Pečené plnené zemiaky na tri spôsoby

Horúce zemiaky padnú vhod nielen ako príloha ale i ako nápaditý a vždy iný hlavný chod.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pečené zemiaky s ančovičkami a mozarellou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 veľkú mozarellu
  • 8 nakladaných ančovičiek
  • 2 PL píniových orieškov
  • Čerstvá citrónová kôra
  • Soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Zemiaky v šupke dôkladne umyte a osušte. Poukladajte ich na plech alebo priamo na mriežku do rúry a pečte približne 1 a pol až 2 hodiny. Čím dlhšie sa zemiaky budú piecť, tým viac sa budú chuťou a konzistenciou podobať na zemiaky z pahreby, samozrejme bez zuhoľnatenej šupky. Po upečení zemiaky vyberte a veľmi opatrne rozkrojte, keďže vnútro je veľmi horúce. Vidličkou ich jemne roztvorte a utlačte mäkký stred. Do každého zemiaku vložte kus mozarelly, po dve ančovičky, citrónovú kôru, soľ, korenie a píniové oriešky. Zemiaky vložte na chvíľu spať do chladnúcej rúry, aby sa plnka zohriala a syr povolil. Servírujte horúce.

Tip: Ak nezoženiete rovné filety nakladaných ančovičiek, pokojne rozmotajte i sardelové očká. Ak chcete prípravu receptu urýchliť umyté zemiaky každý samostatne zabaľte do papierovej servítky, navlhčite ich a vložte na 5-8 minút do mikrovlnky. Mäkké zemiaky naplňte a zapečte.


Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte s pečenou alebo čerstvou zeleninou alebo so šalátom.


Zapekané zemiaky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

  • 8 rovnako veľkých zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 8 plátkov údenej prerastenej slaniny
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • pažítka
  • bylinky
  • mleté čierne korenie
  • soľ

pic2.jpgPoriadne umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Zlejte a nechajte vychladnúť tak, aby sa vám s nimi dalo pracovať. Každý zemiak prekrojte pozdĺžne na polovicu a vyberte stred, aby vám ostalo pol centimetra hrubé korýtko. V miske zmiešajte vnútro zemiakov s nadrobenou bryndzou, mletou červenou paprikou a na kocky nakrájanou slaninou, ku ktorým pridáte korenie, soľ a bylinky podľa chuti. Vytvorenou zmesou naplňte zemiaky, poukladajte ich na plech a dajte do rúry zapekať pri teplote 180 stupňov približne na 20 minút. Servírujte ozdobené nasekanou zeleninou a kyslou smotanou alebo s kyslým mliekom.

Tip: Ak použijete namiesto bryndze syr s modrou plesňou, zemiaky budú mať ostrejšiu chuť a získajú atraktívne sfarbenie, ak ich zapečiete pod grilom.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 8 902
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 266
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 310
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 188
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 322
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 127
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 630
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 200
  9. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 987
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 926

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ako sa pije a žije v banskom kraji, keď bane miznú

Tak ich tu vnímajú. Ako náletové buriny, ktoré sa uchytili v pustnúcom baníckom kraji.

KOMENTÁRE

Danko ukazuje ďalšie svoje limity

U Danka sa hrdosť stratila v bozkoch na výložkách.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.

Nevera z pohľadu mužov a žien: Čo už považujú za prekročenie hranice?

Britský prieskum ukázal, že názory na to, čo je podvádzanie, sa u mužov a žien extrémne líšia.