"VÍNO NA VÍKEND"

Portské, ktoré chutí ako tekutý parfum

Ak by sme mali ambíciu identifikovať, ktoré sladké víno je najslávnejšie na svete, určite by sme dostali veľa odpovedí, ktoré by sa líšili na základe osobných preferencií, chutí, národnej príslušnosti či štýlu.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Francúzi určite nebudú ani diskutovať, že by kráľom sladkých vín nebol Sauternes. Slováci a Maďari by tipovali na Tokaj, Juhoafričania Vin de Constance a mohli by sme pokračovať donekonečna.

Tradície, ale napríklad aj preferencie najvýznamnejšieho európskeho trhu s vínom (Spojené kráľovstvo) pravdepodobne hrajú v prospech portského. A nie neprávom. Je to víno, ktoré je neskutočne dlhoveké, bohaté, komplexné. Kým je mladé, vyznačuje sa dynamikou, intenzitou aróm a chutí. Počas zrenia vo fľaši, čo môže trvať dlhé desaťročia, sa však mení takmer na nepoznanie a kvalitatívne neustále rastie. Staršie, povedzme 25- až 30-ročné ročníkové portské je hladké, jemné, zamatové, stále však bohaté a vyvážené.

Taylor´s
Quinta de Vargellas 2001 Port, Portugalsko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5) - (asi najlepší exemplár vo svojej kategórii z ročníka 2001)
  • Potenciál: 30 rokov, ale už aj teraz je to krásne víno
  • Cenová kategória: 40 eur

Trošku zjednodušene sa portské vyrába takto: známy proces kvasenia červeného vína sa zastaví pridaním kvalitného vínneho destilátu (aguardente) v štádiu, keď je obsah zvyškového cukru približne polovica z pôvodnej úrovne, 90 g/l. V priemere sa k 440 litrom vína pridáva 110 litrov aguardente, t.j. spolu 550 litrov, čo je jeden typický portský sud.

Destilát zastaví proces kvasenia a výsledkom je „produkt“, ktorý je sladký a zároveň má vysoký obsah alkoholu. Je sladké, lebo si zachovalo veľkú časť prirodzeného cukru a alkoholicky silné vďaka pridanému alkoholu. Vzhľadom na prerušený a tým príliš krátky proces kvasenia nezostal čas na to, aby všetky triesloviny a ďalší vzácny obsah šupky boli „odovzdané“ vínu.

Rieši sa to tradične ľudskou silou, rytmickým „vyšľapovaním“: šupka a mušt „v jednom“ – to je údajne tajomstvo typickej farby portského, intenzívnych ovocných aróm, ako aj dlhovekosti. Realita je samozrejme trošku iná. Drvivá väčšina vinárstiev už nahradila tento proces mechanickými riešeniami.

Portské vína majú rôzne štýlové a kvalitatívne úrovne, podoby, ako napríklad Late Bottled Vintage, 10-20-30 years old Tawny, až po ročníkové portské. Mimochodom, vzhľadom na skutočnosť, že Británia je tradične najvýznamnejším trhom portského a veľká časť miestnych vinárstiev je v britských rukách, názvy jednotlivých vín sú nie v portugalčine, ale v angličtine. Tradícia je dôležitá.

Vintage Port čiže ročníkové portské je najvyššia forma existencie portského. Myslím si, že ročníkové portské patrí do povinnej výbavy každého gentlemana. Z desiatich ročníkov sú v priemere oficiálne deklarované približne len tri ako „Vintage Port“, tie najlepšie, čiže roky, keď sa ročníkové portské vôbec vyrobí.

Ročníkové portské sa fľašuje ako dvojročné a z celkovej produkcie vinárskych domov predstavuje úplne maličký zlomok. Ich potenciál sa meria v desaťročiach, ale sú známe prípady, keď sa otvorili viac ako 100-ročné ročníkové portské a znalci ich považovali za nebeské, neuveriteľné, rozprávkové.

Ešte jedna dôležitá poznámka. Keďže vývoj ročníkového portského sa po fľaškovaní nezastavuje, postupne sa na fľaši vytvorí sediment. Preto je vhodné ročníkové portské pred konzumáciou dekantovať.

V poslednom období sa stali hitom tzv. single-quintas, čiže vína vyrobené z hrozna pochádzajúceho z jediného vinohradu. To dnešné pochádza od azda najslávnejšieho portského vinárstva Taylor´s. Vinárstvo je v britských rukách. Ich najlegendárnejší vinohrad sa volá Quinta de Vargellas a dal meno aj tomuto vínu, samozrejme.

Farba vína sa stále drží, je tmavá, „portská“. Vôňa je 5-hviezdičková: mimoriadna ovocnosť kombinovaná s neskutočným parfumovým charakterom. Prezrádza, že to bude veľké víno, má na to všetky charakteristiky. Naozajstný zážitok však prichádza po ochutnaní.
Neskutočná hĺbka, komplexnosť, zároveň intenzita chutí, rovnováha, hĺbka a jemnosť. Víno je niekde v začiatkoch druhej tretiny svojho života. Ešte dokonale demonštruje intenzitu červených ovocí, ale už je tam aj hladkosť charakteristická pre staršie portské. A som presvedčený, že to sú ešte len začiatky.

Signifikantná rovnováha, sladkastosť neovláda všetko, je navyše hladká. Sladké drevo ešte viac zjemní celkový dojem, ktorý pôsobí, ako keby človek pil tekutý parfum. Ešte má pred sebou dlhý život, čím ďalej, tým bude hladšie, zamatovejšie, elegantnejšie.

Pri takýchto zážitkoch začína človek rozmýšľať, či tie otázky „ktoré víno by si ako jediné zobral so sebou na neobývaný ostrov?“ naozaj nemajú zmysel. Ročníkové portské by bol určite silný kandidát.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  2. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  3. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  5. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  7. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  8. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  1. Týchto 5 adrenalínových zážitkov na dovolenke radšej neskúšajte
  2. Posledná šanca na Nobelovu cenu
  3. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa
  4. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  5. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  6. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  7. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  8. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  9. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  10. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 10 862
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 520
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 3 980
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 622
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 309
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 072
  7. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 2 932
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 2 793
  9. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 2 516
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 1 957

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Čo spravili české večery s Putinom a dvadsať klamstiev

Už aj českí diváci mohli sledovať rozhovory režiséra Olivera Stona s ruským prezidentom.

KOMENTÁRE

Európska únia bez jadra. Aké v nej budeme mať postavenie

Reformy Únie sa naplno rozbehnú po nemeckých voľbách.

Neprehliadnite tiež

Porodila doma na gauči: Verila som, že telo nepôjde samo proti sebe

Matka opisuje detailný priebeh domáceho pôrodu svojej dcéry.

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.