"VÍNO NA VÍKEND"

Štyri hviezdičky na juh Slovenska

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť patrí k najväčším a najdôležitejším na Slovensku.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Svojou rozlohou – niekde na úrovni päť- až šesťtisíc hektárov – je porovnateľná s Malokarpatskou oblasťou. Hoci z Bratislava-centrického pohľadu sa región trošku skrýva v tieni Malokarpatskej oblasti, nachádzajú sa tu vinárstva patriace k najlepším aj na celoslovenskej úrovni.

Milovníkom vín netreba predstavovať rizlingy zo Chateau Belá, frankovky od vinárstva Strekov 1075, ale ani vínka od Frigyesa Botta. Z jeho produkcie dlhodobo sledujem a pravidelne degustujem predovšetkým Rizling rýnsky a Pinot Noir. Obe sú pekné, čisté a bohaté vína s jedinečným rukopisom.

Vinculum 2009
Frigyes Bott, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: 6 rokov
  • Cenová kategória: 15 eur

Vinárstvo patrí k menším, dá sa povedať rodinným, so silným akcentom na región, odkiaľ hrozno pochádza, čo sa odzrkadľuje aj na vínach. Obrábajú deväť hektárov s mimoriadne rozmanitou odrodovou skladbou. Siaha od oboch rizlingov cez veltlín až po frankovku a Pinot Noir, zahŕňa celkovo asi dvanásť odrôd.

Do skupiny Bottových odrôd patrí aj maďarská odroda Juhfark, pestovaná na ploche pol hektára. Juhfark nájdete u našich južných susedov predovšetkým v maličkej oblasti Somló, kde v podstate tvorí identitu miestnych vín a vinárstva. Názory odborníkov a milovníkov vín sa líšia pri interpretácii jeho potenciálu a dôležitosti. Každý vyzdvihuje moment autochtónnosti a špecifickosti, ale nie každý je presvedčený o tom, že môže slúžiť na výrobu „veľkých vín“. Víno pána Botta s názvom Vinculum je vyrobené práve z tejto odrody a podľa môjho názoru určite posilní tábor fanúšikov a „perspektivistov“.

Je to víno, ktoré tiež sledujem viac-menej priebežne. Ročník 2007 som hodnotil veľmi pozitívne. Bol som očarený koncentráciou a bohatými arómami. Vôňa pripomínala najlepšie rizlingy s tak florálnymi, ako aj ovocnými charakteristikami s botrytickými znakmi. Podobne ako chute, ktoré opäť pripomínali najkoncentrovanejšie moselské rizlingy, popritom sa však víno prezentovalo úžasnou hustotou a komplexnosťou.

Zaslúžilo si veľmi silné štyri hviezdičky na päťstupňovej škále. O rok neskôr, čiže v prípade ročníka 2008, sa vinárstvo rozhodlo vyrobiť Vinculum z dvoch odrôd (veltlínske zelené a rizling vlašský), ale Juhfark to nebol. Našťastie, ročník 2009 znamenal návrat k pôvodnej koncepcii. A nastáva hodina pravdy, či je rok 2009 porovnateľný s podareným starým rodičom.

Farba vína je stredne intenzívna tmavšia žltá. Už vôňa naznačuje, že sa je na čo tešiť. Mám pocit šťastného návratu do minulosti: výrazný medovo-botrytický charakter, komplexnosť a zďaleka štýl moselských rizlingov na úrovni Auslese. Chute nás nesklamú. Sú hyperkoncentrované aj s hrozienkovým charakterom. Ako keby sme ochutnávali koncentrát zrelých ovocí, ktoré sú doplnené anízom a feniklom. V dochuti sa objavujú bylinky a zvláštny dymový charakter.

Treba povedať, že alkohol je veľmi vysoký (15 %), navyše doplnený štipkou zvyškového cukru. Preto acidita má čo robiť, aby vytvorila aký-taký balans, v konečnom dôsledku však nesklame. Na druhej strane treba povedať, že pri trošku nižšom alkohole by bolo víno elegantnejšie a viac by vynikla aj mineralita.

V koncepcii vinára však zrejme koncentrácia a hĺbka mali prednosť. Alkohol v dochuti trošku páli, vytvára pocit „guľatosti“ spolu s jemným zvyškovým cukrom a maslovo-petrolejovým charakterom zďaleka pripomína starší nemecký rizling vo vynikajúcej kondícii. Určite to nie je najsviežejšie víno, ale keď hľadáte serióznosť, koncentráciu a štruktúru, voľba je jednoznačná. Vinculum určite patrí k najkoncentrovanejším a najhlbším vínam zo Slovenska.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 898
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 019
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 456
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 978
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 526
  6. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 518
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 433
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 363
  9. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 348
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 284

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Stala sa nehoda? Treba natáčať

Prácu záchranárov komplikujú ľudia, ktorí sa chcú pochváliť zábermi.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.