SME

Jablkový koláč so škoricou nemusí vždy chutiť rovnako

Baví vás pečenie? Skúste naše dva jablkové koláče pre náročné ale i tie menej zdatné gazdinky.

(Zdroj: Isifa)

Jablkový koláč s polentou a mandľami
Suroviny na viac porcií

  • 120 g kukuričnej krupice
  • 500 ml mlieka
  • 100 g nasekaných mandlí alebo orieškov
  • 2 PL medu alebo melasy
  • 2 PL práškového cukru
  • 3-4 jablká
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • mletá škorica
  • štipka soli
  • tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy

Na malom plameni priveďte do varu mlieko so štipkou soli. Prisypte kukuričnú krupicu a za stáleho miešania varte asi dve minúty. Znížte teplotu na najnižší stupeň a za občasného premiešanie varte asi 10 minút, potom kašu odstavte. Jablká očistite, rozkrájajte, pokvapkajte citrónom a zmiešajte so škoricou a cukrom. Tortovú formu vymastite a vysypte, naplňte polentou a prstami cesto rovnomerne roztlačte tak, aby ste vyvýšili okraje. Na cesto rozmiestnite jablkovú plnku. Rúru predhrejte na 175 stupňov. Pečte približne 15 minút. Medzitým na panvici krátko opražte nasekané mandle alebo oriešky a zmiešajte ich s medom alebo melasou. Medové mandle rozmiestnite na jablká a dopečte ešte asi 10 minút. Po vychladnutí otvorte formu a servírujte.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Z kukuričnej krupice alebo múky môžete pripraviť i krehké linecké cesto, ktoré je na prípravu takýchto koláčov ideálne. Do jablkovej plnky môžete primiešať i predmočené hrozienka.


Jednoduchý jablkový koláč
Suroviny na 4 porcie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 veľké jablká
  • 100 g hnedého cukru
  • štipka škorice alebo muškátového orieška
  • 2 PL nasekaných orechov
  • 1 vajíčko na potieranie
  • múka na posypanie
  • olej

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lístkové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik, rozkrojte ho na štyri časti a uložte na vymastený plech. Jablká očistite a rozkrájajte. Naukladajte a pritlačte ich do stredu každého cesta. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými orechmi. Cukor zmiešajte so štipkou voňavého korenia a posypte ním jablká. Pečte 20 minút. Servírujte posypané práškovým cukrom, dozdobené šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 958
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 577
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 750
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 586
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 042
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 643
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 091
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 192
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 12 017
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 558
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 276
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 858
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 672
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 016
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 527
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu