SME

Varíme s veľvyslancom: Nórska kuchyňa

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku, Inga Magistadová pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom lososovú penu, sobie filé, tresku a morušový krém.

Sobia sviečkovica podľa receptu nórskej veľvyslankyne na Slovensku.Sobia sviečkovica podľa receptu nórskej veľvyslankyne na Slovensku. (Zdroj: Slovak Spectator)

Lososy kladú vajíčka v sladkej vode, kde sa vyvíjajú, aby neskôr migrovali na otvorený oceán a tam sexuálne dospeli a potom sa vrátili do rodnej rieky neresiť sa, kde väčšina z nich aj umrie.

Nórska veľvyslankyňa na Slovensku, Inga Magistadová, považuje prirodzený životný cyklus lososa za fascinujúci a hoci dnes sa jeden z hlavných nórskych vývozných artiklov chová na veľkých lososích farmách, hovorí, že chytanie lososov sa stále teší veľkej obľube u mnohých Slovákov, ktorí na jeseň chodia rybárčiť na lososie rieky pozdĺž nórskeho pobrežia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aby rozptýlila akékoľvek pochybnosti o jednom z najchýrnejších a najtradičnejších potravinových produktov, Magistadová vybrala lososiu penu ako predjedlo pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý spoločne pripravujú The Slovak Spectator a TV Sme.

„Losos je veľmi dobrá a ľahká ryba,“ vysvetlila Magistadová a dodala, že ju možno konzumovať surovú – napríklad vo forme suši – a „dá sa mierne variť, vyprážať alebo dať si ju údenú či marinovanú. Je to veľmi všestranná ryba a predpokladám, že to je práve dôvod, prečo má taký veľký trh.“

Magistadová, ktorej domovina je vývozcom lososa číslo jedna, je rada, že všetkým Slovákom, ktorých dosiaľ hostila, táto ryba chutila.

„Odjakživa sme kládli veľký dôraz na ryby, lebo sme národ milovníkov rýb, ak servírujete niekoľko chodov, aspoň jeden alebo dva by mala byť ryba,“ povedala Magistadová, vysvetľujúc prečo pridala tresku, jednu zo svojich obľúbených rýb, na jedálniček. „Je to veľmi čistá, zdravá a chudá ryba, v Nórsku veľmi tradičná.“

SkryťVypnúť reklamu

Nórska veľvyslankyňa varila rybu vo vode so soľou, bobkovým listom, s troškou čierneho korenia a citrónu. Pre Nórsko je typická "čistá a prírodnú chuť".

Podľa Magistadovej ľudia v minulosti v niektorých častiach Nórska neboli až takí nadšení jedením čerstvých rýb. Dnes je to inak, keďže čerstvé ryby sú dostupné v celom štáte, dokonca aj vo vnútrozemí. V mnohých kútoch Nórska sa skladovali ryby solené a sušené, aby sa mohli jesť po celý rok.

Spomienky z detstva zohrali úlohu, keď Magistadová zvolila sobiu sviečkovicu ako hlavné jedlo nórskeho menu. Jej starý otec vlastnil hotel v horách a mal aj čriedu sobov, putujúcich v divočine, o ktorú sa starali pastieri, hoci zvieratá nežijú divoko.

Hľadáte partnera?

SME.sk spustilo serióznu zoznamku Dvaja.sme.sk.

SkryťVypnúť reklamu

Zaregistrujte sa zadarmo

1.jpg

Seriózne zoznámenie

„Odjakživa sme mali sobie mäso pri sviatočných príležitostiach, starká to mala veľmi rada,“ povedala Magistadová, pridávajúc podrvené borievky a hnedý syr z kozieho a kravského mlieka k omáčke, ktorú podávala k divine. „Toto jedlo u mňa vždy vyvoláva krásne spomienky na detstvo. Myslím, že je mimoriadne.“

Aby zavŕšila oslavu nórskych chutí, Magistadová servírovala aj dezert z mmoruše, ktorá pochádza z Nórska a na Slovensku nerastie: „Plody majú silnú a veľmi zvláštnu chuť a zbierajú sa len v septembri na ďalekom severe, takže tu v Európe ich nedostať“.

Na otázku, aké má skúsenosti so slovenskou kuchyňou, sa Magistadová rozpomenula na príležitosť, keď ju pozvali na večeru do slovenskej rodiny, ktorá jej naservírovala lokšu s kačacou pečeňou, ktorú opísala ako „úžasnú“. Ochutnala aj bryndzové halušky a vzhľadom na jej obľubu všetkého syrového jej veľmi chutili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lososová pena

lososova_pena.jpg

1 balíček želatíny

500g vareného lososa a údeného lososa

2 dl kyslej smotany

2 polievkové lyžice citrónu

3-4 polievkové lyžice majonézy

1 ½ dl šľahačky

Rozpusťte želatínu vo vriacej vode a nechajte vychladnúť. Rozmixujte rybu v mixéri a pridajte smotanu, citrón a majonézu. Zmiešajte všetky prísady a rozmixujte do hladka. Pridajte aspik. Vyšľahajte šľahačku a opatrne ju vmiešajte. Dajte zmes do formy opláchnutej studenou vodou. Nechajte v chladničke 2-3 hodiny. Prevráťte formu a dajte penu na tanier. Ozdobte garnátom, kaviárom alebo citrónom.

Sobie filé/sviečkovica

sobia-svieckovica_01.jpg

  • 500g sobieho filé alebo sviečkovice
  • ½-1 kávová lyžička soli
  • ¼-1/2 kávovej lyžičky čierneho korenia
  • maslo na vyprážanie

Omáčka

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 1-2 dl šťavy z mäsa a vývaru
  • 2dl kyslej smotany alebo créme fraiche
  • 4-6 plátkov hnedého kozieho syra
  • 3-4 plody borievky (podrvené)
  • 1 polievková lyžica brusnicového džemu
  • tymián (voliteľné)

Gratinované zemiaky

  • 1 ½ kg zemiakov
  • 1 malá cibuľa
  • 1 ½-2 kávovej lyžičky soli
  • ½ kávovej lyžičky čierneho korenia
  • muškátový orech (voliteľné)
  • 3 dl smotany alebo créme fraiche

Pečte v trúbe na 180°C asi hodinu

Marinujte filé/sviečkovicu celú noc v kuchynskom oleji, červenom víne, tymiáne, šalotke a borievkach. Opražte (dohneda) steaky na masle na strednom plameni na panvici. Ďalej ich pečte v trúbe na 200°C asi 5 minút. Vyberte panvicu z trúby a dajte steaky odležať na panvici, prikryté pokrievkou. Mäso by malo oddychovať asi 5 minút, než ho budete podávať. Servírujte so zemiakmi (gratinovanými alebo varenými a opraženými na masle), opraženými hubami, ružičkovým kelom alebo malými mrkvičkami, hrachom s jedlými luskmi alebo brokolicou a brusnicami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Treska na jednoduchý spôsob

treska.jpg

  • 400-500g tresčích filet
  • 1 dl créme fraiche
  • ½ - 1 dl (slaného) masla
  • 4-5 polievkových lyžíc posekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • čierne korenie

Poprášte filety soľou a čiernym korením, dajte ich na vymastenej panvici do trúby (200°C) a varte asi 10 minút. Rozpusťte maslo a pridajte créme fraiche na panvicu za stáleho miešania, potom pridajte petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Podávajte s varenými zemiakmi alebo zemiakmi opečenými na masle, mrkvou a hrachom s jedlými luskmi, alebo špargľou a petržlenovou omáčkou.

Morušový krém v kornútkoch

morusovy_krem_02.jpg

Krém

  • 2-3 dl šľahačky
  • 200g moruší

Zľahka vyšľahajte šľahačku a vmiešajte osladené moruše. Servírujte v kornútkoch alebo s madľovou bábovkou.

Kornútky

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • 2 vajíčka
  • 1 ½ dl cukru
  • 1 ½ dl múky
  • 1 ¼ dl zemiakového škrobu
  • 125 g masla
  • 4 polievkové lyžice vody
  • ¼ kávovej lyžičky mandľového extraktu
  • maslo

Vyšľahajte vajíčka s cukrom, kým nie sú ľahké a citrónovo sfarbené. Spojte múku a škrob a opatrne vmiešajte do vajíčkovej zmesi. Rozpusťte maslo, pridajte vodu a extrakt. Vychlaďte 30 minút. Zahrejte formu „krumkake“. Zľahka vymastite len na prvý koláč. Pečte do zlatista, potom vytvarujte do kornútkov okolo drevenej kornútkovej formy alebo obtočte okolo šálok, aby sa vytvorili misky na koláčiky. Servírujte so zmrzlinou, morušovým krémom alebo ovocím.

Autor: Slovak Spectator

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 017
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 623
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 861
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 671
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 850
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 288
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 141
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 214
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 527
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 350
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 287
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 885
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 789
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 572
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu