Voňavé citrusy na každú príležitosť

Rozihrajte na tanieri chuť citrusov a ponorte sa do atmosféry tropickej exotiky ...

Kačacie prsia s pomarančmi(Zdroj: Isifa)

Kačacie prsia s pomarančmi
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • 4 kačacie prsia (s kožou)
  • 2-3 pomaranče
  • 100 g lístkov šalátu alebo rukoly
  • 50 g nasekaných píniových orieškov
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Na zálievku:

  • šťava a kôra z 2 pomarančov
  • 2 rozdrvené strúčky cesnaku
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 PL medu
  • 2 PL olivového oleja

Všetky suroviny na zálievku okrem oleja dajte do malého hrnca a priveďte k varu. Nechajte vychladnúť a prišľahajte k zálievke olej. Suchú panvicu rozohrejte a uložte na ňu kačacie prsia kožou nadol. Kožu môžete predtým narezať. Prsia zvrchu nasoľte a okoreňte a na mierom plameni pečte 15 - 20 minút. Prebytočný tuk zlejte preč, prsia otočte a dopečte ich z druhej strany asi 1-2 minúty. Vyberte ich na tanier a nechajte prikryté odstáť 5 minút. Predhrejte rúru alebo gril, na plech naukladajte kolieska pomarančov, posypte ich cukrom a pečte 5 minút.
Servírujte na plátky rozkrájané mäso s plátkami pomarančov, šalátom, dozdobené píniovými orieškami, bylinkami preliate zálievkou.

Tip: Ak už túžite po exotickom ovocí, skaramelizované pomaranče môžete nahradiť plátkami manga, ktoré sa tiež veľmi hodí ku kačaciemu mäsu.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Polentový koláč s grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajíčka
  • 100 g kukuričnej krupice
  • 120 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/4 šálky šťavy z červeného grapefruitu
  • Tuk na vymazanie formy
  • forma s priemerom 20 cm

Na dozdobenie:

  • 75 g kryštálového cukru

  • 1 šálka šťavy z červených grapefruitov
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 červené grapefruity
  • šľahačka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymažte. Všetky surovina na cesto vyšľahajte dohromady, cestom naplňte formu a pečte približne 40 minút . Po dopečení nechajte korpus vychladnúť a až potom ho vyberte z formy na servírovaciu podložku. Teplotu v rúre stiahnite na 110 stupňov. V hrnci zmiešajte cukor, grapefruitovú šťavu, badián a v rúre zahrievajte asi 10 minút. Medzitým umiestnite dva celé grapefruity do misy, zalejte ich vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať 8 minút. Po zliatí nechajte grapefruity vychladnúť, nakrájajte ich na plátky aj so šupkou, naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 30 minút. Po vybratí z rúry ich hneď namočte do pripraveného sirupu. Nechajte vychladnúť. Pred servírovaním korpus potrite šľahačkou, dozdobte plátkami grapefruitov a pokvapkajte sirupom. Zdobiť môžete celý koláč alebo jednotlivé porcie zvlášť.

Tip: Určite siahnite po poctivej, najmenej 33-percentnej šľahačke, ktorú ušľahajte s trochou cukru dotuha. Nepokúšajte sa ju nahradiť šľahačkami v spreji.


Slávky s kokosovým mliekom a limetami
Suroviny na 4 porcie

  • šťava z 3 limetiek
  • 2 x 400 g kokosového mlieka (konzerva)
  • 1 PL rybej omáčky
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 kg slávok
  • 150 g ryžových rezancov
  • čili paprička
  • čerstvý koriander

V hrnci zmiešajte limetovú šťavu, kokosové mlieko, rybiu omáčku a hnedý cukor. Priveďte k varu a pridajte očistené slávky. Prikryté varte minimálne 5 minút. Medzitým pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale a rozdeľte ich do misiek. Z hrnca povyberajte neotvorené slávky, ostatné naservírujte na vrch rezancov spolu s omáčkou. Servírujte horúce a podľa chuti dozdobené nasekanou čili papričkou, koriandrom a čerstvou limetou.

Tip: Ak pracujete s čerstvými slávkami, treba ich najskôr dôkladne umyť, poprípade im vytrhnúť „fúzy“. Otvorené mušle môžete hneď vyhodiť. Sú mŕtve. Naopak po uvarení sa zbavujte tých, ktoré sa neotvorili.


Citrónovo-limetový koláč pod snehovou perinkou
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku na pečenie alebo masla
  • 20 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody (podľa potreby)

Na plnku:

  • 120 ml šťavy z citrónov, limetky alebo pomaranča
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 120 ml studenej vody
  • 130 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 2-3 žĺtky

Na sneh:

  • 3 bielky
  • 130 g kryštálového cukru

Zo surovín na cesto rýchlymi pohybmi alebo v robote so sekacím nožom vypracujte cesto. Cesto musí byť krehké a studené. Pomocou prstov ho natlačte do formy s vlnkovaným okrajom tak, aby bolo vytiahnuté aj po bokoch. Formu s cestom odložte do chladničky na 30 minút. Potom cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie a zaťažte keramickými guľkami na pečenie alebo starou suchou fazuľou, aby sa pri pečení nevydulo. Rúru predhrejte na 190 stupňov a korpus pečte približne 20 minút. V miske zmiešajte všetky suroviny na plnku okrem masla a dajte ju zahrievať nad paru. Uvarte na puding. Nakoniec do nej primiešajte kúsky masla. Zo zvyšných bielkov a cukru pripravte sneh. Plnku natrite na korpus a lyžicou na ňu navrstvite snehové kopčeky. Zapečte v rúre pri teplote 160 stupňov približne 20 - 25 minút.

Tip: Je jedno, či siahnete po obdĺžnikovej, okrúhlej, teflónovej alebo keramickej forme. Uprednostnite hlavne formy s vlnkovým okrajom, aby sa cesto z hladkého povrchu nezošmyklo. Sneh môžete na koláč natrieť vcelku. Stačí, ak ho na povrchu rozstrapatíte lyžicou a vytvoríte na ňom vlnky, ktoré sa výraznejšie zapečú dozlatista a do chrumkava.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  7. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  10. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 788
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 137
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 195
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 6 047
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 428
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 926
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 353
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 4 194
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 494
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 397

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O zaistení pozemkov U. S. Steelu vedeli skôr, než súd rozhodol

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

TECH

Postavili umelú maternicu, ktorá vynosila jahňa

Zariadenie môže o niekoľko rokov zachrániť predčasne narodené deti.

DOMOV

Fico prijal bieloruského premiéra, ani v minulosti nemal problém

Bielorusko neakceptujem, hovorí poslanec Peter Osuský.

Neprehliadnite tiež

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Tlmočníčka posunkového jazyka: Nerada tlmočím hádky, kričia totiž na mňa

Milena Fabšičová (29) považuje posunkový jazyk za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop