"SLADKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL"

Čokoláda v každom súste

Jednoduchý a neodolateľný. Taký je čokoládový zázrak menom Brownies. Upečte si aj vy najčokoládovejší koláč na svete...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Jednoduchý hrnčekový Brownies
Suroviny na viac porcií

  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky kakaa
  • 1/4 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/2 šálky roztopeného masla
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 50 g horkej čokolády
  • niekoľko kvapiek vanilkovej arómy
  • 2 vajíčka
  • 1 šálka nasekaných orechov a čokolády
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo rozpustite spolu s čokoládou a keď trošku vychladnú primiešajte k nim šľahačom cukor, vanilkovú arómu a nakoniec vajíčka. V inej miske zmiešajte suché prísady – múku s práškom do pečiva, soľou, kakaom a nasekanými orechmi a čokoládou. Nakoniec spojte suché prísady s mokrými a cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte približne 20-25 minút. Po vychladnutí zľahka posypte kakaom.


Dvojitý čokoládový sen
Suroviny viac porcií

Na korpus:

  • 200 g horkej čokolády
  • 250 g masla
  • 5 vajíčok
  • 100 g kakaa
  • 60 g hladkej múky
  • 280 g kryštálového cukru
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • celé lieskovce, mandle alebo pistácie
  • Tuk a múka na vymastenie a vysypanie fomy

Na krém:

  • 200 ml 33 percentnej šľahačkovej smotany
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 masla

Najskôr pripravte krém. V hrnci rozpustite na malom plameni čokoládu, pridajte maslo, šľahačku, cukor a vanilínový cukor a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Zmes po vychladnutí pri izbovej teplote odložte na noc do chladničky. Na druhý deň ho po upečení korpusu vyšľahajte dotuha ako šľahačku. Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Pridajte celé nenasekané orechy podľa chuti. Keď čokoláda čiastočne vychladnej po jednom primiešavajte vajíčka, aby sa v horúcej zmesi neuvarili predčasne. Vymiešajte dohladka. Všetky sypké suroviny zmiešajte a nakoniec zapracujte do čokoládovej hmoty. Prelejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote180 stupňov 15-35 minút. Koláč má byť zvonka prepečený a vo vnútri stále mokrý. Čas pečenie závisí od výšky použitej formy. Servírujte spolu s krémom.


Zaujímavé tipy:

  • Fantázii maškrtných jazýčkov sa medze nekladú, je preto iba na vás, čo všetko do koláčikov pridáte. Od nasekaných či celých orechov po kúsky horkej, mliečnej i bielej čokolády cez dražé či želé cukríky. V mokrom korpuse určite vyniknú i rôzne druhy kandizovaného ovocia.
  • Z neotvárateľnej formy sa koláčiku možno nebude chcieť ísť von. Myslite na to už vopred a ešte pred vyliatím cesta formu upravte. Môžete ju celú vystlať hrubým alobalom na grilovanie tak, aby pretŕčal cez okraje. Steny z alobalu potom normálne vymastite a vysypte múkou ako ste zvyknutí. Po vychladnutí koláč jednoducho celý nadvihnete za pretŕčajúce okraje alobalu. Pre lepšiu manipuláciu postačia i pásy z papiera na pečenia, ktoré vložíte oproti seba na dno formy. Po upečení uchopte protiľahlé pásy papiera do rúk, druhé dva vám ochotne podrží maškrtný pomocník. Súčasným ťahaním koláč jednoducho vytiahnete na servírovaciu podložku.
  • Pri tomto type koláča sa neriaďte vpichovaním drevenej špajdle do jeho stredu, aby ste odhalili, či už je dostatočne prepečený. Mokrá špajdľa nie je na škodu, práve naopak. Prílišné vysušenie mu nesvedčí.
  • Ak sa vyhnete cukru a siahnete po kvalitnej biočokoláde a čokoláde sladenej fruktózou, stéviou a inými náhradnými sladidlami koláčikom potešíte i diabetikov. Veľmi malý podiel múky v niektorých receptoch sa dá nahradiť i bezlepkovou bez akejkoľvek ujmy na chuti či tvare. Tým zas urobíte radosť celiatikom.
  • Vyskúšať môžete aj jemne ochutené čokolády s nádychom pomaranča alebo mäty. Určite neoľutujete.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. Mladí futbalisti získali takmer 50 tisíc eur
  2. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  3. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  4. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  5. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  7. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  8. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  9. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  10. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 11 415
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 762
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 246
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 756
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 514
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 215
  7. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 213
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 129
  9. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka 2 651
  10. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 574

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vyšla nová vlastnícka štruktúra Váhostavu, odhalila sa aj Penta

V protischránkovom registri majú Brhel, Fiľo, Haščák či Široký zapísané prvé firmy.

DOMOV

Učiteľ: Progresívnych učiteľov ministerstvo kleplo po prstoch

Rodičia a učitelia zbierajú podpisy.

DOMOV

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar píše pre časopis, ktorý finančne podporuje rezort vnútra.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Som tehotná, ale môj partner má pochybnosti

Klinická psychologička poradí pri pocitoch samoty v tehotenstve aj ako sa zachovať pri mizogýnovi v rodine.

Margaret Hamiltonová: žena, ktorá pomohla mužom pristáť na Mesiaci

Vyznala sa v programovaní a vymyslela termín softvérové inžinierstvo. Aj vďaka nej USA vo vesmírnych pretekoch dobehli Sovietsky zväz.

Láka vás vegánstvo? Na týchto sedem vecí by ste mali myslieť

Aj strava založená len na rastlinnom pôvode môže byť pre ľudský organizmus nutrične plnohodnotná. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Strava v tehotenstve: Päť kľúčových živín pre matku a dieťa

Veľká päťka živín pre tehotné: kyselina listová, vápnik, vitamín D, bielkoviny a železo. Aký má byť príjem a ktoré potraviny ich obsahujú?