Mandľový koláč
Surovina na viac porcií
Na cesto:
- 100 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vajíčko
- 100 g hladkej múky
- 1 ČL prášku so pečiva
Na mandľovú vrstvu:
- 150 g masla
- 130 g kryštálového cukru
- 160 g mandlí
- 40 ml mlieka
Navyše:
- Plytká okrúhla forma
- Celé mandle
- Hnedý cukor
- Čerstvé ovocie
- džem
- šľahačka
Najskôr pripravte cesto. Maslo s cukrom vymiešajte dohladka, pridajte vajíčko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotrite na dno formy, uhlaďte a v predhriatej rúre na 190 stupňov pečte približne 15-20 minút dozlatista. Medzitým pripravte mandľovú vrstvu. Lúpané mandle nasekajte. Maslo rozpustite spolu s cukrom a vmiešajte do neho mlieko a nasekané mandle. Krátko povarte na najmenšom plameni, kým zmes nemá krémovitú konzistenciu. Mandľovú vrstvu rozotrite na upečený korpus a dopečte približne 15 minút. Ešte do teplého koláča môžete naukladať po okrajoch celé mandle. Stred posypte hnedým cukrom. Servírujte vychladené s ovocím, džemom alebo so šľahačkou podľa chuti.
SME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.