PIKNIK

Cvikla môže chutiť inak ako v škole

Zvonka nevábna repa je veľmi zdravá a na tanieri pôsobí efektne.

Zabudnite na nočnú moru zo školskej jedálne. Cvikla nemusí byť len na malé kocky pokrájaná zaváranina, ktorej sme sa snažili v detstve vyhýbať. Ak sa správne pripraví a potlačí sa jej zemitá chuť, dokáže byť veľmi lahodná. Navyše je veľmi zdravá a vďaka svojej sýtej farbe pôsobí na tanieri efektne.

Cvikla je potomkom repy obyčajnej, ktorá sa v minulosti udomácnila v oblasti Stredomoria a Blízkeho východu. Pestovatelia odvtedy vyšľachtili množstvo odrôd, ktoré sa konzumujú ako koreňová či listová zelenina alebo sa používajú ako kŕmna a technická plodina. Bratmi a sestrami cvikly sú napríklad aj cukrová repa alebo mangold. Naraziť môžete aj na cviklu žltej či ružovo-bielej farby.

Surová, pečená, varená

Cvikla je mimoriadne nenáročná na pestovanie a v našich podmienkach sa jej dobre darí. Stačí na jar vysiať semienka a na jeseň vybrať zo zeme buľvy, ktoré pri správnom skladovaní na tmavom chladnom mieste vydržia aj celú zimu. Zjesť sa dá aj nadzemná časť – mladé listy sú výborné do šalátov alebo ich môžete odšťaviť spolu s koreňom.

Buľvy červenej repy sa dajú konzumovať na mnoho spôsobov – surové, varené, pečené, na pare, nakladané i zavárané. Podobne ako iná zelenina aj cvikla je najzdravšia surová. Stačí ju ošúpať, nastrúhať, dochutiť a máte výborný šalát alebo prílohu k mäsu. Ladí napríklad s chrenom, zázvorom, horčicou, citrusmi (citrónom či pomarančom), cesnakom, rascou, tymianom, ale aj s medom, orechmi, kozím syrom a balzamikovým octom.

Variť aj piecť cviklu je najlepšie vcelku aj so šupkou. Zachová sa tak jej krásna farba, chuť a konzistencia. Čas prípravy závisí od veľkosti buľvy, jej stav skontrolujete podobne ako pri zemiakoch, keď do nej ľahko vbehne vidlička alebo špicatý nôž, je hotová.

Pečenú i varenú cviklu môžete ďalej spracúvať na stovky spôsobov. Pridajte ju do šalátov, nakrájajte natenko a máte carpaccio, poukladajte ju na pizzu namiesto paradajkového základu, rozmixujte do polievky, nátierky, pridajte do pesta alebo zapečte do chleba či koláčov. Cviklové mafiny alebo brownies chutia božsky. Ak ste nepriateľom cvikly, v koláčoch ju nespoznáte.

Na očistu i proti rakovine

Ak vás tipy na pestré jedlá zatiaľ nepresvedčili, aby ste cviklu ochutnali, pre zdravie by ste sa mali premôcť. Repa nie je červená len tak pre nič za nič. Pigmenty, ktoré jej dodávajú farbu, sú zároveň antioxidantmi, teda pomáhajú telu zbavovať sa škodlivých látok.

Okrem toho je cvikla prospešná pri ďalších zdravotných ťažkostiach, ako sú chudokrvnosť, problémy s močovým mechúrom či menštruáciou, podporuje metabolizmus a činnosť pečene. Navyše má preventívne účinky proti rakovine a spomaľuje rast tumorov.

S pitím čerstvej cviklovej šťavy to však netreba preháňať. Keďže sa pri jej konzumácii vyplavujú z tela rôzne toxíny, môže to vyvolať „detoxikačný šok“ a spôsobiť nevoľnosť, závraty alebo kŕče. Preto by ste nemali naraz vypiť viac ako 100 ml čerstvej šťavy. Prípadne ju skombinujte s jablkovou alebo mrkvovou šťavou.

Šalát s kuracím mäsom a cviklou

Suroviny (2 porcie):

  • 2 rezne z kuracích pŕs
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 2 bio pomaranče
  • čerstvý kozí syr
  • vrecko miešaných šalátových listov alebo akýkoľvek listový šalát
  • lyžička dijonskej horčice
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:
1. Neošúpanú cviklu v celku poriadne poumývajte. Položte ju na plát alobalu, posoľte, pokoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do batôžka. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 1,5 hodiny domäkka. Cvikla je hotová, keď do nej s ľahkosťou pichnete špáradlo alebo špicatý nožík. Upečenú cviklu nechajte v alobale vychladnúť.
2. Do misky nastrúhajte kôru z polovice bio pomaranča. Pridajte lyžičku dijonskej horčice, dve lyžice olivového oleja, soľ a korenie. Kuracie rezne mierne naklepte a vložte ich do horčicovej marinády. Nechajte postáť v chladničke, kým sa vám upečie cvikla.
3. Druhý pomaranč zbavte ostrým nožom oranžovej šupky, bielej kože i blán a z každého mesiačika vyrežte filetu. Zo zvyškov vytlačte do hrnčeka pomarančovú šťavu a zmiešajte ju s lyžicou olivového oleja.
4. Marinované kuracie rezne opečte na grilovacej (alebo obyčajnej) panvici a nakrájajte na prúžky. Upečenú cviklu olúpte (ak nechcete mať červené ruky, použite gumené rukavice) a nakrájajte na mesiačiky.
5. Šalátové listy dajte do hlbšej misky a polejte ich pomarančovou šťavou s olivovým olejom. Pridajte pomarančové filety a poriadne pomiešajte. Šalát rozdeľte na dva taniere, na každý pridajte kúsky cvikly a kuracieho mäsa. Posypte rozdrobeným kozím syrom a môžete podávať. Podľa chuti si môžete šalát pokvapkať balzamikovou redukciou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  3. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  4. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  7. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  2. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  4. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  5. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  6. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  7. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  8. Accessible Urban Living
  9. RPSP – A good intention ruined by execution
  10. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 715
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 286
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 325
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 260
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 238
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 196
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 973
  8. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 816
  9. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 815
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 576

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kiska je bližšie k tomu, že bude vyberať zo straníkov aj šéfa Ústavného súdu

Prezident v najbližších mesiacoch obmení celý Ústavný súd. Súčasné dianie by malo byť podľa odborníkov mementom, čo by sa nemalo opakovať.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?