1. Kozie mlieko na stres a migrénu
Nápoj našich starých materí zažíva comeback. Kozie mlieko údajne lieči rakovinu a jeho pravidelná konzumácia vedie k zníženiu nervozity, stresov a dokonca pomáha aj ženám trpiacim na migrény, ktorým môže, naopak, kravské mlieko bolesti hlavy vyvolať.
Človek si však musí zvyknúť na jeho špecifickú príchuť. Tuk obsiahnutý v ňom sa po požití ľahšie štiepi, a tak ho náš žalúdok ľahšie strávi. Okrem toho obsahuje veľa vápnika, minerálov a stopových prvkov ako horčík, draslík, sodík, mangán a vitamíny A, C, E, D a B.
Kozie mlieko je doslova imunitnou bombou, lieči tráviace problémy, priaznivo pôsobí na žalúdočnú a črevnú stenu a dokonca sa využíva aj v ľudovom liečiteľstve na rôzne ekzémy, vyrážky či reumu. Konzumujte však len mlieko, ktoré prešlo pasterizáciou, pretože kozy dokážu zožrať skutočne všetko.
2. Kokosový „multipomocník“
Aj tento rok bude kokosový olej v kurze, predpovedajú to americkí odborníci na zdravú výživu.
A dokonca ho budeme údajne používať viac ako doteraz. Tento voňavý zázrak nám skutočne dokáže uľahčiť život.
Má také široké praktické využitie ako máloktorá iná potravina. Najviac sa používa v kozmetike, ale pokojne si ho môžete natrieť aj na chlieb a ak ho pridáte do varenia, vylepšíte si ním nielen chuť jedla a zároveň urobíte niečo dobré pre svoje zdravie.
Kokosový olej je zázračným liečivom aj v boji s mykózami. Už po pár natretiach ostane vaša pokožka vyčistená a nepríjemná pleseň je nenávratne preč. Okrem toho má bieliace účinky na zuby a môže sa použiť ako náhrada mastičky na hemoroidy.
3. 100 % BIO
Na organické výrobky sme si zvykli už aj u nás na Slovensku. Takmer každý z nás dá prednosť produktom priamo od farmára pred tými v supermarketoch. A robíme dobre. Bioprodukty budú „in“ aj tento rok.
Podľa Zväzu ekologického poľnohospodárstva ide o rastlinné a živočíšne výrobky vyrobené systémom ekologickej poľnohospodárskej výroby, ktoré spĺňajú všetky predpisy Ministerstva pôdohospodárstva SR a podrobujú sa pravidelnej kontrole.
Biopotravinami môžeme nazývať len tie potraviny, ktoré sú vyrobené výhradne z bioproduktov pri použití zákonom povolených zložiek, prídavných látok a materiálov. Najbližšie, keď sa rozhodnete ísť na „bionákup“, poriadne si skontrolujte, či je výrobok na obale označený špeciálnym logom ako bioprodukt.
4. Nápoj celebrít
Za krásou a mladým vzhľadom svetových celebrít vraj stojí pitie fermentovaného čaju – kombuchy. Kvasený sladkokyslý nápoj pochádza z Ázie a pripravuje sa zo sladeného zeleného alebo čierneho čaju, v ktorom sa nechá niekoľko dní zrieť kombuchová kultúra pozostávajúca zo symbiózy niekoľkých kvasiniek a octových baktérií.
Zdá sa vám to odpudivé? Napodiv nápoj celkom dobre chutí a prospieva organizmu. Obsahuje totiž kyselinu glukuronovú, ktorá prečisťuje organizmus, kyselinu mliečnu – údajne brániacu vzniku rakoviny – a kyselinu listovú. V nápoji sú tiež obsiahnuté vitamíny skupiny B a céčko. Kombucha pomáha pri cukrovke, migrénach, menštruačných bolestiach aj pri vysokom krvnom tlaku.
Pre lekárov je však dosť kontroverzným nápojom. Ak s kombuchou začínate, nemusí ju vaše telo prijať a môžete mať z nej nevoľnosť, záhu, črevné problémy alebo alergickú reakciu. Určite buďte opatrní v prípade, keď trpíte chronickými zažívacími ťažkosťami.
5. Stop cukru
Veľa sladkého škodí. A v tom nám dajú za pravdu nielen stomatológovia a ženy, ktoré sa snažia schudnúť. Nenadarmo sa cukru ľudovo hovorí „biela smrť“.
V posledných rokoch sme sa aspoň naučili používať jeho zdravšie varianty ako hnedý či trstinový cukor, alebo med. Zelenú podľa prognóz tento rok dostávajú aj umelé sladidlá, čo však podľa nášho názoru tiež nie je najsprávnejšia voľba.
Ak sa chcete vyhnúť cukru, oslaďte si život radšej stéviou. Ide o rastlinu, ktorá je zároveň nekalorickým sladidlom, preto ju ocenia najmä diabetici a obézni ľudia. Listy stévie obsahujú glykozidy, ale aj ďalšie zlúčeniny, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi prospešné.
Stéviou si sladili pokrm už juhoamerickí Indiáni dlho pred objavením Ameriky. A vedeli prečo. Má okrem sladkej chuti aj liečivé účinky. Znižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje imunitu, má antibakteriálne účinky a dokonca bojuje aj so zubným kazom či začínajúcou paradentózou.
6. Rakytník a goji – vitamínové bomby
V novom roku by sme sa o zdravom stravovaní mali učiť od východných kultúr. O tom, že v Číne, Indii či Nepále majú patent na zdravý a dlhý život, dnes už azda ani nepochybujeme.
Orientálna medicína často pomáha v prípadoch, keď už tá naša európska nevie ako ďalej. Aj preto, že z Východu pochádzajú rôzne exotické plody, ktorých liečivé účinky sú často podceňované.
Novodobým hitom je napríklad rakytník či goji. Plody rakytníka sa dnes začali vo veľkom využívať ako zdravý doplnok stravy. Lisuje sa z nich napríklad aj rakytníkový olej, ktorý znižuje riziko mozgových príhod a infarktu, posilňuje tráviacu sústavu a močové ústrojenstvo, blahodarne pôsobí na pružnosť a priechodnosť ciev a na zrážanlivosť krvi.
Rakytníkové bobuľky údajne obsahujú až 24-krát viac vitamínu C ako citrón, čo znamená, že už jednou bobuľkou dodáte telu odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu.
Podobným zázrakom z Himalájí je aj goji, teda kustovnica čínska. Z nutričného hľadiska je goji asi tým najhodnotnejším ovocím na planéte, pretože obsahuje 18 druhov aminokyselín, 21 stopových prvkov a je najbohatším zdrojom karotenoidov. Jeho konzumácia spomaľuje proces starnutia, posilňuje imunitný systém a stimuluje činnosť mozgu.
3 otázky pre odborníka
Nesprávnou úpravou znehodnocujeme aj tie najzdravšie suroviny
Odpovedá lekárka Katarína Babinská, odborníčka na výživu zo Združenia pre zdravie a výživu.
Aké sú novodobé trendy v zdravom stravovaní?
Ak chceme kráčať s novými trendmi vo výžive, mali by sme staviť najmä na kvalitu a čerstvosť. Základ našej stravy majú tvoriť kvalitné potraviny s vysokou výživovou hodnotou – bohaté na vitamíny, minerálne látky či vlákninu. Trendovou súčasťou stravy je ovocie a zelenina, ale aj iné rastlinné potraviny, pretože okrem bohatstva živín poskytujú organizmu mnohé látky s cennými ochrannými účinkami.
V čom spočíva zdravá príprava jedla? Aký spôsob zvoliť? Variť jedlo, pripravovať na pare alebo dusiť?
Ak chceme uchovať kvalitu a výživovú hodnotu jedla, pri jeho príprave využívame šetrné spôsoby technologickej úpravy. Vyhýbame sa najmä vyprážaniu, vhodná je príprava na pare, varenie i dusenie, pričom tepelnú úpravu obmedzíme na čo najkratší čas. Ak volíme nesprávny spôsob tepelnej úpravy, môžeme znehodnotiť aj tie najzdravšie suroviny.
Na aké ingrediencie by sme pri zdravej príprave jedla mali radšej zabudnúť?
Snažíme sa predovšetkým predchádzať nadmernému obsahu jednoduchých cukrov a tukov, najmä živočíšneho pôvodu. Moderné sú recepty, v ktorých sa tradičné suroviny nahrádzajú výživnejšími alternatívami – ťažké maslové alebo šľahačkové plnky v zákuskoch sa nahrádzajú tvarohovými alebo jogurtovými, biela múka celozrnnou či gaštanovou, vynikajúce sú zákusky s prímesou ovocia alebo zeleniny.