SME

Cvikla môže chutiť inak ako v škole

Zvonka nevábna repa je veľmi zdravá a na tanieri pôsobí efektne.

Zabudnite na nočnú moru zo školskej jedálne. Cvikla nemusí byť len na malé kocky pokrájaná zaváranina, ktorej sme sa snažili v detstve vyhýbať. Ak sa správne pripraví a potlačí sa jej zemitá chuť, dokáže byť veľmi lahodná. Navyše je veľmi zdravá a vďaka svojej sýtej farbe pôsobí na tanieri efektne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cvikla je potomkom repy obyčajnej, ktorá sa v minulosti udomácnila v oblasti Stredomoria a Blízkeho východu. Pestovatelia odvtedy vyšľachtili množstvo odrôd, ktoré sa konzumujú ako koreňová či listová zelenina alebo sa používajú ako kŕmna a technická plodina. Bratmi a sestrami cvikly sú napríklad aj cukrová repa alebo mangold. Naraziť môžete aj na cviklu žltej či ružovo-bielej farby.

SkryťVypnúť reklamu

Surová, pečená, varená

Cvikla je mimoriadne nenáročná na pestovanie a v našich podmienkach sa jej dobre darí. Stačí na jar vysiať semienka a na jeseň vybrať zo zeme buľvy, ktoré pri správnom skladovaní na tmavom chladnom mieste vydržia aj celú zimu. Zjesť sa dá aj nadzemná časť – mladé listy sú výborné do šalátov alebo ich môžete odšťaviť spolu s koreňom.

Buľvy červenej repy sa dajú konzumovať na mnoho spôsobov – surové, varené, pečené, na pare, nakladané i zavárané. Podobne ako iná zelenina aj cvikla je najzdravšia surová. Stačí ju ošúpať, nastrúhať, dochutiť a máte výborný šalát alebo prílohu k mäsu. Ladí napríklad s chrenom, zázvorom, horčicou, citrusmi (citrónom či pomarančom), cesnakom, rascou, tymianom, ale aj s medom, orechmi, kozím syrom a balzamikovým octom.

SkryťVypnúť reklamu

Variť aj piecť cviklu je najlepšie vcelku aj so šupkou. Zachová sa tak jej krásna farba, chuť a konzistencia. Čas prípravy závisí od veľkosti buľvy, jej stav skontrolujete podobne ako pri zemiakoch, keď do nej ľahko vbehne vidlička alebo špicatý nôž, je hotová.

Pečenú i varenú cviklu môžete ďalej spracúvať na stovky spôsobov. Pridajte ju do šalátov, nakrájajte natenko a máte carpaccio, poukladajte ju na pizzu namiesto paradajkového základu, rozmixujte do polievky, nátierky, pridajte do pesta alebo zapečte do chleba či koláčov. Cviklové mafiny alebo brownies chutia božsky. Ak ste nepriateľom cvikly, v koláčoch ju nespoznáte.

Na očistu i proti rakovine

Ak vás tipy na pestré jedlá zatiaľ nepresvedčili, aby ste cviklu ochutnali, pre zdravie by ste sa mali premôcť. Repa nie je červená len tak pre nič za nič. Pigmenty, ktoré jej dodávajú farbu, sú zároveň antioxidantmi, teda pomáhajú telu zbavovať sa škodlivých látok.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem toho je cvikla prospešná pri ďalších zdravotných ťažkostiach, ako sú chudokrvnosť, problémy s močovým mechúrom či menštruáciou, podporuje metabolizmus a činnosť pečene. Navyše má preventívne účinky proti rakovine a spomaľuje rast tumorov.

S pitím čerstvej cviklovej šťavy to však netreba preháňať. Keďže sa pri jej konzumácii vyplavujú z tela rôzne toxíny, môže to vyvolať „detoxikačný šok“ a spôsobiť nevoľnosť, závraty alebo kŕče. Preto by ste nemali naraz vypiť viac ako 100 ml čerstvej šťavy. Prípadne ju skombinujte s jablkovou alebo mrkvovou šťavou.

Šalát s kuracím mäsom a cviklou

Suroviny (2 porcie):

  • 2 rezne z kuracích pŕs
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 2 bio pomaranče
  • čerstvý kozí syr
  • vrecko miešaných šalátových listov alebo akýkoľvek listový šalát
  • lyžička dijonskej horčice
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:
1. Neošúpanú cviklu v celku poriadne poumývajte. Položte ju na plát alobalu, posoľte, pokoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do batôžka. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 1,5 hodiny domäkka. Cvikla je hotová, keď do nej s ľahkosťou pichnete špáradlo alebo špicatý nožík. Upečenú cviklu nechajte v alobale vychladnúť.
2. Do misky nastrúhajte kôru z polovice bio pomaranča. Pridajte lyžičku dijonskej horčice, dve lyžice olivového oleja, soľ a korenie. Kuracie rezne mierne naklepte a vložte ich do horčicovej marinády. Nechajte postáť v chladničke, kým sa vám upečie cvikla.
3. Druhý pomaranč zbavte ostrým nožom oranžovej šupky, bielej kože i blán a z každého mesiačika vyrežte filetu. Zo zvyškov vytlačte do hrnčeka pomarančovú šťavu a zmiešajte ju s lyžicou olivového oleja.
4. Marinované kuracie rezne opečte na grilovacej (alebo obyčajnej) panvici a nakrájajte na prúžky. Upečenú cviklu olúpte (ak nechcete mať červené ruky, použite gumené rukavice) a nakrájajte na mesiačiky.
5. Šalátové listy dajte do hlbšej misky a polejte ich pomarančovou šťavou s olivovým olejom. Pridajte pomarančové filety a poriadne pomiešajte. Šalát rozdeľte na dva taniere, na každý pridajte kúsky cvikly a kuracieho mäsa. Posypte rozdrobeným kozím syrom a môžete podávať. Podľa chuti si môžete šalát pokvapkať balzamikovou redukciou.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 886
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 541
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 650
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 504
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 275
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 199
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 959
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 059
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 18 150
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 170
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 790
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 265
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 837
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 492
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 997
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 496
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu