Pečené plnené zemiaky na tri spôsoby

Horúce zemiaky padnú vhod nielen ako príloha ale i ako nápaditý a vždy iný hlavný chod.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pečené zemiaky s ančovičkami a mozarellou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 veľkú mozarellu
  • 8 nakladaných ančovičiek
  • 2 PL píniových orieškov
  • Čerstvá citrónová kôra
  • Soľ, mleté čierne korenie

Rúru predhrejte na 220 stupňov. Zemiaky v šupke dôkladne umyte a osušte. Poukladajte ich na plech alebo priamo na mriežku do rúry a pečte približne 1 a pol až 2 hodiny. Čím dlhšie sa zemiaky budú piecť, tým viac sa budú chuťou a konzistenciou podobať na zemiaky z pahreby, samozrejme bez zuhoľnatenej šupky. Po upečení zemiaky vyberte a veľmi opatrne rozkrojte, keďže vnútro je veľmi horúce. Vidličkou ich jemne roztvorte a utlačte mäkký stred. Do každého zemiaku vložte kus mozarelly, po dve ančovičky, citrónovú kôru, soľ, korenie a píniové oriešky. Zemiaky vložte na chvíľu spať do chladnúcej rúry, aby sa plnka zohriala a syr povolil. Servírujte horúce.

Tip: Ak nezoženiete rovné filety nakladaných ančovičiek, pokojne rozmotajte i sardelové očká. Ak chcete prípravu receptu urýchliť umyté zemiaky každý samostatne zabaľte do papierovej servítky, navlhčite ich a vložte na 5-8 minút do mikrovlnky. Mäkké zemiaky naplňte a zapečte.


Zemiaky plnené mäsom a vajíčkami
Suroviny na 4 porcie

  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 130 g pečeného tučného bravčového mäsa
  • 8 vajíčok
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na pečenie

Zemiaky povarte v šupke 5 minút vo vriacej vode. Očistite, umyte a pozdĺžne odkrojte polcentimetrový plátok. Zemiaky vydlabte, poukladajte do vymastenej zapekacej misy a nasoľte. Pečené mäso posekajte nadrobno, premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, korením a soľou. Do každého zemiaku vložte na dno 1 PL mäsovej plnky a na ňu vyklopte 1 celé nerozmiešané vajce. Pomedzi naplnené zemiaky rozmiestnite odrezky, všetko osoľte a okoreňte podľa chuti a upečte vo vyhriatej rúre. Servírujte s pečenou alebo čerstvou zeleninou alebo so šalátom.


Zapekané zemiaky plnené bryndzou
suroviny na 4 porcie

  • 8 rovnako veľkých zemiakov
  • 200 g bryndze
  • 8 plátkov údenej prerastenej slaniny
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • pažítka
  • bylinky
  • mleté čierne korenie
  • soľ

pic2.jpgPoriadne umyté zemiaky dajte variť v šupke do polomäkka. Zlejte a nechajte vychladnúť tak, aby sa vám s nimi dalo pracovať. Každý zemiak prekrojte pozdĺžne na polovicu a vyberte stred, aby vám ostalo pol centimetra hrubé korýtko. V miske zmiešajte vnútro zemiakov s nadrobenou bryndzou, mletou červenou paprikou a na kocky nakrájanou slaninou, ku ktorým pridáte korenie, soľ a bylinky podľa chuti. Vytvorenou zmesou naplňte zemiaky, poukladajte ich na plech a dajte do rúry zapekať pri teplote 180 stupňov približne na 20 minút. Servírujte ozdobené nasekanou zeleninou a kyslou smotanou alebo s kyslým mliekom.

Tip: Ak použijete namiesto bryndze syr s modrou plesňou, zemiaky budú mať ostrejšiu chuť a získajú atraktívne sfarbenie, ak ich zapečiete pod grilom.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 611
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 341
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 922
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 282
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 843
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 698
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 117
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 970
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 882
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 730

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

SVET

Politológ: České voľby? Fenomenálny úspech populizmu

Babiš vyhral, lebo kauzy prezentoval ako snahu o zničenie, tvrdí Miloš Gregor.

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.