SME

Päť nápaditých receptov na domáci hamburger

Zabudnite na čipsy a chrumky. Spravte si pekný večer a tento rok si silvestrovské čakanie spríjemnite burgermi.

Hamburgery z mletého hovädzieho a zlatisté cibuľové krúžky.Hamburgery z mletého hovädzieho a zlatisté cibuľové krúžky. (Zdroj: Isifa)

Hamburgery z mletého hovädzieho a zlatisté cibuľové krúžky
Suroviny na 4 porcie

Na hamburgery:

  • 600 g mletého hovädzieho masa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sladkej mletej ešte lepšie údenej papriky
  • 2 ČL oregana
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL bieleho alebo čierneho korenia
  • olej

Na cibuľové krúžky:

  • 2 cibule
  • 2 šálky cmaru
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • štipka prášku do pečiva
  • olej

Na servírovanie:

  • 3-4 PL horčice
  • 2 paradajky
  • sterilizované uhorky
  • 4 žemle
  • hranolčeky
  • listový šalát

V miske zmiešajte mäso, prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Rukami poriadne premieste a vytvarujte 4 hrubé placky. Uložte ich na tanier prikryte fóliou a odložte na 15 minút do chladničky. Rozohrejte na panvici trošku oleja a upečte hamburgery z obidvoch strán.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľu rozkrájajte na kolieska a rozoberte na krúžky. Vložte ich na 10 minút do cmaru, potom ich obaľte v múke zmiešanej s práškom do pečiva, opäť v cmare a nakoniec v strúhanke. Vhoďte ich do rozpáleného oleja, smažte 3-4 minúty dozlatista a vyberte na papierové obrúsky.

Pred servírovaním opečte obidve časti žemlí, spodnú časť potrite horčicou a vrstvite hamburger, šalát, paradajky a uhorky. Servírujte s cibuľovými krúžkami a hranolčekmi.


Pikantné karbonátky s ananásom a uhorkou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 2 PL červenej karí pasty
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • čerstvý koriander
  • olej

Na šalát:

  • 2 mrkvy
  • 20 g kokosových lupienkov
  • 2 šalotky
  • sezamový olej
  • limetová šťava

Na servírovanie:

  • listový šalát

  • šalátová uhorka
  • reďkovky
  • ananás
  • 4 žemle
  • čili paprička
  • hranolčeky

V miske premiešajte dôkladne rukou mleté mäso, karí pastu, nasekaný čerstvý koriander a nastrúhaný zázvor. Vyformujte karbonátky a na troche oleja ich opečte z každej strany približne 5-7 minút podľa hrúbky.

SkryťVypnúť reklamu

Mrkvu nastrúhajte alebo pokrájajte na tenké pásiky, zmiešajte ju s nasekanou šalotkou, kokosovými lupienkami a dochuťte sezamovým olejom a limetovou šťavou.

Žemle narežte a opečte z obidvoch strán dozlatista. Medzi ne navrstvite, šalát, plátky uhoriek, reďkoviek, karbonátky, koliesko čerstvého alebo kúsky sterilizovaného ananásu a čili papričku. Porciu obohaťte o šalát a hranolčeky.


Fašírky z kuskusu a fazule so smaženými papričkami
Suroviny na 4 porcie

Na fašírky:

  • 1x400 g konzerva bielej fazule v slanom náleve
  • 1 šálka uvareného kuskusu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na papričky:

  • 10 sterilizovaných červených alebo zelených papričiek
  • 100 g topeného syra v črievku
  • 100 g strúhaného tvrdého syra
  • 1 vajíčko
  • hladká múku
  • strúhanka
  • olej

Na servírovanie:

SkryťVypnúť reklamu

  • listový šalát
  • 4 celozrnné žemle
  • tzatziky
  • červená cibuľa

Fazule nechajte dobre odkvapkať a rozmixujte ich dohladka. Pridajte predvarený a vychladnutý kuskus, prelisovaný cesnak, múku, ochuťte soľou a korením. Premiešajte a vytvarujte fašírky. Uložte ich na vymastený tanier alebo plech, aby sa nelepili a odložte na 15 minút stuhnúť do chladničky. Na oleji ich osmažte z každej strany dozlatista.

