Varíme s estónskou veľvyslankyňou

Estónska veľvyslankyňa Eve-Külli Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravila jedlá typické pre jej rodnú krajinu.

Sleď s cottage cheese. Estónskej kuchyni dominujú ryby.(Zdroj: Slovak Specator)

„Som veľmi hrdá, že mám rodinné priezvisko Kala, čo po estónsky znamená ryba. Manželovi som pred rokmi povedala, že ak sa vezmeme, tak ryba tu ostane,“ povedala Eve-Külli Kala, estónska veľvyslankyňa pre Slovensko. Vo svojej rezidencii pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom estónske jedlá so sleďom, pretože podľa nej je ryba základnou súčasťou estónskej kuchyne.

Kala dala baltické mini-slede na estónsky trojuholníkový ražný chlieb; potom poliala sleďa kyslou smotanou, plátkami vajíčka a krúžkami cibule. Pre tretie jedlo zmiešala plátky sleďa s cottage cheese, vajíčkami, kyslou smotanou a kôprom.

„Keď idem z Viedne domov, jem hlavne ryby, ktoré my nekupujeme, ale skôr si ich sami chytíme,“ povedala veľvyslankyňa, pričom vysvetlila, že aj dnes je ryba, zvlášť sleď, hlavnou súčasťou jej rodinného stola – keďže jej otec aj brat sú nadšení rybári. „O piatej ráno sa vracajú domov z mora a potom údime, vyprážame alebo marinujeme ryby.“

Sleďové jedlá sú zásadným prvkom tradičného vianočného stola v Estónsku, povedala Kala počas prípravy estónskeho vianočného menu pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravujú The Slovak Spectator a TV Sme. Podľa veľvyslankyne je to pomerne jednoduché menu, ale takto jej estónski predkovia oslavovali Vianoce.

„Boli to prevažne roľníci a ľudia jedli dosť jednoducho,“ povedala Kala. Tí trochu majetnejší mali dobytok alebo prasatá a mohli si dovoliť jesť slaninu a bravčovinu. „Chudobní ľudia v tých časoch jedávali prevažne ryby, keďže polovica nášho štátu hraničí s morom a rybárska kultúra bola rozšírená. Ryba, sleď a šproty sa solili, marinovali alebo údili a uchovávali v obrovských sudoch na zimu.“

Čierny puding aj kapusta

Aby bol vianočný stôl autentický, veľvyslankyňa pridala na jedálniček kyslú kapustu a čierny puding, ktorý je vytvorený z prasačej krvi a jačmeňa. Celé menu napokon korunovala receptom, ktorý zdedila od starej mamy - keksovým koláčom Eve-Külli. Je zložený z tradičných estónskych keksov a podľa nej najlepšej kyslej smotany na svete, ochutený bylinným likérom Vana Tallin, ktorý je v Estónsku veľmi obľúbený.

„Prasa pred Vianocami vykŕmili a po tom, čo sme ho poslali do neba, pripravili sme veľa dobrého jedla,“ povedala Kala a vysvetlila tradíciu, ktorá ešte žije aj v mnohých oblastiach vidieckeho Slovenska.

Rybárska kultúra

Pri diskusii o tradícii rybárčenia Kala povedala, že väčšina dedinskej rybárskej kultúry zmizla za sovietskeho režimu, ale Estónci sa snažia túto kultúru oživiť a zachovať staré domy v blízkosti mora.

Pokiaľ ide o vplyv ostatných národov na estónsku kuchyňu, Kala tvrdí: „Každý, kto je okolo nás, nám dal niečo a myslím si, že je skvelé, keď máte otvorenú myseľ a nie ste príliš ochranársky, pričom si stále chcete zachovať svoju dôstojnosť a hrdosť." Podľa veľvyslankyne patrí k najsilnejším vplyvom gravlax zo Švédska a Fínska, populárne sú tiež pirôžky a boršč z Ruska, zatiaľ čo Nemci priniesli kyslú kapustu.

Vodka je povinná

Kala prezradila, že z estónskeho jedla jej v cudzine chýba „smetana“ – estónska kyslá smotana – tiež jogurt, tallinské marinované mini-slede a čierny ražný chlieb.

Za starých čias Estónci pili domáce pivo a šnaps z bobuľového ovocia a jabĺk, povedala Kala, ukazujúc ozdobnú fľašu likéru Vana Tallin ako ilustráciu jedného z tradičných alkoholov jej domoviny. „A – prirodzene – vodka je na našom stole povinná, ale je v tom veľký rozdiel, lebo dnes ju už vieme piť,“ usmieva sa.

No Estónci sú čoraz uvedomelejší ohľadom zdravia a niektoré jedálenské návyky sa tiež menia: tradične bývala najväčším jedlom dňa večera, keď si celá rodina sadla za stôl, a keď otec začal jesť, ostatní sa tiež smeli pustiť do jedla. Bolo to ťažké jedlo, vysvetľuje Kala. Zatiaľ čo jedálenský stôl je stále veľkým miestom rodinných stretnutí, jedlá už nie sú také sýte a ťažké. „Nejeme tak veľa našej tradičnej slaniny a konzumujeme viac šalátov, rýb a ľahších jedál," dodala veľvyslankyňa.

Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá a okamžite skúma kuchyňu každej novej krajiny, ktorú navštívi, ale rozhodne radšej vynechá vyprážané a ďalšie ťažké jedlá.

Sleď s cottage cheese

06.jpg

Suroviny:

  • 2 mierne solené sleďové filety
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 1 šálka cottage cheese
  • 2 ½ šálky kyslej smotany
  • veľa čerstvého kôpru

Nakrájajte sleďa, vajíčka a kôpor na malé kúsky. Zmiešajte cottage cheese a kyslú smotanu, pridajte sleďa, vajíčka, posekaný kôpor a dobre premiešajte.

Estónsky zemiakový šalát

04.jpg

Suroviny:

  • 6 varených zemiakov
  • 200 g vareného mäsa
  • šunky alebo klobásy
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 2 kúsky nakladanej zeleniny
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 šálka majonézy
  • 1 šálka kyslej smotany
  • ½ polievkovej lyžice soli a ½ polievkovej lyžice horčice
  • štipku čierneho korenia
  • nasekanej pažítky alebo mladej cibuľky

Nakrájajte zemiaky, mäso a nakladanú zeleninu na malé kocky. Nakrájajte vajíčka najemno. Zmiešajte nakrájané prísady dokopy a pridajte hrášok (bez tekutiny). Zmiešajte spolu majonézu, kyslú smotanu, horčicu, soľ a čierne korenie. Nalejte dresing na pokrájané ingrediencie a dobre premiešajte.

Dusená kyslá kapusta

08.jpg

Suroviny:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 100 g bravčovej masti
  • 2 malé cibule (nakrájané)
  • ½ šálky vody
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor podľa chuti

Poduste cibuľu na rozpálenom oleji. Rozpusťte bravčovú masť na veľkej panvici. Pridajte kyslú kapustu, vodu a cibuľu. Varte, kým kyslá kapusta nezmäkne. Pridajte soľ, čierne korenie a cukor podľa chuti. Ak chcete, cukor môžete nahradiť medom.

Estónsky keksový koláč podľa Eve-Külli

07.jpg

Suroviny:

(pre 10 ľudí)

  • 4 balíčky nemáčaných keksov
  • 6 hrnčekov kyslej smotany
  • 100 g tmavej roztopenej horkej čokolády
  • jahody alebo červené ríbezle na ozdobu

Použite tortovú formu, buď okrúhlu alebo štvorcovú, a pokryte dno vrstvou keksov. Rozotrite štedro vrstvu kyslej smotany na keksy (polovicu uvedeného množstva). Pridajte ďalšiu vrstvu keksov na kyslú smotanu. Opakujte vrstvy, pričom vrchnú vrstvu koláča tvoria keksy. Roztopte čokoládu tak, že dáte misu do hrnca s mierne vriacou vodou. Pridajte trochu teplej vody, aby sa čokoláda rozpustila rovnomerne, a stále miešajte do hladka. Nalejte čokoládu na keksy. Ozdobte čerstvými jahodami alebo ríbezľami. Nechajte vychladiť aspoň cez noc.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  2. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  4. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  5. Cestou - necestou
  6. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  9. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  10. Zábavný aj sebavedomý
  1. Zvažujete nové auto? Namiesto platenia celej sumy skúste paušál
  2. Ako financovať obnovu bytového domu v 2017
  3. Dom od ES - bolo to fajn
  4. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  5. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  6. Obnova kaštieľa v Malinove
  7. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  8. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  9. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  10. Nové bývanie bez murovania
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 13 532
  2. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 11 266
  3. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 10 373
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 608
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 354
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 271
  7. Zábavný aj sebavedomý 2 765
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 489
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 135
  10. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre 1 964

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Držiteľka Pulizterovej ceny: Jeden článok môže zmeniť svet

Novinárka pomohla vyslobodiť viac ako dvetisíc otrokov thajského krevetového priemyslu.

SVET

Ryby, ktoré ste si kúpili, možno ulovili otroci

Komplikovaná sieť maskuje súvislosť medzi rybami a ľuďmi, ktorí ich chytajú.

DOMOV

Ako naozaj vyzerajú miesta späté s únosom Kováča ml.

Kde sú, čo sa tam stalo a ako sa odlišujú od filmového spracovania?

KOMENTÁRE

Príbeh pokrivených amnestií už nebude mať ďalších hrdinov

Okrem tých, čo sa zachovali hrdinsky v najtemnejších časoch.

Neprehliadnite tiež

Giulietta Masina: Legendárna Perinbaba ožije na filmovom plátne

Aj keď už od smrti Giulietty Masiny uplynulo dvadsaťtri rokov, znovu ju uvidíme.

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop