SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky
VÍNO NA VÍKEND

V sladkých vínach je Tokaj svetový

Tokajské vína patria k najväčším sladkým vínam sveta.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tie najlepšie môžeme zaradiť do tej istej kategórie kvality a slávy ako francúzsky Sauternes, portugalské ročníkové portské alebo rakúske Trockenbeerenauslese od Neziderského jazera, hoci spôsob výroby je v každom prípade odlišný.

Za svoju unikátnosť vďačí Tokaj miestnej mikroklíme a ušľachtilej plesni zvanej Botrytis cinerea („botrytída“). Prirodzená vysoká humidita a miestna klíma vytvárajú ideálne podmienky na to, aby botrytída napádala cibéby.

Hoci pre niekoho to možno nepôsobí príliš esteticky, výsledkom je neskutočná kvalita: botrytída „vysáva“ vlhkosť z cibéb, ale na druhej strane sa neuveriteľne zvýši koncentrácia aróm a chutí. Je zvláštne, že jedno z najlepších sladkých vín sveta vzniká vďaka takej anomálii, ktorá sa tak stáva zázrakom prírody.

4-putňový výber 2002
J. & J. Ostrožovič, Tokaj, Slovensko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: 10-15 rokov
  • Cenová kategória: 15 eur (fľaša 0,375 l)

V Tokajskej oblasti sú historicky najdôležitejšie tri miestne odrody: Furmint (najdôležitejší), Lipovina a Muškát. Je samozrejmosťou, že tokajské možno vyrobiť len z hrozna ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Furmint je naozajstná miestna regionálna „špecialita“. Okrem Tokaja (slovenského a maďarského) sa s vínom z tejto odrody stretnete v signifikantnej kvalite a kvantite azda len v Slovinsku, tam sa však nájdu veľmi kvalitné kúsky, napríklad vinárstvo Dveri-Pax.

Tokajské vína rozdeľujeme do niekoľkých kategórií od suchých či polosladkých odrodových vín cez samorodné až po výbery, ktoré predstavujú vrchol pomyselného kvalitatívneho rebríčka. Tie sú najkoncentrovanejšie a najbohatšie Tokajské vína. Zjednodušene: cibéby napadnuté botrytídou sa pridajú do muštu a výsledným produktom je Tokajský výber.

Podľa množstva pridaných cibéb rozlišujeme 3- až 6-putňové výbery. Množstvo zvyškového cukru má nasledujúce predpísané hodnoty: pri 3-putňových minimálne 60 g/liter, 4-putňových 90g/l, 5-putňových nad 120 g/liter, a 6-putňových minimálne 150 g/liter. Musia vyzrievať minimálne tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch. Dnes hodnotíme 4-putňový výber, ročník 2002, od jedného z najznámejších tokajských vinárov zo Slovenska.

Farba vína je tmavopomarančová, povedal by som že až do farby karamelu. Vôňa je kombináciou karamelu, sušených datlí, kandizovanej pomarančovej kôry, ktoré sú dopĺňané chlebovinou a typickým orechovo-oxidatívnym štýlom. Je to ťažké, husté, koncentrované víno. Vyznačuje sa silným oxidatívnym charakterom, ktorý nepotlačí úplne všetko. Veľmi koncentrované, s intenzívnymi aromatickými a zároveň hustými hrozienkami, kandizovanou pomarančovou kôrou a kávovo-karamelovou príchuťou. V dochuti cítiť kyslastú chlebovinu a oxidatívne oriešky a orech. Tieto dve línie medzi sebou súperia o nadvládu nad vínom, ale ani jedna nevíťazí. Dopĺňajú sa navzájom.

Acidita je v poriadku, dokáže vybalansovať silu vína. Sladkastosť sa objavuje a dominuje predovšetkým v prvej fáze, je to typická orechovo-kardamómová sladkastosť. Tá potom odovzdáva priestor vyššie uvedeným dvom chuťovým líniám. Podľa hustoty, váhy a sily by som nepovedal, že alkohol je len na úrovni 10,5 %, pôsobí podstatne ťažšie, najmä pre zvyškový cukor a koncentráciu hrozienok. Možno by som privítal by som viac o štipku viac sviežosti, ale to určite nebola hlavná priorita vinára pri výrobe tohto vína. Klasický slovenský Tokaj vo vyššej kvalitatívnej kategórii.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 377
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 621
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 507
  4. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 459
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 406
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 048
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 760
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 668
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 033
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 659
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 4 h
Spolumajiteľ spoločnosti Compass Slovakia Zoltán Berghauer

Rozširujú výrobu aj na Slovensku.


11. jún
Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 439 obetí.


a 3 ďalší 12 h
Francis Fukuyama.

Rozhovor s politológom Fukuyamom.


10. jún