Papričky zlejte z nálevu, rozrežte ich od spodku nahor tak, aby sa dali otvoriť, ale aby držali pohromade. Vyškrabte z nich trochu semienok, zmiešajte obidva syry dohromady a vzniknutý priestor naplňte. Papričky obaľte v klasickom trojobale a vysmažte dozlatista.

Celozrnné žemle rozrežte, opečte z každej strany a postupne vrstvite šalát, cibuľu, fašírky, tzatziky, uzatvorte vrchnou časťou žemle a servírujte spolu s papričkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak si môžete vybrať, naozaj uprednostnite nakladané papričky Jalapenos a nie domáce baranie rohy. Ak máte citlivé ruky, pracujte s nimi v jednorazových rukaviciach. Červená cibuľa bude lahodnejšia, ak ju vopred rozkrájate, posypete lyžičkou cukru a zakvapnete citrónovou šťavou.


Grilované jahňacie miniburgery so syrom a cviklou
Suroviny na 4 porcie

Na burgery:

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1 šálka strúhanky
  • 2 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 PL čerstvého oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

Na servírovanie:

  • predvarená alebo v alobale upečená cvikla

  • hranolčeky
  • syr feta alebo mozzarella
  • listový šalát
  • minižemle alebo kaiserky


Mäso zmiešajte so strúhankou, soľou, všetkými korením a oreganom. Rukami vytvarujte osem rovnakých bochníčkov a naolejovanými rukami ich stlačte na hrubšie placky. Upečte pod grilom na oboch stranách do zlatohneda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Servírujte mäso v žemli dozdobené šalátom, cviklou a syrom. Na každú porciu rátajte s dvomi mimiburgermi a hrsťou hranolčekov.

Tip: Hranolčeky môžete pripraviť i zo zeleru, cukety alebo cvikly. Alebo ich vymeniť za cibuľové krúžky.


Kuracie mäso s klobásou v žemli
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsné rezne
  • 1/2 šálky ružového vína
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 zelená paprika
  • 2 bobkové listy
  • plátok masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 100 g choriza alebo obyčajnej klobásy
  • grilovacia zmes korenia

Na servírovanie

  • nakladané alebo čerstvé paradajky
  • 4 žemle

  • hranolčeky alebo zemiakové lupienky

Kuracie rezne uložte do zatváracej dózy, potrite ich prelisovaným cesnakom, zalejte ich vínom, pridajte k nim bobkový list a odložte na 1 hodinu do chladničky. Na panvici rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom, pridajte pokrájané chorizo opečte a vyberte bokom. Na výpek vložte prsia, zalejte ich vínovou marinádou bez bobkových listov, dobre ich poprášte grilovacím korením, pridajte k nim na tenké kolieska nastrúhanú zelenú papriku a krátko duste pod pokrievkou. Potom mäso dopečte, kým sa šťava neodparí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Servírujte mäso s paprikou položené na žemli, doplnené o kolieska choriza spolu s paradajkami a zemiakovými hranolčekmi alebo domácimi lupienkami.

Tip: Ak siahnete po čerstvých cherry paradajkách, môžete ich opiecť na panvici spolu s mäsom. Domáce lupienky môžete klasicky vysmážať vo fritéze alebo ich upiecť v rúre. Tenké plátky zemiakov je však v obidvoch prípadoch nutné poctivo preprať v studenej vode a následne osušiť v utierke.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 952
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 826
  3. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 5 738
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 934
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 165
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 608
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 135
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vysnívaný domov bez zbytočných prešľapov.


Soňa Lehocká
herečka a moderátorka Katarína Brychtová

S herečkou a moderátorkou (aj) o výhodách zrelého veku.


Barbora V. Daxner
Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 012
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 820
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 627
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 289
  5. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 15 613
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 12 614
  7. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 631
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 585
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťZatvoriť reklamu