"VÍNO NA VÍKEND"

Portské, ktoré chutí ako tekutý parfum

Ak by sme mali ambíciu identifikovať, ktoré sladké víno je najslávnejšie na svete, určite by sme dostali veľa odpovedí, ktoré by sa líšili na základe osobných preferencií, chutí, národnej príslušnosti či štýlu.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Francúzi určite nebudú ani diskutovať, že by kráľom sladkých vín nebol Sauternes. Slováci a Maďari by tipovali na Tokaj, Juhoafričania Vin de Constance a mohli by sme pokračovať donekonečna.

Tradície, ale napríklad aj preferencie najvýznamnejšieho európskeho trhu s vínom (Spojené kráľovstvo) pravdepodobne hrajú v prospech portského. A nie neprávom. Je to víno, ktoré je neskutočne dlhoveké, bohaté, komplexné. Kým je mladé, vyznačuje sa dynamikou, intenzitou aróm a chutí. Počas zrenia vo fľaši, čo môže trvať dlhé desaťročia, sa však mení takmer na nepoznanie a kvalitatívne neustále rastie. Staršie, povedzme 25- až 30-ročné ročníkové portské je hladké, jemné, zamatové, stále však bohaté a vyvážené.

Taylor´s
Quinta de Vargellas 2001 Port, Portugalsko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5) - (asi najlepší exemplár vo svojej kategórii z ročníka 2001)
  • Potenciál: 30 rokov, ale už aj teraz je to krásne víno
  • Cenová kategória: 40 eur

Trošku zjednodušene sa portské vyrába takto: známy proces kvasenia červeného vína sa zastaví pridaním kvalitného vínneho destilátu (aguardente) v štádiu, keď je obsah zvyškového cukru približne polovica z pôvodnej úrovne, 90 g/l. V priemere sa k 440 litrom vína pridáva 110 litrov aguardente, t.j. spolu 550 litrov, čo je jeden typický portský sud.

Destilát zastaví proces kvasenia a výsledkom je „produkt“, ktorý je sladký a zároveň má vysoký obsah alkoholu. Je sladké, lebo si zachovalo veľkú časť prirodzeného cukru a alkoholicky silné vďaka pridanému alkoholu. Vzhľadom na prerušený a tým príliš krátky proces kvasenia nezostal čas na to, aby všetky triesloviny a ďalší vzácny obsah šupky boli „odovzdané“ vínu.

Rieši sa to tradične ľudskou silou, rytmickým „vyšľapovaním“: šupka a mušt „v jednom“ – to je údajne tajomstvo typickej farby portského, intenzívnych ovocných aróm, ako aj dlhovekosti. Realita je samozrejme trošku iná. Drvivá väčšina vinárstiev už nahradila tento proces mechanickými riešeniami.

Portské vína majú rôzne štýlové a kvalitatívne úrovne, podoby, ako napríklad Late Bottled Vintage, 10-20-30 years old Tawny, až po ročníkové portské. Mimochodom, vzhľadom na skutočnosť, že Británia je tradične najvýznamnejším trhom portského a veľká časť miestnych vinárstiev je v britských rukách, názvy jednotlivých vín sú nie v portugalčine, ale v angličtine. Tradícia je dôležitá.

Vintage Port čiže ročníkové portské je najvyššia forma existencie portského. Myslím si, že ročníkové portské patrí do povinnej výbavy každého gentlemana. Z desiatich ročníkov sú v priemere oficiálne deklarované približne len tri ako „Vintage Port“, tie najlepšie, čiže roky, keď sa ročníkové portské vôbec vyrobí.

Ročníkové portské sa fľašuje ako dvojročné a z celkovej produkcie vinárskych domov predstavuje úplne maličký zlomok. Ich potenciál sa meria v desaťročiach, ale sú známe prípady, keď sa otvorili viac ako 100-ročné ročníkové portské a znalci ich považovali za nebeské, neuveriteľné, rozprávkové.

Ešte jedna dôležitá poznámka. Keďže vývoj ročníkového portského sa po fľaškovaní nezastavuje, postupne sa na fľaši vytvorí sediment. Preto je vhodné ročníkové portské pred konzumáciou dekantovať.

V poslednom období sa stali hitom tzv. single-quintas, čiže vína vyrobené z hrozna pochádzajúceho z jediného vinohradu. To dnešné pochádza od azda najslávnejšieho portského vinárstva Taylor´s. Vinárstvo je v britských rukách. Ich najlegendárnejší vinohrad sa volá Quinta de Vargellas a dal meno aj tomuto vínu, samozrejme.

Farba vína sa stále drží, je tmavá, „portská“. Vôňa je 5-hviezdičková: mimoriadna ovocnosť kombinovaná s neskutočným parfumovým charakterom. Prezrádza, že to bude veľké víno, má na to všetky charakteristiky. Naozajstný zážitok však prichádza po ochutnaní.
Neskutočná hĺbka, komplexnosť, zároveň intenzita chutí, rovnováha, hĺbka a jemnosť. Víno je niekde v začiatkoch druhej tretiny svojho života. Ešte dokonale demonštruje intenzitu červených ovocí, ale už je tam aj hladkosť charakteristická pre staršie portské. A som presvedčený, že to sú ešte len začiatky.

Signifikantná rovnováha, sladkastosť neovláda všetko, je navyše hladká. Sladké drevo ešte viac zjemní celkový dojem, ktorý pôsobí, ako keby človek pil tekutý parfum. Ešte má pred sebou dlhý život, čím ďalej, tým bude hladšie, zamatovejšie, elegantnejšie.

Pri takýchto zážitkoch začína človek rozmýšľať, či tie otázky „ktoré víno by si ako jediné zobral so sebou na neobývaný ostrov?“ naozaj nemajú zmysel. Ročníkové portské by bol určite silný kandidát.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  5. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  6. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  8. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  9. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  10. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 001
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 154
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 128
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 007
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 075
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 925
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 438
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 184
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 444
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 196

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.

KULTÚRA

Podivné príbehy a Instagram 19. storočia. Aký bol seriál 1890?

Historická detektívka sa pokúsila priniesť na obrazovky niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.