"VÍNO NA VÍKEND"

Portské, ktoré chutí ako tekutý parfum

Ak by sme mali ambíciu identifikovať, ktoré sladké víno je najslávnejšie na svete, určite by sme dostali veľa odpovedí, ktoré by sa líšili na základe osobných preferencií, chutí, národnej príslušnosti či štýlu.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Francúzi určite nebudú ani diskutovať, že by kráľom sladkých vín nebol Sauternes. Slováci a Maďari by tipovali na Tokaj, Juhoafričania Vin de Constance a mohli by sme pokračovať donekonečna.

Tradície, ale napríklad aj preferencie najvýznamnejšieho európskeho trhu s vínom (Spojené kráľovstvo) pravdepodobne hrajú v prospech portského. A nie neprávom. Je to víno, ktoré je neskutočne dlhoveké, bohaté, komplexné. Kým je mladé, vyznačuje sa dynamikou, intenzitou aróm a chutí. Počas zrenia vo fľaši, čo môže trvať dlhé desaťročia, sa však mení takmer na nepoznanie a kvalitatívne neustále rastie. Staršie, povedzme 25- až 30-ročné ročníkové portské je hladké, jemné, zamatové, stále však bohaté a vyvážené.

Taylor´s
Quinta de Vargellas 2001 Port, Portugalsko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5) - (asi najlepší exemplár vo svojej kategórii z ročníka 2001)
  • Potenciál: 30 rokov, ale už aj teraz je to krásne víno
  • Cenová kategória: 40 eur

Trošku zjednodušene sa portské vyrába takto: známy proces kvasenia červeného vína sa zastaví pridaním kvalitného vínneho destilátu (aguardente) v štádiu, keď je obsah zvyškového cukru približne polovica z pôvodnej úrovne, 90 g/l. V priemere sa k 440 litrom vína pridáva 110 litrov aguardente, t.j. spolu 550 litrov, čo je jeden typický portský sud.

Destilát zastaví proces kvasenia a výsledkom je „produkt“, ktorý je sladký a zároveň má vysoký obsah alkoholu. Je sladké, lebo si zachovalo veľkú časť prirodzeného cukru a alkoholicky silné vďaka pridanému alkoholu. Vzhľadom na prerušený a tým príliš krátky proces kvasenia nezostal čas na to, aby všetky triesloviny a ďalší vzácny obsah šupky boli „odovzdané“ vínu.

Rieši sa to tradične ľudskou silou, rytmickým „vyšľapovaním“: šupka a mušt „v jednom“ – to je údajne tajomstvo typickej farby portského, intenzívnych ovocných aróm, ako aj dlhovekosti. Realita je samozrejme trošku iná. Drvivá väčšina vinárstiev už nahradila tento proces mechanickými riešeniami.

Portské vína majú rôzne štýlové a kvalitatívne úrovne, podoby, ako napríklad Late Bottled Vintage, 10-20-30 years old Tawny, až po ročníkové portské. Mimochodom, vzhľadom na skutočnosť, že Británia je tradične najvýznamnejším trhom portského a veľká časť miestnych vinárstiev je v britských rukách, názvy jednotlivých vín sú nie v portugalčine, ale v angličtine. Tradícia je dôležitá.

Vintage Port čiže ročníkové portské je najvyššia forma existencie portského. Myslím si, že ročníkové portské patrí do povinnej výbavy každého gentlemana. Z desiatich ročníkov sú v priemere oficiálne deklarované približne len tri ako „Vintage Port“, tie najlepšie, čiže roky, keď sa ročníkové portské vôbec vyrobí.

Ročníkové portské sa fľašuje ako dvojročné a z celkovej produkcie vinárskych domov predstavuje úplne maličký zlomok. Ich potenciál sa meria v desaťročiach, ale sú známe prípady, keď sa otvorili viac ako 100-ročné ročníkové portské a znalci ich považovali za nebeské, neuveriteľné, rozprávkové.

Ešte jedna dôležitá poznámka. Keďže vývoj ročníkového portského sa po fľaškovaní nezastavuje, postupne sa na fľaši vytvorí sediment. Preto je vhodné ročníkové portské pred konzumáciou dekantovať.

V poslednom období sa stali hitom tzv. single-quintas, čiže vína vyrobené z hrozna pochádzajúceho z jediného vinohradu. To dnešné pochádza od azda najslávnejšieho portského vinárstva Taylor´s. Vinárstvo je v britských rukách. Ich najlegendárnejší vinohrad sa volá Quinta de Vargellas a dal meno aj tomuto vínu, samozrejme.

Farba vína sa stále drží, je tmavá, „portská“. Vôňa je 5-hviezdičková: mimoriadna ovocnosť kombinovaná s neskutočným parfumovým charakterom. Prezrádza, že to bude veľké víno, má na to všetky charakteristiky. Naozajstný zážitok však prichádza po ochutnaní.
Neskutočná hĺbka, komplexnosť, zároveň intenzita chutí, rovnováha, hĺbka a jemnosť. Víno je niekde v začiatkoch druhej tretiny svojho života. Ešte dokonale demonštruje intenzitu červených ovocí, ale už je tam aj hladkosť charakteristická pre staršie portské. A som presvedčený, že to sú ešte len začiatky.

Signifikantná rovnováha, sladkastosť neovláda všetko, je navyše hladká. Sladké drevo ešte viac zjemní celkový dojem, ktorý pôsobí, ako keby človek pil tekutý parfum. Ešte má pred sebou dlhý život, čím ďalej, tým bude hladšie, zamatovejšie, elegantnejšie.

Pri takýchto zážitkoch začína človek rozmýšľať, či tie otázky „ktoré víno by si ako jediné zobral so sebou na neobývaný ostrov?“ naozaj nemajú zmysel. Ročníkové portské by bol určite silný kandidát.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  2. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  3. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  4. Leto nekončí!
  5. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  7. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  8. Už aj seniori presadajú do SUV
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 382
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 954
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 198
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 720
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 282
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 062
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 021
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 000
  9. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 908
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 624

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prehrali a odišli k medveďom. Danko nie je prvý, kto sa po porážke stratil

Za medveďmi pravidelne chodil Vladimír Mečiar, po neúspešných voľbách sa trikrát vytratil aj Robert Fico.

KOMENTÁRE

Bojkot zasadania vlády vracia Dankovi v hre vážnosť

Tromfom Danka je teraz jeho nevypočítateľnosť, náladovosť.

PRIMÁR

Strachu sa bude dať zbaviť. Vedci ho zničia pomocou svetla

Objav pomôže obetiam traumatizujúcich zážitkov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.