PIKNIK

Cvikla môže chutiť inak ako v škole

Zvonka nevábna repa je veľmi zdravá a na tanieri pôsobí efektne.

Zabudnite na nočnú moru zo školskej jedálne. Cvikla nemusí byť len na malé kocky pokrájaná zaváranina, ktorej sme sa snažili v detstve vyhýbať. Ak sa správne pripraví a potlačí sa jej zemitá chuť, dokáže byť veľmi lahodná. Navyše je veľmi zdravá a vďaka svojej sýtej farbe pôsobí na tanieri efektne.

Cvikla je potomkom repy obyčajnej, ktorá sa v minulosti udomácnila v oblasti Stredomoria a Blízkeho východu. Pestovatelia odvtedy vyšľachtili množstvo odrôd, ktoré sa konzumujú ako koreňová či listová zelenina alebo sa používajú ako kŕmna a technická plodina. Bratmi a sestrami cvikly sú napríklad aj cukrová repa alebo mangold. Naraziť môžete aj na cviklu žltej či ružovo-bielej farby.

Surová, pečená, varená

Cvikla je mimoriadne nenáročná na pestovanie a v našich podmienkach sa jej dobre darí. Stačí na jar vysiať semienka a na jeseň vybrať zo zeme buľvy, ktoré pri správnom skladovaní na tmavom chladnom mieste vydržia aj celú zimu. Zjesť sa dá aj nadzemná časť – mladé listy sú výborné do šalátov alebo ich môžete odšťaviť spolu s koreňom.

Buľvy červenej repy sa dajú konzumovať na mnoho spôsobov – surové, varené, pečené, na pare, nakladané i zavárané. Podobne ako iná zelenina aj cvikla je najzdravšia surová. Stačí ju ošúpať, nastrúhať, dochutiť a máte výborný šalát alebo prílohu k mäsu. Ladí napríklad s chrenom, zázvorom, horčicou, citrusmi (citrónom či pomarančom), cesnakom, rascou, tymianom, ale aj s medom, orechmi, kozím syrom a balzamikovým octom.

Variť aj piecť cviklu je najlepšie vcelku aj so šupkou. Zachová sa tak jej krásna farba, chuť a konzistencia. Čas prípravy závisí od veľkosti buľvy, jej stav skontrolujete podobne ako pri zemiakoch, keď do nej ľahko vbehne vidlička alebo špicatý nôž, je hotová.

Pečenú i varenú cviklu môžete ďalej spracúvať na stovky spôsobov. Pridajte ju do šalátov, nakrájajte natenko a máte carpaccio, poukladajte ju na pizzu namiesto paradajkového základu, rozmixujte do polievky, nátierky, pridajte do pesta alebo zapečte do chleba či koláčov. Cviklové mafiny alebo brownies chutia božsky. Ak ste nepriateľom cvikly, v koláčoch ju nespoznáte.

Na očistu i proti rakovine

Ak vás tipy na pestré jedlá zatiaľ nepresvedčili, aby ste cviklu ochutnali, pre zdravie by ste sa mali premôcť. Repa nie je červená len tak pre nič za nič. Pigmenty, ktoré jej dodávajú farbu, sú zároveň antioxidantmi, teda pomáhajú telu zbavovať sa škodlivých látok.

Okrem toho je cvikla prospešná pri ďalších zdravotných ťažkostiach, ako sú chudokrvnosť, problémy s močovým mechúrom či menštruáciou, podporuje metabolizmus a činnosť pečene. Navyše má preventívne účinky proti rakovine a spomaľuje rast tumorov.

S pitím čerstvej cviklovej šťavy to však netreba preháňať. Keďže sa pri jej konzumácii vyplavujú z tela rôzne toxíny, môže to vyvolať „detoxikačný šok“ a spôsobiť nevoľnosť, závraty alebo kŕče. Preto by ste nemali naraz vypiť viac ako 100 ml čerstvej šťavy. Prípadne ju skombinujte s jablkovou alebo mrkvovou šťavou.

Šalát s kuracím mäsom a cviklou

Suroviny (2 porcie):

  • 2 rezne z kuracích pŕs
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 2 bio pomaranče
  • čerstvý kozí syr
  • vrecko miešaných šalátových listov alebo akýkoľvek listový šalát
  • lyžička dijonskej horčice
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:
1. Neošúpanú cviklu v celku poriadne poumývajte. Položte ju na plát alobalu, posoľte, pokoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do batôžka. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 1,5 hodiny domäkka. Cvikla je hotová, keď do nej s ľahkosťou pichnete špáradlo alebo špicatý nožík. Upečenú cviklu nechajte v alobale vychladnúť.
2. Do misky nastrúhajte kôru z polovice bio pomaranča. Pridajte lyžičku dijonskej horčice, dve lyžice olivového oleja, soľ a korenie. Kuracie rezne mierne naklepte a vložte ich do horčicovej marinády. Nechajte postáť v chladničke, kým sa vám upečie cvikla.
3. Druhý pomaranč zbavte ostrým nožom oranžovej šupky, bielej kože i blán a z každého mesiačika vyrežte filetu. Zo zvyškov vytlačte do hrnčeka pomarančovú šťavu a zmiešajte ju s lyžicou olivového oleja.
4. Marinované kuracie rezne opečte na grilovacej (alebo obyčajnej) panvici a nakrájajte na prúžky. Upečenú cviklu olúpte (ak nechcete mať červené ruky, použite gumené rukavice) a nakrájajte na mesiačiky.
5. Šalátové listy dajte do hlbšej misky a polejte ich pomarančovou šťavou s olivovým olejom. Pridajte pomarančové filety a poriadne pomiešajte. Šalát rozdeľte na dva taniere, na každý pridajte kúsky cvikly a kuracieho mäsa. Posypte rozdrobeným kozím syrom a môžete podávať. Podľa chuti si môžete šalát pokvapkať balzamikovou redukciou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  3. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 616
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 567
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 827
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 309
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 075
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 951
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 398
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 056
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 516
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 163

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.