SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky
"VÍNO NA VÍKEND"

Portské, ktoré chutí ako tekutý parfum

Ak by sme mali ambíciu identifikovať, ktoré sladké víno je najslávnejšie na svete, určite by sme dostali veľa odpovedí, ktoré by sa líšili na základe osobných preferencií, chutí, národnej príslušnosti či štýlu.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Francúzi určite nebudú ani diskutovať, že by kráľom sladkých vín nebol Sauternes. Slováci a Maďari by tipovali na Tokaj, Juhoafričania Vin de Constance a mohli by sme pokračovať donekonečna.

Tradície, ale napríklad aj preferencie najvýznamnejšieho európskeho trhu s vínom (Spojené kráľovstvo) pravdepodobne hrajú v prospech portského. A nie neprávom. Je to víno, ktoré je neskutočne dlhoveké, bohaté, komplexné. Kým je mladé, vyznačuje sa dynamikou, intenzitou aróm a chutí. Počas zrenia vo fľaši, čo môže trvať dlhé desaťročia, sa však mení takmer na nepoznanie a kvalitatívne neustále rastie. Staršie, povedzme 25- až 30-ročné ročníkové portské je hladké, jemné, zamatové, stále však bohaté a vyvážené.

Taylor´s
Quinta de Vargellas 2001 Port, Portugalsko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5) - (asi najlepší exemplár vo svojej kategórii z ročníka 2001)
  • Potenciál: 30 rokov, ale už aj teraz je to krásne víno
  • Cenová kategória: 40 eur

Trošku zjednodušene sa portské vyrába takto: známy proces kvasenia červeného vína sa zastaví pridaním kvalitného vínneho destilátu (aguardente) v štádiu, keď je obsah zvyškového cukru približne polovica z pôvodnej úrovne, 90 g/l. V priemere sa k 440 litrom vína pridáva 110 litrov aguardente, t.j. spolu 550 litrov, čo je jeden typický portský sud.

Destilát zastaví proces kvasenia a výsledkom je „produkt“, ktorý je sladký a zároveň má vysoký obsah alkoholu. Je sladké, lebo si zachovalo veľkú časť prirodzeného cukru a alkoholicky silné vďaka pridanému alkoholu. Vzhľadom na prerušený a tým príliš krátky proces kvasenia nezostal čas na to, aby všetky triesloviny a ďalší vzácny obsah šupky boli „odovzdané“ vínu.

Rieši sa to tradične ľudskou silou, rytmickým „vyšľapovaním“: šupka a mušt „v jednom“ – to je údajne tajomstvo typickej farby portského, intenzívnych ovocných aróm, ako aj dlhovekosti. Realita je samozrejme trošku iná. Drvivá väčšina vinárstiev už nahradila tento proces mechanickými riešeniami.

Portské vína majú rôzne štýlové a kvalitatívne úrovne, podoby, ako napríklad Late Bottled Vintage, 10-20-30 years old Tawny, až po ročníkové portské. Mimochodom, vzhľadom na skutočnosť, že Británia je tradične najvýznamnejším trhom portského a veľká časť miestnych vinárstiev je v britských rukách, názvy jednotlivých vín sú nie v portugalčine, ale v angličtine. Tradícia je dôležitá.

Vintage Port čiže ročníkové portské je najvyššia forma existencie portského. Myslím si, že ročníkové portské patrí do povinnej výbavy každého gentlemana. Z desiatich ročníkov sú v priemere oficiálne deklarované približne len tri ako „Vintage Port“, tie najlepšie, čiže roky, keď sa ročníkové portské vôbec vyrobí.

Ročníkové portské sa fľašuje ako dvojročné a z celkovej produkcie vinárskych domov predstavuje úplne maličký zlomok. Ich potenciál sa meria v desaťročiach, ale sú známe prípady, keď sa otvorili viac ako 100-ročné ročníkové portské a znalci ich považovali za nebeské, neuveriteľné, rozprávkové.

Ešte jedna dôležitá poznámka. Keďže vývoj ročníkového portského sa po fľaškovaní nezastavuje, postupne sa na fľaši vytvorí sediment. Preto je vhodné ročníkové portské pred konzumáciou dekantovať.

V poslednom období sa stali hitom tzv. single-quintas, čiže vína vyrobené z hrozna pochádzajúceho z jediného vinohradu. To dnešné pochádza od azda najslávnejšieho portského vinárstva Taylor´s. Vinárstvo je v britských rukách. Ich najlegendárnejší vinohrad sa volá Quinta de Vargellas a dal meno aj tomuto vínu, samozrejme.

Farba vína sa stále drží, je tmavá, „portská“. Vôňa je 5-hviezdičková: mimoriadna ovocnosť kombinovaná s neskutočným parfumovým charakterom. Prezrádza, že to bude veľké víno, má na to všetky charakteristiky. Naozajstný zážitok však prichádza po ochutnaní.
Neskutočná hĺbka, komplexnosť, zároveň intenzita chutí, rovnováha, hĺbka a jemnosť. Víno je niekde v začiatkoch druhej tretiny svojho života. Ešte dokonale demonštruje intenzitu červených ovocí, ale už je tam aj hladkosť charakteristická pre staršie portské. A som presvedčený, že to sú ešte len začiatky.

Signifikantná rovnováha, sladkastosť neovláda všetko, je navyše hladká. Sladké drevo ešte viac zjemní celkový dojem, ktorý pôsobí, ako keby človek pil tekutý parfum. Ešte má pred sebou dlhý život, čím ďalej, tým bude hladšie, zamatovejšie, elegantnejšie.

Pri takýchto zážitkoch začína človek rozmýšľať, či tie otázky „ktoré víno by si ako jediné zobral so sebou na neobývaný ostrov?“ naozaj nemajú zmysel. Ročníkové portské by bol určite silný kandidát.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 828
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 656
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 069
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 693
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 935
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 522
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 087
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 589
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 494
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.