SME

Cvikla môže chutiť inak ako v škole

Zvonka nevábna repa je veľmi zdravá a na tanieri pôsobí efektne.

Zabudnite na nočnú moru zo školskej jedálne. Cvikla nemusí byť len na malé kocky pokrájaná zaváranina, ktorej sme sa snažili v detstve vyhýbať. Ak sa správne pripraví a potlačí sa jej zemitá chuť, dokáže byť veľmi lahodná. Navyše je veľmi zdravá a vďaka svojej sýtej farbe pôsobí na tanieri efektne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cvikla je potomkom repy obyčajnej, ktorá sa v minulosti udomácnila v oblasti Stredomoria a Blízkeho východu. Pestovatelia odvtedy vyšľachtili množstvo odrôd, ktoré sa konzumujú ako koreňová či listová zelenina alebo sa používajú ako kŕmna a technická plodina. Bratmi a sestrami cvikly sú napríklad aj cukrová repa alebo mangold. Naraziť môžete aj na cviklu žltej či ružovo-bielej farby.

SkryťVypnúť reklamu

Surová, pečená, varená

Cvikla je mimoriadne nenáročná na pestovanie a v našich podmienkach sa jej dobre darí. Stačí na jar vysiať semienka a na jeseň vybrať zo zeme buľvy, ktoré pri správnom skladovaní na tmavom chladnom mieste vydržia aj celú zimu. Zjesť sa dá aj nadzemná časť – mladé listy sú výborné do šalátov alebo ich môžete odšťaviť spolu s koreňom.

Buľvy červenej repy sa dajú konzumovať na mnoho spôsobov – surové, varené, pečené, na pare, nakladané i zavárané. Podobne ako iná zelenina aj cvikla je najzdravšia surová. Stačí ju ošúpať, nastrúhať, dochutiť a máte výborný šalát alebo prílohu k mäsu. Ladí napríklad s chrenom, zázvorom, horčicou, citrusmi (citrónom či pomarančom), cesnakom, rascou, tymianom, ale aj s medom, orechmi, kozím syrom a balzamikovým octom.

SkryťVypnúť reklamu

Variť aj piecť cviklu je najlepšie vcelku aj so šupkou. Zachová sa tak jej krásna farba, chuť a konzistencia. Čas prípravy závisí od veľkosti buľvy, jej stav skontrolujete podobne ako pri zemiakoch, keď do nej ľahko vbehne vidlička alebo špicatý nôž, je hotová.

Pečenú i varenú cviklu môžete ďalej spracúvať na stovky spôsobov. Pridajte ju do šalátov, nakrájajte natenko a máte carpaccio, poukladajte ju na pizzu namiesto paradajkového základu, rozmixujte do polievky, nátierky, pridajte do pesta alebo zapečte do chleba či koláčov. Cviklové mafiny alebo brownies chutia božsky. Ak ste nepriateľom cvikly, v koláčoch ju nespoznáte.

Na očistu i proti rakovine

Ak vás tipy na pestré jedlá zatiaľ nepresvedčili, aby ste cviklu ochutnali, pre zdravie by ste sa mali premôcť. Repa nie je červená len tak pre nič za nič. Pigmenty, ktoré jej dodávajú farbu, sú zároveň antioxidantmi, teda pomáhajú telu zbavovať sa škodlivých látok.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem toho je cvikla prospešná pri ďalších zdravotných ťažkostiach, ako sú chudokrvnosť, problémy s močovým mechúrom či menštruáciou, podporuje metabolizmus a činnosť pečene. Navyše má preventívne účinky proti rakovine a spomaľuje rast tumorov.

S pitím čerstvej cviklovej šťavy to však netreba preháňať. Keďže sa pri jej konzumácii vyplavujú z tela rôzne toxíny, môže to vyvolať „detoxikačný šok“ a spôsobiť nevoľnosť, závraty alebo kŕče. Preto by ste nemali naraz vypiť viac ako 100 ml čerstvej šťavy. Prípadne ju skombinujte s jablkovou alebo mrkvovou šťavou.

Šalát s kuracím mäsom a cviklou

Suroviny (2 porcie):

  • 2 rezne z kuracích pŕs
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 2 bio pomaranče
  • čerstvý kozí syr
  • vrecko miešaných šalátových listov alebo akýkoľvek listový šalát
  • lyžička dijonskej horčice
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:
1. Neošúpanú cviklu v celku poriadne poumývajte. Položte ju na plát alobalu, posoľte, pokoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do batôžka. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 1,5 hodiny domäkka. Cvikla je hotová, keď do nej s ľahkosťou pichnete špáradlo alebo špicatý nožík. Upečenú cviklu nechajte v alobale vychladnúť.
2. Do misky nastrúhajte kôru z polovice bio pomaranča. Pridajte lyžičku dijonskej horčice, dve lyžice olivového oleja, soľ a korenie. Kuracie rezne mierne naklepte a vložte ich do horčicovej marinády. Nechajte postáť v chladničke, kým sa vám upečie cvikla.
3. Druhý pomaranč zbavte ostrým nožom oranžovej šupky, bielej kože i blán a z každého mesiačika vyrežte filetu. Zo zvyškov vytlačte do hrnčeka pomarančovú šťavu a zmiešajte ju s lyžicou olivového oleja.
4. Marinované kuracie rezne opečte na grilovacej (alebo obyčajnej) panvici a nakrájajte na prúžky. Upečenú cviklu olúpte (ak nechcete mať červené ruky, použite gumené rukavice) a nakrájajte na mesiačiky.
5. Šalátové listy dajte do hlbšej misky a polejte ich pomarančovou šťavou s olivovým olejom. Pridajte pomarančové filety a poriadne pomiešajte. Šalát rozdeľte na dva taniere, na každý pridajte kúsky cvikly a kuracieho mäsa. Posypte rozdrobeným kozím syrom a môžete podávať. Podľa chuti si môžete šalát pokvapkať balzamikovou redukciou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 459
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 598
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 255
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 4 749
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 574
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 3 067
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 841
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 342
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 104 696
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 60 808
  3. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 48 684
  4. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 484
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 930
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 601
  7. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 18 571
  8. Matej Galo: Pán Fico, ste tak neschopný, alebo len žijete mimo reality? 12 699
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  3. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  4. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  5. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  6. Tupou Ceruzou: Medvede
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
SkryťZatvoriť reklamu