Pečené plnené zemiaky na tri spôsoby

Horúce zemiaky padnú vhod nielen ako príloha ale i ako nápaditý a vždy iný hlavný chod.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pečené zemiaky s ančovičkami a mozarellou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 veľkú mozarellu
  • 8 nakladaných ančovičiek
  • 2 PL píniových orieškov
  • Čerstvá citrónová kôra
  • Soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Zemiaky v šupke dôkladne umyte a osušte. Poukladajte ich na plech alebo priamo na mriežku do rúry a pečte približne 1 a pol až 2 hodiny. Čím dlhšie sa zemiaky budú piecť, tým viac sa budú chuťou a konzistenciou podobať na zemiaky z pahreby, samozrejme bez zuhoľnatenej šupky. Po upečení zemiaky vyberte a veľmi opatrne rozkrojte, keďže vnútro je veľmi horúce. Vidličkou ich jemne roztvorte a utlačte mäkký stred. Do každého zemiaku vložte kus mozarelly, po dve ančovičky, citrónovú kôru, soľ, korenie a píniové oriešky. Zemiaky vložte na chvíľu spať do chladnúcej rúry, aby sa plnka zohriala a syr povolil. Servírujte horúce.

Tip: Ak nezoženiete rovné filety nakladaných ančovičiek, pokojne rozmotajte i sardelové očká. Ak chcete prípravu receptu urýchliť umyté zemiaky každý samostatne zabaľte do papierovej servítky, navlhčite ich a vložte na 5-8 minút do mikrovlnky. Mäkké zemiaky naplňte a zapečte.


Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte s pečenou alebo čerstvou zeleninou alebo so šalátom.


Zapekané zemiaky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

  • 8 rovnako veľkých zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 8 plátkov údenej prerastenej slaniny
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • pažítka
  • bylinky
  • mleté čierne korenie
  • soľ

pic2.jpgPoriadne umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Zlejte a nechajte vychladnúť tak, aby sa vám s nimi dalo pracovať. Každý zemiak prekrojte pozdĺžne na polovicu a vyberte stred, aby vám ostalo pol centimetra hrubé korýtko. V miske zmiešajte vnútro zemiakov s nadrobenou bryndzou, mletou červenou paprikou a na kocky nakrájanou slaninou, ku ktorým pridáte korenie, soľ a bylinky podľa chuti. Vytvorenou zmesou naplňte zemiaky, poukladajte ich na plech a dajte do rúry zapekať pri teplote 180 stupňov približne na 20 minút. Servírujte ozdobené nasekanou zeleninou a kyslou smotanou alebo s kyslým mliekom.

Tip: Ak použijete namiesto bryndze syr s modrou plesňou, zemiaky budú mať ostrejšiu chuť a získajú atraktívne sfarbenie, ak ich zapečiete pod grilom.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Cultural events you should not miss during your visit in Bratisl
  2. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Edite sa podarilo schudnúť 30 kilogramóv vďaka 3D Chili.
  7. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  8. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete?
  9. Za mliečnou revolúciou bude stáť aj krava Blažena Bzovícka
  10. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 48 416
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 15 255
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 14 821
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 9 901
  5. Ako si znížiť náklady na bývanie a vyhnúť sa nedoplatkom? 8 905
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 8 406
  7. Volkswagen je vďaka bonusom dostupnejší 7 431
  8. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 7 129
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 190
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 792

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poukázali na spornú Foraiovu poľovačku, úrady im nechcú vrátiť revír

Okrem bývalého šéfa Všeobecnej zdravotnej do revíru chodí strieľať aj Róbert Veselka, konateľ jednej z firiem zo zdravotníckej skupiny Medirex.

PODCAST DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Hybridy klamali, majú oveľa vyššiu spotrebu

Ako hybridy nešetria palivo tak, ako sľubovali.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Prípad poľovníkov ilustruje, aké ťažké je byť smelým zajkom

Byť odvážnym kritikom je ako kráčať po povrchu Mesiaca.

Neprehliadnite tiež

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Dvaja muži a jedna žena nám vyrozprávali, prečo sa rozhodli uchovať si panenstvo a panictvo až do manželstva.

Vzťahová poradňa: Moja jedovatá svokra sa k nám chce nasťahovať. Čo urobím?

Klinická psychologička radí pri problémoch so svokrou aj sestrou.

Prvá republika v Prahe: Ako sa presunúť v čase v Česku?

Metropola je ideálna na pohodový bohémsky víkend.