SME
Sobota, 24. júl, 2021 | Meniny má VladimírKrížovkyKrížovky

Morské plody u vás doma

Pre jedného potvory, pre iného najlahodnejšia pochúťka. Také sú plody mora...

(Zdroj: Isifa)

Pizza s morskými plodmi, paradajkami a mozzarellou
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 1 balíček sušeného droždia (7 – 10 gramov)
  • 50 ml olivového oleja
  • 350 ml vlažnej vody
  • 500 g polohrubej múky
  • cukor
  • soľ

Paradajkový základ:

  • 50 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 30 ml paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva krájaných ošúpaných paradajok
  • cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sušené bylinky (tymian, oregano, bazalka)

Obloha:

  • 200 g mozzarelly
  • 500 g mix morských plodov
  • 200 g cherry paradajok
  • čerstvé oregano
  • soľ

Vo vlažnej vode rozpustite sušené droždie a trochu cukru. Pridajte olej, soľ, múku a vymieste cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť. Medzitým zahrejte na panvici olej a opražte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a nakoniec paradajkový pretlak a konzervu paradajok. Dochuťte soľou, korením, cukrom a bylinkami a nechajte za občasného premiešania odpariť prebytočnú vodu. Rúru predhrejte na 180 – 200 stupňov. Cesto prerežte na 4 časti a postupne ich vyvaľkajte na kruh. Preneste ho na plech vystlaný papierom na pečenie a posypaný múkou. Na cesto rozotrite paradajkový základ a začnite vrstviť obloženie. Pečte približne 10 – 15 minút, aby sa suroviny prepiekli, ale nevysušili. Servírujte horúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Paradajkový základ môžete po dovarení rozmixovať dohladka. Ak máte strach z rozmrazených morských plodov, predpripravte si ich opečením alebo udusením.


Kotlíkový guláš z plodov mora
Suroviny na 6 porcií

  • 60 ml olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 stonky zeleru
  • 1 malý fenikel
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 2 x 400 g konzerva ošúpaných paradajok
  • 500 ml vývaru (najlepšie rybieho alebo kuracieho)
  • 500 g pevnej bielej ryby
  • 250 g šúpaných kreviet
  • 8 – 10 slávok
  • 1 – 2 bobkové listy
  • kôra a šťava z jedného citróna alebo limety
  • sušený tymian
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Zohrejte vo veľkom hrnci olivový olej. Osmažte na ňom pokrájanú cibuľu, fenikel a stonkový zeler dozlatista. Pridajte pokrájaný alebo prelisovaný cesnak a po chvíľke pridajte paradajky aj so šťavou, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Doplňte o bobkový list, tymian, kôru a šťavu z citróna a varte na miernom plameni približne 15 minút. Medzitým rozkrájajte rybu na väčšie kocky, a keď je zelenina mäkká pridajte ju do gulášu spolu s krevetami a slávkami. Krátko povarte, aby sa ryba uvarila, ale nerozpadla a podľa potreby dochuťte. Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať a odstavte. Servírujte s čerstvým pečivom a kvalitným bielym vínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Tento hutný pokrm získa krajšiu farbu a nezameniteľnú chuť s troškou šafranu a kurkumy. Ak ho budete servírovať s ryžou, môže vám pripomínať španielsku paellu. Polovicu vývaru môžete nahradiť vínom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  4. Od Česka až po Jadran
  5. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  7. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 11 408
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 7 134
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 208
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 877
  5. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 4 928
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 943
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 474
  8. Od Česka až po Jadran 3 271
  9. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 561
  10. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 494
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Eduard Heger.

Pred parlamentom boli stovky ľudí.


3 h
Milan Lasica počas klaňačky na svojom poslednom koncerte so súborom Bratislava Hot Serenaders 18. júla 2021 v Štúdiu L+S.

Teraz by som bol rád, keby sme o Milanovi Lasicovi spolu mlčali, hovorí.


23. júl
Predseda vlády SR Eduard Heger.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 534 obetí.


a 3 ďalší 22 h
Publicista Matúš Ritomský.

Môžeme si povedať pravdu alebo emocionálne vydierať.


22. júl