SME
Nedeľa, 17. október, 2021 | Meniny má HedvigaKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Silvestrovské sladkosti na poslednú chvíľu

Vianočné koláče sa už minuli? Nahradíte ich rýchlo, jednoducho a chutne.

(Zdroj: Blog Hrncek var)

Ako uspokojiť chuť na sladké, keď po Štedrom večeri už nemáte náladu na dlhé pečenie? Vyskúšajte rýchle recepty poslednej záchrany pre zaneprázdnené alebo „lenivé“ kuchárky. Nikto nezistí, že ste pri rúre nestrávili celé sviatky.

Kokosky

  • 5 vaječných bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 170 g strúhaného kokosu
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • štipka soli

Vaječné bielky dajte do plechovej alebo keramickej misky, ktorá vám sadne na hrniec. Budete ich totiž šľahať nad vodnou parou. Bielky najprv vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Jemne zašľahajte práškový cukor. Na dno hrnca nalejte dva centimetre vody, a keď začne vrieť, položte na hrniec misku so snehom a pridajte do nej dve lyžičky šťavy z citróna. Nad parou šľahajte bielky ďalších desať minút, kým nie je zmes úplne hustá, hladká a drží tvar. Nechajte chvíľu vychladnúť a jemne vmiešajte strúhaný kokos. Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujte kopčeky s priemerom tri centimetre. Pečte 15 až 18 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Nechajte na plechu vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Kokosky držia tvar a vnútri zostanú mäkké.

Skryť Vypnúť reklamu

Mafiny so sušeným ovocím

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky korenia do perníka (alebo si vyrobte vlastné – pol lyžičky drvených klinčekov, pol lyžičky škorice,
  • pol lyžičky mletého nového korenia, trošku muškátového orieška)
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • 1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica kakaa
  • štipka soli
  • kôra a šťava z polovice chemicky neošetreného citróna
  • 100 g medu
  • 80 g masla
  • 250 ml acidofilného mlieka alebo bieleho jogurtu
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, figy, marhule...)
  • hrsť opražených orieškov na ozdobenie (vlašské alebo lieskovce)

Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky a v miske ho zmiešajte so suchými surovinami – múkou, práškom do pečiva, perníkovým korením, zázvorom, kakaom a soľou. Do suchej zmesi nastrúhajte aj kôru z citróna. V inej miske zmiešajte tekuté suroviny – acidofilné mlieko alebo jogurt s medom, citrónovou šťavou a roztopeným maslom, ktoré ste nechali vychladnúť. Obe zmesi následne spojte v jednej miske, poriadne premiešajte. Formu na mafiny si vyložte papierovými košíčkami. Z jednej dávky cesta vyjde 12 mafinov štandardnej veľkosti. Košíčky naplňte cestom asi centimeter pod okraj a posypte opekanými orieškami na väčšie kúsky. Pečte 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Hotové mafiny nechajte po vybratí z rúry 10 minút odpočívať v plechu, potom ich vyberte a nechajte vychladnúť úplne. Pred podávaním ich môžete poprášiť práškovým cukrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Čokoládové guľky s vaječným likérom

  • 100 g čokolády (horká alebo mliečna podľa chuti)
  • 70 g masla
  • 50 g piškót
  • 3 lyžice vaječného likéru
  • 50 strúhaného kokosu na obalenie

Piškóty v mixéri nasekajte na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypte ich do misky, pokvapkajte vaječným likérom a zmiešajte so zmäknutým maslom. Čokoládu si rozpustite v miske nad parou a nechajte vychladnúť. Primiešajte ju do piškótovo-maslovej zmesi a dajte do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijete horkú čokoládu, môžete pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujte malé guľky a obaľujte ich v strúhanom kokose. Rozložte ich na tácku a opäť ich nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložte do papierových košíčkov.


Grilážové rezy

  • 250 g kryštálového cukru
  • 220 g masla
  • 120 g vlašských orechov
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
  • tortové oblátky

Na malom plameni nechajte na panvici roztopiť cukor na karamel. Miešajte dovtedy, kým nie je dokonale roztopený, aby vám nevznikli hrudky, ale pozor, aby sa vám nepripálil. Do karamelu po kúskoch pridávajte maslo izbovej teploty a stále miešajte, aby sa zmes spojila. Prilievajte Salko, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu. Všetko povarte, kým zmes nie je hladká. Orechy v mixéri nasekajte nadrobno a preložte do keramickej alebo plechovej misky. K orechom prelejete cez hrubšie sitko karamelovú zmes, aby ste zachytili prípadné hrudky. Ak máte karamel hladký, nemusíte použiť sitko. Nechajte za občasného premiešania päť minút vychladnúť. Zmes rozdeľte rovnomerne medzi tortové oblátky, jemne zaťažte a nechajte stuhnúť do druhého dňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  5. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  6. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 17 537
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 646
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 6 415
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 223
  5. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 933
  6. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 501
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 179
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 735
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 182
  10. Odišli, ale nezabúdame. Spomínajte s Korzárom 2 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  2. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  3. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  4. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  5. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  6. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  7. Lenka Bajzíková: Ako nedomrviť svoj prvý maratón
  8. Symptomedica: Výskyt stresového vredu žalúdka sa zvyšuje.
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 18 349
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 284
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 010
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 188
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 4 915
  6. Karol Labaš: S čím sa Richard Raši verejne nechváli 4 232
  7. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 4 185
  8. Peter Chudý: Pribudnú ďalšie „biele kone“ v policajnej uniforme, prečo vyšetrovateľka Santusová neabsolvovala detektor lži, aké sú dôvody jej konca na inšpekcii? 3 829
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu