SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Teplá polievka je základ. Skúste naše tri výdatné recepty

Máloktoré jedlo vás tak postaví na nohy ako práve polievka...

(Zdroj: Isifa)

Netradičná šošovicová polievka s kuracím mäsom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 odmerky šošovice (môžu byť šálky)
  • 4 odmerky kuracieho vývaru
  • 2 kuracie prsia
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 2 mrkvy
  • bobkový list
  • soľ, mleté čierne korenie
  • nastrúhaný parmezán
  • nasekané bylinky

Prebratú šošovicu uvarte v malom množstve vody spolu s bobkovým listom. Všetku zeleninu a kuracie mäso umyte, očistite a pokrájajte na kúsky. Dajte ich do hrnca a zalejte vývarom. Varte, kým zelenina a mäso nie sú mäkké. Nakoniec pridajte premytú a odkvapkanú šošovicu, krátko povarte, dochuťte soľou a korením a odstavte. Na záver pridajte nasekané bylinky podľa chuti. Servírujte polievku dozdobenú strúhaným parmezánom. Môžete pridať i čerstvé pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Odmerkové recepty majú výhodu, že si ich môžete prispôsobiť podľa počtu osôb. Namiesto mrkvy môžete do polievky využiť i zemiaky, zeler, kaleráb, batáty či inú obľúbenú zeleninu. Z byliniek najviac vynikne bazalka, petržlenová i zelerová vňať.


Zeleninová polievka s klobásou
Suroviny na 4 porcie

  • 2 klobásy
  • 1 červená cibuľa
  • 1 výhon stonkového zeleru
  • 2 mrkva
  • hrsť zelených strúčikov
  • 1 konzerva krájaných, lúpaných paradajok
  • 1 l mäsového vývaru
  • 1 - 2 čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová alebo koriandrová vňať

V hrnci opražte na kolieska pokrájanú klobásu a vyberte ju bokom. Na tuku, ktorý klobása pustila, krátko opražte pokrájanú cibuľu, mrkvu, rascu a jeden strúčik cesnaku. Nakoniec pridajte strúčiky a nasekaný stonkový zeler a zalejte vývarom. Keď je mrkva takmer mäkká, vráťte do hrnca klobásu, pridajte paradajky, prelisovaný cesnak, nasekanú čili papričku, dochuťte soľou a korením a prevarte. Po odstavení pridajte nasekanú vňať. Servírujte s čerstvým tmavým chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Táto polievka vás priam núti experimentovať. Skúste do nej pridať okrem kvalitnej klobásy i párky, plody mora alebo cestoviny podobne ako do minestrone.


Indická strukovinová polievka s jogurtom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 konzerva bielej fazule v slanom náleve
  • 1 konzerva cíceru
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 žĺtky
  • 300 ml bieleho jogurtu
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

V hrnci rozohrejte olej, pridajte pokrájanú cibuľu a opražte ju do sklovita. Pridajte mletú papriku, odkvapkanú fazuľu, cícer a zalejte vývarom. Priveďte do varu a odstavte. Žĺtky rozšľahajte v polovici jogurtu a za stáleho dôkladného miešania ho prilievajte do polievky. Nechajte pomaly zovrieť, aby sa polievka žĺtkami trochu zahustila. Nakoniec ju dochuťte soľou a korením. Do druhej polovice jogurtu primiešajte soľ, korenie a nasekaný koriander. Servírujte polievku dozdobenú ochuteným jogurtom. Môžete pridať i pečivo alebo indické placky.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak nechcete siahať po konzervách, strukoviny si môžete predvariť i deň vopred. Ušetríte tak čas pri samotnej príprave obeda. Polievke ešte viac zvýrazní vôňu a chuť pridanie cesnaku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 338
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 586
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 752
  4. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 565
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 514
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 179
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 312
  8. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 298
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 161
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 010
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom