Varíme s estónskou veľvyslankyňou

Estónska veľvyslankyňa Eve-Külli Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravila jedlá typické pre jej rodnú krajinu.

Sleď s cottage cheese. Estónskej kuchyni dominujú ryby.(Zdroj: Slovak Specator)

„Som veľmi hrdá, že mám rodinné priezvisko Kala, čo po estónsky znamená ryba. Manželovi som pred rokmi povedala, že ak sa vezmeme, tak ryba tu ostane,“ povedala Eve-Külli Kala, estónska veľvyslankyňa pre Slovensko. Vo svojej rezidencii pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom estónske jedlá so sleďom, pretože podľa nej je ryba základnou súčasťou estónskej kuchyne.

Kala dala baltické mini-slede na estónsky trojuholníkový ražný chlieb; potom poliala sleďa kyslou smotanou, plátkami vajíčka a krúžkami cibule. Pre tretie jedlo zmiešala plátky sleďa s cottage cheese, vajíčkami, kyslou smotanou a kôprom.

„Keď idem z Viedne domov, jem hlavne ryby, ktoré my nekupujeme, ale skôr si ich sami chytíme,“ povedala veľvyslankyňa, pričom vysvetlila, že aj dnes je ryba, zvlášť sleď, hlavnou súčasťou jej rodinného stola – keďže jej otec aj brat sú nadšení rybári. „O piatej ráno sa vracajú domov z mora a potom údime, vyprážame alebo marinujeme ryby.“

Sleďové jedlá sú zásadným prvkom tradičného vianočného stola v Estónsku, povedala Kala počas prípravy estónskeho vianočného menu pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravujú The Slovak Spectator a TV Sme. Podľa veľvyslankyne je to pomerne jednoduché menu, ale takto jej estónski predkovia oslavovali Vianoce.

„Boli to prevažne roľníci a ľudia jedli dosť jednoducho,“ povedala Kala. Tí trochu majetnejší mali dobytok alebo prasatá a mohli si dovoliť jesť slaninu a bravčovinu. „Chudobní ľudia v tých časoch jedávali prevažne ryby, keďže polovica nášho štátu hraničí s morom a rybárska kultúra bola rozšírená. Ryba, sleď a šproty sa solili, marinovali alebo údili a uchovávali v obrovských sudoch na zimu.“

Čierny puding aj kapusta

Aby bol vianočný stôl autentický, veľvyslankyňa pridala na jedálniček kyslú kapustu a čierny puding, ktorý je vytvorený z prasačej krvi a jačmeňa. Celé menu napokon korunovala receptom, ktorý zdedila od starej mamy - keksovým koláčom Eve-Külli. Je zložený z tradičných estónskych keksov a podľa nej najlepšej kyslej smotany na svete, ochutený bylinným likérom Vana Tallin, ktorý je v Estónsku veľmi obľúbený.

„Prasa pred Vianocami vykŕmili a po tom, čo sme ho poslali do neba, pripravili sme veľa dobrého jedla,“ povedala Kala a vysvetlila tradíciu, ktorá ešte žije aj v mnohých oblastiach vidieckeho Slovenska.

Rybárska kultúra

Pri diskusii o tradícii rybárčenia Kala povedala, že väčšina dedinskej rybárskej kultúry zmizla za sovietskeho režimu, ale Estónci sa snažia túto kultúru oživiť a zachovať staré domy v blízkosti mora.

Pokiaľ ide o vplyv ostatných národov na estónsku kuchyňu, Kala tvrdí: „Každý, kto je okolo nás, nám dal niečo a myslím si, že je skvelé, keď máte otvorenú myseľ a nie ste príliš ochranársky, pričom si stále chcete zachovať svoju dôstojnosť a hrdosť." Podľa veľvyslankyne patrí k najsilnejším vplyvom gravlax zo Švédska a Fínska, populárne sú tiež pirôžky a boršč z Ruska, zatiaľ čo Nemci priniesli kyslú kapustu.

Vodka je povinná

Kala prezradila, že z estónskeho jedla jej v cudzine chýba „smetana“ – estónska kyslá smotana – tiež jogurt, tallinské marinované mini-slede a čierny ražný chlieb.

Za starých čias Estónci pili domáce pivo a šnaps z bobuľového ovocia a jabĺk, povedala Kala, ukazujúc ozdobnú fľašu likéru Vana Tallin ako ilustráciu jedného z tradičných alkoholov jej domoviny. „A – prirodzene – vodka je na našom stole povinná, ale je v tom veľký rozdiel, lebo dnes ju už vieme piť,“ usmieva sa.

No Estónci sú čoraz uvedomelejší ohľadom zdravia a niektoré jedálenské návyky sa tiež menia: tradične bývala najväčším jedlom dňa večera, keď si celá rodina sadla za stôl, a keď otec začal jesť, ostatní sa tiež smeli pustiť do jedla. Bolo to ťažké jedlo, vysvetľuje Kala. Zatiaľ čo jedálenský stôl je stále veľkým miestom rodinných stretnutí, jedlá už nie sú také sýte a ťažké. „Nejeme tak veľa našej tradičnej slaniny a konzumujeme viac šalátov, rýb a ľahších jedál," dodala veľvyslankyňa.

Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá a okamžite skúma kuchyňu každej novej krajiny, ktorú navštívi, ale rozhodne radšej vynechá vyprážané a ďalšie ťažké jedlá.

Sleď s cottage cheese

06.jpg

Suroviny:

  • 2 mierne solené sleďové filety
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 1 šálka cottage cheese
  • 2 ½ šálky kyslej smotany
  • veľa čerstvého kôpru

Nakrájajte sleďa, vajíčka a kôpor na malé kúsky. Zmiešajte cottage cheese a kyslú smotanu, pridajte sleďa, vajíčka, posekaný kôpor a dobre premiešajte.

Estónsky zemiakový šalát

04.jpg

Suroviny:

  • 6 varených zemiakov
  • 200 g vareného mäsa
  • šunky alebo klobásy
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 2 kúsky nakladanej zeleniny
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 šálka majonézy
  • 1 šálka kyslej smotany
  • ½ polievkovej lyžice soli a ½ polievkovej lyžice horčice
  • štipku čierneho korenia
  • nasekanej pažítky alebo mladej cibuľky

Nakrájajte zemiaky, mäso a nakladanú zeleninu na malé kocky. Nakrájajte vajíčka najemno. Zmiešajte nakrájané prísady dokopy a pridajte hrášok (bez tekutiny). Zmiešajte spolu majonézu, kyslú smotanu, horčicu, soľ a čierne korenie. Nalejte dresing na pokrájané ingrediencie a dobre premiešajte.

Dusená kyslá kapusta

08.jpg

Suroviny:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 100 g bravčovej masti
  • 2 malé cibule (nakrájané)
  • ½ šálky vody
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor podľa chuti

Poduste cibuľu na rozpálenom oleji. Rozpusťte bravčovú masť na veľkej panvici. Pridajte kyslú kapustu, vodu a cibuľu. Varte, kým kyslá kapusta nezmäkne. Pridajte soľ, čierne korenie a cukor podľa chuti. Ak chcete, cukor môžete nahradiť medom.

Estónsky keksový koláč podľa Eve-Külli

07.jpg

Suroviny:

(pre 10 ľudí)

  • 4 balíčky nemáčaných keksov
  • 6 hrnčekov kyslej smotany
  • 100 g tmavej roztopenej horkej čokolády
  • jahody alebo červené ríbezle na ozdobu

Použite tortovú formu, buď okrúhlu alebo štvorcovú, a pokryte dno vrstvou keksov. Rozotrite štedro vrstvu kyslej smotany na keksy (polovicu uvedeného množstva). Pridajte ďalšiu vrstvu keksov na kyslú smotanu. Opakujte vrstvy, pričom vrchnú vrstvu koláča tvoria keksy. Roztopte čokoládu tak, že dáte misu do hrnca s mierne vriacou vodou. Pridajte trochu teplej vody, aby sa čokoláda rozpustila rovnomerne, a stále miešajte do hladka. Nalejte čokoládu na keksy. Ozdobte čerstvými jahodami alebo ríbezľami. Nechajte vychladiť aspoň cez noc.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  2. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  5. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  6. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  7. HubHub spája sily s Neulogy
  8. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  9. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  10. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 701
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 161
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 10 369
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 169
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 7 061
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 258
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 484
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 052
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 123
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 306

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kaliňák ukázal jednu faktúru za Kiskov let, ostatné najskôr neexistujú

Ministerstvo vnútra ukázalo podrobnosti letov, v rámci nich jedinú faktúru, o ktorej existencii sa už aj tak vedelo.

DOMOV

Dobré ráno: Hanba, ktorá riadi slovenskú politiku

Ako skončilo vyštrovanie kauzy Gorila.

KOMENTÁRE

Kiskova cena za rodinu sa dá vyčísliť na lety

Čo ak sa na celú vec pozrieme ako na problém zosúlaďovania práce s rodinou.

Neprehliadnite tiež

Prečo sa anča volá Anča a robertko Robertko

Sú za tým skutočné príbehy. Čo sa stalo, že sa so sexuálnymi pomôckami spojili práve tieto mená?

Desať receptov na mandľové zákusky, koláče a torty

Vyskúšajte namiesto múky použiť mandle.

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Namiesto čierneho oblečenia mali ženy biele ruže.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.