"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Zdravé a chutné pečenie so zázvorom

Vôňa zázvoru patrí k Vianociam tak isto ako vôňa škorice. Navyše s našimi dnešnými maškrtami potešíte i alergikov...

(Zdroj: Isifa)

Bezvaječné zázvorové sušienky
Suroviny na 10 - 15 kusov

  • 125 g zmäknutého masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 125 ml javorového sirupu
  • 50 ml jablkového džúsu
  • 270 g hladkej múky
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 1-2 ČL mletého zázvoru
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • tuk na vymastenie plechu

Vymiešajte maslo s cukrom do hladka. Postupne primiešavajte sirup a jablkový džús. Do múky zamiešajte sódu a koreniny. Postupne do cesta primiešate múku, hotové cesto zabaľte a odložte na 30 - 60 minút do chladničky. Cesto rozvaľkajte na silikónovej podložke alebo na mastnom papieri na plát hrubý asi štyri milimetre. Zbytočne ho nepodsypávajte múkou. Vykrojte postavičky alebo zvieratká, ukladajte ich na vymastený plech. Pečte pri teplote 180 stupňov 8 - 12 minút. Upečené sušienky podoberte opatrne príborovým nožom a položte ich chladnúť na mriežku, aby sa nerosili. Vychladnuté ich môžete prizdobiť.

Tip: Ak sa chcete vyhnúť vajíčkam úplne, sušienky ani medovníčky nezdobte bielkovou polevou. Skúste radšej zmiešať 80 g práškového cukru s 1 ČL mlieka alebo citrónovej šťavy.


Domáca zázvorová malinovka bez cukru
Suroviny na viac porcií

  • 1 šálka nastrúhaného alebo nakrájaného zázvoru
  • 1 výhonok citrónovej trávy
  • 1 limeta
  • stévia
  • 4 šálky filtrovanej vody
  • minerálka

Do hrnca nalejte vodu, pridajte zázvor, pozdĺžne rozkrojený výhon citrónovej trávy a na štvrtinky alebo kolieska rozkrájanú dobre umytú limetu a čerstvé alebo sušené lístky stévie cukrovej. Za občasného premiešania priveďte do varu. Varte na najmenšom plameni približne hodinu. Pri pomalom chladnutí nechajte lúhovať. Potom sirup prelejte cez husté sitko. Fľašu so sirupom uzatvorte a odložte do chladničky. Na dno pohára nalejte 0,5 ml sirupu, dolejte 200 ml minerálky, doplňte ľadom, dozdobte stéviou alebo citrónom a servírujte. Najlepší pomer je 1 diel sirupu na 3 diely vody alebo minerálky.

Tip: S použitím stévie nedosiahne roztok konzistenciu klasického sirupu. Ak nie ste diabetik, pokojne siahnite po jednej šálke hnedého cukru alebo po mede. Ak chcete v mede zachovať všetky liečivé látky, neprevárajte ho, ale ho primiešajte až do hotového, čiastočne vychladeného sirupu. V čase chorôb môžete sirup pridávať i do teplého čaju.


Bezlepkový zázvorový chlebík
Suroviny na viac porcií

  • 180 g medu
  • 140 g trstinového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 1 väčšie vajíčko
  • 270 g bezlepkovej múky
  • 1 - 2 ČL xantánovej gumy
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlej sódy
  • 2 ČL mletého zázvoru

Na malom plameni zahrejte v hrnci mlieko, maslo a cukor. Primiešajte med a ak zmes už vychladla, pridajte za stáleho miešania vajíčko. Zvyšné suroviny dôkladne nasucho premiešajte a postupne ich zapracujte do tekutej časti. Formu na chlieb alebo srnčí chrbát vymažte a vysypte, naplňte ju cestom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 45 - 55 minút. Prvých 30 minút rúru neotvárajte, inak chlieb klesne a ostane tvrdý. Po upečení vyklopte a nechajte vychladnúť.

Tip: Ak vás recept zaujal, môžete si ho, samozrejme, pripraviť i z bieleho cukru a bielej múky. Namiesto zázvoru môžete použiť i voňavejšie perníkové korenie alebo naopak jemnejšie druhy korenín.

Xantánová guma - je neškodnou prísadou. Patrí medzi polysacharidy prírodného pôvodu. Získava sa procesom fermentácie z glukózy a sacharózy. Slúži ako zahusťovadlo a nachádza sa okrem iného v zubných pastách, jogurtoch, zmrzline, dresingoch, v mäsových výrobkoch a v pekárenských výrobkoch ako náhrada gluténu. Pridáva sa do cesta na dosiahnutie lepkavosti a súdržnosti cesta, v ktorom sa nenachádza glutén. Neovplyvňuje chuť ani farbu potravín.

V bezlepkových pečivách a cukrovinkách má za úlohu nahradiť lepok a spevniť tak štruktúru cesta, zlepšiť jeho elasticitu a zachovať čerstvosť a spomaliť stvrdnutie.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 871
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 518
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 474
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 220
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 623
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 579
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 252
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 928
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 700
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 714

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Krajina, ktorá neexistuje, ale funguje. Vitajte v Náhornom Karabachu

Nad arménskou krajinou pri Náhornom Karabachu vedie supermoderná lanovka. A z nej vidíme aj kus histórie.

DOMOV

Kotlebov neúspešný kandidát si našiel cestu do parlamentu

Anton Čulen bude poslaneckým asistentom Natálie Grausovej.

KOMENTÁRE

Môže sa zo Slovenska stať slabý kus stáda pre Putina?

Slovensko neutečie pred nevyhnutnosťou viac investovať do armády.

KOMENTÁRE

Spasí nás univerzálny základný príjem?

Automatizácia prinesie v budúcnosti stratu polovice pracovných miest.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop