VÍNO NA VÍKEND

V sladkých vínach je Tokaj svetový

Tokajské vína patria k najväčším sladkým vínam sveta.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tie najlepšie môžeme zaradiť do tej istej kategórie kvality a slávy ako francúzsky Sauternes, portugalské ročníkové portské alebo rakúske Trockenbeerenauslese od Neziderského jazera, hoci spôsob výroby je v každom prípade odlišný.

Za svoju unikátnosť vďačí Tokaj miestnej mikroklíme a ušľachtilej plesni zvanej Botrytis cinerea („botrytída“). Prirodzená vysoká humidita a miestna klíma vytvárajú ideálne podmienky na to, aby botrytída napádala cibéby.

Hoci pre niekoho to možno nepôsobí príliš esteticky, výsledkom je neskutočná kvalita: botrytída „vysáva“ vlhkosť z cibéb, ale na druhej strane sa neuveriteľne zvýši koncentrácia aróm a chutí. Je zvláštne, že jedno z najlepších sladkých vín sveta vzniká vďaka takej anomálii, ktorá sa tak stáva zázrakom prírody.

4-putňový výber 2002
J. & J. Ostrožovič, Tokaj, Slovensko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: 10-15 rokov
  • Cenová kategória: 15 eur (fľaša 0,375 l)

V Tokajskej oblasti sú historicky najdôležitejšie tri miestne odrody: Furmint (najdôležitejší), Lipovina a Muškát. Je samozrejmosťou, že tokajské možno vyrobiť len z hrozna ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Furmint je naozajstná miestna regionálna „špecialita“. Okrem Tokaja (slovenského a maďarského) sa s vínom z tejto odrody stretnete v signifikantnej kvalite a kvantite azda len v Slovinsku, tam sa však nájdu veľmi kvalitné kúsky, napríklad vinárstvo Dveri-Pax.

Tokajské vína rozdeľujeme do niekoľkých kategórií od suchých či polosladkých odrodových vín cez samorodné až po výbery, ktoré predstavujú vrchol pomyselného kvalitatívneho rebríčka. Tie sú najkoncentrovanejšie a najbohatšie Tokajské vína. Zjednodušene: cibéby napadnuté botrytídou sa pridajú do muštu a výsledným produktom je Tokajský výber.

Podľa množstva pridaných cibéb rozlišujeme 3- až 6-putňové výbery. Množstvo zvyškového cukru má nasledujúce predpísané hodnoty: pri 3-putňových minimálne 60 g/liter, 4-putňových 90g/l, 5-putňových nad 120 g/liter, a 6-putňových minimálne 150 g/liter. Musia vyzrievať minimálne tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch. Dnes hodnotíme 4-putňový výber, ročník 2002, od jedného z najznámejších tokajských vinárov zo Slovenska.

Farba vína je tmavopomarančová, povedal by som že až do farby karamelu. Vôňa je kombináciou karamelu, sušených datlí, kandizovanej pomarančovej kôry, ktoré sú dopĺňané chlebovinou a typickým orechovo-oxidatívnym štýlom. Je to ťažké, husté, koncentrované víno. Vyznačuje sa silným oxidatívnym charakterom, ktorý nepotlačí úplne všetko. Veľmi koncentrované, s intenzívnymi aromatickými a zároveň hustými hrozienkami, kandizovanou pomarančovou kôrou a kávovo-karamelovou príchuťou. V dochuti cítiť kyslastú chlebovinu a oxidatívne oriešky a orech. Tieto dve línie medzi sebou súperia o nadvládu nad vínom, ale ani jedna nevíťazí. Dopĺňajú sa navzájom.

Acidita je v poriadku, dokáže vybalansovať silu vína. Sladkastosť sa objavuje a dominuje predovšetkým v prvej fáze, je to typická orechovo-kardamómová sladkastosť. Tá potom odovzdáva priestor vyššie uvedeným dvom chuťovým líniám. Podľa hustoty, váhy a sily by som nepovedal, že alkohol je len na úrovni 10,5 %, pôsobí podstatne ťažšie, najmä pre zvyškový cukor a koncentráciu hrozienok. Možno by som privítal by som viac o štipku viac sviežosti, ale to určite nebola hlavná priorita vinára pri výrobe tohto vína. Klasický slovenský Tokaj vo vyššej kvalitatívnej kategórii.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 054
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 289
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 557
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 199
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 792
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 381
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 034
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 513
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 809
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 682

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.