SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Päť nápaditých receptov na domáci hamburger

Zabudnite na čipsy a chrumky. Spravte si pekný večer a tento rok si silvestrovské čakanie spríjemnite burgermi.

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery z mletého hovädzieho a zlatisté cibuľové krúžky
Suroviny na 4 porcie

Na hamburgery:

  • 600 g mletého hovädzieho masa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sladkej mletej ešte lepšie údenej papriky
  • 2 ČL oregana
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL bieleho alebo čierneho korenia
  • olej

Na cibuľové krúžky:

  • 2 cibule
  • 2 šálky cmaru
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • štipka prášku do pečiva
  • olej

Na servírovanie:

  • 3-4 PL horčice
  • 2 paradajky
  • sterilizované uhorky
  • 4 žemle
  • hranolčeky
  • listový šalát

V miske zmiešajte mäso, prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Rukami poriadne premieste a vytvarujte 4 hrubé placky. Uložte ich na tanier prikryte fóliou a odložte na 15 minút do chladničky. Rozohrejte na panvici trošku oleja a upečte hamburgery z obidvoch strán.

Skryť Vypnúť reklamu

Cibuľu rozkrájajte na kolieska a rozoberte na krúžky. Vložte ich na 10 minút do cmaru, potom ich obaľte v múke zmiešanej s práškom do pečiva, opäť v cmare a nakoniec v strúhanke. Vhoďte ich do rozpáleného oleja, smažte 3-4 minúty dozlatista a vyberte na papierové obrúsky.

Pred servírovaním opečte obidve časti žemlí, spodnú časť potrite horčicou a vrstvite hamburger, šalát, paradajky a uhorky. Servírujte s cibuľovými krúžkami a hranolčekmi.


Pikantné karbonátky s ananásom a uhorkou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL červenej karí pasty
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvý koriander
  • olej

Na šalát:

  • 2 mrkvy
  • 20 g kokosových lupienkov
  • 2 šalotky
  • sezamový olej
  • limetová šťava

Na servírovanie:

  • listový šalát

  • šalátová uhorka
  • reďkovky
  • ananás
  • 4 žemle
  • čili paprička
  • hranolčeky

V miske premiešajte dôkladne rukou mleté mäso, karí pastu, nasekaný čerstvý koriander a nastrúhaný zázvor. Vyformujte karbonátky a na troche oleja ich opečte z každej strany približne 5-7 minút podľa hrúbky.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrkvu nastrúhajte alebo pokrájajte na tenké pásiky, zmiešajte ju s nasekanou šalotkou, kokosovými lupienkami a dochuťte sezamovým olejom a limetovou šťavou.

Žemle narežte a opečte z obidvoch strán dozlatista. Medzi ne navrstvite, šalát, plátky uhoriek, reďkoviek, karbonátky, koliesko čerstvého alebo kúsky sterilizovaného ananásu a čili papričku. Porciu obohaťte o šalát a hranolčeky.


Fašírky z kuskusu a fazule so smaženými papričkami
Suroviny na 4 porcie

Na fašírky:

  • 1x400 g konzerva bielej fazule v slanom náleve
  • 1 šálka uvareného kuskusu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na papričky:

  • 10 sterilizovaných červených alebo zelených papričiek
  • 100 g topeného syra v črievku
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 vajíčko
  • hladká múku
  • strúhanka
  • olej

Na servírovanie:

Skryť Vypnúť reklamu

  • listový šalát
  • 4 celozrnné žemle
  • tzatziky
  • červená cibuľa

Fazule nechajte dobre odkvapkať a rozmixujte ich dohladka. Pridajte predvarený a vychladnutý kuskus, prelisovaný cesnak, múku, ochuťte soľou a korením. Premiešajte a vytvarujte fašírky. Uložte ich na vymastený tanier alebo plech, aby sa nelepili a odložte na 15 minút stuhnúť do chladničky. Na oleji ich osmažte z každej strany dozlatista.

