SME
reklama

Prečo sa oplatí zjesť aspoň jedno jablko denne

Na Slovensku stratili jablká po páde komunizmu na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné druhy ovocia.

Zohralo dôležitú úlohu pri vyhnaní z raja, objavení gravitácie, rozpútaní Trójskej vojny i otrávení Snehulienky.

Jablkami je popretkávaná história, objavujú sa v legendách, ľudových zvyklostiach či v rozprávkach. Samozrejme, niektorí budú tvrdiť, že najdôležitejšie jablko v histórii vymyslel Steve Jobs.

V kuchyni sa však jablká držia skôr v úzadí, hoci využitie majú široké. Dochutíte nimi šalát, omáčku k jedlám z mäsa, no najlepšie chutia v dezertoch a koláčoch. Netreba zabúdať ani na „vedľajšie“ pochúťky – jablkovú šťavu, sušené jablká, kalvados či cider.

Najzdravšie sú domáce

Divoký predchodca jabĺk pochádza zo strednej Ázie, z regiónu okolo dnešného Kazachstanu. Ten je na pôvod jablka právom hrdý. Hovorí sa, že názov bývalého hlavného mesta krajiny Alma-Ata je kombináciou dvoch kazašských slov – jablko a otec.

V súčasnosti existujú tisícky kultivarov a najviac jabĺk na svete vypestuje Čína s vysokým náskokom pred USA. Do Severnej Ameriky priniesli jablká kolonizátori z Európy. Na Slovensku stratili jablká po páde komunizmu na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné exotickejšie druhy ovocia.

Netreba ich však zatracovať. Jablká, aj keď ich väčšina z nás považuje za bežné ovocie, sú veľmi zdravé a ich výhodou je, že sa dajú pestovať lokálne.

Kým sa dostanú na váš stôl, nemusia precestovať polovicu zemegule, a tak je väčšia šanca, že nebudú leštené alebo konzervované chemikáliami.

Striekané jablká z dovozu sa odporúča poriadne umyť horúcou vodou a opláchnuť studenou, alebo dokonca zbaviť šupky. To by ste však prišli aj o veľkú časť vitamínov a minerálov, pretože ich obsah je oveľa vyšší v jablkovej šupke v porovnaní s dužinou.

Napríklad ošúpané jablko je takmer o polovicu chudobnejšie na antioxidanty, ktoré telu pomáhajú zbavovať sa škodlivých látok a pôsobia tak preventívne proti chorobám srdca i rakovine.

Jablko pre zdravie

Zdravotných benefitov majú jablká viac. Napríklad pre zuby. Hryzenie a žuvanie čerstvého jablka posilňuje ďasná a podporuje produkciu slín v ústach, čo potláča usádzanie škodlivých baktérií na zuboch.

Výskumy ukázali, že konzumácia jabĺk, či už surových, alebo v podobe čerstvej šťavy, spomaľuje starnutie mozgových buniek. To je zasa pozitívna správa najmä na ochranu pred Alzheimerom či Parkinsonovou chorobou.

Vysoký podiel vlákniny v jablkách pomáha pri trávení, urýchľuje a zlepšuje stolicu a pomáha vylučovať cholesterol z tráviaceho traktu. Pritom obsahuje málo kalórií. Viaceré výskumy potvrdili to, čo o jablkách tvrdili ľudové porekadlá – zjesť by sme mali aspoň jedno denne.

Strúhaný jablčník s bielkovou penou

Cesto:

  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • polovica prášku do pečiva
  • kôra z polovice biocitróna

Plnka:

  • 1 kg jabĺk
  • 5 bielkov
  • 170 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • hrozienka
  • vlašské orechy
  • škorica

Postup:
1. Maslo z chladničky nastrúhajte na väčšom strúhadle do misky a rozdrobte ho so 100 g práškového cukru. Pridajte tri žĺtky, múku a nastrúhanú kôru z polovice biocitróna. Vypracujte hladké cesto, z ktorého odoberte jednu tretinu a odložte ju do chladničky.
2. Zvyšné cesto vyvaľkajte a preložte na plech, prípadne do okrúhlej tortovej formy. Ak chcete samostatné koláčiky, môžete použiť aj formu na mafiny. Táto verzia je však prácnejšia.
3. Jablká očistite a nastrúhajte na väčšom strúhadle do misky a podľa chuti pridajte škoricu, hrozienka a nahrubšie nasekané vlašské orechy.
4. Z piatich bielkov vyšľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne pridávajte 170 g kryštálového cukru a lyžičku citrónovej šťavy.
5. Na vyvaľkané cesto dajte jablkovú zmes a jemne rozotrite bielkovú penu. Navrch postrúhajte zvyšné vychladené cesto. Pečte v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia 30 až 40 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 699
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 519
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 689
  5. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 10 594
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 991
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 683
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 419
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 289
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 464
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 340
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 12 099
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 343
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 335
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 7 778
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 416
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu