Hamburgery z mletého hovädzieho a zlatisté cibuľové krúžky
Suroviny na 4 porcie
Na hamburgery:
- 600 g mletého hovädzieho masa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sladkej mletej ešte lepšie údenej papriky
- 2 ČL oregana
- 1 ČL soli
- 1 ČL bieleho alebo čierneho korenia
- olej
Na cibuľové krúžky:
- 2 cibule
- 2 šálky cmaru
- 100 g hladkej múky
- 100 g strúhanky
- štipka prášku do pečiva
- olej
Na servírovanie:
- 3-4 PL horčice
- 2 paradajky
- sterilizované uhorky
- 4 žemle
- hranolčeky
- listový šalát
V miske zmiešajte mäso, prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a korenie. Rukami poriadne premieste a vytvarujte 4 hrubé placky. Uložte ich na tanier prikryte fóliou a odložte na 15 minút do chladničky. Rozohrejte na panvici trošku oleja a upečte hamburgery z obidvoch strán.
Cibuľu rozkrájajte na kolieska a rozoberte na krúžky. Vložte ich na 10 minút do cmaru, potom ich obaľte v múke zmiešanej s práškom do pečiva, opäť v cmare a nakoniec v strúhanke. Vhoďte ich do rozpáleného oleja, smažte 3-4 minúty dozlatista a vyberte na papierové obrúsky.
Pred servírovaním opečte obidve časti žemlí, spodnú časť potrite horčicou a vrstvite hamburger, šalát, paradajky a uhorky. Servírujte s cibuľovými krúžkami a hranolčekmi.
Pikantné karbonátky s ananásom a uhorkou
Suroviny na 4 porcie
Na burgery:
- 600 g mletého bravčového mäsa
- 2 PL červenej karí pasty
- 2 cm čerstvého zázvoru
- čerstvý koriander
- olej
Na šalát:
- 2 mrkvy
- 20 g kokosových lupienkov
- 2 šalotky
- sezamový olej
- limetová šťava
Na servírovanie:
- listový šalát
- šalátová uhorka
- reďkovky
- ananás
- 4 žemle
- čili paprička
- hranolčeky
V miske premiešajte dôkladne rukou mleté mäso, karí pastu, nasekaný čerstvý koriander a nastrúhaný zázvor. Vyformujte karbonátky a na troche oleja ich opečte z každej strany približne 5-7 minút podľa hrúbky.
Mrkvu nastrúhajte alebo pokrájajte na tenké pásiky, zmiešajte ju s nasekanou šalotkou, kokosovými lupienkami a dochuťte sezamovým olejom a limetovou šťavou.
Žemle narežte a opečte z obidvoch strán dozlatista. Medzi ne navrstvite, šalát, plátky uhoriek, reďkoviek, karbonátky, koliesko čerstvého alebo kúsky sterilizovaného ananásu a čili papričku. Porciu obohaťte o šalát a hranolčeky.
Fašírky z kuskusu a fazule so smaženými papričkami
Suroviny na 4 porcie
Na fašírky:
- 1x400 g konzerva bielej fazule v slanom náleve
- 1 šálka uvareného kuskusu
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- 2 PL hladkej múky
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Na papričky:
- 10 sterilizovaných červených alebo zelených papričiek
- 100 g topeného syra v črievku
- 100 g strúhaného tvrdého syra
- 1 vajíčko
- hladká múku
- strúhanka
- olej
Na servírovanie:
- listový šalát
- 4 celozrnné žemle
- tzatziky
- červená cibuľa
Fazule nechajte dobre odkvapkať a rozmixujte ich dohladka. Pridajte predvarený a vychladnutý kuskus, prelisovaný cesnak, múku, ochuťte soľou a korením. Premiešajte a vytvarujte fašírky. Uložte ich na vymastený tanier alebo plech, aby sa nelepili a odložte na 15 minút stuhnúť do chladničky. Na oleji ich osmažte z každej strany dozlatista.
Papričky zlejte z nálevu, rozrežte ich od spodku nahor tak, aby sa dali otvoriť, ale aby držali pohromade. Vyškrabte z nich trochu semienok, zmiešajte obidva syry dohromady a vzniknutý priestor naplňte. Papričky obaľte v klasickom trojobale a vysmažte dozlatista.
Celozrnné žemle rozrežte, opečte z každej strany a postupne vrstvite šalát, cibuľu, fašírky, tzatziky, uzatvorte vrchnou časťou žemle a servírujte spolu s papričkami.
Tip: Ak si môžete vybrať, naozaj uprednostnite nakladané papričky Jalapenos a nie domáce baranie rohy. Ak máte citlivé ruky, pracujte s nimi v jednorazových rukaviciach. Červená cibuľa bude lahodnejšia, ak ju vopred rozkrájate, posypete lyžičkou cukru a zakvapnete citrónovou šťavou.
Grilované jahňacie miniburgery so syrom a cviklou
Suroviny na 4 porcie
Na burgery:
- 500 g mletého jahňacieho mäsa
- 1 šálka strúhanky
- 2 ČL mletej rímskej rasce
- 1/2 ČL škorice
- 1 PL čerstvého oregana
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
Na servírovanie:
- predvarená alebo v alobale upečená cvikla
- hranolčeky
- syr feta alebo mozzarella
- listový šalát
- minižemle alebo kaiserky
Mäso zmiešajte so strúhankou, soľou, všetkými korením a oreganom. Rukami vytvarujte osem rovnakých bochníčkov a naolejovanými rukami ich stlačte na hrubšie placky. Upečte pod grilom na oboch stranách do zlatohneda.
Servírujte mäso v žemli dozdobené šalátom, cviklou a syrom. Na každú porciu rátajte s dvomi mimiburgermi a hrsťou hranolčekov.
Tip: Hranolčeky môžete pripraviť i zo zeleru, cukety alebo cvikly. Alebo ich vymeniť za cibuľové krúžky.
Kuracie mäso s klobásou v žemli
Suroviny na 4 porcie
- 4 kuracie prsné rezne
- 1/2 šálky ružového vína
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 zelená paprika
- 2 bobkové listy
- plátok masla
- 1 PL olivového oleja
- 100 g choriza alebo obyčajnej klobásy
- grilovacia zmes korenia
Na servírovanie
- nakladané alebo čerstvé paradajky
- 4 žemle
- hranolčeky alebo zemiakové lupienky
Kuracie rezne uložte do zatváracej dózy, potrite ich prelisovaným cesnakom, zalejte ich vínom, pridajte k nim bobkový list a odložte na 1 hodinu do chladničky. Na panvici rozohrejte maslo spolu s olivovým olejom, pridajte pokrájané chorizo opečte a vyberte bokom. Na výpek vložte prsia, zalejte ich vínovou marinádou bez bobkových listov, dobre ich poprášte grilovacím korením, pridajte k nim na tenké kolieska nastrúhanú zelenú papriku a krátko duste pod pokrievkou. Potom mäso dopečte, kým sa šťava neodparí.
Servírujte mäso s paprikou položené na žemli, doplnené o kolieska choriza spolu s paradajkami a zemiakovými hranolčekmi alebo domácimi lupienkami.
Tip: Ak siahnete po čerstvých cherry paradajkách, môžete ich opiecť na panvici spolu s mäsom. Domáce lupienky môžete klasicky vysmážať vo fritéze alebo ich upiecť v rúre. Tenké plátky zemiakov je však v obidvoch prípadoch nutné poctivo preprať v studenej vode a následne osušiť v utierke.
Autor: mag