Tie najlepšie môžeme zaradiť do tej istej kategórie kvality a slávy ako francúzsky Sauternes, portugalské ročníkové portské alebo rakúske Trockenbeerenauslese od Neziderského jazera, hoci spôsob výroby je v každom prípade odlišný.
Za svoju unikátnosť vďačí Tokaj miestnej mikroklíme a ušľachtilej plesni zvanej Botrytis cinerea („botrytída“). Prirodzená vysoká humidita a miestna klíma vytvárajú ideálne podmienky na to, aby botrytída napádala cibéby.
Hoci pre niekoho to možno nepôsobí príliš esteticky, výsledkom je neskutočná kvalita: botrytída „vysáva“ vlhkosť z cibéb, ale na druhej strane sa neuveriteľne zvýši koncentrácia aróm a chutí. Je zvláštne, že jedno z najlepších sladkých vín sveta vzniká vďaka takej anomálii, ktorá sa tak stáva zázrakom prírody.
4-putňový výber 2002
J. & J. Ostrožovič, Tokaj, Slovensko
Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
Potenciál: 10-15 rokov
Cenová kategória: 15 eur (fľaša 0,375 l)
V Tokajskej oblasti sú historicky najdôležitejšie tri miestne odrody: Furmint (najdôležitejší), Lipovina a Muškát. Je samozrejmosťou, že tokajské možno vyrobiť len z hrozna ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Furmint je naozajstná miestna regionálna „špecialita“. Okrem Tokaja (slovenského a maďarského) sa s vínom z tejto odrody stretnete v signifikantnej kvalite a kvantite azda len v Slovinsku, tam sa však nájdu veľmi kvalitné kúsky, napríklad vinárstvo Dveri-Pax.
Tokajské vína rozdeľujeme do niekoľkých kategórií od suchých či polosladkých odrodových vín cez samorodné až po výbery, ktoré predstavujú vrchol pomyselného kvalitatívneho rebríčka. Tie sú najkoncentrovanejšie a najbohatšie Tokajské vína. Zjednodušene: cibéby napadnuté botrytídou sa pridajú do muštu a výsledným produktom je Tokajský výber.
Podľa množstva pridaných cibéb rozlišujeme 3- až 6-putňové výbery. Množstvo zvyškového cukru má nasledujúce predpísané hodnoty: pri 3-putňových minimálne 60 g/liter, 4-putňových 90g/l, 5-putňových nad 120 g/liter, a 6-putňových minimálne 150 g/liter. Musia vyzrievať minimálne tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch. Dnes hodnotíme 4-putňový výber, ročník 2002, od jedného z najznámejších tokajských vinárov zo Slovenska.
Farba vína je tmavopomarančová, povedal by som že až do farby karamelu. Vôňa je kombináciou karamelu, sušených datlí, kandizovanej pomarančovej kôry, ktoré sú dopĺňané chlebovinou a typickým orechovo-oxidatívnym štýlom. Je to ťažké, husté, koncentrované víno. Vyznačuje sa silným oxidatívnym charakterom, ktorý nepotlačí úplne všetko. Veľmi koncentrované, s intenzívnymi aromatickými a zároveň hustými hrozienkami, kandizovanou pomarančovou kôrou a kávovo-karamelovou príchuťou. V dochuti cítiť kyslastú chlebovinu a oxidatívne oriešky a orech. Tieto dve línie medzi sebou súperia o nadvládu nad vínom, ale ani jedna nevíťazí. Dopĺňajú sa navzájom.
Acidita je v poriadku, dokáže vybalansovať silu vína. Sladkastosť sa objavuje a dominuje predovšetkým v prvej fáze, je to typická orechovo-kardamómová sladkastosť. Tá potom odovzdáva priestor vyššie uvedeným dvom chuťovým líniám. Podľa hustoty, váhy a sily by som nepovedal, že alkohol je len na úrovni 10,5 %, pôsobí podstatne ťažšie, najmä pre zvyškový cukor a koncentráciu hrozienok. Možno by som privítal by som viac o štipku viac sviežosti, ale to určite nebola hlavná priorita vinára pri výrobe tohto vína. Klasický slovenský Tokaj vo vyššej kvalitatívnej kategórii.