Morské plody u vás doma

Pre jedného potvory, pre iného najlahodnejšia pochúťka. Také sú plody mora...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s morskými plodmi, paradajkami a mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 1 balíček sušeného droždia (7 – 10 gramov)
  • 50 ml olivového oleja
  • 350 ml vlažnej vody
  • 500 g polohrubej múky
  • cukor
  • soľ

Paradajkový základ:

  • 50 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 ml paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva krájaných ošúpaných paradajok
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušené bylinky (tymian, oregano, bazalka)

Obloha:

  • 200 g mozzarelly
  • 500 g mix morských plodov
  • 200 g cherry paradajok
  • čerstvé oregano
  • soľ

Vo vlažnej vode rozpustite sušené droždie a trochu cukru. Pridajte olej, soľ, múku a vymieste cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť. Medzitým zahrejte na panvici olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a nakoniec paradajkový pretlak a konzervu paradajok. Dochuťte soľou, korením, cukrom a bylinkami a nechajte za občasného premiešania odpariť prebytočnú vodu. Rúru predhrejte na 180 – 200 stupňov. Cesto prerežte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte na kruh. Preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie a posypaný múkou. Na cesto rozotrite paradajkový základ a začnite vrstviť obloženie. Pečte približne 10 – 15 minút, aby sa suroviny prepiekli, ale nevysušili. Servírujte horúce.

Tip: Paradajkový základ môžete po dovarení rozmixovať dohladka. Ak máte strach z rozmrazených morských plodov, predpripravte si ich opečením alebo udusením.


Kotlíkový guláš z plodov mora
Suroviny na 6 porcií

  • 60 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 stonky zeleru
  • 1 malý fenikel
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 2 x 400 g konzerva ošúpaných paradajok
  • 500 ml vývaru (najlepšie rybieho alebo kuracieho)
  • 500 g pevnej bielej ryby
  • 250 g šúpaných kreviet
  • 8 – 10 slávok
  • 1 – 2 bobkové listy
  • kôra a šťava z jedného citróna alebo limety
  • sušený tymian
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Zohrejte vo veľkom hrnci olivový olej. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, fenikel a stonkový zeler dozlatista. Pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a po chvíľke pridajte paradajky aj so šťavou, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Doplňte o bobkový list, tymian, kôru a šťavu z citróna a varte na miernom plameni približne 15 minút. Medzitým rozkrájajte rybu na väčšie kocky, a keď je zelenina mäkká pridajte ju do gulášu spolu s krevetami a slávkami. Krátko povarte, aby sa ryba uvarila, ale nerozpadla a podľa potreby dochuťte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a odstavte. Servírujte s čerstvým pečivom a kvalitným bielym vínom.

Tip: Tento hutný pokrm získa krajšiu farbu a nezameniteľnú chuť s troškou šafranu a kurkumy. Ak ho budete servírovať s ryžou, môže vám pripomínať španielsku paellu. Polovicu vývaru môžete nahradiť vínom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  9. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  10. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 463
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 143
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 422
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 178
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 404
  6. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 192
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 037
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 774
  9. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 663
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 576

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zbrane zo Slovenska znovu zabíjali v zahraničí

Hoci sa medzinárodná operácia začala už v marci, slovenského predajcu zbraní doteraz nikto nekontaktoval.

DOMOV

Rok 1994: Keď sa valec Mečiar naplno rozbehol krajinou

Vladimíra Mečiara z postup premiéra dvakrát odvolali a vždy sa vrátil.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa stalo zbraňovým rajom pre teroristov

Zbrane zo Slovenska zásobujú mafiánov.

KOMENTÁRE

Rusi odchádzajú, Sýria ďalej trpí

Účet za Sýriu sme už dostali a je ním vystrájanie dvoch veľmocí v úpadku.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?