SME
Sobota, 23. október, 2021 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Varíme s estónskou veľvyslankyňou

Estónska veľvyslankyňa Eve-Külli Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravila jedlá typické pre jej rodnú krajinu.

Sleď s cottage cheese. Estónskej kuchyni dominujú ryby.Sleď s cottage cheese. Estónskej kuchyni dominujú ryby. (Zdroj: Slovak Specator)

„Som veľmi hrdá, že mám rodinné priezvisko Kala, čo po estónsky znamená ryba. Manželovi som pred rokmi povedala, že ak sa vezmeme, tak ryba tu ostane,“ povedala Eve-Külli Kala, estónska veľvyslankyňa pre Slovensko. Vo svojej rezidencii pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom estónske jedlá so sleďom, pretože podľa nej je ryba základnou súčasťou estónskej kuchyne.

Kala dala baltické mini-slede na estónsky trojuholníkový ražný chlieb; potom poliala sleďa kyslou smotanou, plátkami vajíčka a krúžkami cibule. Pre tretie jedlo zmiešala plátky sleďa s cottage cheese, vajíčkami, kyslou smotanou a kôprom.

„Keď idem z Viedne domov, jem hlavne ryby, ktoré my nekupujeme, ale skôr si ich sami chytíme,“ povedala veľvyslankyňa, pričom vysvetlila, že aj dnes je ryba, zvlášť sleď, hlavnou súčasťou jej rodinného stola – keďže jej otec aj brat sú nadšení rybári. „O piatej ráno sa vracajú domov z mora a potom údime, vyprážame alebo marinujeme ryby.“

Sleďové jedlá sú zásadným prvkom tradičného vianočného stola v Estónsku, povedala Kala počas prípravy estónskeho vianočného menu pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravujú The Slovak Spectator a TV Sme. Podľa veľvyslankyne je to pomerne jednoduché menu, ale takto jej estónski predkovia oslavovali Vianoce.

„Boli to prevažne roľníci a ľudia jedli dosť jednoducho,“ povedala Kala. Tí trochu majetnejší mali dobytok alebo prasatá a mohli si dovoliť jesť slaninu a bravčovinu. „Chudobní ľudia v tých časoch jedávali prevažne ryby, keďže polovica nášho štátu hraničí s morom a rybárska kultúra bola rozšírená. Ryba, sleď a šproty sa solili, marinovali alebo údili a uchovávali v obrovských sudoch na zimu.“

Čierny puding aj kapusta

Aby bol vianočný stôl autentický, veľvyslankyňa pridala na jedálniček kyslú kapustu a čierny puding, ktorý je vytvorený z prasačej krvi a jačmeňa. Celé menu napokon korunovala receptom, ktorý zdedila od starej mamy - keksovým koláčom Eve-Külli. Je zložený z tradičných estónskych keksov a podľa nej najlepšej kyslej smotany na svete, ochutený bylinným likérom Vana Tallin, ktorý je v Estónsku veľmi obľúbený.

„Prasa pred Vianocami vykŕmili a po tom, čo sme ho poslali do neba, pripravili sme veľa dobrého jedla,“ povedala Kala a vysvetlila tradíciu, ktorá ešte žije aj v mnohých oblastiach vidieckeho Slovenska.

Rybárska kultúra

Pri diskusii o tradícii rybárčenia Kala povedala, že väčšina dedinskej rybárskej kultúry zmizla za sovietskeho režimu, ale Estónci sa snažia túto kultúru oživiť a zachovať staré domy v blízkosti mora.

Pokiaľ ide o vplyv ostatných národov na estónsku kuchyňu, Kala tvrdí: „Každý, kto je okolo nás, nám dal niečo a myslím si, že je skvelé, keď máte otvorenú myseľ a nie ste príliš ochranársky, pričom si stále chcete zachovať svoju dôstojnosť a hrdosť." Podľa veľvyslankyne patrí k najsilnejším vplyvom gravlax zo Švédska a Fínska, populárne sú tiež pirôžky a boršč z Ruska, zatiaľ čo Nemci priniesli kyslú kapustu.

Vodka je povinná

Kala prezradila, že z estónskeho jedla jej v cudzine chýba „smetana“ – estónska kyslá smotana – tiež jogurt, tallinské marinované mini-slede a čierny ražný chlieb.

Za starých čias Estónci pili domáce pivo a šnaps z bobuľového ovocia a jabĺk, povedala Kala, ukazujúc ozdobnú fľašu likéru Vana Tallin ako ilustráciu jedného z tradičných alkoholov jej domoviny. „A – prirodzene – vodka je na našom stole povinná, ale je v tom veľký rozdiel, lebo dnes ju už vieme piť,“ usmieva sa.

No Estónci sú čoraz uvedomelejší ohľadom zdravia a niektoré jedálenské návyky sa tiež menia: tradične bývala najväčším jedlom dňa večera, keď si celá rodina sadla za stôl, a keď otec začal jesť, ostatní sa tiež smeli pustiť do jedla. Bolo to ťažké jedlo, vysvetľuje Kala. Zatiaľ čo jedálenský stôl je stále veľkým miestom rodinných stretnutí, jedlá už nie sú také sýte a ťažké. „Nejeme tak veľa našej tradičnej slaniny a konzumujeme viac šalátov, rýb a ľahších jedál," dodala veľvyslankyňa.

Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá a okamžite skúma kuchyňu každej novej krajiny, ktorú navštívi, ale rozhodne radšej vynechá vyprážané a ďalšie ťažké jedlá.

Sleď s cottage cheese

06.jpg

Suroviny:

  • 2 mierne solené sleďové filety
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 1 šálka cottage cheese
  • 2 ½ šálky kyslej smotany
  • veľa čerstvého kôpru

Nakrájajte sleďa, vajíčka a kôpor na malé kúsky. Zmiešajte cottage cheese a kyslú smotanu, pridajte sleďa, vajíčka, posekaný kôpor a dobre premiešajte.

Estónsky zemiakový šalát

04.jpg

Suroviny:

  • 6 varených zemiakov
  • 200 g vareného mäsa
  • šunky alebo klobásy
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 2 kúsky nakladanej zeleniny
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 šálka majonézy
  • 1 šálka kyslej smotany
  • ½ polievkovej lyžice soli a ½ polievkovej lyžice horčice
  • štipku čierneho korenia
  • nasekanej pažítky alebo mladej cibuľky

Nakrájajte zemiaky, mäso a nakladanú zeleninu na malé kocky. Nakrájajte vajíčka najemno. Zmiešajte nakrájané prísady dokopy a pridajte hrášok (bez tekutiny). Zmiešajte spolu majonézu, kyslú smotanu, horčicu, soľ a čierne korenie. Nalejte dresing na pokrájané ingrediencie a dobre premiešajte.

Dusená kyslá kapusta

08.jpg

Suroviny:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 100 g bravčovej masti
  • 2 malé cibule (nakrájané)
  • ½ šálky vody
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor podľa chuti

Poduste cibuľu na rozpálenom oleji. Rozpusťte bravčovú masť na veľkej panvici. Pridajte kyslú kapustu, vodu a cibuľu. Varte, kým kyslá kapusta nezmäkne. Pridajte soľ, čierne korenie a cukor podľa chuti. Ak chcete, cukor môžete nahradiť medom.

Estónsky keksový koláč podľa Eve-Külli

07.jpg

Suroviny:

(pre 10 ľudí)

  • 4 balíčky nemáčaných keksov
  • 6 hrnčekov kyslej smotany
  • 100 g tmavej roztopenej horkej čokolády
  • jahody alebo červené ríbezle na ozdobu

Použite tortovú formu, buď okrúhlu alebo štvorcovú, a pokryte dno vrstvou keksov. Rozotrite štedro vrstvu kyslej smotany na keksy (polovicu uvedeného množstva). Pridajte ďalšiu vrstvu keksov na kyslú smotanu. Opakujte vrstvy, pričom vrchnú vrstvu koláča tvoria keksy. Roztopte čokoládu tak, že dáte misu do hrnca s mierne vriacou vodou. Pridajte trochu teplej vody, aby sa čokoláda rozpustila rovnomerne, a stále miešajte do hladka. Nalejte čokoládu na keksy. Ozdobte čerstvými jahodami alebo ríbezľami. Nechajte vychladiť aspoň cez noc.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  2. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  5. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  6. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  7. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 487
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 12 651
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 084
  4. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 5 877
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 251
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 591
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 410
  8. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 3 285
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 750
  10. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 551
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Infektológ Vladimír Krčméry je jednou z najznámejších tvarí očkovacej kampane na Slovensku

Na facebooku kolovala výzva na smrť mojich vnúčat, vraví Krčméry.


13 h
Týždeň Petra Schutza

Marosz je dôkazom, že transparentná štátna správa je nad možnosti OĽaNO.


21. okt
Petra Vlhová na poslednom tréningu pred obrovským slalomom v Söldene.

Je obhajkyňou veľkého glóbusu.


18 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


9 h

Neprehliadnite tiež

Pavlína Fichta Čierna so synom Johannom

Pavlínu Fichta Čiernu hnevajú extrémistické návrhy v parlamente.


23 h
Michaela Žureková

RTVS dáva ženám za ich peniaze lekcie, ako prehliadať obťažovanie.


21. okt
Ilustračné foto.

Na Slovensku chýbajú programy pre páchateľov násilia.


19. okt
Barbora Jakobsen

Barbora Jakobsen je psychoterapeutkou v Nórsku.


19. okt

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  3. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  8. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 302
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 13 677
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 9 608
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 7 726
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 125
  6. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 391
  7. Stanislav Martinčko: Prečo chudoba v R. Sobote mávala prázdnymi čapicami ??? 4 152
  8. Lucia Nicholsonová: Emme. 3 806
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Zatvoriť reklamu