Pečené jablkové čipsy
Suroviny na viac porcií
- 4 jablká
- 2 PL práškového cukru
- 1-2 PL mletej škorice

Jablká umyte, osušte a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Ak vám vizuálne prekážajú jadierka, vyrežte celý jadrovník skôr, ako ich rozkrájate. Plátky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, v miske zmiešajte cukor so škoricou a malou lyžičkou alebo sitkom jablká rovnomerne posypte. Pečte pri teplote 150 stupňov približne hodinu.
Tip: Namiesto škorice môžete použiť i muškátový oriešok alebo perníkovú zmes korenia. Ak nepotrebujete čipsy dlho uskladňovať, môžete papier na pečenie potrieť trochou oleja. Jablkám dokonca neuškodí ani trošku soli.
Zapekané plnené jablká
Suroviny na 4 porcie
- 4 veľké alebo 8 malých jabĺk
- 50 g zmesi drobného kandizovaného ovocia
- 3 PL hrozienok
- 30 g kryštálového cukru
- 2 PL medu
- 50 g nasekaných mandlí alebo orieškov
- 70 g masla
- štipka škorice
- 150 ml jablkového džúsu

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Jablká umyte a špeciálnym vykrajovačom ich zbavte jadrovníkov, rôznymi vzormi im narežte šupku, aby nepraskala a naukladajte ich do zapekacej misy. Všetky suroviny okrem masla a džúsu zmiešajte v miske a touto hmotou naplňte otvory v jablkách. Na vrch každého jablka položte plátok masla a podlejte ich džúsom. Pečte asi 30 minút. Servírujte za horúca.
Tip: Ak pripravujete tento dezert pre dospelých, namiesto džúsu jablká podlejte muškátovým vínom. Servírovanie ozvláštni anglická vanilková omáčka alebo zmrzlina.
Autor: mag