SME

V sladkých vínach je Tokaj svetový

Tokajské vína patria k najväčším sladkým vínam sveta.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tie najlepšie môžeme zaradiť do tej istej kategórie kvality a slávy ako francúzsky Sauternes, portugalské ročníkové portské alebo rakúske Trockenbeerenauslese od Neziderského jazera, hoci spôsob výroby je v každom prípade odlišný.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za svoju unikátnosť vďačí Tokaj miestnej mikroklíme a ušľachtilej plesni zvanej Botrytis cinerea („botrytída“). Prirodzená vysoká humidita a miestna klíma vytvárajú ideálne podmienky na to, aby botrytída napádala cibéby.

Hoci pre niekoho to možno nepôsobí príliš esteticky, výsledkom je neskutočná kvalita: botrytída „vysáva“ vlhkosť z cibéb, ale na druhej strane sa neuveriteľne zvýši koncentrácia aróm a chutí. Je zvláštne, že jedno z najlepších sladkých vín sveta vzniká vďaka takej anomálii, ktorá sa tak stáva zázrakom prírody.

SkryťVypnúť reklamu

4-putňový výber 2002

J. & J. Ostrožovič, Tokaj, Slovensko

  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)

  • Potenciál: 10-15 rokov

  • Cenová kategória: 15 eur (fľaša 0,375 l)

V Tokajskej oblasti sú historicky najdôležitejšie tri miestne odrody: Furmint (najdôležitejší), Lipovina a Muškát. Je samozrejmosťou, že tokajské možno vyrobiť len z hrozna ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Furmint je naozajstná miestna regionálna „špecialita“. Okrem Tokaja (slovenského a maďarského) sa s vínom z tejto odrody stretnete v signifikantnej kvalite a kvantite azda len v Slovinsku, tam sa však nájdu veľmi kvalitné kúsky, napríklad vinárstvo Dveri-Pax.

Tokajské vína rozdeľujeme do niekoľkých kategórií od suchých či polosladkých odrodových vín cez samorodné až po výbery, ktoré predstavujú vrchol pomyselného kvalitatívneho rebríčka. Tie sú najkoncentrovanejšie a najbohatšie Tokajské vína. Zjednodušene: cibéby napadnuté botrytídou sa pridajú do muštu a výsledným produktom je Tokajský výber.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa množstva pridaných cibéb rozlišujeme 3- až 6-putňové výbery. Množstvo zvyškového cukru má nasledujúce predpísané hodnoty: pri 3-putňových minimálne 60 g/liter, 4-putňových 90g/l, 5-putňových nad 120 g/liter, a 6-putňových minimálne 150 g/liter. Musia vyzrievať minimálne tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch. Dnes hodnotíme 4-putňový výber, ročník 2002, od jedného z najznámejších tokajských vinárov zo Slovenska.

Farba vína je tmavopomarančová, povedal by som že až do farby karamelu. Vôňa je kombináciou karamelu, sušených datlí, kandizovanej pomarančovej kôry, ktoré sú dopĺňané chlebovinou a typickým orechovo-oxidatívnym štýlom. Je to ťažké, husté, koncentrované víno. Vyznačuje sa silným oxidatívnym charakterom, ktorý nepotlačí úplne všetko. Veľmi koncentrované, s intenzívnymi aromatickými a zároveň hustými hrozienkami, kandizovanou pomarančovou kôrou a kávovo-karamelovou príchuťou. V dochuti cítiť kyslastú chlebovinu a oxidatívne oriešky a orech. Tieto dve línie medzi sebou súperia o nadvládu nad vínom, ale ani jedna nevíťazí. Dopĺňajú sa navzájom.

SkryťVypnúť reklamu

Acidita je v poriadku, dokáže vybalansovať silu vína. Sladkastosť sa objavuje a dominuje predovšetkým v prvej fáze, je to typická orechovo-kardamómová sladkastosť. Tá potom odovzdáva priestor vyššie uvedeným dvom chuťovým líniám. Podľa hustoty, váhy a sily by som nepovedal, že alkohol je len na úrovni 10,5 %, pôsobí podstatne ťažšie, najmä pre zvyškový cukor a koncentráciu hrozienok. Možno by som privítal by som viac o štipku viac sviežosti, ale to určite nebola hlavná priorita vinára pri výrobe tohto vína. Klasický slovenský Tokaj vo vyššej kvalitatívnej kategórii.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 748
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 881
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 368
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 302
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 144
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 832
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 767
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 448
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 904
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 538
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 168
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 899
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 495
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 946
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 528
  8. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 288
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu