Varíme s estónskou veľvyslankyňou

Estónska veľvyslankyňa Eve-Külli Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravila jedlá typické pre jej rodnú krajinu.

Sleď s cottage cheese. Estónskej kuchyni dominujú ryby.(Zdroj: Slovak Specator)

„Som veľmi hrdá, že mám rodinné priezvisko Kala, čo po estónsky znamená ryba. Manželovi som pred rokmi povedala, že ak sa vezmeme, tak ryba tu ostane,“ povedala Eve-Külli Kala, estónska veľvyslankyňa pre Slovensko. Vo svojej rezidencii pripravila pre seriál Varíme s veľvyslancom estónske jedlá so sleďom, pretože podľa nej je ryba základnou súčasťou estónskej kuchyne.

Kala dala baltické mini-slede na estónsky trojuholníkový ražný chlieb; potom poliala sleďa kyslou smotanou, plátkami vajíčka a krúžkami cibule. Pre tretie jedlo zmiešala plátky sleďa s cottage cheese, vajíčkami, kyslou smotanou a kôprom.

„Keď idem z Viedne domov, jem hlavne ryby, ktoré my nekupujeme, ale skôr si ich sami chytíme,“ povedala veľvyslankyňa, pričom vysvetlila, že aj dnes je ryba, zvlášť sleď, hlavnou súčasťou jej rodinného stola – keďže jej otec aj brat sú nadšení rybári. „O piatej ráno sa vracajú domov z mora a potom údime, vyprážame alebo marinujeme ryby.“

Sleďové jedlá sú zásadným prvkom tradičného vianočného stola v Estónsku, povedala Kala počas prípravy estónskeho vianočného menu pre program Varíme s veľvyslancom, ktorý pripravujú The Slovak Spectator a TV Sme. Podľa veľvyslankyne je to pomerne jednoduché menu, ale takto jej estónski predkovia oslavovali Vianoce.

„Boli to prevažne roľníci a ľudia jedli dosť jednoducho,“ povedala Kala. Tí trochu majetnejší mali dobytok alebo prasatá a mohli si dovoliť jesť slaninu a bravčovinu. „Chudobní ľudia v tých časoch jedávali prevažne ryby, keďže polovica nášho štátu hraničí s morom a rybárska kultúra bola rozšírená. Ryba, sleď a šproty sa solili, marinovali alebo údili a uchovávali v obrovských sudoch na zimu.“

Čierny puding aj kapusta

Aby bol vianočný stôl autentický, veľvyslankyňa pridala na jedálniček kyslú kapustu a čierny puding, ktorý je vytvorený z prasačej krvi a jačmeňa. Celé menu napokon korunovala receptom, ktorý zdedila od starej mamy - keksovým koláčom Eve-Külli. Je zložený z tradičných estónskych keksov a podľa nej najlepšej kyslej smotany na svete, ochutený bylinným likérom Vana Tallin, ktorý je v Estónsku veľmi obľúbený.

„Prasa pred Vianocami vykŕmili a po tom, čo sme ho poslali do neba, pripravili sme veľa dobrého jedla,“ povedala Kala a vysvetlila tradíciu, ktorá ešte žije aj v mnohých oblastiach vidieckeho Slovenska.

Rybárska kultúra

Pri diskusii o tradícii rybárčenia Kala povedala, že väčšina dedinskej rybárskej kultúry zmizla za sovietskeho režimu, ale Estónci sa snažia túto kultúru oživiť a zachovať staré domy v blízkosti mora.

Pokiaľ ide o vplyv ostatných národov na estónsku kuchyňu, Kala tvrdí: „Každý, kto je okolo nás, nám dal niečo a myslím si, že je skvelé, keď máte otvorenú myseľ a nie ste príliš ochranársky, pričom si stále chcete zachovať svoju dôstojnosť a hrdosť." Podľa veľvyslankyne patrí k najsilnejším vplyvom gravlax zo Švédska a Fínska, populárne sú tiež pirôžky a boršč z Ruska, zatiaľ čo Nemci priniesli kyslú kapustu.

Vodka je povinná

Kala prezradila, že z estónskeho jedla jej v cudzine chýba „smetana“ – estónska kyslá smotana – tiež jogurt, tallinské marinované mini-slede a čierny ražný chlieb.

Za starých čias Estónci pili domáce pivo a šnaps z bobuľového ovocia a jabĺk, povedala Kala, ukazujúc ozdobnú fľašu likéru Vana Tallin ako ilustráciu jedného z tradičných alkoholov jej domoviny. „A – prirodzene – vodka je na našom stole povinná, ale je v tom veľký rozdiel, lebo dnes ju už vieme piť,“ usmieva sa.

No Estónci sú čoraz uvedomelejší ohľadom zdravia a niektoré jedálenské návyky sa tiež menia: tradične bývala najväčším jedlom dňa večera, keď si celá rodina sadla za stôl, a keď otec začal jesť, ostatní sa tiež smeli pustiť do jedla. Bolo to ťažké jedlo, vysvetľuje Kala. Zatiaľ čo jedálenský stôl je stále veľkým miestom rodinných stretnutí, jedlá už nie sú také sýte a ťažké. „Nejeme tak veľa našej tradičnej slaniny a konzumujeme viac šalátov, rýb a ľahších jedál," dodala veľvyslankyňa.

Kala má rada aj slovenské, české a rakúske jedlá a okamžite skúma kuchyňu každej novej krajiny, ktorú navštívi, ale rozhodne radšej vynechá vyprážané a ďalšie ťažké jedlá.

Sleď s cottage cheese

06.jpg

Suroviny:

  • 2 mierne solené sleďové filety
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 1 šálka cottage cheese
  • 2 ½ šálky kyslej smotany
  • veľa čerstvého kôpru

Nakrájajte sleďa, vajíčka a kôpor na malé kúsky. Zmiešajte cottage cheese a kyslú smotanu, pridajte sleďa, vajíčka, posekaný kôpor a dobre premiešajte.

Estónsky zemiakový šalát

04.jpg

Suroviny:

  • 6 varených zemiakov
  • 200 g vareného mäsa
  • šunky alebo klobásy
  • 2 vajíčka natvrdo
  • 2 kúsky nakladanej zeleniny
  • 100 g zeleného hrášku
  • 1 šálka majonézy
  • 1 šálka kyslej smotany
  • ½ polievkovej lyžice soli a ½ polievkovej lyžice horčice
  • štipku čierneho korenia
  • nasekanej pažítky alebo mladej cibuľky

Nakrájajte zemiaky, mäso a nakladanú zeleninu na malé kocky. Nakrájajte vajíčka najemno. Zmiešajte nakrájané prísady dokopy a pridajte hrášok (bez tekutiny). Zmiešajte spolu majonézu, kyslú smotanu, horčicu, soľ a čierne korenie. Nalejte dresing na pokrájané ingrediencie a dobre premiešajte.

Dusená kyslá kapusta

08.jpg

Suroviny:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 100 g bravčovej masti
  • 2 malé cibule (nakrájané)
  • ½ šálky vody
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor podľa chuti

Poduste cibuľu na rozpálenom oleji. Rozpusťte bravčovú masť na veľkej panvici. Pridajte kyslú kapustu, vodu a cibuľu. Varte, kým kyslá kapusta nezmäkne. Pridajte soľ, čierne korenie a cukor podľa chuti. Ak chcete, cukor môžete nahradiť medom.

Estónsky keksový koláč podľa Eve-Külli

07.jpg

Suroviny:

(pre 10 ľudí)

  • 4 balíčky nemáčaných keksov
  • 6 hrnčekov kyslej smotany
  • 100 g tmavej roztopenej horkej čokolády
  • jahody alebo červené ríbezle na ozdobu

Použite tortovú formu, buď okrúhlu alebo štvorcovú, a pokryte dno vrstvou keksov. Rozotrite štedro vrstvu kyslej smotany na keksy (polovicu uvedeného množstva). Pridajte ďalšiu vrstvu keksov na kyslú smotanu. Opakujte vrstvy, pričom vrchnú vrstvu koláča tvoria keksy. Roztopte čokoládu tak, že dáte misu do hrnca s mierne vriacou vodou. Pridajte trochu teplej vody, aby sa čokoláda rozpustila rovnomerne, a stále miešajte do hladka. Nalejte čokoládu na keksy. Ozdobte čerstvými jahodami alebo ríbezľami. Nechajte vychladiť aspoň cez noc.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 21 652
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 12 451
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 838
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 6 022
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 119
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 557
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 899
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 790
  9. Budú Slováci čoskoro ovládať svoje domácnosti cez smartfón? 1 724
  10. Inteligencia vo všetkom 1 639

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Kedy spoznáme víťaza francúzskych prezidentských volieb?

Návod k sledovaniu francúzskych volieb.

KOMENTÁRE

Francúzi vo voľbách nerozhodujú len o sebe

Tí, ktorí si už Európu vybrali, si teraz hryzú nechty.

Neprehliadnite tiež

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.

Ako rozbehnúť svoje trávenie a ozdraviť ho

Viete, ako prebieha tento životne dôležitý proces a či je ten váš v poriadku?

Jean-Paul Belmondo: Zmenil ideál mužskej krásy

Francúzsky herecký idol nedávno oslávil osemdesiatštyri rokov.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V sobotu, 22. júna, nájdete v stánkoch nové číslo magazínu smeŽeny a rozhovor s Petrou Regnácq Trnkovou, s ktorou sme hovorili o korupcii.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop