnosti cesnaku. Počas prvej svetovej vojny sa používal na potieranie hnisavých rán, aby sa predišlo gangréne.

Vyskúšať ho môžete aj na vlastnej koži, ak máte problémy s akné alebo hnisavými vyrážkami. Potrite si ich na noc reznou stranou čerstvého strúčika cesnaku.

Viaceré medicínske štúdie potvrdili aj priaznivý účinok cesnaku v prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam a pri predchádzaní opakovanému infarktu.

Nenahraditeľný v kuchyni

Široké uplatnenie má cesnak aj v kuchyni, a to hádam vo všetkých kútoch sveta. Viete si predstaviť bez cesnaku napríklad tatarák s hriankami alebo klasické talianske cestoviny „aglio e olio“ (s cesnakom a olejom) či španielske tapas „gambas al ajillo“ (krevety s cesnakom)?

Zdravotné účinky cesnaku celkom nevymiznú ani varením, no čím dlhšie ho budeme variť, tým ich bude menej. Aj preto sa cesnak pridáva do varených jedál až tesne pred ich dokončením. Či už pokrájaný, pretlačený, alebo len stlačený plochou stranou noža, vždy je dobré nechať ho pred použitím chvíľu odstáť, nech sa z neho uvoľnia všetky látky a vône.

Pokiaľ má jedlu dodať chuť smažením na oleji, netreba to preháňať s plameňom. Keď začne na panvici žltnúť, treba teplotu stiahnuť na minimum, aby sa z cesnaku pomaly uvoľnilo čo najviac chuti. Kúsky cesnaku potom možno z panvice aj vybrať, no olej zostane krásne ochutený.

Pečený cesnak

Menej tradičné, no o to zaujímavejšie je využitie pečeného cesnaku. Pečením stratí cesnak svoju nepríjemnú ostrú podstatu a získa sladkastú orieškovú chuť.

Vďaka tomu je lepšie stráviteľný pre ľudí, ktorým je čerstvý cesnak príliš ťažký na žalúdok. Pečený cesnak si môžete napríklad natrieť rovno na hrianky, ale má oveľa širšie využitie.

Dochutíte ním polievky či omáčky, výborne sa hodí na ozvláštnenie obyčajnej zemiakovej kaše, ale aj do nátierok, cícerového hummusu alebo na prípravu domácej majonézy.

Upečte si cesnak podľa nášho receptu a ak nespotrebujete všetok, v plastovej vzduchotesnej nádobke vám v chladničke vydrží týždeň aj dva a môžete s ním pri varení experimentovať.

Hrianky s pečeným cesnakom

    • 2 väčšie nepoškodené hlavičky cesnaku
    • 2 lyžice olivového oleja
    • alobal
    • starší biely chlieb

1. Vyberte si pevné a nepoškodené hlavičky (najlepšie slovenského) cesnaku s kompletnou šupkou. Odkrojte vrchnú tretinu, akoby ste chceli sňať klobúk z hlavy. Rez by mal odhaliť vnútro tak, aby bolo vidieť všetky strúčiky.
2. Odrezanú hlavu bez vrchu položte na plát alobalu a pokvapkajte lyžicou olivového oleja. Alobal oviňte okolo cesnaku, akoby ste ho chceli zabaliť do batôžka, no aby mal vnútri priestor na dýchanie. Cesnakové taštičky položte na plech alebo do misky na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia aspoň 45 minút. Vyberte jeden batôžtek a skontrolujte, či je cesnak mäkký a sfarbený do zlatohneda ako karamel. Ak je cesnak upečený, otvorte alobal a nechajte ho vychladnúť.
3. Cesnakovú pastu zo strúčikov môžete buď vytlačiť od spodku smerom k prekrojenej vrchnej časti, akoby ste vytláčali syr z črievka. Alebo pastu z jednotlivých strúčikov vydlabte príborovým nožom. Podávajte s hriankami z bieleho chleba opečenými nasucho.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 025
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 17 756
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 011
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 990
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 6 294
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 935
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 503
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 088
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 565
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 136

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nebuď buzerant, zmláť manželku (píše Michal Havran)

Vy to viete, vy muži z Tvrdošína, čo pochodujete a zneužívate vieru, aby ste ľudí vydesili.

KOMENTÁRE

Kto vlastne môže podpísať Istanbulský dohovor

Súlad dojednaných medzinárodných zmlúv s ústavou posudzuje Ústavný súd.

Neprehliadnite tiež

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte dobroty, v ktorých hrajú hlavnú úlohu mandle.