Bolí vás hrdlo? Dajte si cesnak s medom. Tento rokmi overený recept starých materí skutočne funguje.
Ak cítite, že na vás niečo lezie a nechcete hneď siahať po liekoch z lekárne, zarobte si túto prírodnú medicínu.
Cesnak účinkuje nielen pri chrípke a nachladnutí, ale aj pri infekciách tráviaceho systému, pomáha aj znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak, čím chráni srdce i cievy. Má však jedno výrazné mínus – smrdí.
Ak chcete cesnak konzumovať práve preto, aby ste potlačili príznaky nachladnutia, budete musieť výrazný zápach strpieť. Najlepšie totiž účinkuje surový.
Charakteristickú arómu cesnaku spôsobujú silice, ktoré sa uvoľňujú pri narušení bunečnej steny a na vzduchu oxidujú. Preto je dobré čerstvý cesnak pred zjedením okysličiť. Napríklad nakrájať ho na menšie kúsky alebo pretlačiť cez lis.
Ostrú chuť cesnaku zmiernite zmiešaním s medom, ktorý je tiež prospešný pri nachladnutí. Ak je váš žalúdok na čerstvý cesnak citlivý, zajedzte ho napríklad chlebom a nekonzumujte ho večer.
Prírodné antibiotikum
Liečivé účinky cesnaku poznali už v starovekom Egypte či v antickom Grécku.
Otrokom, ktorí stavali pyramídy v Gíze, vraj podávali cesnak na posilnenie. Táto rastlina bola v Egypte veľmi vzácna – za necelých sedem kilogramov cesnaku sa vraj dal kúpiť jeden zdravý statný otrok.
Hľadáte partnera?
SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
Seriózne zoznámenie
Mimoriadne cenené sú najmä antibiotické vlastnosti cesnaku. Počas prvej svetovej vojny sa používal na potieranie hnisavých rán, aby sa predišlo gangréne.
Vyskúšať ho môžete aj na vlastnej koži, ak máte problémy s akné alebo hnisavými vyrážkami. Potrite si ich na noc reznou stranou čerstvého strúčika cesnaku.
Viaceré medicínske štúdie potvrdili aj priaznivý účinok cesnaku v prevencii proti srdcovo-cievnym ochoreniam a pri predchádzaní opakovanému infarktu.
Nenahraditeľný v kuchyni
Široké uplatnenie má cesnak aj v kuchyni, a to hádam vo všetkých kútoch sveta. Viete si predstaviť bez cesnaku napríklad tatarák s hriankami alebo klasické talianske cestoviny „aglio e olio“ (s cesnakom a olejom) či španielske tapas „gambas al ajillo“ (krevety s cesnakom)?
Zdravotné účinky cesnaku celkom nevymiznú ani varením, no čím dlhšie ho budeme variť, tým ich bude menej. Aj preto sa cesnak pridáva do varených jedál až tesne pred ich dokončením. Či už pokrájaný, pretlačený, alebo len stlačený plochou stranou noža, vždy je dobré nechať ho pred použitím chvíľu odstáť, nech sa z neho uvoľnia všetky látky a vône.
Pokiaľ má jedlu dodať chuť smažením na oleji, netreba to preháňať s plameňom. Keď začne na panvici žltnúť, treba teplotu stiahnuť na minimum, aby sa z cesnaku pomaly uvoľnilo čo najviac chuti. Kúsky cesnaku potom možno z panvice aj vybrať, no olej zostane krásne ochutený.
Pečený cesnak
Menej tradičné, no o to zaujímavejšie je využitie pečeného cesnaku. Pečením stratí cesnak svoju nepríjemnú ostrú podstatu a získa sladkastú orieškovú chuť.
Vďaka tomu je lepšie stráviteľný pre ľudí, ktorým je čerstvý cesnak príliš ťažký na žalúdok. Pečený cesnak si môžete napríklad natrieť rovno na hrianky, ale má oveľa širšie využitie.
Dochutíte ním polievky či omáčky, výborne sa hodí na ozvláštnenie obyčajnej zemiakovej kaše, ale aj do nátierok, cícerového hummusu alebo na prípravu domácej majonézy.
Upečte si cesnak podľa nášho receptu a ak nespotrebujete všetok, v plastovej vzduchotesnej nádobke vám v chladničke vydrží týždeň aj dva a môžete s ním pri varení experimentovať.
Hrianky s pečeným cesnakom
- 2 väčšie nepoškodené hlavičky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- alobal
- starší biely chlieb

1. Vyberte si pevné a nepoškodené hlavičky (najlepšie slovenského) cesnaku s kompletnou šupkou. Odkrojte vrchnú tretinu, akoby ste chceli sňať klobúk z hlavy. Rez by mal odhaliť vnútro tak, aby bolo vidieť všetky strúčiky.
2. Odrezanú hlavu bez vrchu položte na plát alobalu a pokvapkajte lyžicou olivového oleja. Alobal oviňte okolo cesnaku, akoby ste ho chceli zabaliť do batôžka, no aby mal vnútri priestor na dýchanie. Cesnakové taštičky položte na plech alebo do misky na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia aspoň 45 minút. Vyberte jeden batôžtek a skontrolujte, či je cesnak mäkký a sfarbený do zlatohneda ako karamel. Ak je cesnak upečený, otvorte alobal a nechajte ho vychladnúť.
3. Cesnakovú pastu zo strúčikov môžete buď vytlačiť od spodku smerom k prekrojenej vrchnej časti, akoby ste vytláčali syr z črievka. Alebo pastu z jednotlivých strúčikov vydlabte príborovým nožom. Podávajte s hriankami z bieleho chleba opečenými nasucho.