PIKNIK

Silvestrovské sladkosti na poslednú chvíľu

Vianočné koláče sa už minuli? Nahradíte ich rýchlo, jednoducho a chutne.

(Zdroj: Blog Hrncek var)

Ako uspokojiť chuť na sladké, keď po Štedrom večeri už nemáte náladu na dlhé pečenie? Vyskúšajte rýchle recepty poslednej záchrany pre zaneprázdnené alebo „lenivé“ kuchárky. Nikto nezistí, že ste pri rúre nestrávili celé sviatky.

Kokosky

  • 5 vaječných bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 170 g strúhaného kokosu
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • štipka soli

Vaječné bielky dajte do plechovej alebo keramickej misky, ktorá vám sadne na hrniec. Budete ich totiž šľahať nad vodnou parou. Bielky najprv vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Jemne zašľahajte práškový cukor. Na dno hrnca nalejte dva centimetre vody, a keď začne vrieť, položte na hrniec misku so snehom a pridajte do nej dve lyžičky šťavy z citróna. Nad parou šľahajte bielky ďalších desať minút, kým nie je zmes úplne hustá, hladká a drží tvar. Nechajte chvíľu vychladnúť a jemne vmiešajte strúhaný kokos. Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujte kopčeky s priemerom tri centimetre. Pečte 15 až 18 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Nechajte na plechu vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Kokosky držia tvar a vnútri zostanú mäkké.


Mafiny so sušeným ovocím

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky korenia do perníka (alebo si vyrobte vlastné – pol lyžičky drvených klinčekov, pol lyžičky škorice,
  • pol lyžičky mletého nového korenia, trošku muškátového orieška)
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • 1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica kakaa
  • štipka soli
  • kôra a šťava z polovice chemicky neošetreného citróna
  • 100 g medu
  • 80 g masla
  • 250 ml acidofilného mlieka alebo bieleho jogurtu
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, figy, marhule...)
  • hrsť opražených orieškov na ozdobenie (vlašské alebo lieskovce)

Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky a v miske ho zmiešajte so suchými surovinami – múkou, práškom do pečiva, perníkovým korením, zázvorom, kakaom a soľou. Do suchej zmesi nastrúhajte aj kôru z citróna. V inej miske zmiešajte tekuté suroviny – acidofilné mlieko alebo jogurt s medom, citrónovou šťavou a roztopeným maslom, ktoré ste nechali vychladnúť. Obe zmesi následne spojte v jednej miske, poriadne premiešajte. Formu na mafiny si vyložte papierovými košíčkami. Z jednej dávky cesta vyjde 12 mafinov štandardnej veľkosti. Košíčky naplňte cestom asi centimeter pod okraj a posypte opekanými orieškami na väčšie kúsky. Pečte 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Hotové mafiny nechajte po vybratí z rúry 10 minút odpočívať v plechu, potom ich vyberte a nechajte vychladnúť úplne. Pred podávaním ich môžete poprášiť práškovým cukrom.


Čokoládové guľky s vaječným likérom

  • 100 g čokolády (horká alebo mliečna podľa chuti)
  • 70 g masla
  • 50 g piškót
  • 3 lyžice vaječného likéru
  • 50 strúhaného kokosu na obalenie

Piškóty v mixéri nasekajte na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypte ich do misky, pokvapkajte vaječným likérom a zmiešajte so zmäknutým maslom. Čokoládu si rozpustite v miske nad parou a nechajte vychladnúť. Primiešajte ju do piškótovo-maslovej zmesi a dajte do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijete horkú čokoládu, môžete pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujte malé guľky a obaľujte ich v strúhanom kokose. Rozložte ich na tácku a opäť ich nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložte do papierových košíčkov.


Grilážové rezy

  • 250 g kryštálového cukru
  • 220 g masla
  • 120 g vlašských orechov
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
  • tortové oblátky

Na malom plameni nechajte na panvici roztopiť cukor na karamel. Miešajte dovtedy, kým nie je dokonale roztopený, aby vám nevznikli hrudky, ale pozor, aby sa vám nepripálil. Do karamelu po kúskoch pridávajte maslo izbovej teploty a stále miešajte, aby sa zmes spojila. Prilievajte Salko, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu. Všetko povarte, kým zmes nie je hladká. Orechy v mixéri nasekajte nadrobno a preložte do keramickej alebo plechovej misky. K orechom prelejete cez hrubšie sitko karamelovú zmes, aby ste zachytili prípadné hrudky. Ak máte karamel hladký, nemusíte použiť sitko. Nechajte za občasného premiešania päť minút vychladnúť. Zmes rozdeľte rovnomerne medzi tortové oblátky, jemne zaťažte a nechajte stuhnúť do druhého dňa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  6. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  9. Desať obľúbených miest v Chorvátsku
  10. Viac času pre rodinu by uvítala viac ako tretina Slovákov
  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Cambridge Business School, škola novej doby
  9. Cykloturistický trip študentov SvF STU v Bratislave – Vol. 4
  10. História sťahovania
  1. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 8 207
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 7 950
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 876
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 680
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 7 236
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 100
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 4 637
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 452
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 756
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 1 739

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Everest bude ešte ťažší. Čakanie v zápche môže horolezcov stáť život

Hillaryho výšvih – poslednú veľkú prekážku pri výstupe zničilo zemetrasenie.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.

Neprehliadnite tiež

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?

Vzťahová poradňa: Prídem o voľné piatky, keď sa k sebe nasťahujeme?

Ako zvládnuť spoločné bývanie? A čo povedať rodine, ktorá nechápe hádky s priateľmi? Radí klinická psychologička.

Andrea Cocherová: Neziskové organizácie stále narážajú na predsudky

Len nedávno odovzdala ako správkyňa Nadácie Orange ceny pre tretí sektor.