Päť nápaditých receptov na domáci fastfood

Zabudnite na čipsy a chrumky. Spravte si pekný večer a tento rok si silvestrovské čakanie spríjemnite burgermi.

(Zdroj: Isifa)

Hamburgery z mletého hovädzieho a zlatisté cibuľové krúžky
Suroviny na 4 porcie

Na hamburgery:

  • 600 g mletého hovädzieho masa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sladkej mletej ešte lepšie údenej papriky
  • 2 ČL oregana
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL bieleho alebo čierneho korenia
  • olej

Na cibuľové krúžky:

  • 2 cibule
  • 2 šálky cmaru
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • štipka prášku do pečiva
  • olej

Na servírovanie:

  • 3-4 PL horčice
  • 2 paradajky
  • sterilizované uhorky
  • 4 žemle
  • hranolčeky
  • listový šalát

V miske zmiešajte mäso, prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Rukami poriadne premieste a vytvarujte 4 hrubé placky. Uložte ich na tanier prikryte fóliou a odložte na 15 minút do chladničky. Rozohrejte na panvici trošku oleja a upečte hamburgery z obidvoch strán.

Cibuľu rozkrájajte na kolieska a rozoberte na krúžky. Vložte ich na 10 minút do cmaru, potom ich obaľte v múke zmiešanej s práškom do pečiva, opäť v cmare a nakoniec v strúhanke. Vhoďte ich do rozpáleného oleja, smažte 3-4 minúty dozlatista a vyberte na papierové obrúsky.

Pred servírovaním opečte obidve časti žemlí, spodnú časť potrite horčicou a vrstvite hamburger, šalát, paradajky a uhorky. Servírujte s cibuľovými krúžkami a hranolčekmi.


Pikantné karbonátky s ananásom a uhorkou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL červenej karí pasty
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvý koriander
  • olej

Na šalát:

  • 2 mrkvy
  • 20 g kokosových lupienkov
  • 2 šalotky
  • sezamový olej
  • limetová šťava

Na servírovanie:

  • listový šalát
  • šalátová uhorka
  • reďkovky
  • ananás
  • 4 žemle
  • čili paprička
  • hranolčeky

V miske premiešajte dôkladne rukou mleté mäso, karí pastu, nasekaný čerstvý koriander a nastrúhaný zázvor. Vyformujte karbonátky a na troche oleja ich opečte z každej strany približne 5-7 minút podľa hrúbky.

Mrkvu nastrúhajte alebo pokrájajte na tenké pásiky, zmiešajte ju s nasekanou šalotkou, kokosovými lupienkami a dochuťte sezamovým olejom a limetovou šťavou.

Žemle narežte a opečte z obidvoch strán dozlatista. Medzi ne navrstvite, šalát, plátky uhoriek, reďkoviek, karbonátky, koliesko čerstvého alebo kúsky sterilizovaného ananásu a čili papričku. Porciu obohaťte o šalát a hranolčeky.


Fašírky z kuskusu a fazule so smaženými papričkami
Suroviny na 4 porcie

Na fašírky:

  • 1x400 g konzerva bielej fazule v slanom náleve
  • 1 šálka uvareného kuskusu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na papričky:

  • 10 sterilizovaných červených alebo zelených papričiek
  • 100 g topeného syra v črievku
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 vajíčko
  • hladká múku
  • strúhanka
  • olej

Na servírovanie:

  • listový šalát
  • 4 celozrnné žemle
  • tzatziky
  • červená cibuľa

Fazule nechajte dobre odkvapkať a rozmixujte ich dohladka. Pridajte predvarený a vychladnutý kuskus, prelisovaný cesnak, múku, ochuťte soľou a korením. Premiešajte a vytvarujte fašírky. Uložte ich na vymastený tanier alebo plech, aby sa nelepili a odložte na 15 minút stuhnúť do chladničky. Na oleji ich osmažte z každej strany dozlatista.

Papričky zlejte z nálevu, rozrežte ich od spodku nahor tak, aby sa dali otvoriť, ale aby držali pohromade. Vyškrabte z nich trochu semienok, zmiešajte obidva syry dohromady a vzniknutý priestor naplňte. Papričky obaľte v klasickom trojobale a vysmažte dozlatista.

Celozrnné žemle rozrežte, opečte z každej strany a postupne vrstvite šalát, cibuľu, fašírky, tzatziky, uzatvorte vrchnou časťou žemle a servírujte spolu s papričkami.

Tip: Ak si môžete vybrať, naozaj uprednostnite nakladané papričky Jalapenos a nie domáce baranie rohy. Ak máte citlivé ruky, pracujte s nimi v jednorazových rukaviciach. Červená cibuľa bude lahodnejšia, ak ju vopred rozkrájate, posypete lyžičkou cukru a zakvapnete citrónovou šťavou.


Grilované jahňacie miniburgery so syrom a cviklou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 PL čerstvého oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na servírovanie:

  • predvarená alebo v alobale upečená cvikla
  • hranolčeky
  • syr feta alebo mozzarella
  • listový šalát
  • minižemle alebo kaiserky


Mäso zmiešajte so strúhankou, soľou, všetkými korením a oreganom. Rukami vytvarujte osem rovnakých bochníčkov a naolejovanými rukami ich stlačte na hrubšie placky. Upečte pod grilom na oboch stranách do zlatohneda.

Servírujte mäso v žemli dozdobené šalátom, cviklou a syrom. Na každú porciu rátajte s dvomi mimiburgermi a hrsťou hranolčekov.

Tip: Hranolčeky môžete pripraviť i zo zeleru, cukety alebo cvikly. Alebo ich vymeniť za cibuľové krúžky.


Kuracie mäso s klobásou v žemli
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsné rezne
  • 1/2 šálky ružového vína
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 2 bobkové listy
  • plátok masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 g choriza alebo obyčajnej klobásy
  • grilovacia zmes korenia

Na servírovanie

  • nakladané alebo čerstvé paradajky
  • 4 žemle
  • hranolčeky alebo zemiakové lupienky

Kuracie rezne uložte do zatváracej dózy, potrite ich prelisovaným cesnakom, zalejte ich vínom, pridajte k nim bobkový list a odložte na 1 hodinu do chladničky. Na panvici rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom, pridajte pokrájané chorizo opečte a vyberte bokom. Na výpek vložte prsia, zalejte ich vínovou marinádou bez bobkových listov, dobre ich poprášte grilovacím korením, pridajte k nim na tenké kolieska nastrúhanú zelenú papriku a krátko duste pod pokrievkou. Potom mäso dopečte, kým sa šťava neodparí.

Servírujte mäso s paprikou položené na žemli, doplnené o kolieska choriza spolu s paradajkami a zemiakovými hranolčekmi alebo domácimi lupienkami.

Tip: Ak siahnete po čerstvých cherry paradajkách, môžete ich opiecť na panvici spolu s mäsom. Domáce lupienky môžete klasicky vysmážať vo fritéze alebo ich upiecť v rúre. Tenké plátky zemiakov je však v obidvoch prípadoch nutné poctivo preprať v studenej vode a následne osušiť v utierke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 319
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 026
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 874
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 246
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 5 509
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 580
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 261
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 488
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 754
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 601

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop