SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky
PIKNIK

Prečo sa oplatí zjesť aspoň jedno jablko denne

Na Slovensku stratili jablká po páde komunizmu na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné druhy ovocia.

Zohralo dôležitú úlohu pri vyhnaní z raja, objavení gravitácie, rozpútaní Trójskej vojny i otrávení Snehulienky.

Jablkami je popretkávaná história, objavujú sa v legendách, ľudových zvyklostiach či v rozprávkach. Samozrejme, niektorí budú tvrdiť, že najdôležitejšie jablko v histórii vymyslel Steve Jobs.

V kuchyni sa však jablká držia skôr v úzadí, hoci využitie majú široké. Dochutíte nimi šalát, omáčku k jedlám z mäsa, no najlepšie chutia v dezertoch a koláčoch. Netreba zabúdať ani na „vedľajšie“ pochúťky – jablkovú šťavu, sušené jablká, kalvados či cider.

Najzdravšie sú domáce

Divoký predchodca jabĺk pochádza zo strednej Ázie, z regiónu okolo dnešného Kazachstanu. Ten je na pôvod jablka právom hrdý. Hovorí sa, že názov bývalého hlavného mesta krajiny Alma-Ata je kombináciou dvoch kazašských slov – jablko a otec.

V súčasnosti existujú tisícky kultivarov a najviac jabĺk na svete vypestuje Čína s vysokým náskokom pred USA. Do Severnej Ameriky priniesli jablká kolonizátori z Európy. Na Slovensku stratili jablká po páde komunizmu na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné exotickejšie druhy ovocia.

Netreba ich však zatracovať. Jablká, aj keď ich väčšina z nás považuje za bežné ovocie, sú veľmi zdravé a ich výhodou je, že sa dajú pestovať lokálne.

Kým sa dostanú na váš stôl, nemusia precestovať polovicu zemegule, a tak je väčšia šanca, že nebudú leštené alebo konzervované chemikáliami.

Striekané jablká z dovozu sa odporúča poriadne umyť horúcou vodou a opláchnuť studenou, alebo dokonca zbaviť šupky. To by ste však prišli aj o veľkú časť vitamínov a minerálov, pretože ich obsah je oveľa vyšší v jablkovej šupke v porovnaní s dužinou.

Napríklad ošúpané jablko je takmer o polovicu chudobnejšie na antioxidanty, ktoré telu pomáhajú zbavovať sa škodlivých látok a pôsobia tak preventívne proti chorobám srdca i rakovine.

Jablko pre zdravie

Zdravotných benefitov majú jablká viac. Napríklad pre zuby. Hryzenie a žuvanie čerstvého jablka posilňuje ďasná a podporuje produkciu slín v ústach, čo potláča usádzanie škodlivých baktérií na zuboch.

Výskumy ukázali, že konzumácia jabĺk, či už surových, alebo v podobe čerstvej šťavy, spomaľuje starnutie mozgových buniek. To je zasa pozitívna správa najmä na ochranu pred Alzheimerom či Parkinsonovou chorobou.

Vysoký podiel vlákniny v jablkách pomáha pri trávení, urýchľuje a zlepšuje stolicu a pomáha vylučovať cholesterol z tráviaceho traktu. Pritom obsahuje málo kalórií. Viaceré výskumy potvrdili to, čo o jablkách tvrdili ľudové porekadlá – zjesť by sme mali aspoň jedno denne.

Strúhaný jablčník s bielkovou penou

Cesto:

  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • polovica prášku do pečiva
  • kôra z polovice biocitróna

Plnka:

  • 1 kg jabĺk
  • 5 bielkov
  • 170 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • hrozienka
  • vlašské orechy
  • škorica

Postup:
1. Maslo z chladničky nastrúhajte na väčšom strúhadle do misky a rozdrobte ho so 100 g práškového cukru. Pridajte tri žĺtky, múku a nastrúhanú kôru z polovice biocitróna. Vypracujte hladké cesto, z ktorého odoberte jednu tretinu a odložte ju do chladničky.
2. Zvyšné cesto vyvaľkajte a preložte na plech, prípadne do okrúhlej tortovej formy. Ak chcete samostatné koláčiky, môžete použiť aj formu na mafiny. Táto verzia je však prácnejšia.
3. Jablká očistite a nastrúhajte na väčšom strúhadle do misky a podľa chuti pridajte škoricu, hrozienka a nahrubšie nasekané vlašské orechy.
4. Z piatich bielkov vyšľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne pridávajte 170 g kryštálového cukru a lyžičku citrónovej šťavy.
5. Na vyvaľkané cesto dajte jablkovú zmes a jemne rozotrite bielkovú penu. Navrch postrúhajte zvyšné vychladené cesto. Pečte v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia 30 až 40 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  4. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  3. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  6. Aj panelák môže byť Smart
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  10. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 523
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 761
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 118
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 666
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 462
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 144
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 050
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 731
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 820
  10. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 805
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


11 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


14 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu