VÍNO NA VÍKEND

V sladkých vínach je Tokaj svetový

Tokajské vína patria k najväčším sladkým vínam sveta.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tie najlepšie môžeme zaradiť do tej istej kategórie kvality a slávy ako francúzsky Sauternes, portugalské ročníkové portské alebo rakúske Trockenbeerenauslese od Neziderského jazera, hoci spôsob výroby je v každom prípade odlišný.

Za svoju unikátnosť vďačí Tokaj miestnej mikroklíme a ušľachtilej plesni zvanej Botrytis cinerea („botrytída“). Prirodzená vysoká humidita a miestna klíma vytvárajú ideálne podmienky na to, aby botrytída napádala cibéby.

Hoci pre niekoho to možno nepôsobí príliš esteticky, výsledkom je neskutočná kvalita: botrytída „vysáva“ vlhkosť z cibéb, ale na druhej strane sa neuveriteľne zvýši koncentrácia aróm a chutí. Je zvláštne, že jedno z najlepších sladkých vín sveta vzniká vďaka takej anomálii, ktorá sa tak stáva zázrakom prírody.

4-putňový výber 2002
J. & J. Ostrožovič, Tokaj, Slovensko
  • Hodnotenie: 4 **** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: 10-15 rokov
  • Cenová kategória: 15 eur (fľaša 0,375 l)

V Tokajskej oblasti sú historicky najdôležitejšie tri miestne odrody: Furmint (najdôležitejší), Lipovina a Muškát. Je samozrejmosťou, že tokajské možno vyrobiť len z hrozna ktoré pochádza z Tokajskej oblasti. Furmint je naozajstná miestna regionálna „špecialita“. Okrem Tokaja (slovenského a maďarského) sa s vínom z tejto odrody stretnete v signifikantnej kvalite a kvantite azda len v Slovinsku, tam sa však nájdu veľmi kvalitné kúsky, napríklad vinárstvo Dveri-Pax.

Tokajské vína rozdeľujeme do niekoľkých kategórií od suchých či polosladkých odrodových vín cez samorodné až po výbery, ktoré predstavujú vrchol pomyselného kvalitatívneho rebríčka. Tie sú najkoncentrovanejšie a najbohatšie Tokajské vína. Zjednodušene: cibéby napadnuté botrytídou sa pridajú do muštu a výsledným produktom je Tokajský výber.

Podľa množstva pridaných cibéb rozlišujeme 3- až 6-putňové výbery. Množstvo zvyškového cukru má nasledujúce predpísané hodnoty: pri 3-putňových minimálne 60 g/liter, 4-putňových 90g/l, 5-putňových nad 120 g/liter, a 6-putňových minimálne 150 g/liter. Musia vyzrievať minimálne tri roky, z toho najmenej dva roky v drevených sudoch. Dnes hodnotíme 4-putňový výber, ročník 2002, od jedného z najznámejších tokajských vinárov zo Slovenska.

Farba vína je tmavopomarančová, povedal by som že až do farby karamelu. Vôňa je kombináciou karamelu, sušených datlí, kandizovanej pomarančovej kôry, ktoré sú dopĺňané chlebovinou a typickým orechovo-oxidatívnym štýlom. Je to ťažké, husté, koncentrované víno. Vyznačuje sa silným oxidatívnym charakterom, ktorý nepotlačí úplne všetko. Veľmi koncentrované, s intenzívnymi aromatickými a zároveň hustými hrozienkami, kandizovanou pomarančovou kôrou a kávovo-karamelovou príchuťou. V dochuti cítiť kyslastú chlebovinu a oxidatívne oriešky a orech. Tieto dve línie medzi sebou súperia o nadvládu nad vínom, ale ani jedna nevíťazí. Dopĺňajú sa navzájom.

Acidita je v poriadku, dokáže vybalansovať silu vína. Sladkastosť sa objavuje a dominuje predovšetkým v prvej fáze, je to typická orechovo-kardamómová sladkastosť. Tá potom odovzdáva priestor vyššie uvedeným dvom chuťovým líniám. Podľa hustoty, váhy a sily by som nepovedal, že alkohol je len na úrovni 10,5 %, pôsobí podstatne ťažšie, najmä pre zvyškový cukor a koncentráciu hrozienok. Možno by som privítal by som viac o štipku viac sviežosti, ale to určite nebola hlavná priorita vinára pri výrobe tohto vína. Klasický slovenský Tokaj vo vyššej kvalitatívnej kategórii.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 740
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 785
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 055
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 437
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 424
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 392
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 462
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 716
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 353
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop