Morské plody u vás doma

Pre jedného potvory, pre iného najlahodnejšia pochúťka. Také sú plody mora...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s morskými plodmi, paradajkami a mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 1 balíček sušeného droždia (7 – 10 gramov)
  • 50 ml olivového oleja
  • 350 ml vlažnej vody
  • 500 g polohrubej múky
  • cukor
  • soľ

Paradajkový základ:

  • 50 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 ml paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva krájaných ošúpaných paradajok
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušené bylinky (tymian, oregano, bazalka)

Obloha:

  • 200 g mozzarelly
  • 500 g mix morských plodov
  • 200 g cherry paradajok
  • čerstvé oregano
  • soľ

Vo vlažnej vode rozpustite sušené droždie a trochu cukru. Pridajte olej, soľ, múku a vymieste cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť. Medzitým zahrejte na panvici olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a nakoniec paradajkový pretlak a konzervu paradajok. Dochuťte soľou, korením, cukrom a bylinkami a nechajte za občasného premiešania odpariť prebytočnú vodu. Rúru predhrejte na 180 – 200 stupňov. Cesto prerežte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte na kruh. Preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie a posypaný múkou. Na cesto rozotrite paradajkový základ a začnite vrstviť obloženie. Pečte približne 10 – 15 minút, aby sa suroviny prepiekli, ale nevysušili. Servírujte horúce.

Tip: Paradajkový základ môžete po dovarení rozmixovať dohladka. Ak máte strach z rozmrazených morských plodov, predpripravte si ich opečením alebo udusením.


Kotlíkový guláš z plodov mora
Suroviny na 6 porcií

  • 60 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 stonky zeleru
  • 1 malý fenikel
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 2 x 400 g konzerva ošúpaných paradajok
  • 500 ml vývaru (najlepšie rybieho alebo kuracieho)
  • 500 g pevnej bielej ryby
  • 250 g šúpaných kreviet
  • 8 – 10 slávok
  • 1 – 2 bobkové listy
  • kôra a šťava z jedného citróna alebo limety
  • sušený tymian
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Zohrejte vo veľkom hrnci olivový olej. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, fenikel a stonkový zeler dozlatista. Pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a po chvíľke pridajte paradajky aj so šťavou, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Doplňte o bobkový list, tymian, kôru a šťavu z citróna a varte na miernom plameni približne 15 minút. Medzitým rozkrájajte rybu na väčšie kocky, a keď je zelenina mäkká pridajte ju do gulášu spolu s krevetami a slávkami. Krátko povarte, aby sa ryba uvarila, ale nerozpadla a podľa potreby dochuťte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a odstavte. Servírujte s čerstvým pečivom a kvalitným bielym vínom.

Tip: Tento hutný pokrm získa krajšiu farbu a nezameniteľnú chuť s troškou šafranu a kurkumy. Ak ho budete servírovať s ryžou, môže vám pripomínať španielsku paellu. Polovicu vývaru môžete nahradiť vínom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  2. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  3. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  5. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  6. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  7. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  8. Modern luxury next to the Blue Church
  9. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  1. Moskva alebo Petrohrad? 7 043
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 5 184
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 782
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 195
  5. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 828
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 724
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 346
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 165
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 067
  10. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 064

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

SVET

Rádioaktívny mrak prišiel z Uralu. Potvrdili to aj Rusi

Znečistenie izotopom Ru-106 presiahlo normu až tisícnásobne.

ROZHOVOR

Režisér Jan Hřebejk: Som veľký Eurohujer

Režisér legendárnych Pelíškov neprestal riešiť boľševika.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.