Varíme s veľvyslancom: Nórska kuchyňa

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku, Inga Magistadová pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom lososovú penu, sobie filé, tresku a morušový krém.

Sobia sviečkovica podľa receptu nórskej veľvyslankyne na Slovensku.(Zdroj: Slovak Spectator)

Lososy kladú vajíčka v sladkej vode, kde sa vyvíjajú, aby neskôr migrovali na otvorený oceán a tam sexuálne dospeli a potom sa vrátili do rodnej rieky neresiť sa, kde väčšina z nich aj umrie.

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku, Inga Magistadová, považuje prirodzený životný cyklus lososa za fascinujúci a hoci dnes sa jeden z hlavných nórskych vývozných artiklov chová na veľkých lososích farmách, hovorí, že chytanie lososov sa stále teší veľkej obľube u mnohých Slovákov, ktorí na jeseň chodia rybárčiť na lososie rieky pozdĺž nórskeho pobrežia.

Aby rozptýlila akékoľvek pochybnosti o jednom z najchýrnejších a najtradičnejších potravinových produktov, Magistadová vybrala lososiu penu ako predjedlo pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý spoločne pripravujú The Slovak Spectator a TV Sme.

„Losos je veľmi dobrá a ľahká ryba,“ vysvetlila Magistadová a dodala, že ju možno konzumovať surovú – napríklad vo forme suši – a „dá sa mierne variť, vyprážať alebo dať si ju údenú či marinovanú. Je to veľmi všestranná ryba a predpokladám, že to je práve dôvod, prečo má taký veľký trh.“

Magistadová, ktorej domovina je vývozcom lososa číslo jedna, je rada, že všetkým Slovákom, ktorých dosiaľ hostila, táto ryba chutila.

„Odjakživa sme kládli veľký dôraz na ryby, lebo sme národ milovníkov rýb, ak servírujete niekoľko chodov, aspoň jeden alebo dva by mala byť ryba,“ povedala Magistadová, vysvetľujúc prečo pridala tresku, jednu zo svojich obľúbených rýb, na jedálniček. „Je to veľmi čistá, zdravá a chudá ryba, v Nórsku veľmi tradičná.“

Nórska veľvyslankyňa varila rybu vo vode so soľou, bobkovým listom, s troškou čierneho korenia a citrónu. Pre Nórsko je typická "čistá a prírodnú chuť".

Podľa Magistadovej ľudia v minulosti v niektorých častiach Nórska neboli až takí nadšení jedením čerstvých rýb. Dnes je to inak, keďže čerstvé ryby sú dostupné v celom štáte, dokonca aj vo vnútrozemí. V mnohých kútoch Nórska sa skladovali ryby solené a sušené, aby sa mohli jesť po celý rok.

Spomienky z detstva zohrali úlohu, keď Magistadová zvolila sobiu sviečkovicu ako hlavné jedlo nórskeho menu. Jej starý otec vlastnil hotel v horách a mal aj čriedu sobov, putujúcich v divočine, o ktorú sa starali pastieri, hoci zvieratá nežijú divoko.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

„Odjakživa sme mali sobie mäso pri sviatočných príležitostiach, starká to mala veľmi rada,“ povedala Magistadová, pridávajúc podrvené borievky a hnedý syr z kozieho a kravského mlieka k omáčke, ktorú podávala k divine. „Toto jedlo u mňa vždy vyvoláva krásne spomienky na detstvo. Myslím, že je mimoriadne.“

Aby zavŕšila oslavu nórskych chutí, Magistadová servírovala aj dezert z mmoruše, ktorá pochádza z Nórska a na Slovensku nerastie: „Plody majú silnú a veľmi zvláštnu chuť a zbierajú sa len v septembri na ďalekom severe, takže tu v Európe ich nedostať“.

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, sa Magistadová rozpomenula na príležitosť, keď ju pozvali na večeru do slovenskej rodiny, ktorá jej naservírovala lokšu s kačacou pečeňou, ktorú opísala ako „úžasnú“. Ochutnala aj bryndzové halušky a vzhľadom na jej obľubu všetkého syrového jej veľmi chutili.

Lososová pena

lososova_pena.jpg

1 balíček želatíny

500g vareného lososa a údeného lososa

2 dl kyslej smotany

2 polievkové lyžice citrónu

3-4 polievkové lyžice majonézy

1 ½ dl šľahačky

Rozpusťte želatínu vo vriacej vode a nechajte vychladnúť. Rozmixujte rybu v mixéri a pridajte smotanu, citrón a majonézu. Zmiešajte všetky prísady a rozmixujte do hladka. Pridajte aspik. Vyšľahajte šľahačku a opatrne ju vmiešajte. Dajte zmes do formy opláchnutej studenou vodou. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny. Prevráťte formu a dajte penu na tanier. Ozdobte garnátom, kaviárom alebo citrónom.

