PIKNIK

Bulgur vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy

Pod exotickým názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Je bohatá na vitamíny.

Ak ste boli na dovolenke v Turecku či v Libanone, alebo sa snažíte zdravšie stravovať, určite ste už natrafili na bulgur.

U nás sa predáva najmä v špecializovaných bioobchodoch, no v arabskej, severoafrickej alebo indickej kuchyni patrí k bežným surovinám dennej spotreby.

Pod exoticky znejúcim názvom sa ukrýva predvarená a nalámaná celozrnná pšenica. Vyzerá trochu ako ryža, no chutí skôr ako orechy.

Dobre stráviteľný

Bulgur vzniká tak, že pšeničné zrná sa najskôr vyperú, potom predvaria, usušia a nakoniec rozdrvia na menšie časti. Tie sa na sitách roztriedia podľa veľkosti a zabalia.

Pri predváraní dochádza k čiastočnej premene škrobov v zrnách na jednoduché cukry, vďaka čomu je takto spracovaná pšenica pre ľudské telo lepšie stráviteľná. Navyše si zachová dôležité vitamíny, bielkoviny a vlákninu.

Bulgur je bohatý na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén. V jedlách sa výborne dopĺňa so strukovinami a „zelenými“ zeleninami, ako sú brokolica, špargľa, špenát a rôzne čerstvé bylinky.

Na tisíc spôsobov

Spomínaný proces spracovania pšenice robí z bulguru jedlo, ktoré sa dá pripraviť veľmi rýchlo.

Nemusí sa variť, stačí ho zaliať vriacou vodou v pomere 1 : 2. Obilnina vsiakne vodu a zmäkne dostatočne na to, aby sa mohla jesť.

Tento spôsob prípravy použite, ak chystáte z bulguru šaláty alebo kaše a je vhodný skôr pre menšie alebo stredné veľkosti zrniek.

Najznámejším šalátom z bulguru je tabbouleh pôvodom z Libanonu a Sýrie, ktorý sa v rôznych variáciách udomácnil v tradičnej kuchyni viacerých arabských krajín, Turecka či Cypru.

K napučanému bulguru stačí pridať nasekanú petržlenovú vňať a mätu, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a paradajky, dochutiť citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a čiernym korením.

V každej krajine sa toto tradičné jedlo pripravuje inak, pridávajú sa rôzne iné suroviny, exotické druhy korenia a „tajné“ prísady. Recept na tabbouleh sa v rodinách dedí z generácie na generáciu.

Ďalšou tradičnou je príprava bulguru na spôsob rizota, keď sa krátko osmaží na cibuľke, následne zalieva vývarom a varí.

V závislosti od krajiny sa k bulguru pridávajú rôzne druhy korenia, sušené ovocie (hrozienka, brusnice a pod.), zelenina, ale aj mäso či ryby. Takto pripravované jedlá sú známe pod názvom pilaf alebo pilav a zvyknú sa robiť aj z rôznych druhov ryže.

Ak chcete bulgur podávať ako prílohu, môžete ho krátko povariť a nechať dôjsť pod pokrievkou. Táto obilnina sa pridáva aj ako závarka do polievok, no môže sa použiť aj na prípravu dezertov.

Staroveká pochúťka

Spôsob spracovania pšenice na bulgur je starý tisícky rokov a pochádza z oblasti Stredozemného mora.

Archeológovia odhadujú, že niečo podobné, čo dnes poznáme pod názvom bulgur, mohlo byť prvým spracovaným jedlom človeka.

Odkazy v Biblii naznačujú, že namáčaním, sušením a lámaním si upravovali pšeničné zrná už 4000 rokov pred naším letopočtom v Babylone a neskôr aj v starovekom Egypte či v Ríme

. Takto si pšenicu lepšie uchovali na zimu. A hoci je dnes príprava bulguru zmechanizovaná, základný princíp spracovania zostal rovnaký.

Šalát z bulguru a granátového jablka

  • 200 g (alebo hrnček) bulguru
  • dvojnásobné množstvo vriacej vody
  • zrniečka z polovice granátového jablka
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g rukoly
  • 1 vetvička stopkového zeleru
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ, čierne korenie

Postup:

1. Bulgur nasypte do väčšej misky, zalejte mierne osolenou vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte odpočívať aspoň 30 minút, kým obilnina nevsiakne všetku vodu. Ak v miske zostane nejaká voda, zlejte ju a bulgur prevzdušnite vidličkou. Čas pučania závisí od veľkosti zŕn bulguru.
2. Zatiaľ si rozohrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Vlašské orechy vysypte na plech a pečte 10 minút dozlata. Po vytiahnutí z rúry ich pošúchajte v utierke, aby z nich čiastočne zišla šupka, a nasekajte ich na väčšie kúsky. Vydlabte zrniečka z granátového jablka.
3. Do vychladnutého bulguru pridajte zrniečka z granátového jablka, rukolu, orechy a na malé kocky nakrájaný stopkový zeler.
4. Pripravte si dressing zmiešaním olivového oleja, medu, citrónovej šťavy, soli a korenia. Vylejte ho na šalát a všetko zľahka premiešajte. Podľa chuti môžete do šalátu pridať kozí syr, slaný syr feta alebo kuracie mäso.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  2. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  3. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  5. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  6. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  7. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  8. Modern luxury next to the Blue Church
  9. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  1. Moskva alebo Petrohrad? 7 224
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 4 774
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 861
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 148
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 651
  6. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 650
  7. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 356
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 202
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 075
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 056

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Súkromní zamestnávatelia tvrdia, že podobne kroky neplánujú.

DOMOV

Rakúšania kontroly obhajujú migrantmi, Slováci tomu nerozumejú

Rakúšania stále náhodne kontrolujú.

DOMOV

Esbéeskar môže v obchode šacovať. Ak je to dobrovoľné

Ak zariadenie zapípa, pracovník SBS by mal zákazníka požiadať o blok.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.