SME

Teplá polievka je základ. Skúste naše tri výdatné recepty

Máloktoré jedlo vás tak postaví na nohy ako práve polievka...

Netradičná šošovicová polievka s kuracím mäsom.Netradičná šošovicová polievka s kuracím mäsom. (Zdroj: Isifa)

Netradičná šošovicová polievka s kuracím mäsom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 odmerky šošovice (môžu byť šálky)
  • 4 odmerky kuracieho vývaru
  • 2 kuracie prsia
  • 2 paradajky
  • 1 cibuľa
  • 2 výhony stonkového zeleru
  • 2 mrkvy
  • bobkový list
  • soľ, mleté čierne korenie
  • nastrúhaný parmezán
  • nasekané bylinky

Prebratú šošovicu uvarte v malom množstve vody spolu s bobkovým listom. Všetku zeleninu a kuracie mäso umyte, očistite a pokrájajte na kúsky. Dajte ich do hrnca a zalejte vývarom. Varte, kým zelenina a mäso nie sú mäkké. Nakoniec pridajte premytú a odkvapkanú šošovicu, krátko povarte, dochuťte soľou a korením a odstavte. Na záver pridajte nasekané bylinky podľa chuti. Servírujte polievku dozdobenú strúhaným parmezánom. Môžete pridať i čerstvé pečivo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Odmerkové recepty majú výhodu, že si ich môžete prispôsobiť podľa počtu osôb. Namiesto mrkvy môžete do polievky využiť i zemiaky, zeler, kaleráb, batáty či inú obľúbenú zeleninu. Z byliniek najviac vynikne bazalka, petržlenová i zelerová vňať.


Zeleninová polievka s klobásou
Suroviny na 4 porcie

  • 2 klobásy
  • 1 červená cibuľa
  • 1 výhon stonkového zeleru
  • 2 mrkva
  • hrsť zelených strúčikov
  • 1 konzerva krájaných, lúpaných paradajok
  • 1 l mäsového vývaru
  • 1 - 2 čili papričky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová alebo koriandrová vňať

V hrnci opražte na kolieska pokrájanú klobásu a vyberte ju bokom. Na tuku, ktorý klobása pustila, krátko opražte pokrájanú cibuľu, mrkvu, rascu a jeden strúčik cesnaku. Nakoniec pridajte strúčiky a nasekaný stonkový zeler a zalejte vývarom. Keď je mrkva takmer mäkká, vráťte do hrnca klobásu, pridajte paradajky, prelisovaný cesnak, nasekanú čili papričku, dochuťte soľou a korením a prevarte. Po odstavení pridajte nasekanú vňať. Servírujte s čerstvým tmavým chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Táto polievka vás priam núti experimentovať. Skúste do nej pridať okrem kvalitnej klobásy i párky, plody mora alebo cestoviny podobne ako do minestrone.


Indická strukovinová polievka s jogurtom
Suroviny na 4 porcie

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 konzerva bielej fazule v slanom náleve
  • 1 konzerva cíceru
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 2 žĺtky
  • 300 ml bieleho jogurtu
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

V hrnci rozohrejte olej, pridajte pokrájanú cibuľu a opražte ju do sklovita. Pridajte mletú papriku, odkvapkanú fazuľu, cícer a zalejte vývarom. Priveďte do varu a odstavte. Žĺtky rozšľahajte v polovici jogurtu a za stáleho dôkladného miešania ho prilievajte do polievky. Nechajte pomaly zovrieť, aby sa polievka žĺtkami trochu zahustila. Nakoniec ju dochuťte soľou a korením. Do druhej polovice jogurtu primiešajte soľ, korenie a nasekaný koriander. Servírujte polievku dozdobenú ochuteným jogurtom. Môžete pridať i pečivo alebo indické placky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nechcete siahať po konzervách, strukoviny si môžete predvariť i deň vopred. Ušetríte tak čas pri samotnej príprave obeda. Polievke ešte viac zvýrazní vôňu a chuť pridanie cesnaku.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 287
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 560
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 334
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 433
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 524
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 231
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 568
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu