SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Bulgur vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy

Pod exotickým názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Je bohatá na vitamíny.

Ak ste boli na dovolenke v Turecku či v Libanone, alebo sa snažíte zdravšie stravovať, určite ste už natrafili na bulgur.

U nás sa predáva najmä v špecializovaných bioobchodoch, no v arabskej, severoafrickej alebo indickej kuchyni patrí k bežným surovinám dennej spotreby.

Pod exoticky znejúcim názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy.

Dobre stráviteľný

Bulgur vzniká tak, že pšeničné zrná sa najskôr vyperú, potom predvaria, usušia a nakoniec rozdrvia na menšie časti. Tie sa na sitách roztriedia podľa veľkosti a zabalia.

Pri predváraní dochádza k čiastočnej premene škrobov v zrnách na jednoduché cukry, vďaka čomu je takto spracovaná pšenica pre ľudské telo lepšie stráviteľná. Navyše si zachová dôležité vitamíny, bielkoviny a vlákninu.

Bulgur je bohatý na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. V jedlách sa výborne dopĺňa so strukovinami a „zelenými“ zeleninami, ako sú brokolica, špargľa, špenát a rôzne čerstvé bylinky.

Na tisíc spôsobov

Spomínaný proces spracovania pšenice robí z bulguru jedlo, ktoré sa dá pripraviť veľmi rýchlo.

Nemusí sa variť, stačí ho zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2. Obilnina vsiakne vodu a zmäkne dostatočne na to, aby sa mohla jesť.

Tento spôsob prípravy použite, ak chystáte z bulguru šaláty alebo kaše a je vhodný skôr pre menšie alebo stredné veľkosti zrniek.

Najznámejším šalátom z bulguru je tabbouleh pôvodom z Libanonu a Sýrie, ktorý sa v rôznych variáciách udomácnil v tradičnej kuchyni viacerých arabských krajín, Turecka či Cypru.

K napučanému bulguru stačí pridať nasekanú petržlenovú vňať a mätu, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a paradajky, dochutiť citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.

V každej krajine sa toto tradičné jedlo pripravuje inak, pridávajú sa rôzne iné suroviny, exotické druhy korenia a „tajné“ prísady. Recept na tabbouleh sa v rodinách dedí z generácie na generáciu.

Ďalšou tradičnou je príprava bulguru na spôsob rizota, keď sa krátko osmaží na cibuľke, následne zalieva vývarom a varí.

V závislosti od krajiny sa k bulguru pridávajú rôzne druhy korenia, sušené ovocie (hrozienka, brusnice a pod.), zelenina, ale aj mäso či ryby. Takto pripravované jedlá sú známe pod názvom pilaf alebo pilav a zvyknú sa robiť aj z rôznych druhov ryže.

Ak chcete bulgur podávať ako prílohu, môžete ho krátko povariť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Táto obilnina sa pridáva aj ako závarka do polievok, no môže sa použiť aj na prípravu dezertov.

Staroveká pochúťka

Spôsob spracovania pšenice na bulgur je starý tisícky rokov a pochádza z oblasti Stredozemného mora.

Archeológovia odhadujú, že niečo podobné, čo dnes poznáme pod názvom bulgur, mohlo byť prvým spracovaným jedlom človeka.

Odkazy v Biblii naznačujú, že namáčaním, sušením a lámaním si upravovali pšeničné zrná už 4000 rokov pred naším letopočtom v Babylone a neskôr aj v starovekom Egypte či v Ríme

. Takto si pšenicu lepšie uchovali na zimu. A hoci je dnes príprava bulguru zmechanizovaná, základný princíp spracovania zostal rovnaký.

Šalát z bulguru a granátového jablka

  • 200 g (alebo hrnček) bulguru
  • dvojnásobné množstvo vriacej vody
  • zrniečka z polovice granátového jablka
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g rukoly
  • 1 vetvička stopkového zeleru
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ, čierne korenie

Postup:

1. Bulgur nasypte do väčšej misky, zalejte mierne osolenou vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte odpočívať aspoň 30 minút, kým obilnina nevsiakne všetku vodu. Ak v miske zostane nejaká voda, zlejte ju a bulgur prevzdušnite vidličkou. Čas pučania závisí od veľkosti zŕn bulguru.
2. Zatiaľ si rozohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Vlašské orechy vysypte na plech a pečte 10 minút dozlata. Po vytiahnutí z rúry ich pošúchajte v utierke, aby z nich čiastočne zišla šupka, a nasekajte ich na väčšie kúsky. Vydlabte zrniečka z granátového jablka.
3. Do vychladnutého bulguru pridajte zrniečka z granátového jablka, rukolu, orechy a na malé kocky nakrájaný stopkový zeler.
4. Pripravte si dressing zmiešaním olivového oleja, medu, citrónovej šťavy, soli a korenia. Vylejte ho na šalát a všetko zľahka premiešajte. Podľa chuti môžete do šalátu pridať kozí syr, slaný syr feta alebo kuracie mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  2. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 961
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 799
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 523
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 263
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 721
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 666
  7. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 601
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 388
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 239
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 11 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún