Bezvaječné zázvorové sušienky
Suroviny na 10 - 15 kusov
- 125 g zmäknutého masla
- 100 g hnedého cukru
- 125 ml javorového sirupu
- 50 ml jablkového džúsu
- 270 g hladkej múky
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 1-2 ČL mletého zázvoru
- 1/2 ČL perníkového korenia
- tuk na vymastenie plechu

Vymiešajte maslo s cukrom do hladka. Postupne primiešavajte sirup a jablkový džús. Do múky zamiešajte sódu a koreniny. Postupne do cesta primiešate múku, hotové cesto zabaľte a odložte na 30 - 60 minút do chladničky. Cesto rozvaľkajte na silikónovej podložke alebo na mastnom papieri na plát hrubý asi štyri milimetre. Zbytočne ho nepodsypávajte múkou. Vykrojte postavičky alebo zvieratká, ukladajte ich na vymastený plech. Pečte pri teplote 180 stupňov 8 - 12 minút. Upečené sušienky podoberte opatrne príborovým nožom a položte ich chladnúť na mriežku, aby sa nerosili. Vychladnuté ich môžete prizdobiť.
Tip: Ak sa chcete vyhnúť vajíčkam úplne, sušienky ani medovníčky nezdobte bielkovou polevou. Skúste radšej zmiešať 80 g práškového cukru s 1 ČL mlieka alebo citrónovej šťavy.
Domáca zázvorová malinovka bez cukru
Suroviny na viac porcií
- 1 šálka nastrúhaného alebo nakrájaného zázvoru
- 1 výhonok citrónovej trávy
- 1 limeta
- stévia
- 4 šálky filtrovanej vody
- minerálka

Do hrnca nalejte vodu, pridajte zázvor, pozdĺžne rozkrojený výhon citrónovej trávy a na štvrtinky alebo kolieska rozkrájanú dobre umytú limetu a čerstvé alebo sušené lístky stévie cukrovej. Za občasného premiešania priveďte do varu. Varte na najmenšom plameni približne hodinu. Pri pomalom chladnutí nechajte lúhovať. Potom sirup prelejte cez husté sitko. Fľašu so sirupom uzatvorte a odložte do chladničky. Na dno pohára nalejte 0,5 ml sirupu, dolejte 200 ml minerálky, doplňte ľadom, dozdobte stéviou alebo citrónom a servírujte. Najlepší pomer je 1 diel sirupu na 3 diely vody alebo minerálky.
Tip: S použitím stévie nedosiahne roztok konzistenciu klasického sirupu. Ak nie ste diabetik, pokojne siahnite po jednej šálke hnedého cukru alebo po mede. Ak chcete v mede zachovať všetky liečivé látky, neprevárajte ho, ale ho primiešajte až do hotového, čiastočne vychladeného sirupu. V čase chorôb môžete sirup pridávať i do teplého čaju.
Bezlepkový zázvorový chlebík
Suroviny na viac porcií
- 180 g medu
- 140 g trstinového cukru
- 125 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 väčšie vajíčko
- 270 g bezlepkovej múky
- 1 - 2 ČL xantánovej gumy
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL jedlej sódy
- 2 ČL mletého zázvoru

Na malom plameni zahrejte v hrnci mlieko, maslo a cukor. Primiešajte med a ak zmes už vychladla, pridajte za stáleho miešania vajíčko. Zvyšné suroviny dôkladne nasucho premiešajte a postupne ich zapracujte do tekutej časti. Formu na chlieb alebo srnčí chrbát vymažte a vysypte, naplňte ju cestom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 - 55 minút. Prvých 30 minút rúru neotvárajte, inak chlieb klesne a ostane tvrdý. Po upečení vyklopte a nechajte vychladnúť.
Tip: Ak vás recept zaujal, môžete si ho, samozrejme, pripraviť i z bieleho cukru a bielej múky. Namiesto zázvoru môžete použiť i voňavejšie perníkové korenie alebo naopak jemnejšie druhy korenín.
Xantánová guma - je neškodnou prísadou. Patrí medzi polysacharidy prírodného pôvodu. Získava sa procesom fermentácie z glukózy a sacharózy. Slúži ako zahusťovadlo a nachádza sa okrem iného v zubných pastách, jogurtoch, zmrzline, dresingoch, v mäsových výrobkoch a v pekárenských výrobkoch ako náhrada gluténu. Pridáva sa do cesta na dosiahnutie lepkavosti a súdržnosti cesta, v ktorom sa nenachádza glutén. Neovplyvňuje chuť ani farbu potravín.
V bezlepkových pečivách a cukrovinkách má za úlohu nahradiť lepok a spevniť tak štruktúru cesta, zlepšiť jeho elasticitu a zachovať čerstvosť a spomaliť stvrdnutie.