Päť nápaditých receptov na domáci fastfood

Zabudnite na čipsy a chrumky. Spravte si pekný večer a tento rok si silvestrovské čakanie spríjemnite burgermi.

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery z mletého hovädzieho a zlatisté cibuľové krúžky
Suroviny na 4 porcie

Na hamburgery:

  • 600 g mletého hovädzieho masa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sladkej mletej ešte lepšie údenej papriky
  • 2 ČL oregana
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL bieleho alebo čierneho korenia
  • olej

Na cibuľové krúžky:

  • 2 cibule
  • 2 šálky cmaru
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • štipka prášku do pečiva
  • olej

Na servírovanie:

  • 3-4 PL horčice
  • 2 paradajky
  • sterilizované uhorky
  • 4 žemle
  • hranolčeky
  • listový šalát

V miske zmiešajte mäso, prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Rukami poriadne premieste a vytvarujte 4 hrubé placky. Uložte ich na tanier prikryte fóliou a odložte na 15 minút do chladničky. Rozohrejte na panvici trošku oleja a upečte hamburgery z obidvoch strán.

Cibuľu rozkrájajte na kolieska a rozoberte na krúžky. Vložte ich na 10 minút do cmaru, potom ich obaľte v múke zmiešanej s práškom do pečiva, opäť v cmare a nakoniec v strúhanke. Vhoďte ich do rozpáleného oleja, smažte 3-4 minúty dozlatista a vyberte na papierové obrúsky.

Pred servírovaním opečte obidve časti žemlí, spodnú časť potrite horčicou a vrstvite hamburger, šalát, paradajky a uhorky. Servírujte s cibuľovými krúžkami a hranolčekmi.


Pikantné karbonátky s ananásom a uhorkou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL červenej karí pasty
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvý koriander
  • olej

Na šalát:

  • 2 mrkvy
  • 20 g kokosových lupienkov
  • 2 šalotky
  • sezamový olej
  • limetová šťava

Na servírovanie:

  • listový šalát
  • šalátová uhorka
  • reďkovky
  • ananás
  • 4 žemle
  • čili paprička
  • hranolčeky

V miske premiešajte dôkladne rukou mleté mäso, karí pastu, nasekaný čerstvý koriander a nastrúhaný zázvor. Vyformujte karbonátky a na troche oleja ich opečte z každej strany približne 5-7 minút podľa hrúbky.

Mrkvu nastrúhajte alebo pokrájajte na tenké pásiky, zmiešajte ju s nasekanou šalotkou, kokosovými lupienkami a dochuťte sezamovým olejom a limetovou šťavou.

Žemle narežte a opečte z obidvoch strán dozlatista. Medzi ne navrstvite, šalát, plátky uhoriek, reďkoviek, karbonátky, koliesko čerstvého alebo kúsky sterilizovaného ananásu a čili papričku. Porciu obohaťte o šalát a hranolčeky.


Fašírky z kuskusu a fazule so smaženými papričkami
Suroviny na 4 porcie

Na fašírky:

  • 1x400 g konzerva bielej fazule v slanom náleve
  • 1 šálka uvareného kuskusu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na papričky:

  • 10 sterilizovaných červených alebo zelených papričiek
  • 100 g topeného syra v črievku
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 vajíčko
  • hladká múku
  • strúhanka
  • olej

Na servírovanie:

  • listový šalát
  • 4 celozrnné žemle
  • tzatziky
  • červená cibuľa

Fazule nechajte dobre odkvapkať a rozmixujte ich dohladka. Pridajte predvarený a vychladnutý kuskus, prelisovaný cesnak, múku, ochuťte soľou a korením. Premiešajte a vytvarujte fašírky. Uložte ich na vymastený tanier alebo plech, aby sa nelepili a odložte na 15 minút stuhnúť do chladničky. Na oleji ich osmažte z každej strany dozlatista.

Papričky zlejte z nálevu, rozrežte ich od spodku nahor tak, aby sa dali otvoriť, ale aby držali pohromade. Vyškrabte z nich trochu semienok, zmiešajte obidva syry dohromady a vzniknutý priestor naplňte. Papričky obaľte v klasickom trojobale a vysmažte dozlatista.

Celozrnné žemle rozrežte, opečte z každej strany a postupne vrstvite šalát, cibuľu, fašírky, tzatziky, uzatvorte vrchnou časťou žemle a servírujte spolu s papričkami.

Tip: Ak si môžete vybrať, naozaj uprednostnite nakladané papričky Jalapenos a nie domáce baranie rohy. Ak máte citlivé ruky, pracujte s nimi v jednorazových rukaviciach. Červená cibuľa bude lahodnejšia, ak ju vopred rozkrájate, posypete lyžičkou cukru a zakvapnete citrónovou šťavou.


Grilované jahňacie miniburgery so syrom a cviklou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 PL čerstvého oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na servírovanie:

  • predvarená alebo v alobale upečená cvikla
  • hranolčeky
  • syr feta alebo mozzarella
  • listový šalát
  • minižemle alebo kaiserky


Mäso zmiešajte so strúhankou, soľou, všetkými korením a oreganom. Rukami vytvarujte osem rovnakých bochníčkov a naolejovanými rukami ich stlačte na hrubšie placky. Upečte pod grilom na oboch stranách do zlatohneda.

Servírujte mäso v žemli dozdobené šalátom, cviklou a syrom. Na každú porciu rátajte s dvomi mimiburgermi a hrsťou hranolčekov.

Tip: Hranolčeky môžete pripraviť i zo zeleru, cukety alebo cvikly. Alebo ich vymeniť za cibuľové krúžky.


Kuracie mäso s klobásou v žemli
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsné rezne
  • 1/2 šálky ružového vína
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 2 bobkové listy
  • plátok masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 g choriza alebo obyčajnej klobásy
  • grilovacia zmes korenia

Na servírovanie

  • nakladané alebo čerstvé paradajky
  • 4 žemle
  • hranolčeky alebo zemiakové lupienky

Kuracie rezne uložte do zatváracej dózy, potrite ich prelisovaným cesnakom, zalejte ich vínom, pridajte k nim bobkový list a odložte na 1 hodinu do chladničky. Na panvici rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom, pridajte pokrájané chorizo opečte a vyberte bokom. Na výpek vložte prsia, zalejte ich vínovou marinádou bez bobkových listov, dobre ich poprášte grilovacím korením, pridajte k nim na tenké kolieska nastrúhanú zelenú papriku a krátko duste pod pokrievkou. Potom mäso dopečte, kým sa šťava neodparí.

Servírujte mäso s paprikou položené na žemli, doplnené o kolieska choriza spolu s paradajkami a zemiakovými hranolčekmi alebo domácimi lupienkami.

Tip: Ak siahnete po čerstvých cherry paradajkách, môžete ich opiecť na panvici spolu s mäsom. Domáce lupienky môžete klasicky vysmážať vo fritéze alebo ich upiecť v rúre. Tenké plátky zemiakov je však v obidvoch prípadoch nutné poctivo preprať v studenej vode a následne osušiť v utierke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  3. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  4. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  5. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  8. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  9. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  10. Deň detí oslavujeme štyri dni. Iba v Borylande!
  1. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  2. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  3. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  4. 4* projekt víl a apartmánov priamo na pobreží, Chorvátsko
  5. Slováci rozhodli o najlepšom!
  6. AAA Auto má nový úver pre živnostníkov
  7. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  8. Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá
  10. Dobrodružstvo s vodou
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 7 932
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 5 910
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 5 330
  4. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 5 071
  5. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 4 488
  6. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 4 039
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 943
  8. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 427
  9. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 332
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 524

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

To, čo predviedli Nemci a Taliani, je veľká hanba futbalu, tvrdil Hapal

Tréner národného tímu do 21 rokov Pavel Hapal bol plný emócií.

PLUS

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie.

ŠPORT

Mladí Slováci skončili na ME v Poľsku

Z druhého miesta postúpilo Nemecko.

PRIMÁR

Spálili ste sa na slnku? Výskum ukázal, že pomáhajú dávky vitamínu D

Veľké porcie vitamínu D pomáhajú telu pri obnove pokožky.

Neprehliadnite tiež

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.

Osvedčený návod na prežitie leta

Letné horúčavy sú zaťažkávacou skúškou aj pre zdravých, nehovoriac o senioroch a ľuďoch trpiacich závažnými ochoreniami.

Madonin komplex: keď muž odmieta sex s matkou svojich detí

Nejde o nový fenomén. Problém mužskej nechuti na sex popísal už Sigmund Freud.