SME

Éčka v potravinách plnia viaceré funkcie

Viete, na čo všetko slúžia prídavné látky v potravinách?

1382051_70454925_res.jpg

Osladenie aj farba

Potravinové aditíva, ktoré sa tiež nazývajú prídavné látky alebo éčka, ako sa im ľudovo hovorí, sú prísady účelovo pridané do potravinárskych výrobkov, aby zaistili určitú technologickú funkciu, napríklad farbu, osladenie či zvýšenú trvanlivosť výrobku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Európskej únii majú všetky prídavné látky svoje číslo s charakteristickým "E" na začiatku.

Potravinové aditíva sú vždy uvedené na obale výrobku v zložení medzi ostatnými ingredienciami. Ich funkcia, ktorú v danej potravine plnia, musí byť tiež vždy presne špecifikovaná.

SkryťVypnúť reklamu

Načo vlastne sú?

Najbežnejšími aditívami v potravinách sú antioxidanty, ktoré zaisťujú, aby jedlo nepodliehalo oxidácii príliš rýchlo, farbivá, stabilizátory či rôzne sladidlá.

Ako poznamenal gastroenterológ Miloš Bubán, ľudia ich prijímajú neustále, aj keď si to neuvedomujú. Použitie aditív je v potravinárskom priemysle regulované.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.

Zaregistrujte sa zadarmo

1.jpg

Seriózne zoznámenie

Kontrola nadovšetko

"Bezpečnosť potravín kontrolujú a strážia štátne kontrolné úrady. V Európskej únii je to Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Na Slovensku je zodpovednou inštitúciou pre kontrolu bezpečnosti potravín Úrad verejného zdravotníctva SR," povedal odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik.

SkryťVypnúť reklamu

Poukázal na to, že všetky prídavné látky museli prejsť zložitými toxikologickými testami, ktoré trvali aj niekoľko rokov a vykonávali sa v nezávislých toxikologických laboratóriách v rôznych krajinách sveta. "ďEď znamená, že látku dodanú do potraviny registruje Európska komisia pre zdravé potraviny ako zdravotne vyhovujúcu," uzavrel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 603
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 251
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 985
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 218
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 111
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 969
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 461
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu