Voňavé citrusy na každú príležitosť

Rozihrajte na tanieri chuť citrusov a ponorte sa do atmosféry tropickej exotiky ...

Kačacie prsia s pomarančmi(Zdroj: Isifa)

Kačacie prsia s pomarančmi
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • 4 kačacie prsia (s kožou)
  • 2-3 pomaranče
  • 100 g lístkov šalátu alebo rukoly
  • 50 g nasekaných píniových orieškov
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Na zálievku:

  • šťava a kôra z 2 pomarančov
  • 2 rozdrvené strúčky cesnaku
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 PL medu
  • 2 PL olivového oleja

Všetky suroviny na zálievku okrem oleja dajte do malého hrnca a priveďte k varu. Nechajte vychladnúť a prišľahajte k zálievke olej. Suchú panvicu rozohrejte a uložte na ňu kačacie prsia kožou nadol. Kožu môžete predtým narezať. Prsia zvrchu nasoľte a okoreňte a na mierom plameni pečte 15 - 20 minút. Prebytočný tuk zlejte preč, prsia otočte a dopečte ich z druhej strany asi 1-2 minúty. Vyberte ich na tanier a nechajte prikryté odstáť 5 minút. Predhrejte rúru alebo gril, na plech naukladajte kolieska pomarančov, posypte ich cukrom a pečte 5 minút.
Servírujte na plátky rozkrájané mäso s plátkami pomarančov, šalátom, dozdobené píniovými orieškami, bylinkami preliate zálievkou.

Tip: Ak už túžite po exotickom ovocí, skaramelizované pomaranče môžete nahradiť plátkami manga, ktoré sa tiež veľmi hodí ku kačaciemu mäsu.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Polentový koláč s grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajíčka
  • 100 g kukuričnej krupice
  • 120 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/4 šálky šťavy z červeného grapefruitu
  • Tuk na vymazanie formy
  • forma s priemerom 20 cm

Na dozdobenie:

  • 75 g kryštálového cukru

  • 1 šálka šťavy z červených grapefruitov
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 červené grapefruity
  • šľahačka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymažte. Všetky surovina na cesto vyšľahajte dohromady, cestom naplňte formu a pečte približne 40 minút . Po dopečení nechajte korpus vychladnúť a až potom ho vyberte z formy na servírovaciu podložku. Teplotu v rúre stiahnite na 110 stupňov. V hrnci zmiešajte cukor, grapefruitovú šťavu, badián a v rúre zahrievajte asi 10 minút. Medzitým umiestnite dva celé grapefruity do misy, zalejte ich vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať 8 minút. Po zliatí nechajte grapefruity vychladnúť, nakrájajte ich na plátky aj so šupkou, naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 30 minút. Po vybratí z rúry ich hneď namočte do pripraveného sirupu. Nechajte vychladnúť. Pred servírovaním korpus potrite šľahačkou, dozdobte plátkami grapefruitov a pokvapkajte sirupom. Zdobiť môžete celý koláč alebo jednotlivé porcie zvlášť.

Tip: Určite siahnite po poctivej, najmenej 33-percentnej šľahačke, ktorú ušľahajte s trochou cukru dotuha. Nepokúšajte sa ju nahradiť šľahačkami v spreji.


Slávky s kokosovým mliekom a limetami
Suroviny na 4 porcie

  • šťava z 3 limetiek
  • 2 x 400 g kokosového mlieka (konzerva)
  • 1 PL rybej omáčky
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 kg slávok
  • 150 g ryžových rezancov
  • čili paprička
  • čerstvý koriander

V hrnci zmiešajte limetovú šťavu, kokosové mlieko, rybiu omáčku a hnedý cukor. Priveďte k varu a pridajte očistené slávky. Prikryté varte minimálne 5 minút. Medzitým pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale a rozdeľte ich do misiek. Z hrnca povyberajte neotvorené slávky, ostatné naservírujte na vrch rezancov spolu s omáčkou. Servírujte horúce a podľa chuti dozdobené nasekanou čili papričkou, koriandrom a čerstvou limetou.

Tip: Ak pracujete s čerstvými slávkami, treba ich najskôr dôkladne umyť, poprípade im vytrhnúť „fúzy“. Otvorené mušle môžete hneď vyhodiť. Sú mŕtve. Naopak po uvarení sa zbavujte tých, ktoré sa neotvorili.


Citrónovo-limetový koláč pod snehovou perinkou
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku na pečenie alebo masla
  • 20 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody (podľa potreby)

Na plnku:

  • 120 ml šťavy z citrónov, limetky alebo pomaranča
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 120 ml studenej vody
  • 130 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 2-3 žĺtky

Na sneh:

  • 3 bielky
  • 130 g kryštálového cukru

Zo surovín na cesto rýchlymi pohybmi alebo v robote so sekacím nožom vypracujte cesto. Cesto musí byť krehké a studené. Pomocou prstov ho natlačte do formy s vlnkovaným okrajom tak, aby bolo vytiahnuté aj po bokoch. Formu s cestom odložte do chladničky na 30 minút. Potom cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie a zaťažte keramickými guľkami na pečenie alebo starou suchou fazuľou, aby sa pri pečení nevydulo. Rúru predhrejte na 190 stupňov a korpus pečte približne 20 minút. V miske zmiešajte všetky suroviny na plnku okrem masla a dajte ju zahrievať nad paru. Uvarte na puding. Nakoniec do nej primiešajte kúsky masla. Zo zvyšných bielkov a cukru pripravte sneh. Plnku natrite na korpus a lyžicou na ňu navrstvite snehové kopčeky. Zapečte v rúre pri teplote 160 stupňov približne 20 - 25 minút.

Tip: Je jedno, či siahnete po obdĺžnikovej, okrúhlej, teflónovej alebo keramickej forme. Uprednostnite hlavne formy s vlnkovým okrajom, aby sa cesto z hladkého povrchu nezošmyklo. Sneh môžete na koláč natrieť vcelku. Stačí, ak ho na povrchu rozstrapatíte lyžicou a vytvoríte na ňom vlnky, ktoré sa výraznejšie zapečú dozlatista a do chrumkava.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 16 943
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 848
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 297
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 071
  5. Kam do tepla v januári? 1 753
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 406
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 397
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 092
  9. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 071
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 900

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

DOMOV

Manžela jej zatkli komunisti, pracovala pod cudzími menami

Marte Ličkovej udelil prezident Andrej Kiska Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.