SME
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Voňavé citrusy na každú príležitosť

Rozihrajte na tanieri chuť citrusov a ponorte sa do atmosféry tropickej exotiky ...

Kačacie prsia s pomarančmiKačacie prsia s pomarančmi (Zdroj: Isifa)

Kačacie prsia s pomarančmi
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • 4 kačacie prsia (s kožou)
  • 2-3 pomaranče
  • 100 g lístkov šalátu alebo rukoly
  • 50 g nasekaných píniových orieškov
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Na zálievku:

  • šťava a kôra z 2 pomarančov
  • 2 rozdrvené strúčky cesnaku
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 PL medu
  • 2 PL olivového oleja

Všetky suroviny na zálievku okrem oleja dajte do malého hrnca a priveďte k varu. Nechajte vychladnúť a prišľahajte k zálievke olej. Suchú panvicu rozohrejte a uložte na ňu kačacie prsia kožou nadol. Kožu môžete predtým narezať. Prsia zvrchu nasoľte a okoreňte a na mierom plameni pečte 15 - 20 minút. Prebytočný tuk zlejte preč, prsia otočte a dopečte ich z druhej strany asi 1-2 minúty. Vyberte ich na tanier a nechajte prikryté odstáť 5 minút. Predhrejte rúru alebo gril, na plech naukladajte kolieska pomarančov, posypte ich cukrom a pečte 5 minút.
Servírujte na plátky rozkrájané mäso s plátkami pomarančov, šalátom, dozdobené píniovými orieškami, bylinkami preliate zálievkou.

Tip: Ak už túžite po exotickom ovocí, skaramelizované pomaranče môžete nahradiť plátkami manga, ktoré sa tiež veľmi hodí ku kačaciemu mäsu.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Polentový koláč s grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajíčka
  • 100 g kukuričnej krupice
  • 120 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/4 šálky šťavy z červeného grapefruitu
  • Tuk na vymazanie formy
  • forma s priemerom 20 cm

Na dozdobenie:

  • 75 g kryštálového cukru

  • 1 šálka šťavy z červených grapefruitov
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 červené grapefruity
  • šľahačka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymažte. Všetky surovina na cesto vyšľahajte dohromady, cestom naplňte formu a pečte približne 40 minút . Po dopečení nechajte korpus vychladnúť a až potom ho vyberte z formy na servírovaciu podložku. Teplotu v rúre stiahnite na 110 stupňov. V hrnci zmiešajte cukor, grapefruitovú šťavu, badián a v rúre zahrievajte asi 10 minút. Medzitým umiestnite dva celé grapefruity do misy, zalejte ich vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať 8 minút. Po zliatí nechajte grapefruity vychladnúť, nakrájajte ich na plátky aj so šupkou, naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 30 minút. Po vybratí z rúry ich hneď namočte do pripraveného sirupu. Nechajte vychladnúť. Pred servírovaním korpus potrite šľahačkou, dozdobte plátkami grapefruitov a pokvapkajte sirupom. Zdobiť môžete celý koláč alebo jednotlivé porcie zvlášť.

Tip: Určite siahnite po poctivej, najmenej 33-percentnej šľahačke, ktorú ušľahajte s trochou cukru dotuha. Nepokúšajte sa ju nahradiť šľahačkami v spreji.


Slávky s kokosovým mliekom a limetami
Suroviny na 4 porcie

  • šťava z 3 limetiek
  • 2 x 400 g kokosového mlieka (konzerva)
  • 1 PL rybej omáčky
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 kg slávok
  • 150 g ryžových rezancov
  • čili paprička
  • čerstvý koriander

V hrnci zmiešajte limetovú šťavu, kokosové mlieko, rybiu omáčku a hnedý cukor. Priveďte k varu a pridajte očistené slávky. Prikryté varte minimálne 5 minút. Medzitým pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale a rozdeľte ich do misiek. Z hrnca povyberajte neotvorené slávky, ostatné naservírujte na vrch rezancov spolu s omáčkou. Servírujte horúce a podľa chuti dozdobené nasekanou čili papričkou, koriandrom a čerstvou limetou.

Tip: Ak pracujete s čerstvými slávkami, treba ich najskôr dôkladne umyť, poprípade im vytrhnúť „fúzy“. Otvorené mušle môžete hneď vyhodiť. Sú mŕtve. Naopak po uvarení sa zbavujte tých, ktoré sa neotvorili.


Citrónovo-limetový koláč pod snehovou perinkou
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku na pečenie alebo masla
  • 20 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody (podľa potreby)

Na plnku:

  • 120 ml šťavy z citrónov, limetky alebo pomaranča
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 120 ml studenej vody
  • 130 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 2-3 žĺtky

Na sneh:

  • 3 bielky
  • 130 g kryštálového cukru

Zo surovín na cesto rýchlymi pohybmi alebo v robote so sekacím nožom vypracujte cesto. Cesto musí byť krehké a studené. Pomocou prstov ho natlačte do formy s vlnkovaným okrajom tak, aby bolo vytiahnuté aj po bokoch. Formu s cestom odložte do chladničky na 30 minút. Potom cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie a zaťažte keramickými guľkami na pečenie alebo starou suchou fazuľou, aby sa pri pečení nevydulo. Rúru predhrejte na 190 stupňov a korpus pečte približne 20 minút. V miske zmiešajte všetky suroviny na plnku okrem masla a dajte ju zahrievať nad paru. Uvarte na puding. Nakoniec do nej primiešajte kúsky masla. Zo zvyšných bielkov a cukru pripravte sneh. Plnku natrite na korpus a lyžicou na ňu navrstvite snehové kopčeky. Zapečte v rúre pri teplote 160 stupňov približne 20 - 25 minút.

Tip: Je jedno, či siahnete po obdĺžnikovej, okrúhlej, teflónovej alebo keramickej forme. Uprednostnite hlavne formy s vlnkovým okrajom, aby sa cesto z hladkého povrchu nezošmyklo. Sneh môžete na koláč natrieť vcelku. Stačí, ak ho na povrchu rozstrapatíte lyžicou a vytvoríte na ňom vlnky, ktoré sa výraznejšie zapečú dozlatista a do chrumkava.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  2. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  3. Legislative intention - recodification of the corporate law
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  8. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 21 260
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 490
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 397
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 855
  5. Po Slovensku na motorke 6 783
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 823
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 229
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 634
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 244
  10. Crème de la crème po slovensky 3 203
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún