Voňavé citrusy na každú príležitosť

Rozihrajte na tanieri chuť citrusov a ponorte sa do atmosféry tropickej exotiky ...

Kačacie prsia s pomarančmi(Zdroj: Isifa)

Kačacie prsia s pomarančmi
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • 4 kačacie prsia (s kožou)
  • 2-3 pomaranče
  • 100 g lístkov šalátu alebo rukoly
  • 50 g nasekaných píniových orieškov
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Na zálievku:

  • šťava a kôra z 2 pomarančov
  • 2 rozdrvené strúčky cesnaku
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 PL medu
  • 2 PL olivového oleja

Všetky suroviny na zálievku okrem oleja dajte do malého hrnca a priveďte k varu. Nechajte vychladnúť a prišľahajte k zálievke olej. Suchú panvicu rozohrejte a uložte na ňu kačacie prsia kožou nadol. Kožu môžete predtým narezať. Prsia zvrchu nasoľte a okoreňte a na mierom plameni pečte 15 - 20 minút. Prebytočný tuk zlejte preč, prsia otočte a dopečte ich z druhej strany asi 1-2 minúty. Vyberte ich na tanier a nechajte prikryté odstáť 5 minút. Predhrejte rúru alebo gril, na plech naukladajte kolieska pomarančov, posypte ich cukrom a pečte 5 minút.
Servírujte na plátky rozkrájané mäso s plátkami pomarančov, šalátom, dozdobené píniovými orieškami, bylinkami preliate zálievkou.

Tip: Ak už túžite po exotickom ovocí, skaramelizované pomaranče môžete nahradiť plátkami manga, ktoré sa tiež veľmi hodí ku kačaciemu mäsu.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Polentový koláč s grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajíčka
  • 100 g kukuričnej krupice
  • 120 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/4 šálky šťavy z červeného grapefruitu
  • Tuk na vymazanie formy
  • forma s priemerom 20 cm

Na dozdobenie:

  • 75 g kryštálového cukru

  • 1 šálka šťavy z červených grapefruitov
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 červené grapefruity
  • šľahačka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymažte. Všetky surovina na cesto vyšľahajte dohromady, cestom naplňte formu a pečte približne 40 minút . Po dopečení nechajte korpus vychladnúť a až potom ho vyberte z formy na servírovaciu podložku. Teplotu v rúre stiahnite na 110 stupňov. V hrnci zmiešajte cukor, grapefruitovú šťavu, badián a v rúre zahrievajte asi 10 minút. Medzitým umiestnite dva celé grapefruity do misy, zalejte ich vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať 8 minút. Po zliatí nechajte grapefruity vychladnúť, nakrájajte ich na plátky aj so šupkou, naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 30 minút. Po vybratí z rúry ich hneď namočte do pripraveného sirupu. Nechajte vychladnúť. Pred servírovaním korpus potrite šľahačkou, dozdobte plátkami grapefruitov a pokvapkajte sirupom. Zdobiť môžete celý koláč alebo jednotlivé porcie zvlášť.

Tip: Určite siahnite po poctivej, najmenej 33-percentnej šľahačke, ktorú ušľahajte s trochou cukru dotuha. Nepokúšajte sa ju nahradiť šľahačkami v spreji.


Slávky s kokosovým mliekom a limetami
Suroviny na 4 porcie

  • šťava z 3 limetiek
  • 2 x 400 g kokosového mlieka (konzerva)
  • 1 PL rybej omáčky
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 kg slávok
  • 150 g ryžových rezancov
  • čili paprička
  • čerstvý koriander

V hrnci zmiešajte limetovú šťavu, kokosové mlieko, rybiu omáčku a hnedý cukor. Priveďte k varu a pridajte očistené slávky. Prikryté varte minimálne 5 minút. Medzitým pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale a rozdeľte ich do misiek. Z hrnca povyberajte neotvorené slávky, ostatné naservírujte na vrch rezancov spolu s omáčkou. Servírujte horúce a podľa chuti dozdobené nasekanou čili papričkou, koriandrom a čerstvou limetou.

Tip: Ak pracujete s čerstvými slávkami, treba ich najskôr dôkladne umyť, poprípade im vytrhnúť „fúzy“. Otvorené mušle môžete hneď vyhodiť. Sú mŕtve. Naopak po uvarení sa zbavujte tých, ktoré sa neotvorili.


Citrónovo-limetový koláč pod snehovou perinkou
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku na pečenie alebo masla
  • 20 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody (podľa potreby)

Na plnku:

  • 120 ml šťavy z citrónov, limetky alebo pomaranča
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 120 ml studenej vody
  • 130 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 2-3 žĺtky

Na sneh:

  • 3 bielky
  • 130 g kryštálového cukru

Zo surovín na cesto rýchlymi pohybmi alebo v robote so sekacím nožom vypracujte cesto. Cesto musí byť krehké a studené. Pomocou prstov ho natlačte do formy s vlnkovaným okrajom tak, aby bolo vytiahnuté aj po bokoch. Formu s cestom odložte do chladničky na 30 minút. Potom cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie a zaťažte keramickými guľkami na pečenie alebo starou suchou fazuľou, aby sa pri pečení nevydulo. Rúru predhrejte na 190 stupňov a korpus pečte približne 20 minút. V miske zmiešajte všetky suroviny na plnku okrem masla a dajte ju zahrievať nad paru. Uvarte na puding. Nakoniec do nej primiešajte kúsky masla. Zo zvyšných bielkov a cukru pripravte sneh. Plnku natrite na korpus a lyžicou na ňu navrstvite snehové kopčeky. Zapečte v rúre pri teplote 160 stupňov približne 20 - 25 minút.

Tip: Je jedno, či siahnete po obdĺžnikovej, okrúhlej, teflónovej alebo keramickej forme. Uprednostnite hlavne formy s vlnkovým okrajom, aby sa cesto z hladkého povrchu nezošmyklo. Sneh môžete na koláč natrieť vcelku. Stačí, ak ho na povrchu rozstrapatíte lyžicou a vytvoríte na ňom vlnky, ktoré sa výraznejšie zapečú dozlatista a do chrumkava.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 733
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 966
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 120
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 845
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 691
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 487
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 090
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 047
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 855
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 476

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory. Do roku 2001 sa v nich vytˇažilo ročne zhruba 6 miliónov kubických metrov dreva.

SVET

KĽDR sa vracia ku Kube, môže jej pomôcť so zbraňami

Spolupráca z čias Studenej vojny sa opakuje.

PLUS

Ako skutočne vyzerá porucha, ktorú má detektív Monk

Dá sa žiť s ustavičným strachom?

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.