Pizza s morskými plodmi, paradajkami a mozzarellou
Suroviny na 4 porcie
Na cesto:
- 1 balíček sušeného droždia (7 – 10 gramov)
- 50 ml olivového oleja
- 350 ml vlažnej vody
- 500 g polohrubej múky
- cukor
- soľ
Paradajkový základ:
- 50 ml olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 ml paradajkového pretlaku
- 1 konzerva krájaných ošúpaných paradajok
- cukor
- soľ, mleté čierne korenie
- sušené bylinky (tymian, oregano, bazalka)

Obloha:
- 200 g mozzarelly
- 500 g mix morských plodov
- 200 g cherry paradajok
- čerstvé oregano
- soľ
Vo vlažnej vode rozpustite sušené droždie a trochu cukru. Pridajte olej, soľ, múku a vymieste cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť. Medzitým zahrejte na panvici olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a nakoniec paradajkový pretlak a konzervu paradajok. Dochuťte soľou, korením, cukrom a bylinkami a nechajte za občasného premiešania odpariť prebytočnú vodu. Rúru predhrejte na 180 – 200 stupňov. Cesto prerežte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte na kruh. Preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie a posypaný múkou. Na cesto rozotrite paradajkový základ a začnite vrstviť obloženie. Pečte približne 10 – 15 minút, aby sa suroviny prepiekli, ale nevysušili. Servírujte horúce.
Tip: Paradajkový základ môžete po dovarení rozmixovať dohladka. Ak máte strach z rozmrazených morských plodov, predpripravte si ich opečením alebo udusením.
Kotlíkový guláš z plodov mora
Suroviny na 6 porcií
- 60 ml olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 stonky zeleru
- 1 malý fenikel
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- 2 x 400 g konzerva ošúpaných paradajok
- 500 ml vývaru (najlepšie rybieho alebo kuracieho)
- 500 g pevnej bielej ryby
- 250 g šúpaných kreviet
- 8 – 10 slávok
- 1 – 2 bobkové listy
- kôra a šťava z jedného citróna alebo limety
- sušený tymian
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie

Zohrejte vo veľkom hrnci olivový olej. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, fenikel a stonkový zeler dozlatista. Pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a po chvíľke pridajte paradajky aj so šťavou, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Doplňte o bobkový list, tymian, kôru a šťavu z citróna a varte na miernom plameni približne 15 minút. Medzitým rozkrájajte rybu na väčšie kocky, a keď je zelenina mäkká pridajte ju do gulášu spolu s krevetami a slávkami. Krátko povarte, aby sa ryba uvarila, ale nerozpadla a podľa potreby dochuťte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a odstavte. Servírujte s čerstvým pečivom a kvalitným bielym vínom.
Tip: Tento hutný pokrm získa krajšiu farbu a nezameniteľnú chuť s troškou šafranu a kurkumy. Ak ho budete servírovať s ryžou, môže vám pripomínať španielsku paellu. Polovicu vývaru môžete nahradiť vínom.