PIKNIK

Silvestrovské sladkosti na poslednú chvíľu

Vianočné koláče sa už minuli? Nahradíte ich rýchlo, jednoducho a chutne.

(Zdroj: Blog Hrncek var)

Ako uspokojiť chuť na sladké, keď po Štedrom večeri už nemáte náladu na dlhé pečenie? Vyskúšajte rýchle recepty poslednej záchrany pre zaneprázdnené alebo „lenivé“ kuchárky. Nikto nezistí, že ste pri rúre nestrávili celé sviatky.

Kokosky

  • 5 vaječných bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 170 g strúhaného kokosu
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • štipka soli

Vaječné bielky dajte do plechovej alebo keramickej misky, ktorá vám sadne na hrniec. Budete ich totiž šľahať nad vodnou parou. Bielky najprv vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Jemne zašľahajte práškový cukor. Na dno hrnca nalejte dva centimetre vody, a keď začne vrieť, položte na hrniec misku so snehom a pridajte do nej dve lyžičky šťavy z citróna. Nad parou šľahajte bielky ďalších desať minút, kým nie je zmes úplne hustá, hladká a drží tvar. Nechajte chvíľu vychladnúť a jemne vmiešajte strúhaný kokos. Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujte kopčeky s priemerom tri centimetre. Pečte 15 až 18 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Nechajte na plechu vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Kokosky držia tvar a vnútri zostanú mäkké.


Mafiny so sušeným ovocím

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky korenia do perníka (alebo si vyrobte vlastné – pol lyžičky drvených klinčekov, pol lyžičky škorice,
  • pol lyžičky mletého nového korenia, trošku muškátového orieška)
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • 1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica kakaa
  • štipka soli
  • kôra a šťava z polovice chemicky neošetreného citróna
  • 100 g medu
  • 80 g masla
  • 250 ml acidofilného mlieka alebo bieleho jogurtu
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, figy, marhule...)
  • hrsť opražených orieškov na ozdobenie (vlašské alebo lieskovce)

Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky a v miske ho zmiešajte so suchými surovinami – múkou, práškom do pečiva, perníkovým korením, zázvorom, kakaom a soľou. Do suchej zmesi nastrúhajte aj kôru z citróna. V inej miske zmiešajte tekuté suroviny – acidofilné mlieko alebo jogurt s medom, citrónovou šťavou a roztopeným maslom, ktoré ste nechali vychladnúť. Obe zmesi následne spojte v jednej miske, poriadne premiešajte. Formu na mafiny si vyložte papierovými košíčkami. Z jednej dávky cesta vyjde 12 mafinov štandardnej veľkosti. Košíčky naplňte cestom asi centimeter pod okraj a posypte opekanými orieškami na väčšie kúsky. Pečte 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Hotové mafiny nechajte po vybratí z rúry 10 minút odpočívať v plechu, potom ich vyberte a nechajte vychladnúť úplne. Pred podávaním ich môžete poprášiť práškovým cukrom.


Čokoládové guľky s vaječným likérom

  • 100 g čokolády (horká alebo mliečna podľa chuti)
  • 70 g masla
  • 50 g piškót
  • 3 lyžice vaječného likéru
  • 50 strúhaného kokosu na obalenie

Piškóty v mixéri nasekajte na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypte ich do misky, pokvapkajte vaječným likérom a zmiešajte so zmäknutým maslom. Čokoládu si rozpustite v miske nad parou a nechajte vychladnúť. Primiešajte ju do piškótovo-maslovej zmesi a dajte do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijete horkú čokoládu, môžete pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujte malé guľky a obaľujte ich v strúhanom kokose. Rozložte ich na tácku a opäť ich nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložte do papierových košíčkov.


Grilážové rezy

  • 250 g kryštálového cukru
  • 220 g masla
  • 120 g vlašských orechov
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
  • tortové oblátky

Na malom plameni nechajte na panvici roztopiť cukor na karamel. Miešajte dovtedy, kým nie je dokonale roztopený, aby vám nevznikli hrudky, ale pozor, aby sa vám nepripálil. Do karamelu po kúskoch pridávajte maslo izbovej teploty a stále miešajte, aby sa zmes spojila. Prilievajte Salko, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu. Všetko povarte, kým zmes nie je hladká. Orechy v mixéri nasekajte nadrobno a preložte do keramickej alebo plechovej misky. K orechom prelejete cez hrubšie sitko karamelovú zmes, aby ste zachytili prípadné hrudky. Ak máte karamel hladký, nemusíte použiť sitko. Nechajte za občasného premiešania päť minút vychladnúť. Zmes rozdeľte rovnomerne medzi tortové oblátky, jemne zaťažte a nechajte stuhnúť do druhého dňa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  6. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  9. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  10. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 665
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 6 904
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 6 213
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 155
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 5 748
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 536
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 756
  8. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 4 381
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 994
  10. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 2 760

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Anna Remiášová pri pomníku syna: Nikdy to nevzdám

21. výročie vraždy Róberta Remiáša si prišli k jeho pamätníku pripomenúť aj študenti, ktorí organizovali Veľký protikorupčný pochod.

Neprehliadnite tiež

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.

Nové trendy pre svadobné šaty? Čipka a odhalené ramená

Inšpiráciu pre budúce nevesty priniesol Týždeň svadobnej módy v New Yorku.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 29. apríla, nájdete v stánkoch rozhovor s Máriou Leitnerovou, jednou z dobrovoľníkov Teach for Slovakia a omnoho viac.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop