SME

Voňavé citrusy na každú príležitosť

Rozihrajte na tanieri chuť citrusov a ponorte sa do atmosféry tropickej exotiky ...

Kačacie prsia s pomarančmiKačacie prsia s pomarančmi (Zdroj: Isifa)

Kačacie prsia s pomarančmi
Suroviny na 4 porcie

Na šalát:

  • 4 kačacie prsia (s kožou)
  • 2-3 pomaranče
  • 100 g lístkov šalátu alebo rukoly
  • 50 g nasekaných píniových orieškov
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky podľa chuti

Na zálievku:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • šťava a kôra z 2 pomarančov
  • 2 rozdrvené strúčky cesnaku
  • 1 PL dijonskej horčice
  • 1 PL balzamikového octu
  • 2 PL medu
  • 2 PL olivového oleja

Všetky suroviny na zálievku okrem oleja dajte do malého hrnca a priveďte k varu. Nechajte vychladnúť a prišľahajte k zálievke olej. Suchú panvicu rozohrejte a uložte na ňu kačacie prsia kožou nadol. Kožu môžete predtým narezať. Prsia zvrchu nasoľte a okoreňte a na mierom plameni pečte 15 - 20 minút. Prebytočný tuk zlejte preč, prsia otočte a dopečte ich z druhej strany asi 1-2 minúty. Vyberte ich na tanier a nechajte prikryté odstáť 5 minút. Predhrejte rúru alebo gril, na plech naukladajte kolieska pomarančov, posypte ich cukrom a pečte 5 minút.
Servírujte na plátky rozkrájané mäso s plátkami pomarančov, šalátom, dozdobené píniovými orieškami, bylinkami preliate zálievkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak už túžite po exotickom ovocí, skaramelizované pomaranče môžete nahradiť plátkami manga, ktoré sa tiež veľmi hodí ku kačaciemu mäsu.

hearts1.pngSME.sk spustilo serióznu zoznamku dvaja.sme.sk. Zaregistrujte sa zadarmo.

Polentový koláč s grapefruitom
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajíčka
  • 100 g kukuričnej krupice
  • 120 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/4 šálky šťavy z červeného grapefruitu
  • Tuk na vymazanie formy
  • forma s priemerom 20 cm

Na dozdobenie:

  • 75 g kryštálového cukru

  • 1 šálka šťavy z červených grapefruitov
  • 2 hviezdičky badiánu
  • 2 červené grapefruity
  • šľahačka

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymažte. Všetky surovina na cesto vyšľahajte dohromady, cestom naplňte formu a pečte približne 40 minút . Po dopečení nechajte korpus vychladnúť a až potom ho vyberte z formy na servírovaciu podložku. Teplotu v rúre stiahnite na 110 stupňov. V hrnci zmiešajte cukor, grapefruitovú šťavu, badián a v rúre zahrievajte asi 10 minút. Medzitým umiestnite dva celé grapefruity do misy, zalejte ich vriacou vodou a nechajte ich v nej lúhovať 8 minút. Po zliatí nechajte grapefruity vychladnúť, nakrájajte ich na plátky aj so šupkou, naukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 30 minút. Po vybratí z rúry ich hneď namočte do pripraveného sirupu. Nechajte vychladnúť. Pred servírovaním korpus potrite šľahačkou, dozdobte plátkami grapefruitov a pokvapkajte sirupom. Zdobiť môžete celý koláč alebo jednotlivé porcie zvlášť.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Určite siahnite po poctivej, najmenej 33-percentnej šľahačke, ktorú ušľahajte s trochou cukru dotuha. Nepokúšajte sa ju nahradiť šľahačkami v spreji.


Slávky s kokosovým mliekom a limetami
Suroviny na 4 porcie

  • šťava z 3 limetiek
  • 2 x 400 g kokosového mlieka (konzerva)
  • 1 PL rybej omáčky
  • 1 PL hnedého cukru
  • 2 kg slávok
  • 150 g ryžových rezancov
  • čili paprička
  • čerstvý koriander

V hrnci zmiešajte limetovú šťavu, kokosové mlieko, rybiu omáčku a hnedý cukor. Priveďte k varu a pridajte očistené slávky. Prikryté varte minimálne 5 minút. Medzitým pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale a rozdeľte ich do misiek. Z hrnca povyberajte neotvorené slávky, ostatné naservírujte na vrch rezancov spolu s omáčkou. Servírujte horúce a podľa chuti dozdobené nasekanou čili papričkou, koriandrom a čerstvou limetou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak pracujete s čerstvými slávkami, treba ich najskôr dôkladne umyť, poprípade im vytrhnúť „fúzy“. Otvorené mušle môžete hneď vyhodiť. Sú mŕtve. Naopak po uvarení sa zbavujte tých, ktoré sa neotvorili.


Citrónovo-limetový koláč pod snehovou perinkou
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku na pečenie alebo masla
  • 20 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • trošku studenej vody (podľa potreby)

Na plnku:

  • 120 ml šťavy z citrónov, limetky alebo pomaranča
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 120 ml studenej vody
  • 130 g kryštálového cukru
  • 25 g masla
  • 2-3 žĺtky

Na sneh:

  • 3 bielky
  • 130 g kryštálového cukru

Zo surovín na cesto rýchlymi pohybmi alebo v robote so sekacím nožom vypracujte cesto. Cesto musí byť krehké a studené. Pomocou prstov ho natlačte do formy s vlnkovaným okrajom tak, aby bolo vytiahnuté aj po bokoch. Formu s cestom odložte do chladničky na 30 minút. Potom cesto popichajte vidličkou, položte naň papier na pečenie a zaťažte keramickými guľkami na pečenie alebo starou suchou fazuľou, aby sa pri pečení nevydulo. Rúru predhrejte na 190 stupňov a korpus pečte približne 20 minút. V miske zmiešajte všetky suroviny na plnku okrem masla a dajte ju zahrievať nad paru. Uvarte na puding. Nakoniec do nej primiešajte kúsky masla. Zo zvyšných bielkov a cukru pripravte sneh. Plnku natrite na korpus a lyžicou na ňu navrstvite snehové kopčeky. Zapečte v rúre pri teplote 160 stupňov približne 20 - 25 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Je jedno, či siahnete po obdĺžnikovej, okrúhlej, teflónovej alebo keramickej forme. Uprednostnite hlavne formy s vlnkovým okrajom, aby sa cesto z hladkého povrchu nezošmyklo. Sneh môžete na koláč natrieť vcelku. Stačí, ak ho na povrchu rozstrapatíte lyžicou a vytvoríte na ňom vlnky, ktoré sa výraznejšie zapečú dozlatista a do chrumkava.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 958
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 577
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 750
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 586
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 042
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 643
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 091
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 192
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 12 017
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 558
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 276
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 858
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 672
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 016
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 527
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu