"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Čokoláda v každom súste

Jednoduchý a neodolateľný. Taký je čokoládový zázrak menom Brownies. Upečte si aj vy najčokoládovejší koláč na svete...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Jednoduchý hrnčekový Brownies
Suroviny na viac porcií

  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky kakaa
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/2 šálky roztopeného masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 50 g horkej čokolády
  • niekoľko kvapiek vanilkovej arómy
  • 2 vajíčka
  • 1 šálka nasekaných orechov a čokolády
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo rozpustite spolu s čokoládou a keď trošku vychladnú primiešajte k nim šľahačom cukor, vanilkovú arómu a nakoniec vajíčka. V inej miske zmiešajte suché prísady – múku s práškom do pečiva, soľou, kakaom a nasekanými orechmi a čokoládou. Nakoniec spojte suché prísady s mokrými a cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte približne 20-25 minút. Po vychladnutí zľahka posypte kakaom.


Dvojitý čokoládový sen
Suroviny viac porcií

Na korpus:

  • 200 g horkej čokolády
  • 250 g masla
  • 5 vajíčok
  • 100 g kakaa
  • 60 g hladkej múky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • celé lieskovce, mandle alebo pistácie
  • Tuk a múka na vymastenie a vysypanie fomy

Na krém:

  • 200 ml 33 percentnej šľahačkovej smotany
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 masla

Najskôr pripravte krém. V hrnci rozpustite na malom plameni čokoládu, pridajte maslo, šľahačku, cukor a vanilínový cukor a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Zmes po vychladnutí pri izbovej teplote odložte na noc do chladničky. Na druhý deň ho po upečení korpusu vyšľahajte dotuha ako šľahačku. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Pridajte celé nenasekané orechy podľa chuti. Keď čokoláda čiastočne vychladnej po jednom primiešavajte vajíčka, aby sa v horúcej zmesi neuvarili predčasne. Vymiešajte dohladka. Všetky sypké suroviny zmiešajte a nakoniec zapracujte do čokoládovej hmoty. Prelejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote180 stupňov 15-35 minút. Koláč má byť zvonka prepečený a vo vnútri stále mokrý. Čas pečenie závisí od výšky použitej formy. Servírujte spolu s krémom.


Zaujímavé tipy:

  • Fantázii maškrtných jazýčkov sa medze nekladú, je preto iba na vás, čo všetko do koláčikov pridáte. Od nasekaných či celých orechov po kúsky horkej, mliečnej i bielej čokolády cez dražé či želé cukríky. V mokrom korpuse určite vyniknú i rôzne druhy kandizovaného ovocia.
  • Z neotvárateľnej formy sa koláčiku možno nebude chcieť ísť von. Myslite na to už vopred a ešte pred vyliatím cesta formu upravte. Môžete ju celú vystlať hrubým alobalom na grilovanie tak, aby pretŕčal cez okraje. Steny z alobalu potom normálne vymastite a vysypte múkou ako ste zvyknutí. Po vychladnutí koláč jednoducho celý nadvihnete za pretŕčajúce okraje alobalu. Pre lepšiu manipuláciu postačia i pásy z papiera na pečenia, ktoré vložíte oproti seba na dno formy. Po upečení uchopte protiľahlé pásy papiera do rúk, druhé dva vám ochotne podrží maškrtný pomocník. Súčasným ťahaním koláč jednoducho vytiahnete na servírovaciu podložku.
  • Pri tomto type koláča sa neriaďte vpichovaním drevenej špajdle do jeho stredu, aby ste odhalili, či už je dostatočne prepečený. Mokrá špajdľa nie je na škodu, práve naopak. Prílišné vysušenie mu nesvedčí.
  • Ak sa vyhnete cukru a siahnete po kvalitnej biočokoláde a čokoláde sladenej fruktózou, stéviou a inými náhradnými sladidlami koláčikom potešíte i diabetikov. Veľmi malý podiel múky v niektorých receptoch sa dá nahradiť i bezlepkovou bez akejkoľvek ujmy na chuti či tvare. Tým zas urobíte radosť celiatikom.
  • Vyskúšať môžete aj jemne ochutené čokolády s nádychom pomaranča alebo mäty. Určite neoľutujete.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Nové bývanie bez murovania
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  3. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  4. Cestou - necestou
  5. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  8. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  9. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  10. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 29 298
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 103
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 7 598
  4. Zábavný aj sebavedomý 4 398
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 295
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 956
  7. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 3 073
  8. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 428
  9. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 411
  10. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 2 350

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Široký vlastní Váhostav cez majora z ŠtB

Vyšetrovanie ukázalo, že Váhostav pre oligarchu Juraja Širokého vlastní jeho niekdajší nadriadený z americkej misie v ŠtB.

KOMENTÁRE

Prečo Široký skrýva vzťah k firme až na Novom Zélande?

Pýtali sme sa už viackrát, tak len aby sme nevyšli z cviku.

DOMOV

Poznali Gauliedera. Vylučujú, že by spáchal samovraždu

Mal dokumenty, ktoré by boli aktuálne, keby sa zrušili amnestie.

KULTÚRA

Život mníšky: 24 hodín pochybností a jedna minúta nádeje

Poľské mníšky znásilnili cez vojnu.

Neprehliadnite tiež

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.

Žena vyhrala v súťaži plastickú operáciu, zmenila sa na nepoznanie

Wijitpraphorn Punbu sa narodila bez brady a s vyčnievajúcimi zubami.

Štyri známe ženy, ktoré porazili rakovinu

Zákerná choroba sa nevyhýba ani hviezdam, tieto celebrity s ňou zvládli boj.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop