Pečené zemiaky s ančovičkami a mozarellou
Suroviny na 4 porcie
- 4 veľké zemiaky
- 1 veľkú mozarellu
- 8 nakladaných ančovičiek
- 2 PL píniových orieškov
- Čerstvá citrónová kôra
- Soľ, mleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 220 stupňov. Zemiaky v šupke dôkladne umyte a osušte. Poukladajte ich na plech alebo priamo na mriežku do rúry a pečte približne 1 a pol až 2 hodiny. Čím dlhšie sa zemiaky budú piecť, tým viac sa budú chuťou a konzistenciou podobať na zemiaky z pahreby, samozrejme bez zuhoľnatenej šupky. Po upečení zemiaky vyberte a veľmi opatrne rozkrojte, keďže vnútro je veľmi horúce. Vidličkou ich jemne roztvorte a utlačte mäkký stred. Do každého zemiaku vložte kus mozarelly, po dve ančovičky, citrónovú kôru, soľ, korenie a píniové oriešky. Zemiaky vložte na chvíľu spať do chladnúcej rúry, aby sa plnka zohriala a syr povolil. Servírujte horúce.
Tip: Ak nezoženiete rovné filety nakladaných ančovičiek, pokojne rozmotajte i sardelové očká. Ak chcete prípravu receptu urýchliť umyté zemiaky každý samostatne zabaľte do papierovej servítky, navlhčite ich a vložte na 5-8 minút do mikrovlnky. Mäkké zemiaky naplňte a zapečte.
Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
- 8 vajíčok
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
- tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte s pečenou alebo čerstvou zeleninou alebo so šalátom.
Zapekané zemiaky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie
- 8 rovnako veľkých zemiakov
- 200 g bryndze
- 8 plátkov údenej prerastenej slaniny
- 2 ČL mletej červenej papriky
- pažítka
- bylinky
- mleté čierne korenie
- soľ
Poriadne umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Zlejte a nechajte vychladnúť tak, aby sa vám s nimi dalo pracovať. Každý zemiak prekrojte pozdĺžne na polovicu a vyberte stred, aby vám ostalo pol centimetra hrubé korýtko. V miske zmiešajte vnútro zemiakov s nadrobenou bryndzou, mletou červenou paprikou a na kocky nakrájanou slaninou, ku ktorým pridáte korenie, soľ a bylinky podľa chuti. Vytvorenou zmesou naplňte zemiaky, poukladajte ich na plech a dajte do rúry zapekať pri teplote 180 stupňov približne na 20 minút. Servírujte ozdobené nasekanou zeleninou a kyslou smotanou alebo s kyslým mliekom.
Tip: Ak použijete namiesto bryndze syr s modrou plesňou, zemiaky budú mať ostrejšiu chuť a získajú atraktívne sfarbenie, ak ich zapečiete pod grilom.
SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.