SME

Prečo sa oplatí zjesť aspoň jedno jablko denne

Na Slovensku stratili jablká po páde komunizmu na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné druhy ovocia.

Zohralo dôležitú úlohu pri vyhnaní z raja, objavení gravitácie, rozpútaní Trójskej vojny i otrávení Snehulienky.

Jablkami je popretkávaná história, objavujú sa v legendách, ľudových zvyklostiach či v rozprávkach. Samozrejme, niektorí budú tvrdiť, že najdôležitejšie jablko v histórii vymyslel Steve Jobs.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V kuchyni sa však jablká držia skôr v úzadí, hoci využitie majú široké. Dochutíte nimi šalát, omáčku k jedlám z mäsa, no najlepšie chutia v dezertoch a koláčoch. Netreba zabúdať ani na „vedľajšie“ pochúťky – jablkovú šťavu, sušené jablká, kalvados či cider.

SkryťVypnúť reklamu

Najzdravšie sú domáce

Divoký predchodca jabĺk pochádza zo strednej Ázie, z regiónu okolo dnešného Kazachstanu. Ten je na pôvod jablka právom hrdý. Hovorí sa, že názov bývalého hlavného mesta krajiny Alma-Ata je kombináciou dvoch kazašských slov – jablko a otec.

V súčasnosti existujú tisícky kultivarov a najviac jabĺk na svete vypestuje Čína s vysokým náskokom pred USA. Do Severnej Ameriky priniesli jablká kolonizátori z Európy. Na Slovensku stratili jablká po páde komunizmu na atraktivite a prevalcovali ich predtým menej dostupné exotickejšie druhy ovocia.

Netreba ich však zatracovať. Jablká, aj keď ich väčšina z nás považuje za bežné ovocie, sú veľmi zdravé a ich výhodou je, že sa dajú pestovať lokálne.

Kým sa dostanú na váš stôl, nemusia precestovať polovicu zemegule, a tak je väčšia šanca, že nebudú leštené alebo konzervované chemikáliami.

SkryťVypnúť reklamu

Striekané jablká z dovozu sa odporúča poriadne umyť horúcou vodou a opláchnuť studenou, alebo dokonca zbaviť šupky. To by ste však prišli aj o veľkú časť vitamínov a minerálov, pretože ich obsah je oveľa vyšší v jablkovej šupke v porovnaní s dužinou.

Napríklad ošúpané jablko je takmer o polovicu chudobnejšie na antioxidanty, ktoré telu pomáhajú zbavovať sa škodlivých látok a pôsobia tak preventívne proti chorobám srdca i rakovine.

Jablko pre zdravie

Zdravotných benefitov majú jablká viac. Napríklad pre zuby. Hryzenie a žuvanie čerstvého jablka posilňuje ďasná a podporuje produkciu slín v ústach, čo potláča usádzanie škodlivých baktérií na zuboch.

Výskumy ukázali, že konzumácia jabĺk, či už surových, alebo v podobe čerstvej šťavy, spomaľuje starnutie mozgových buniek. To je zasa pozitívna správa najmä na ochranu pred Alzheimerom či Parkinsonovou chorobou.

SkryťVypnúť reklamu

Vysoký podiel vlákniny v jablkách pomáha pri trávení, urýchľuje a zlepšuje stolicu a pomáha vylučovať cholesterol z tráviaceho traktu. Pritom obsahuje málo kalórií. Viaceré výskumy potvrdili to, čo o jablkách tvrdili ľudové porekadlá – zjesť by sme mali aspoň jedno denne.

Strúhaný jablčník s bielkovou penou

Cesto:

  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • polovica prášku do pečiva
  • kôra z polovice biocitróna

Plnka:

  • 1 kg jabĺk
  • 5 bielkov
  • 170 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • hrozienka
  • vlašské orechy
  • škorica

Postup:
1. Maslo z chladničky nastrúhajte na väčšom strúhadle do misky a rozdrobte ho so 100 g práškového cukru. Pridajte tri žĺtky, múku a nastrúhanú kôru z polovice biocitróna. Vypracujte hladké cesto, z ktorého odoberte jednu tretinu a odložte ju do chladničky.
2. Zvyšné cesto vyvaľkajte a preložte na plech, prípadne do okrúhlej tortovej formy. Ak chcete samostatné koláčiky, môžete použiť aj formu na mafiny. Táto verzia je však prácnejšia.
3. Jablká očistite a nastrúhajte na väčšom strúhadle do misky a podľa chuti pridajte škoricu, hrozienka a nahrubšie nasekané vlašské orechy.
4. Z piatich bielkov vyšľahajte tuhý sneh, do ktorého postupne pridávajte 170 g kryštálového cukru a lyžičku citrónovej šťavy.
5. Na vyvaľkané cesto dajte jablkovú zmes a jemne rozotrite bielkovú penu. Navrch postrúhajte zvyšné vychladené cesto. Pečte v rúre rozohriatej na 180 stupňov Celzia 30 až 40 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 614
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 346
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 787
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 122
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 582
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 209
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 133
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 1 846
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 184
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 106
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 194
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 214
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 734
  6. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 915
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 828
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 514
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťZatvoriť reklamu