SME

Pečené jahňacie i bravčová panenka na jablkách

Jablkové menu, to nie sú len koláče. Dovoľte im pri varení odhaliť ich jemnú štruktúru a nebojte sa pridať ich do slaných, mäsových receptov.

(Zdroj: Isifa)

Pečené jahňacie na jablkách a figách
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kg jahňacieho stehna alebo 4 kotlety
  • 3 jablká
  • 2 figy
  • 2 PL medu
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 ml zeleninového alebo mäsového vývaru
  • 2 PL oleja
  • bobkový list
  • rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie

Z medu, jednej lyžice vývaru, oleja, prelisovaného cesnaku, soli a korenia pripravte marinádu a potrite ňou umyté mäso. Na dno pekáča rozložte na kolieska nakrájanú cibuľu, 2 bobkové listy, vetvičku rozmarínu, prilejte vývar a na vrch položte namarinované mäso. Pri 180 stupňoch pečte 35 minút. Medzitým očistite a rozkrájajte jablká a figy. Pridajte ich okolo mäsa, podľa potreby mäso prelejte výpekom alebo výpek dolejte vodou a dopečte približne 20 minút. Servírujte s čerstvým pečivom alebo zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na dochutenie môžete použiť i rascu alebo do mäsa pred pečením napichať niekoľko klinčekov. Ak nechcete, aby medová marináda prihárala, prvých 10 minút mäso pečte prikryté. Polovicu vývaru na podlievanie môžete nahradiť portským vínom alebo koňakom.


Bravčová panenka s vínovo-jablkou omáčkou
Suroviny na 4 porcie

  • 800 g bravčovej panenky
  • 2 – 3 jablká
  • 200 ml červeného vína
  • 3 PL oleja
  • 2 PL horčice
  • 2 PL medu
  • soľ, mleté čierne korenie

Jablká umyte, zbavte jadrovníkov a rozkrájajte na kolieska. Zalejte ich vínom a nechajte 2 hodiny odstáť. Umyté mäso osušte, potrite horčicou a sprudka opečte z každej strany na oleji. Vyberte ho nabok a nechajte 10 minút postáť. Rozkrájajte ho na hrubé plátky a uložte do zapekacej misy. Podlejte vínom, pokvapkajte medom, osoľte a okoreňte a naukladajte naň jablká. Pečte vo vyhriatej rúre asi 10 -15 minút. Servírujte s ryžou alebo zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Panenku môžete naplniť sušenými slivkami. Ak sa vám zdá omáčka príliš riedka, zredukujte ju alebo do nej roztlačte upečenú dužinu z jablka. Namiesto vína môžete siahnuť i po jablkovom džúse.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 990
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 599
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 819
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 630
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 286
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 927
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 413
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 125
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 210
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 9 652
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 444
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 285
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 875
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 758
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 024
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 559
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu