Exotické mandľové sušienky
Suroviny na viac porcií
- 100 g tuku na pečenie
- 50 g hnedého cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 160 g polohrubej múky
- 60 g najemno pomletých mandlí
- niekoľko kvapiek mandľovej arómy
- kandizované čerešne, lupienky kokosu
- štipka prášku do pečiva
V miske vymiešajte nastrúhaný tuk s hnedým a vanilínovým cukrom. Mleté mandle zmiešajte s múkou a práškom do pečiva. Sypkú zmes pridajte do maslového krému a vypracujte sušienkové cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na hodinu do chladničky. Z ceste potom odtŕhajte malé kúsky, v dlaniach ich vyformujte na guľky, tie naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli medzi nimi medzery. Každú guľku prstom v strede jemne stlačte a do jamky pritlačte kandizovanú čerešňu alebo lupienky kokosu. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 10-15 minút.
Tip: Ak chcete dosiahnuť rovnako veľké sušienky, z cesta najskôr vytvarujte dlhý valec z ktorého odkrajujte rovnako veľké dieliky podobne ako pri šúľancoch. Do stredovej jamky môžete dať i marhuľový džem, ktorý sa výborne dopĺňa s chuťou mandlí.