SME
Utorok, 20. august, 2019 | Meniny má Anabela

Varíme s veľvyslancom: Nórska kuchyňa

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku, Inga Magistadová pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom lososovú penu, sobie filé, tresku a morušový krém.

Sobia sviečkovica podľa receptu nórskej veľvyslankyne na Slovensku.Sobia sviečkovica podľa receptu nórskej veľvyslankyne na Slovensku.(Zdroj: Slovak Spectator)

Lososy kladú vajíčka v sladkej vode, kde sa vyvíjajú, aby neskôr migrovali na otvorený oceán a tam sexuálne dospeli a potom sa vrátili do rodnej rieky neresiť sa, kde väčšina z nich aj umrie.

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku, Inga Magistadová, považuje prirodzený životný cyklus lososa za fascinujúci a hoci dnes sa jeden z hlavných nórskych vývozných artiklov chová na veľkých lososích farmách, hovorí, že chytanie lososov sa stále teší veľkej obľube u mnohých Slovákov, ktorí na jeseň chodia rybárčiť na lososie rieky pozdĺž nórskeho pobrežia.

Aby rozptýlila akékoľvek pochybnosti o jednom z najchýrnejších a najtradičnejších potravinových produktov, Magistadová vybrala lososiu penu ako predjedlo pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý spoločne pripravujú The Slovak Spectator a TV Sme.

„Losos je veľmi dobrá a ľahká ryba,“ vysvetlila Magistadová a dodala, že ju možno konzumovať surovú – napríklad vo forme suši – a „dá sa mierne variť, vyprážať alebo dať si ju údenú či marinovanú. Je to veľmi všestranná ryba a predpokladám, že to je práve dôvod, prečo má taký veľký trh.“

Magistadová, ktorej domovina je vývozcom lososa číslo jedna, je rada, že všetkým Slovákom, ktorých dosiaľ hostila, táto ryba chutila.

„Odjakživa sme kládli veľký dôraz na ryby, lebo sme národ milovníkov rýb, ak servírujete niekoľko chodov, aspoň jeden alebo dva by mala byť ryba,“ povedala Magistadová, vysvetľujúc prečo pridala tresku, jednu zo svojich obľúbených rýb, na jedálniček. „Je to veľmi čistá, zdravá a chudá ryba, v Nórsku veľmi tradičná.“

Nórska veľvyslankyňa varila rybu vo vode so soľou, bobkovým listom, s troškou čierneho korenia a citrónu. Pre Nórsko je typická "čistá a prírodnú chuť".

Podľa Magistadovej ľudia v minulosti v niektorých častiach Nórska neboli až takí nadšení jedením čerstvých rýb. Dnes je to inak, keďže čerstvé ryby sú dostupné v celom štáte, dokonca aj vo vnútrozemí. V mnohých kútoch Nórska sa skladovali ryby solené a sušené, aby sa mohli jesť po celý rok.

Spomienky z detstva zohrali úlohu, keď Magistadová zvolila sobiu sviečkovicu ako hlavné jedlo nórskeho menu. Jej starý otec vlastnil hotel v horách a mal aj čriedu sobov, putujúcich v divočine, o ktorú sa starali pastieri, hoci zvieratá nežijú divoko.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.
1.jpg
Seriózne zoznámenie

„Odjakživa sme mali sobie mäso pri sviatočných príležitostiach, starká to mala veľmi rada,“ povedala Magistadová, pridávajúc podrvené borievky a hnedý syr z kozieho a kravského mlieka k omáčke, ktorú podávala k divine. „Toto jedlo u mňa vždy vyvoláva krásne spomienky na detstvo. Myslím, že je mimoriadne.“

Aby zavŕšila oslavu nórskych chutí, Magistadová servírovala aj dezert z mmoruše, ktorá pochádza z Nórska a na Slovensku nerastie: „Plody majú silnú a veľmi zvláštnu chuť a zbierajú sa len v septembri na ďalekom severe, takže tu v Európe ich nedostať“.

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, sa Magistadová rozpomenula na príležitosť, keď ju pozvali na večeru do slovenskej rodiny, ktorá jej naservírovala lokšu s kačacou pečeňou, ktorú opísala ako „úžasnú“. Ochutnala aj bryndzové halušky a vzhľadom na jej obľubu všetkého syrového jej veľmi chutili.

Lososová pena

lososova_pena.jpg

1 balíček želatíny

500g vareného lososa a údeného lososa

2 dl kyslej smotany

2 polievkové lyžice citrónu

3-4 polievkové lyžice majonézy

1 ½ dl šľahačky

Rozpusťte želatínu vo vriacej vode a nechajte vychladnúť. Rozmixujte rybu v mixéri a pridajte smotanu, citrón a majonézu. Zmiešajte všetky prísady a rozmixujte do hladka. Pridajte aspik. Vyšľahajte šľahačku a opatrne ju vmiešajte. Dajte zmes do formy opláchnutej studenou vodou. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny. Prevráťte formu a dajte penu na tanier. Ozdobte garnátom, kaviárom alebo citrónom.

Sobie filé/sviečkovica

sobia-svieckovica_01.jpg

  • 500g sobieho filé alebo sviečkovice
  • ½-1 kávová lyžička soli
  • ¼-1/2 kávovej lyžičky čierneho korenia
  • maslo na vyprážanie

Omáčka

  • 1-2 dl šťavy z mäsa a vývaru
  • 2dl kyslej smotany alebo créme fraiche
  • 4-6 plátkov hnedého kozieho syra
  • 3-4 plody borievky (podrvené)
  • 1 polievková lyžica brusnicového džemu
  • tymián (voliteľné)

Gratinované zemiaky

  • 1 ½ kg zemiakov
  • 1 malá cibuľa
  • 1 ½-2 kávovej lyžičky soli
  • ½ kávovej lyžičky čierneho korenia
  • muškátový orech (voliteľné)
  • 3 dl smotany alebo créme fraiche

Pečte v trúbe na 180°C asi hodinu

Marinujte filé/sviečkovicu celú noc v kuchynskom oleji, červenom víne, tymiáne, šalotke a borievkach. Opražte (dohneda) steaky na masle na strednom plameni na panvici. Ďalej ich pečte v trúbe na 200°C asi 5 minút. Vyberte panvicu z trúby a dajte steaky odležať na panvici, prikryté pokrievkou. Mäso by malo oddychovať asi 5 minút, než ho budete podávať. Servírujte so zemiakmi (gratinovanými alebo varenými a opraženými na masle), opraženými hubami, ružičkovým kelom alebo malými mrkvičkami, hrachom s jedlými luskmi alebo brokolicou a brusnicami.

Treska na jednoduchý spôsob

treska.jpg

  • 400-500g tresčích filet
  • 1 dl créme fraiche
  • ½ - 1 dl (slaného) masla
  • 4-5 polievkových lyžíc posekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie

Poprášte filety soľou a čiernym korením, dajte ich na vymastenej panvici do trúby (200°C) a varte asi 10 minút. Rozpusťte maslo a pridajte créme fraiche na panvicu za stáleho miešania, potom pridajte petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Podávajte s varenými zemiakmi alebo zemiakmi opečenými na masle, mrkvou a hrachom s jedlými luskmi, alebo špargľou a petržlenovou omáčkou.

Morušový krém v kornútkoch

morusovy_krem_02.jpg

Krém

  • 2-3 dl šľahačky
  • 200g moruší

Zľahka vyšľahajte šľahačku a vmiešajte osladené moruše. Servírujte v kornútkoch alebo s madľovou bábovkou.

Kornútky

  • 2 vajíčka
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 ½ dl múky
  • 1 ¼ dl zemiakového škrobu
  • 125 g masla
  • 4 polievkové lyžice vody
  • ¼ kávovej lyžičky mandľového extraktu
  • maslo

Vyšľahajte vajíčka s cukrom, kým nie sú ľahké a citrónovo sfarbené. Spojte múku a škrob a opatrne vmiešajte do vajíčkovej zmesi. Rozpusťte maslo, pridajte vodu a extrakt. Vychlaďte 30 minút. Zahrejte formu „krumkake“. Zľahka vymastite len na prvý koláč. Pečte do zlatista, potom vytvarujte do kornútkov okolo drevenej kornútkovej formy alebo obtočte okolo šálok, aby sa vytvorili misky na koláčiky. Servírujte so zmrzlinou, morušovým krémom alebo ovocím.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  3. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  5. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  6. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  8. V bankovom svete prežijú len tí, ktorí inovujú
  9. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  10. Kaufland potvrdil pozíciu lídra v ponuke slovenských výrobkov
  1. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  2. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  3. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  4. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  5. Prečo si investori zadávajú do vyhľadávača ružové diamanty?
  6. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  7. The High Tatras – a destination of unforgettable moments
  8. Leto pomaly končí: Výlety, ktoré ešte stihnete a takmer zadarmo
  9. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  10. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  1. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 12 833
  2. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 11 309
  3. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 10 591
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 7 049
  5. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 6 739
  6. Last minute tipy: All inclusive dovolenka na Severnom Cypre 4 931
  7. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 735
  8. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 601
  9. Dovolenka na Malorke: Tipy na hotely pre rodiny s deťmi 4 360
  10. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne 3 641

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

Rastislav Konečný.
Marian Kočner

Lietadlo so Saganom na palube muselo núdzovo pristáť

V lietadle boli aj cyklistickí kolegovia Viviani a Kruijswijk.

Peter Sagan.

Kalavská najskôr hrozila demisiou, teraz o odchode mlčí

Drucker vraj s ministerkou nehovoril o jej vstupe do jeho strany.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Neprehliadnite tiež

Láska funguje ako droga, ktorej prvá fáza sa nezopakuje. A to je dobre

Kedy sa začína pravá láska a končí sa prvotné opojenie?

Ilustračné foto.

Čo všetko viete o mužských pohlavných orgánoch? Overte si to v teste

O fungovaní mužov "tam dolu" koluje veľa mýtov.

Ilustračné foto.