Morské plody u vás doma

Pre jedného potvory, pre iného najlahodnejšia pochúťka. Také sú plody mora...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s morskými plodmi, paradajkami a mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 1 balíček sušeného droždia (7 – 10 gramov)
  • 50 ml olivového oleja
  • 350 ml vlažnej vody
  • 500 g polohrubej múky
  • cukor
  • soľ

Paradajkový základ:

  • 50 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 ml paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva krájaných ošúpaných paradajok
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušené bylinky (tymian, oregano, bazalka)

Obloha:

  • 200 g mozzarelly
  • 500 g mix morských plodov
  • 200 g cherry paradajok
  • čerstvé oregano
  • soľ

Vo vlažnej vode rozpustite sušené droždie a trochu cukru. Pridajte olej, soľ, múku a vymieste cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť. Medzitým zahrejte na panvici olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a nakoniec paradajkový pretlak a konzervu paradajok. Dochuťte soľou, korením, cukrom a bylinkami a nechajte za občasného premiešania odpariť prebytočnú vodu. Rúru predhrejte na 180 – 200 stupňov. Cesto prerežte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte na kruh. Preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie a posypaný múkou. Na cesto rozotrite paradajkový základ a začnite vrstviť obloženie. Pečte približne 10 – 15 minút, aby sa suroviny prepiekli, ale nevysušili. Servírujte horúce.

Tip: Paradajkový základ môžete po dovarení rozmixovať dohladka. Ak máte strach z rozmrazených morských plodov, predpripravte si ich opečením alebo udusením.


Kotlíkový guláš z plodov mora
Suroviny na 6 porcií

  • 60 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 stonky zeleru
  • 1 malý fenikel
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 2 x 400 g konzerva ošúpaných paradajok
  • 500 ml vývaru (najlepšie rybieho alebo kuracieho)
  • 500 g pevnej bielej ryby
  • 250 g šúpaných kreviet
  • 8 – 10 slávok
  • 1 – 2 bobkové listy
  • kôra a šťava z jedného citróna alebo limety
  • sušený tymian
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Zohrejte vo veľkom hrnci olivový olej. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, fenikel a stonkový zeler dozlatista. Pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a po chvíľke pridajte paradajky aj so šťavou, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Doplňte o bobkový list, tymian, kôru a šťavu z citróna a varte na miernom plameni približne 15 minút. Medzitým rozkrájajte rybu na väčšie kocky, a keď je zelenina mäkká pridajte ju do gulášu spolu s krevetami a slávkami. Krátko povarte, aby sa ryba uvarila, ale nerozpadla a podľa potreby dochuťte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a odstavte. Servírujte s čerstvým pečivom a kvalitným bielym vínom.

Tip: Tento hutný pokrm získa krajšiu farbu a nezameniteľnú chuť s troškou šafranu a kurkumy. Ak ho budete servírovať s ryžou, môže vám pripomínať španielsku paellu. Polovicu vývaru môžete nahradiť vínom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 25 814
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 5 965
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 845
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 129
  5. Zábavný aj sebavedomý 3 758
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 494
  7. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 301
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 213
  9. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 3 195
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 396

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Golfista, ktorý sa vzoprel Mečiarovi (profil Františka Gauliedera)

Minulý rok uplynulo 20 rokov odvtedy, ako parlament protiprávne zbavil Františka Gauliedera mandátu. Exposlanec v sobotu nadránom zomrel.

PLUS

Bezdomovec, ktorý pil drahé víno a 42-krát daroval krv

Štefan Karner žil osem rokov na ulici. Netradične.

NITRA

Bývalého poslanca parlamentu Gauliedera našli mŕtveho

Príčiny smrti vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop