SME

Čokoláda v každom súste

Jednoduchý a neodolateľný. Taký je čokoládový zázrak menom Brownies. Upečte si aj vy najčokoládovejší koláč na svete...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Jednoduchý hrnčekový Brownies
Suroviny na viac porcií

  • 1 šálka nasekaných orechov a čokolády

  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo rozpustite spolu s čokoládou a keď trošku vychladnú primiešajte k nim šľahačom cukor, vanilkovú arómu a nakoniec vajíčka. V inej miske zmiešajte suché prísady – múku s práškom do pečiva, soľou, kakaom a nasekanými orechmi a čokoládou. Nakoniec spojte suché prísady s mokrými a cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte približne 20-25 minút. Po vychladnutí zľahka posypte kakaom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dvojitý čokoládový sen
Suroviny viac porcií

Na korpus:

  • 200 g horkej čokolády

  • 250 g masla

  • 5 vajíčok

  • 100 g kakaa

  • 60 g hladkej múky

  • 280 g kryštálového cukru

  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

  • celé lieskovce, mandle alebo pistácie

  • Tuk a múka na vymastenie a vysypanie fomy

Na krém:

  • 200 ml 33 percentnej šľahačkovej smotany

  • 30 g práškového cukru

  • 100 g horkej čokolády

  • 1 balíček vanilínového cukru

  • 50 masla

Najskôr pripravte krém. V hrnci rozpustite na malom plameni čokoládu, pridajte maslo, šľahačku, cukor a vanilínový cukor a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Zmes po vychladnutí pri izbovej teplote odložte na noc do chladničky. Na druhý deň ho po upečení korpusu vyšľahajte dotuha ako šľahačku. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Pridajte celé nenasekané orechy podľa chuti. Keď čokoláda čiastočne vychladnej po jednom primiešavajte vajíčka, aby sa v horúcej zmesi neuvarili predčasne. Vymiešajte dohladka. Všetky sypké suroviny zmiešajte a nakoniec zapracujte do čokoládovej hmoty. Prelejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote180 stupňov 15-35 minút. Koláč má byť zvonka prepečený a vo vnútri stále mokrý. Čas pečenie závisí od výšky použitej formy. Servírujte spolu s krémom.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavé tipy:

  • Fantázii maškrtných jazýčkov sa medze nekladú, je preto iba na vás, čo všetko do koláčikov pridáte. Od nasekaných či celých orechov po kúsky horkej, mliečnej i bielej čokolády cez dražé či želé cukríky. V mokrom korpuse určite vyniknú i rôzne druhy kandizovaného ovocia.

  • Z neotvárateľnej formy sa koláčiku možno nebude chcieť ísť von. Myslite na to už vopred a ešte pred vyliatím cesta formu upravte. Môžete ju celú vystlať hrubým alobalom na grilovanie tak, aby pretŕčal cez okraje. Steny z alobalu potom normálne vymastite a vysypte múkou ako ste zvyknutí. Po vychladnutí koláč jednoducho celý nadvihnete za pretŕčajúce okraje alobalu. Pre lepšiu manipuláciu postačia i pásy z papiera na pečenia, ktoré vložíte oproti seba na dno formy. Po upečení uchopte protiľahlé pásy papiera do rúk, druhé dva vám ochotne podrží maškrtný pomocník. Súčasným ťahaním koláč jednoducho vytiahnete na servírovaciu podložku.

  • Pri tomto type koláča sa neriaďte vpichovaním drevenej špajdle do jeho stredu, aby ste odhalili, či už je dostatočne prepečený. Mokrá špajdľa nie je na škodu, práve naopak. Prílišné vysušenie mu nesvedčí.

  • Ak sa vyhnete cukru a siahnete po kvalitnej biočokoláde a čokoláde sladenej fruktózou, stéviou a inými náhradnými sladidlami koláčikom potešíte i diabetikov. Veľmi malý podiel múky v niektorých receptoch sa dá nahradiť i bezlepkovou bez akejkoľvek ujmy na chuti či tvare. Tým zas urobíte radosť celiatikom.

  • Vyskúšať môžete aj jemne ochutené čokolády s nádychom pomaranča alebo mäty. Určite neoľutujete.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 110
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 487
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 084
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 352
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 5 659
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 357
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 956
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 3 765
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 103 707
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 812
  3. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 18 620
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 15 400
  5. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 7 077
  6. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 893
  7. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 5 952
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 5 642
  1. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  2. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  3. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  4. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  5. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  6. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  7. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  8. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
SkryťZatvoriť reklamu