Netradičná šošovicová polievka s kuracím mäsom
Suroviny na 4 porcie
- 2 odmerky šošovice (môžu byť šálky)
- 4 odmerky kuracieho vývaru
- 2 kuracie prsia
- 2 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 výhony stonkového zeleru
- 2 mrkvy
- bobkový list
- soľ, mleté čierne korenie
- nastrúhaný parmezán
- nasekané bylinky

Prebratú šošovicu uvarte v malom množstve vody spolu s bobkovým listom. Všetku zeleninu a kuracie mäso umyte, očistite a pokrájajte na kúsky. Dajte ich do hrnca a zalejte vývarom. Varte, kým zelenina a mäso nie sú mäkké. Nakoniec pridajte premytú a odkvapkanú šošovicu, krátko povarte, dochuťte soľou a korením a odstavte. Na záver pridajte nasekané bylinky podľa chuti. Servírujte polievku dozdobenú strúhaným parmezánom. Môžete pridať i čerstvé pečivo.
Tip: Odmerkové recepty majú výhodu, že si ich môžete prispôsobiť podľa počtu osôb. Namiesto mrkvy môžete do polievky využiť i zemiaky, zeler, kaleráb, batáty či inú obľúbenú zeleninu. Z byliniek najviac vynikne bazalka, petržlenová i zelerová vňať.
Zeleninová polievka s klobásou
Suroviny na 4 porcie
- 2 klobásy
- 1 červená cibuľa
- 1 výhon stonkového zeleru
- 2 mrkva
- hrsť zelených strúčikov
- 1 konzerva krájaných, lúpaných paradajok
- 1 l mäsového vývaru
- 1 - 2 čili papričky
- 2 strúčiky cesnaku
- rasca
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová alebo koriandrová vňať

V hrnci opražte na kolieska pokrájanú klobásu a vyberte ju bokom. Na tuku, ktorý klobása pustila, krátko opražte pokrájanú cibuľu, mrkvu, rascu a jeden strúčik cesnaku. Nakoniec pridajte strúčiky a nasekaný stonkový zeler a zalejte vývarom. Keď je mrkva takmer mäkká, vráťte do hrnca klobásu, pridajte paradajky, prelisovaný cesnak, nasekanú čili papričku, dochuťte soľou a korením a prevarte. Po odstavení pridajte nasekanú vňať. Servírujte s čerstvým tmavým chlebom.
Tip: Táto polievka vás priam núti experimentovať. Skúste do nej pridať okrem kvalitnej klobásy i párky, plody mora alebo cestoviny podobne ako do minestrone.
Indická strukovinová polievka s jogurtom
Suroviny na 4 porcie
- 2 PL olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 1 konzerva bielej fazule v slanom náleve
- 1 konzerva cíceru
- 800 ml zeleninového vývaru
- 2 žĺtky
- 300 ml bieleho jogurtu
- mletá sladká paprika
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvý koriander

V hrnci rozohrejte olej, pridajte pokrájanú cibuľu a opražte ju do sklovita. Pridajte mletú papriku, odkvapkanú fazuľu, cícer a zalejte vývarom. Priveďte do varu a odstavte. Žĺtky rozšľahajte v polovici jogurtu a za stáleho dôkladného miešania ho prilievajte do polievky. Nechajte pomaly zovrieť, aby sa polievka žĺtkami trochu zahustila. Nakoniec ju dochuťte soľou a korením. Do druhej polovice jogurtu primiešajte soľ, korenie a nasekaný koriander. Servírujte polievku dozdobenú ochuteným jogurtom. Môžete pridať i pečivo alebo indické placky.
Tip: Ak nechcete siahať po konzervách, strukoviny si môžete predvariť i deň vopred. Ušetríte tak čas pri samotnej príprave obeda. Polievke ešte viac zvýrazní vôňu a chuť pridanie cesnaku.
Autor: mag