"VÍNO NA VÍKEND"

Portské, ktoré chutí ako tekutý parfum

Ak by sme mali ambíciu identifikovať, ktoré sladké víno je najslávnejšie na svete, určite by sme dostali veľa odpovedí, ktoré by sa líšili na základe osobných preferencií, chutí, národnej príslušnosti či štýlu.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Francúzi určite nebudú ani diskutovať, že by kráľom sladkých vín nebol Sauternes. Slováci a Maďari by tipovali na Tokaj, Juhoafričania Vin de Constance a mohli by sme pokračovať donekonečna.

Tradície, ale napríklad aj preferencie najvýznamnejšieho európskeho trhu s vínom (Spojené kráľovstvo) pravdepodobne hrajú v prospech portského. A nie neprávom. Je to víno, ktoré je neskutočne dlhoveké, bohaté, komplexné. Kým je mladé, vyznačuje sa dynamikou, intenzitou aróm a chutí. Počas zrenia vo fľaši, čo môže trvať dlhé desaťročia, sa však mení takmer na nepoznanie a kvalitatívne neustále rastie. Staršie, povedzme 25- až 30-ročné ročníkové portské je hladké, jemné, zamatové, stále však bohaté a vyvážené.

Taylor´s
Quinta de Vargellas 2001 Port, Portugalsko
  • Hodnotenie: 4,5 ***** (z maximálnych 5) - (asi najlepší exemplár vo svojej kategórii z ročníka 2001)
  • Potenciál: 30 rokov, ale už aj teraz je to krásne víno
  • Cenová kategória: 40 eur

Trošku zjednodušene sa portské vyrába takto: známy proces kvasenia červeného vína sa zastaví pridaním kvalitného vínneho destilátu (aguardente) v štádiu, keď je obsah zvyškového cukru približne polovica z pôvodnej úrovne, 90 g/l. V priemere sa k 440 litrom vína pridáva 110 litrov aguardente, t.j. spolu 550 litrov, čo je jeden typický portský sud.

Destilát zastaví proces kvasenia a výsledkom je „produkt“, ktorý je sladký a zároveň má vysoký obsah alkoholu. Je sladké, lebo si zachovalo veľkú časť prirodzeného cukru a alkoholicky silné vďaka pridanému alkoholu. Vzhľadom na prerušený a tým príliš krátky proces kvasenia nezostal čas na to, aby všetky triesloviny a ďalší vzácny obsah šupky boli „odovzdané“ vínu.

Rieši sa to tradične ľudskou silou, rytmickým „vyšľapovaním“: šupka a mušt „v jednom“ – to je údajne tajomstvo typickej farby portského, intenzívnych ovocných aróm, ako aj dlhovekosti. Realita je samozrejme trošku iná. Drvivá väčšina vinárstiev už nahradila tento proces mechanickými riešeniami.

Portské vína majú rôzne štýlové a kvalitatívne úrovne, podoby, ako napríklad Late Bottled Vintage, 10-20-30 years old Tawny, až po ročníkové portské. Mimochodom, vzhľadom na skutočnosť, že Británia je tradične najvýznamnejším trhom portského a veľká časť miestnych vinárstiev je v britských rukách, názvy jednotlivých vín sú nie v portugalčine, ale v angličtine. Tradícia je dôležitá.

Vintage Port čiže ročníkové portské je najvyššia forma existencie portského. Myslím si, že ročníkové portské patrí do povinnej výbavy každého gentlemana. Z desiatich ročníkov sú v priemere oficiálne deklarované približne len tri ako „Vintage Port“, tie najlepšie, čiže roky, keď sa ročníkové portské vôbec vyrobí.

Ročníkové portské sa fľašuje ako dvojročné a z celkovej produkcie vinárskych domov predstavuje úplne maličký zlomok. Ich potenciál sa meria v desaťročiach, ale sú známe prípady, keď sa otvorili viac ako 100-ročné ročníkové portské a znalci ich považovali za nebeské, neuveriteľné, rozprávkové.

Ešte jedna dôležitá poznámka. Keďže vývoj ročníkového portského sa po fľaškovaní nezastavuje, postupne sa na fľaši vytvorí sediment. Preto je vhodné ročníkové portské pred konzumáciou dekantovať.

V poslednom období sa stali hitom tzv. single-quintas, čiže vína vyrobené z hrozna pochádzajúceho z jediného vinohradu. To dnešné pochádza od azda najslávnejšieho portského vinárstva Taylor´s. Vinárstvo je v britských rukách. Ich najlegendárnejší vinohrad sa volá Quinta de Vargellas a dal meno aj tomuto vínu, samozrejme.

Farba vína sa stále drží, je tmavá, „portská“. Vôňa je 5-hviezdičková: mimoriadna ovocnosť kombinovaná s neskutočným parfumovým charakterom. Prezrádza, že to bude veľké víno, má na to všetky charakteristiky. Naozajstný zážitok však prichádza po ochutnaní.
Neskutočná hĺbka, komplexnosť, zároveň intenzita chutí, rovnováha, hĺbka a jemnosť. Víno je niekde v začiatkoch druhej tretiny svojho života. Ešte dokonale demonštruje intenzitu červených ovocí, ale už je tam aj hladkosť charakteristická pre staršie portské. A som presvedčený, že to sú ešte len začiatky.

Signifikantná rovnováha, sladkastosť neovláda všetko, je navyše hladká. Sladké drevo ešte viac zjemní celkový dojem, ktorý pôsobí, ako keby človek pil tekutý parfum. Ešte má pred sebou dlhý život, čím ďalej, tým bude hladšie, zamatovejšie, elegantnejšie.

Pri takýchto zážitkoch začína človek rozmýšľať, či tie otázky „ktoré víno by si ako jediné zobral so sebou na neobývaný ostrov?“ naozaj nemajú zmysel. Ročníkové portské by bol určite silný kandidát.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  6. Cíťte sa v priestore príjemne
  7. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  10. Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 411
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 516
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 490
  4. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 216
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 798
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 582
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 904
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 854
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 950
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl? 745

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Máme plán B, chváli sa Erdogan. Európu už nepotrebuje

Turecko potrebuje Európu viac ako Európa Turecko.

DOMOV

Slovensko ako Švajčiarsko, hotová diaľnica. Politici sľubujú, voliči im veria čoraz menej

Denník SME pred troma mesiacmi spustil projekt Sluby.sme.sk, kde odhaľuje nesplnené sľuby politikov.

KOMENTÁRE

S Tureckom sa dá iba bartrovať, nie kádrovať

Európska únia by nemala teraz zmeniť 30-ročný zvyk a povedať Ankare, že ju nikdy neľúbila.

KULTÚRA

Orhan Pamuk: Nie sme radi otrokmi autoritatívnych režimov

Exkluzívny rozhovor s nositeľom Nobelovej ceny.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.