PIKNIK

Cvikla môže chutiť inak ako v škole

Zvonka nevábna repa je veľmi zdravá a na tanieri pôsobí efektne.

Zabudnite na nočnú moru zo školskej jedálne. Cvikla nemusí byť len na malé kocky pokrájaná zaváranina, ktorej sme sa snažili v detstve vyhýbať. Ak sa správne pripraví a potlačí sa jej zemitá chuť, dokáže byť veľmi lahodná. Navyše je veľmi zdravá a vďaka svojej sýtej farbe pôsobí na tanieri efektne.

Cvikla je potomkom repy obyčajnej, ktorá sa v minulosti udomácnila v oblasti Stredomoria a Blízkeho východu. Pestovatelia odvtedy vyšľachtili množstvo odrôd, ktoré sa konzumujú ako koreňová či listová zelenina alebo sa používajú ako kŕmna a technická plodina. Bratmi a sestrami cvikly sú napríklad aj cukrová repa alebo mangold. Naraziť môžete aj na cviklu žltej či ružovo-bielej farby.

Surová, pečená, varená

Cvikla je mimoriadne nenáročná na pestovanie a v našich podmienkach sa jej dobre darí. Stačí na jar vysiať semienka a na jeseň vybrať zo zeme buľvy, ktoré pri správnom skladovaní na tmavom chladnom mieste vydržia aj celú zimu. Zjesť sa dá aj nadzemná časť – mladé listy sú výborné do šalátov alebo ich môžete odšťaviť spolu s koreňom.

Buľvy červenej repy sa dajú konzumovať na mnoho spôsobov – surové, varené, pečené, na pare, nakladané i zavárané. Podobne ako iná zelenina aj cvikla je najzdravšia surová. Stačí ju ošúpať, nastrúhať, dochutiť a máte výborný šalát alebo prílohu k mäsu. Ladí napríklad s chrenom, zázvorom, horčicou, citrusmi (citrónom či pomarančom), cesnakom, rascou, tymianom, ale aj s medom, orechmi, kozím syrom a balzamikovým octom.

Variť aj piecť cviklu je najlepšie vcelku aj so šupkou. Zachová sa tak jej krásna farba, chuť a konzistencia. Čas prípravy závisí od veľkosti buľvy, jej stav skontrolujete podobne ako pri zemiakoch, keď do nej ľahko vbehne vidlička alebo špicatý nôž, je hotová.

Pečenú i varenú cviklu môžete ďalej spracúvať na stovky spôsobov. Pridajte ju do šalátov, nakrájajte natenko a máte carpaccio, poukladajte ju na pizzu namiesto paradajkového základu, rozmixujte do polievky, nátierky, pridajte do pesta alebo zapečte do chleba či koláčov. Cviklové mafiny alebo brownies chutia božsky. Ak ste nepriateľom cvikly, v koláčoch ju nespoznáte.

Na očistu i proti rakovine

Ak vás tipy na pestré jedlá zatiaľ nepresvedčili, aby ste cviklu ochutnali, pre zdravie by ste sa mali premôcť. Repa nie je červená len tak pre nič za nič. Pigmenty, ktoré jej dodávajú farbu, sú zároveň antioxidantmi, teda pomáhajú telu zbavovať sa škodlivých látok.

Okrem toho je cvikla prospešná pri ďalších zdravotných ťažkostiach, ako sú chudokrvnosť, problémy s močovým mechúrom či menštruáciou, podporuje metabolizmus a činnosť pečene. Navyše má preventívne účinky proti rakovine a spomaľuje rast tumorov.

S pitím čerstvej cviklovej šťavy to však netreba preháňať. Keďže sa pri jej konzumácii vyplavujú z tela rôzne toxíny, môže to vyvolať „detoxikačný šok“ a spôsobiť nevoľnosť, závraty alebo kŕče. Preto by ste nemali naraz vypiť viac ako 100 ml čerstvej šťavy. Prípadne ju skombinujte s jablkovou alebo mrkvovou šťavou.

Šalát s kuracím mäsom a cviklou

Suroviny (2 porcie):

  • 2 rezne z kuracích pŕs
  • 2 stredne veľké cvikly
  • 2 bio pomaranče
  • čerstvý kozí syr
  • vrecko miešaných šalátových listov alebo akýkoľvek listový šalát
  • lyžička dijonskej horčice
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Postup:
1. Neošúpanú cviklu v celku poriadne poumývajte. Položte ju na plát alobalu, posoľte, pokoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a zabaľte do batôžka. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov Celzia približne 1,5 hodiny domäkka. Cvikla je hotová, keď do nej s ľahkosťou pichnete špáradlo alebo špicatý nožík. Upečenú cviklu nechajte v alobale vychladnúť.
2. Do misky nastrúhajte kôru z polovice bio pomaranča. Pridajte lyžičku dijonskej horčice, dve lyžice olivového oleja, soľ a korenie. Kuracie rezne mierne naklepte a vložte ich do horčicovej marinády. Nechajte postáť v chladničke, kým sa vám upečie cvikla.
3. Druhý pomaranč zbavte ostrým nožom oranžovej šupky, bielej kože i blán a z každého mesiačika vyrežte filetu. Zo zvyškov vytlačte do hrnčeka pomarančovú šťavu a zmiešajte ju s lyžicou olivového oleja.
4. Marinované kuracie rezne opečte na grilovacej (alebo obyčajnej) panvici a nakrájajte na prúžky. Upečenú cviklu olúpte (ak nechcete mať červené ruky, použite gumené rukavice) a nakrájajte na mesiačiky.
5. Šalátové listy dajte do hlbšej misky a polejte ich pomarančovou šťavou s olivovým olejom. Pridajte pomarančové filety a poriadne pomiešajte. Šalát rozdeľte na dva taniere, na každý pridajte kúsky cvikly a kuracieho mäsa. Posypte rozdrobeným kozím syrom a môžete podávať. Podľa chuti si môžete šalát pokvapkať balzamikovou redukciou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  2. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  3. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  4. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  5. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  6. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  7. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  8. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  9. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  10. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 356
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 109
  3. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 982
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 573
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 747
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 461
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 197
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 682
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 276
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 658

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poliaci a Švédi čistia Európu od slovenských zbraní

Poliaci rozbili gang pašujúci slovenské zbrane, Švédi na prípade stále pracujú.

KOMENTÁRE

Pripomeňme si, že režim bol naozaj zločinecký

Námietka, že ÚPN v Poľsku má väčšie právomoci, je nemiestna.

TECH

Veľký objav astronómov, ďaleké planéty môžu mať vodu aj život

V systéme Trappist-1 je sedem Zemi podobných planét.

Neprehliadnite tiež

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop