"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Čokoláda v každom súste

Jednoduchý a neodolateľný. Taký je čokoládový zázrak menom Brownies. Upečte si aj vy najčokoládovejší koláč na svete...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Jednoduchý hrnčekový Brownies
Suroviny na viac porcií

  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky kakaa
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/2 šálky roztopeného masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 50 g horkej čokolády
  • niekoľko kvapiek vanilkovej arómy
  • 2 vajíčka
  • 1 šálka nasekaných orechov a čokolády
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo rozpustite spolu s čokoládou a keď trošku vychladnú primiešajte k nim šľahačom cukor, vanilkovú arómu a nakoniec vajíčka. V inej miske zmiešajte suché prísady – múku s práškom do pečiva, soľou, kakaom a nasekanými orechmi a čokoládou. Nakoniec spojte suché prísady s mokrými a cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte približne 20-25 minút. Po vychladnutí zľahka posypte kakaom.


Dvojitý čokoládový sen
Suroviny viac porcií

Na korpus:

  • 200 g horkej čokolády
  • 250 g masla
  • 5 vajíčok
  • 100 g kakaa
  • 60 g hladkej múky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • celé lieskovce, mandle alebo pistácie
  • Tuk a múka na vymastenie a vysypanie fomy

Na krém:

  • 200 ml 33 percentnej šľahačkovej smotany
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 masla

Najskôr pripravte krém. V hrnci rozpustite na malom plameni čokoládu, pridajte maslo, šľahačku, cukor a vanilínový cukor a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Zmes po vychladnutí pri izbovej teplote odložte na noc do chladničky. Na druhý deň ho po upečení korpusu vyšľahajte dotuha ako šľahačku. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Pridajte celé nenasekané orechy podľa chuti. Keď čokoláda čiastočne vychladnej po jednom primiešavajte vajíčka, aby sa v horúcej zmesi neuvarili predčasne. Vymiešajte dohladka. Všetky sypké suroviny zmiešajte a nakoniec zapracujte do čokoládovej hmoty. Prelejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote180 stupňov 15-35 minút. Koláč má byť zvonka prepečený a vo vnútri stále mokrý. Čas pečenie závisí od výšky použitej formy. Servírujte spolu s krémom.


Zaujímavé tipy:

  • Fantázii maškrtných jazýčkov sa medze nekladú, je preto iba na vás, čo všetko do koláčikov pridáte. Od nasekaných či celých orechov po kúsky horkej, mliečnej i bielej čokolády cez dražé či želé cukríky. V mokrom korpuse určite vyniknú i rôzne druhy kandizovaného ovocia.
  • Z neotvárateľnej formy sa koláčiku možno nebude chcieť ísť von. Myslite na to už vopred a ešte pred vyliatím cesta formu upravte. Môžete ju celú vystlať hrubým alobalom na grilovanie tak, aby pretŕčal cez okraje. Steny z alobalu potom normálne vymastite a vysypte múkou ako ste zvyknutí. Po vychladnutí koláč jednoducho celý nadvihnete za pretŕčajúce okraje alobalu. Pre lepšiu manipuláciu postačia i pásy z papiera na pečenia, ktoré vložíte oproti seba na dno formy. Po upečení uchopte protiľahlé pásy papiera do rúk, druhé dva vám ochotne podrží maškrtný pomocník. Súčasným ťahaním koláč jednoducho vytiahnete na servírovaciu podložku.
  • Pri tomto type koláča sa neriaďte vpichovaním drevenej špajdle do jeho stredu, aby ste odhalili, či už je dostatočne prepečený. Mokrá špajdľa nie je na škodu, práve naopak. Prílišné vysušenie mu nesvedčí.
  • Ak sa vyhnete cukru a siahnete po kvalitnej biočokoláde a čokoláde sladenej fruktózou, stéviou a inými náhradnými sladidlami koláčikom potešíte i diabetikov. Veľmi malý podiel múky v niektorých receptoch sa dá nahradiť i bezlepkovou bez akejkoľvek ujmy na chuti či tvare. Tým zas urobíte radosť celiatikom.
  • Vyskúšať môžete aj jemne ochutené čokolády s nádychom pomaranča alebo mäty. Určite neoľutujete.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 741
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 780
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 6 602
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 540
  5. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 6 504
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 347
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 974
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 217
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 737
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 057

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žena, ktorá prežila Mengeleho pokusy, koncentrák aj pochod smrti

Viola Fischerová zomrela vo štvrtok vo veku 94 rokov.

TECH

Mesiac som žil v inteligentnej domácnosti. A takto to dopadlo

Inteligentná domácnosť je drahá. Slovenským príkazom zatiaľ nerozumie.

KOMENTÁRE

A vy ste kedy naposledy mysleli na zeleninu?

Kauza dusičnany nám hovorí viac o nás ako o obchodných reťazcoch.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?