Papričky zlejte z nálevu, rozrežte ich od spodku nahor tak, aby sa dali otvoriť, ale aby držali pohromade. Vyškrabte z nich trochu semienok, zmiešajte obidva syry dohromady a vzniknutý priestor naplňte. Papričky obaľte v klasickom trojobale a vysmažte dozlatista.

Celozrnné žemle rozrežte, opečte z každej strany a postupne vrstvite šalát, cibuľu, fašírky, tzatziky, uzatvorte vrchnou časťou žemle a servírujte spolu s papričkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak si môžete vybrať, naozaj uprednostnite nakladané papričky Jalapenos a nie domáce baranie rohy. Ak máte citlivé ruky, pracujte s nimi v jednorazových rukaviciach. Červená cibuľa bude lahodnejšia, ak ju vopred rozkrájate, posypete lyžičkou cukru a zakvapnete citrónovou šťavou.


Grilované jahňacie miniburgery so syrom a cviklou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 PL čerstvého oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na servírovanie:

  • predvarená alebo v alobale upečená cvikla

  • hranolčeky
  • syr feta alebo mozzarella
  • listový šalát
  • minižemle alebo kaiserky


Mäso zmiešajte so strúhankou, soľou, všetkými korením a oreganom. Rukami vytvarujte osem rovnakých bochníčkov a naolejovanými rukami ich stlačte na hrubšie placky. Upečte pod grilom na oboch stranách do zlatohneda.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírujte mäso v žemli dozdobené šalátom, cviklou a syrom. Na každú porciu rátajte s dvomi mimiburgermi a hrsťou hranolčekov.

Tip: Hranolčeky môžete pripraviť i zo zeleru, cukety alebo cvikly. Alebo ich vymeniť za cibuľové krúžky.


Kuracie mäso s klobásou v žemli
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsné rezne
  • 1/2 šálky ružového vína
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 2 bobkové listy
  • plátok masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 g choriza alebo obyčajnej klobásy
  • grilovacia zmes korenia

Na servírovanie

  • nakladané alebo čerstvé paradajky
  • 4 žemle

  • hranolčeky alebo zemiakové lupienky

Kuracie rezne uložte do zatváracej dózy, potrite ich prelisovaným cesnakom, zalejte ich vínom, pridajte k nim bobkový list a odložte na 1 hodinu do chladničky. Na panvici rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom, pridajte pokrájané chorizo opečte a vyberte bokom. Na výpek vložte prsia, zalejte ich vínovou marinádou bez bobkových listov, dobre ich poprášte grilovacím korením, pridajte k nim na tenké kolieska nastrúhanú zelenú papriku a krátko duste pod pokrievkou. Potom mäso dopečte, kým sa šťava neodparí.

Skryť Vypnúť reklamu

Servírujte mäso s paprikou položené na žemli, doplnené o kolieska choriza spolu s paradajkami a zemiakovými hranolčekmi alebo domácimi lupienkami.

Tip: Ak siahnete po čerstvých cherry paradajkách, môžete ich opiecť na panvici spolu s mäsom. Domáce lupienky môžete klasicky vysmážať vo fritéze alebo ich upiecť v rúre. Tenké plátky zemiakov je však v obidvoch prípadoch nutné poctivo preprať v studenej vode a následne osušiť v utierke.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Zelená Bratislava
  7. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 931
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 174
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 923
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 751
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 478
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 903
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 793
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 144
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 090
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 890
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zákaz vychádzania pre netestovaných? Pochybnosti majú ústavní právnici aj prezidentka

Vláda riskuje, že Ústavný súd zruší testovanie skôr, ako sa začne.

Ilustračné foto.

Prezidentka odmieta sankcie za neúčasť na testovaní (minúta po minúte)

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na rokovaní bezpečnostnej rady.
Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Komentár Petra Schutza

Významná časť národa už dávno žije v osobnom lockdowne

Medzi tmami a hmlami.

Peter Schutz.