SME
reklama

Zdravé a chutné pečenie so zázvorom

Vôňa zázvoru patrí k Vianociam tak isto ako vôňa škorice. Navyše s našimi dnešnými maškrtami potešíte i alergikov...

(Zdroj: Isifa)

Bezvaječné zázvorové sušienky
Suroviny na 10 - 15 kusov

  • 125 g zmäknutého masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 125 ml javorového sirupu
  • 50 ml jablkového džúsu
  • 270 g hladkej múky
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 1-2 ČL mletého zázvoru
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • tuk na vymastenie plechu

Vymiešajte maslo s cukrom do hladka. Postupne primiešavajte sirup a jablkový džús. Do múky zamiešajte sódu a koreniny. Postupne do cesta primiešate múku, hotové cesto zabaľte a odložte na 30 - 60 minút do chladničky. Cesto rozvaľkajte na silikónovej podložke alebo na mastnom papieri na plát hrubý asi štyri milimetre. Zbytočne ho nepodsypávajte múkou. Vykrojte postavičky alebo zvieratká, ukladajte ich na vymastený plech. Pečte pri teplote 180 stupňov 8 - 12 minút. Upečené sušienky podoberte opatrne príborovým nožom a položte ich chladnúť na mriežku, aby sa nerosili. Vychladnuté ich môžete prizdobiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak sa chcete vyhnúť vajíčkam úplne, sušienky ani medovníčky nezdobte bielkovou polevou. Skúste radšej zmiešať 80 g práškového cukru s 1 ČL mlieka alebo citrónovej šťavy.


Domáca zázvorová malinovka bez cukru
Suroviny na viac porcií

  • 1 šálka nastrúhaného alebo nakrájaného zázvoru
  • 1 výhonok citrónovej trávy
  • 1 limeta
  • stévia
  • 4 šálky filtrovanej vody
  • minerálka

Do hrnca nalejte vodu, pridajte zázvor, pozdĺžne rozkrojený výhon citrónovej trávy a na štvrtinky alebo kolieska rozkrájanú dobre umytú limetu a čerstvé alebo sušené lístky stévie cukrovej. Za občasného premiešania priveďte do varu. Varte na najmenšom plameni približne hodinu. Pri pomalom chladnutí nechajte lúhovať. Potom sirup prelejte cez husté sitko. Fľašu so sirupom uzatvorte a odložte do chladničky. Na dno pohára nalejte 0,5 ml sirupu, dolejte 200 ml minerálky, doplňte ľadom, dozdobte stéviou alebo citrónom a servírujte. Najlepší pomer je 1 diel sirupu na 3 diely vody alebo minerálky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: S použitím stévie nedosiahne roztok konzistenciu klasického sirupu. Ak nie ste diabetik, pokojne siahnite po jednej šálke hnedého cukru alebo po mede. Ak chcete v mede zachovať všetky liečivé látky, neprevárajte ho, ale ho primiešajte až do hotového, čiastočne vychladeného sirupu. V čase chorôb môžete sirup pridávať i do teplého čaju.


Bezlepkový zázvorový chlebík
Suroviny na viac porcií

  • 180 g medu
  • 140 g trstinového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 1 väčšie vajíčko
  • 270 g bezlepkovej múky
  • 1 - 2 ČL xantánovej gumy
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 2 ČL mletého zázvoru

Na malom plameni zahrejte v hrnci mlieko, maslo a cukor. Primiešajte med a ak zmes už vychladla, pridajte za stáleho miešania vajíčko. Zvyšné suroviny dôkladne nasucho premiešajte a postupne ich zapracujte do tekutej časti. Formu na chlieb alebo srnčí chrbát vymažte a vysypte, naplňte ju cestom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 - 55 minút. Prvých 30 minút rúru neotvárajte, inak chlieb klesne a ostane tvrdý. Po upečení vyklopte a nechajte vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ak vás recept zaujal, môžete si ho, samozrejme, pripraviť i z bieleho cukru a bielej múky. Namiesto zázvoru môžete použiť i voňavejšie perníkové korenie alebo naopak jemnejšie druhy korenín.

Xantánová guma - je neškodnou prísadou. Patrí medzi polysacharidy prírodného pôvodu. Získava sa procesom fermentácie z glukózy a sacharózy. Slúži ako zahusťovadlo a nachádza sa okrem iného v zubných pastách, jogurtoch, zmrzline, dresingoch, v mäsových výrobkoch a v pekárenských výrobkoch ako náhrada gluténu. Pridáva sa do cesta na dosiahnutie lepkavosti a súdržnosti cesta, v ktorom sa nenachádza glutén. Neovplyvňuje chuť ani farbu potravín.

V bezlepkových pečivách a cukrovinkách má za úlohu nahradiť lepok a spevniť tak štruktúru cesta, zlepšiť jeho elasticitu a zachovať čerstvosť a spomaliť stvrdnutie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 558
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 430
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 913
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 266
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 102
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 845
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 763
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 089
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 646
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 435
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 9 860
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 453
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 366
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 265
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 432
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu