PIKNIK

Silvestrovské sladkosti na poslednú chvíľu

Vianočné koláče sa už minuli? Nahradíte ich rýchlo, jednoducho a chutne.

(Zdroj: Blog Hrncek var)

Ako uspokojiť chuť na sladké, keď po Štedrom večeri už nemáte náladu na dlhé pečenie? Vyskúšajte rýchle recepty poslednej záchrany pre zaneprázdnené alebo „lenivé“ kuchárky. Nikto nezistí, že ste pri rúre nestrávili celé sviatky.

Kokosky

  • 5 vaječných bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 170 g strúhaného kokosu
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • štipka soli

Vaječné bielky dajte do plechovej alebo keramickej misky, ktorá vám sadne na hrniec. Budete ich totiž šľahať nad vodnou parou. Bielky najprv vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Jemne zašľahajte práškový cukor. Na dno hrnca nalejte dva centimetre vody, a keď začne vrieť, položte na hrniec misku so snehom a pridajte do nej dve lyžičky šťavy z citróna. Nad parou šľahajte bielky ďalších desať minút, kým nie je zmes úplne hustá, hladká a drží tvar. Nechajte chvíľu vychladnúť a jemne vmiešajte strúhaný kokos. Zmes naplňte do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie dávkujte kopčeky s priemerom tri centimetre. Pečte 15 až 18 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Nechajte na plechu vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Kokosky držia tvar a vnútri zostanú mäkké.


Mafiny so sušeným ovocím

  • 250 g hladkej múky
  • 2 lyžičky korenia do perníka (alebo si vyrobte vlastné – pol lyžičky drvených klinčekov, pol lyžičky škorice,
  • pol lyžičky mletého nového korenia, trošku muškátového orieška)
  • pol lyžičky mletého zázvoru
  • 1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica kakaa
  • štipka soli
  • kôra a šťava z polovice chemicky neošetreného citróna
  • 100 g medu
  • 80 g masla
  • 250 ml acidofilného mlieka alebo bieleho jogurtu
  • 100 g sušeného ovocia (hrozienka, brusnice, figy, marhule...)
  • hrsť opražených orieškov na ozdobenie (vlašské alebo lieskovce)

Sušené ovocie nakrájajte na menšie kúsky a v miske ho zmiešajte so suchými surovinami – múkou, práškom do pečiva, perníkovým korením, zázvorom, kakaom a soľou. Do suchej zmesi nastrúhajte aj kôru z citróna. V inej miske zmiešajte tekuté suroviny – acidofilné mlieko alebo jogurt s medom, citrónovou šťavou a roztopeným maslom, ktoré ste nechali vychladnúť. Obe zmesi následne spojte v jednej miske, poriadne premiešajte. Formu na mafiny si vyložte papierovými košíčkami. Z jednej dávky cesta vyjde 12 mafinov štandardnej veľkosti. Košíčky naplňte cestom asi centimeter pod okraj a posypte opekanými orieškami na väčšie kúsky. Pečte 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Hotové mafiny nechajte po vybratí z rúry 10 minút odpočívať v plechu, potom ich vyberte a nechajte vychladnúť úplne. Pred podávaním ich môžete poprášiť práškovým cukrom.


Čokoládové guľky s vaječným likérom

  • 100 g čokolády (horká alebo mliečna podľa chuti)
  • 70 g masla
  • 50 g piškót
  • 3 lyžice vaječného likéru
  • 50 strúhaného kokosu na obalenie

Piškóty v mixéri nasekajte na malé kúsky, ale nie úplne na prach. Vysypte ich do misky, pokvapkajte vaječným likérom a zmiešajte so zmäknutým maslom. Čokoládu si rozpustite v miske nad parou a nechajte vychladnúť. Primiešajte ju do piškótovo-maslovej zmesi a dajte do chladničky stuhnúť na 15 až 20 minút. Ak použijete horkú čokoládu, môžete pridať lyžicu práškového cukru. Zo stuhnutej hmoty tvarujte malé guľky a obaľujte ich v strúhanom kokose. Rozložte ich na tácku a opäť ich nechajte stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ich preložte do papierových košíčkov.


Grilážové rezy

  • 250 g kryštálového cukru
  • 220 g masla
  • 120 g vlašských orechov
  • 1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko
  • tortové oblátky

Na malom plameni nechajte na panvici roztopiť cukor na karamel. Miešajte dovtedy, kým nie je dokonale roztopený, aby vám nevznikli hrudky, ale pozor, aby sa vám nepripálil. Do karamelu po kúskoch pridávajte maslo izbovej teploty a stále miešajte, aby sa zmes spojila. Prilievajte Salko, ktoré musí mať tiež izbovú teplotu. Všetko povarte, kým zmes nie je hladká. Orechy v mixéri nasekajte nadrobno a preložte do keramickej alebo plechovej misky. K orechom prelejete cez hrubšie sitko karamelovú zmes, aby ste zachytili prípadné hrudky. Ak máte karamel hladký, nemusíte použiť sitko. Nechajte za občasného premiešania päť minút vychladnúť. Zmes rozdeľte rovnomerne medzi tortové oblátky, jemne zaťažte a nechajte stuhnúť do druhého dňa.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 28 940
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 575
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 259
  4. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 946
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 764
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 730
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 483
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 452
  9. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 252
  10. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 165

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

SNS skúšajú posunúť slovenské "zvyklosti", doplatia na svoju nenažranosť

Peniaze na vedu sa na Slovensku rozdeľujú hlboko pod úrovňou civilizovaného sveta.

KOMENTÁRE

Počet superstarostov sa zvýšil o sto percent

Raslavický starosta je nový Vlado Ledecký.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.