PIKNIK

Silvestrovské sladkosti na poslednú chvíľu

Vianočné koláče sa už minuli? Nahradíte ich rýchlo, jednoducho a chutne.

(Zdroj: Blog Hrncek var)

Ako uspokojiť chuť na sladké, keď po Štedrom večeri už nemáte náladu na dlhé pečenie? Vyskúšajte rýchle recepty poslednej záchrany pre zaneprázdnené alebo „lenivé“ kuchárky. Nikto nezistí, že ste pri rúre nestrávili celé sviatky.

Kokosky

  • 5 vaječných bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 170 g strúhaného kokosu
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • štipka soli

Vaječné bielky dajte do plechovej alebo keramickej misky, ktorá vám sadne na hrniec. Budete ich totiž šľahať nad vodnou parou. Bielky najprv vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Jemne zašľahajte práškový cukor. Na dno hrnca nalejte dva centimetre vody, a keď začne vrieť, položte na hrniec misku so snehom a pridajte do nej dve lyžičky šťavy z citróna. Nad parou šľahajte bielky ďalších desať minút, kým nie je zmes úplne hustá, hladká a drží tvar. Nechajte chvíľu vychladnúť a jemne vmiešajte strúhaný kokos. Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujte kopčeky s priemerom tri centimetre. Pečte 15 až 18 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Nechajte na plechu vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Kokosky držia tvar a vnútri zostanú mäkké.


Mafiny so sušeným ovocím

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky korenia do perníka (alebo si vyrobte vlastné – pol lyžičky drvených klinčekov, pol lyžičky škorice,
  • pol lyžičky mletého nového korenia, trošku muškátového orieška)
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • 1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica kakaa
  • štipka soli
  • kôra a šťava z polovice chemicky neošetreného citróna
  • 100 g medu
  • 80 g masla
  • 250 ml acidofilného mlieka alebo bieleho jogurtu
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, figy, marhule...)
  • hrsť opražených orieškov na ozdobenie (vlašské alebo lieskovce)

Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky a v miske ho zmiešajte so suchými surovinami – múkou, práškom do pečiva, perníkovým korením, zázvorom, kakaom a soľou. Do suchej zmesi nastrúhajte aj kôru z citróna. V inej miske zmiešajte tekuté suroviny – acidofilné mlieko alebo jogurt s medom, citrónovou šťavou a roztopeným maslom, ktoré ste nechali vychladnúť. Obe zmesi následne spojte v jednej miske, poriadne premiešajte. Formu na mafiny si vyložte papierovými košíčkami. Z jednej dávky cesta vyjde 12 mafinov štandardnej veľkosti. Košíčky naplňte cestom asi centimeter pod okraj a posypte opekanými orieškami na väčšie kúsky. Pečte 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Hotové mafiny nechajte po vybratí z rúry 10 minút odpočívať v plechu, potom ich vyberte a nechajte vychladnúť úplne. Pred podávaním ich môžete poprášiť práškovým cukrom.


Čokoládové guľky s vaječným likérom

  • 100 g čokolády (horká alebo mliečna podľa chuti)
  • 70 g masla
  • 50 g piškót
  • 3 lyžice vaječného likéru
  • 50 strúhaného kokosu na obalenie

Piškóty v mixéri nasekajte na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypte ich do misky, pokvapkajte vaječným likérom a zmiešajte so zmäknutým maslom. Čokoládu si rozpustite v miske nad parou a nechajte vychladnúť. Primiešajte ju do piškótovo-maslovej zmesi a dajte do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijete horkú čokoládu, môžete pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujte malé guľky a obaľujte ich v strúhanom kokose. Rozložte ich na tácku a opäť ich nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložte do papierových košíčkov.


Grilážové rezy

  • 250 g kryštálového cukru
  • 220 g masla
  • 120 g vlašských orechov
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
  • tortové oblátky

Na malom plameni nechajte na panvici roztopiť cukor na karamel. Miešajte dovtedy, kým nie je dokonale roztopený, aby vám nevznikli hrudky, ale pozor, aby sa vám nepripálil. Do karamelu po kúskoch pridávajte maslo izbovej teploty a stále miešajte, aby sa zmes spojila. Prilievajte Salko, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu. Všetko povarte, kým zmes nie je hladká. Orechy v mixéri nasekajte nadrobno a preložte do keramickej alebo plechovej misky. K orechom prelejete cez hrubšie sitko karamelovú zmes, aby ste zachytili prípadné hrudky. Ak máte karamel hladký, nemusíte použiť sitko. Nechajte za občasného premiešania päť minút vychladnúť. Zmes rozdeľte rovnomerne medzi tortové oblátky, jemne zaťažte a nechajte stuhnúť do druhého dňa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami.
  2. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  3. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  4. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  5. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  6. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  7. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  8. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  10. Cíťte sa v priestore príjemne
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 044
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 524
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 282
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 051
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 972
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 911
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 761
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 493
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 055
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 753

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prečo by Plavčan nemal byť ministrom

Peter Plavčan, ktorého si vybrala SNS, mal za sebou kauzy, už keď sa stal členom vlády. Aj keď ďalšie pribúdajú, odstúpiť zatiaľ neplánuje.

KOMENTÁRE

Keď už je trápne posmievať sa ministrovi školstva

Dôležité je ukázať, kto to celé vymyslel. A či to je riadená schéma.

ŠPORT

Ružomberok potrápil favorita, s Evertonom prehral iba o gól

Jediný gól stretnutia strelil kapitán domácich Leighton Baines.

TECH

Vedci ukázali, aké majú ľudia nezvyčajné sexuálne túžby

Štúdia naznačila, že rozdiel medzi mužmi a ženami nie je veľký.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.