Sobie filé/sviečkovica

sobia-svieckovica_01.jpg

  • 500g sobieho filé alebo sviečkovice
  • ½-1 kávová lyžička soli
  • ¼-1/2 kávovej lyžičky čierneho korenia
  • maslo na vyprážanie

Omáčka

  • 1-2 dl šťavy z mäsa a vývaru
  • 2dl kyslej smotany alebo créme fraiche
  • 4-6 plátkov hnedého kozieho syra
  • 3-4 plody borievky (podrvené)
  • 1 polievková lyžica brusnicového džemu
  • tymián (voliteľné)

Gratinované zemiaky

  • 1 ½ kg zemiakov
  • 1 malá cibuľa
  • 1 ½-2 kávovej lyžičky soli
  • ½ kávovej lyžičky čierneho korenia
  • muškátový orech (voliteľné)
  • 3 dl smotany alebo créme fraiche

Pečte v trúbe na 180°C asi hodinu

Marinujte filé/sviečkovicu celú noc v kuchynskom oleji, červenom víne, tymiáne, šalotke a borievkach. Opražte (dohneda) steaky na masle na strednom plameni na panvici. Ďalej ich pečte v trúbe na 200°C asi 5 minút. Vyberte panvicu z trúby a dajte steaky odležať na panvici, prikryté pokrievkou. Mäso by malo oddychovať asi 5 minút, než ho budete podávať. Servírujte so zemiakmi (gratinovanými alebo varenými a opraženými na masle), opraženými hubami, ružičkovým kelom alebo malými mrkvičkami, hrachom s jedlými luskmi alebo brokolicou a brusnicami.

Treska na jednoduchý spôsob

treska.jpg

  • 400-500g tresčích filet
  • 1 dl créme fraiche
  • ½ - 1 dl (slaného) masla
  • 4-5 polievkových lyžíc posekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie

Poprášte filety soľou a čiernym korením, dajte ich na vymastenej panvici do trúby (200°C) a varte asi 10 minút. Rozpusťte maslo a pridajte créme fraiche na panvicu za stáleho miešania, potom pridajte petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Podávajte s varenými zemiakmi alebo zemiakmi opečenými na masle, mrkvou a hrachom s jedlými luskmi, alebo špargľou a petržlenovou omáčkou.

Morušový krém v kornútkoch

morusovy_krem_02.jpg

Krém

  • 2-3 dl šľahačky
  • 200g moruší

Zľahka vyšľahajte šľahačku a vmiešajte osladené moruše. Servírujte v kornútkoch alebo s madľovou bábovkou.

Kornútky

  • 2 vajíčka
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 ½ dl múky
  • 1 ¼ dl zemiakového škrobu
  • 125 g masla
  • 4 polievkové lyžice vody
  • ¼ kávovej lyžičky mandľového extraktu
  • maslo

Vyšľahajte vajíčka s cukrom, kým nie sú ľahké a citrónovo sfarbené. Spojte múku a škrob a opatrne vmiešajte do vajíčkovej zmesi. Rozpusťte maslo, pridajte vodu a extrakt. Vychlaďte 30 minút. Zahrejte formu „krumkake“. Zľahka vymastite len na prvý koláč. Pečte do zlatista, potom vytvarujte do kornútkov okolo drevenej kornútkovej formy alebo obtočte okolo šálok, aby sa vytvorili misky na koláčiky. Servírujte so zmrzlinou, morušovým krémom alebo ovocím.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  2. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  3. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  5. Kŕčové žily: nepekné a nebezpečné
  6. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  7. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  8. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  9. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  10. Zmluva o nájme pre ambasádu USA neoprávnene zaradená do programu
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 10 361
  2. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 849
  3. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 818
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 749
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 579
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 255
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 191
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 156
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 561
  10. Neobvyklý objav, ktorý umožňuje zvládnuť angličtinu za 2 týždne 2 446

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar, ktorý otvorene podporuje kotlebovcov, píše pre časopis Zväzu protikomunistického odboja. Magazín platí ministerstvo vnútra.

KOMENTÁRE

Antifašisti ani antikomunisti to nepochopili

Neexistuje sloboda len pre jednu vybranú skupinu.

EKONOMIKA

Volkswagen: Odborári dostali to, čo sme im núkali pred štrajkom

Na jar ponúkal Volkswagen zvýšenie platov o 12 percent.

KOMENTÁRE

Domáci násilník Danko

Reči, akože „nesystémové strany nevedia riadiť štát“, sú z úst „systémovej“ SNS dokonalou fraškou.

Neprehliadnite tiež

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?

Keď klobúky hrajú prím: Takéto bizarné kúsky sa nosia vo vysokej spoločnosti

Päťdňové kráľovské konské dostihy patria medzi vrcholné podujatia spoločenskej sezóny v Anglicku.

Mäso, zelenina aj syry. Vybrali sme desať receptov na letnú grilovačku

Pripravte si poriadnu záhradnú párty, ktorá neskončí len pri pri klobáskach. Máme pre vás tipy na grilovanie.