"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Čokoláda v každom súste

Jednoduchý a neodolateľný. Taký je čokoládový zázrak menom Brownies. Upečte si aj vy najčokoládovejší koláč na svete...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Jednoduchý hrnčekový Brownies
Suroviny na viac porcií

  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky kakaa
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/2 šálky roztopeného masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 50 g horkej čokolády
  • niekoľko kvapiek vanilkovej arómy
  • 2 vajíčka
  • 1 šálka nasekaných orechov a čokolády
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo rozpustite spolu s čokoládou a keď trošku vychladnú primiešajte k nim šľahačom cukor, vanilkovú arómu a nakoniec vajíčka. V inej miske zmiešajte suché prísady – múku s práškom do pečiva, soľou, kakaom a nasekanými orechmi a čokoládou. Nakoniec spojte suché prísady s mokrými a cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte približne 20-25 minút. Po vychladnutí zľahka posypte kakaom.


Dvojitý čokoládový sen
Suroviny viac porcií

Na korpus:

  • 200 g horkej čokolády
  • 250 g masla
  • 5 vajíčok
  • 100 g kakaa
  • 60 g hladkej múky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • celé lieskovce, mandle alebo pistácie
  • Tuk a múka na vymastenie a vysypanie fomy

Na krém:

  • 200 ml 33 percentnej šľahačkovej smotany
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 masla

Najskôr pripravte krém. V hrnci rozpustite na malom plameni čokoládu, pridajte maslo, šľahačku, cukor a vanilínový cukor a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Zmes po vychladnutí pri izbovej teplote odložte na noc do chladničky. Na druhý deň ho po upečení korpusu vyšľahajte dotuha ako šľahačku. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Pridajte celé nenasekané orechy podľa chuti. Keď čokoláda čiastočne vychladnej po jednom primiešavajte vajíčka, aby sa v horúcej zmesi neuvarili predčasne. Vymiešajte dohladka. Všetky sypké suroviny zmiešajte a nakoniec zapracujte do čokoládovej hmoty. Prelejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote180 stupňov 15-35 minút. Koláč má byť zvonka prepečený a vo vnútri stále mokrý. Čas pečenie závisí od výšky použitej formy. Servírujte spolu s krémom.


Zaujímavé tipy:

  • Fantázii maškrtných jazýčkov sa medze nekladú, je preto iba na vás, čo všetko do koláčikov pridáte. Od nasekaných či celých orechov po kúsky horkej, mliečnej i bielej čokolády cez dražé či želé cukríky. V mokrom korpuse určite vyniknú i rôzne druhy kandizovaného ovocia.
  • Z neotvárateľnej formy sa koláčiku možno nebude chcieť ísť von. Myslite na to už vopred a ešte pred vyliatím cesta formu upravte. Môžete ju celú vystlať hrubým alobalom na grilovanie tak, aby pretŕčal cez okraje. Steny z alobalu potom normálne vymastite a vysypte múkou ako ste zvyknutí. Po vychladnutí koláč jednoducho celý nadvihnete za pretŕčajúce okraje alobalu. Pre lepšiu manipuláciu postačia i pásy z papiera na pečenia, ktoré vložíte oproti seba na dno formy. Po upečení uchopte protiľahlé pásy papiera do rúk, druhé dva vám ochotne podrží maškrtný pomocník. Súčasným ťahaním koláč jednoducho vytiahnete na servírovaciu podložku.
  • Pri tomto type koláča sa neriaďte vpichovaním drevenej špajdle do jeho stredu, aby ste odhalili, či už je dostatočne prepečený. Mokrá špajdľa nie je na škodu, práve naopak. Prílišné vysušenie mu nesvedčí.
  • Ak sa vyhnete cukru a siahnete po kvalitnej biočokoláde a čokoláde sladenej fruktózou, stéviou a inými náhradnými sladidlami koláčikom potešíte i diabetikov. Veľmi malý podiel múky v niektorých receptoch sa dá nahradiť i bezlepkovou bez akejkoľvek ujmy na chuti či tvare. Tým zas urobíte radosť celiatikom.
  • Vyskúšať môžete aj jemne ochutené čokolády s nádychom pomaranča alebo mäty. Určite neoľutujete.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 745
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 776
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 054
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 436
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 421
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 384
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 446
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 717
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 342
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop