Nielen dary jesene potešia a zasýtia. Skúste krevety, baklažán i džem

Aj drobnosti dokážu potešiť. Vo varení to platí dvojnásobne. Vyskúšajte aj vy jeden z našich zaujímavých receptov.

(Zdroj: Isifa)

Medovo-sezamové krevety s opekanou zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 3 PL medu
  • 1 PL vínneho ryžového octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 - 2 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 300 - 400 g veľkých kreviet (lúpaných)
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 -2 ČL sezamového oleja
  • 500 g zeleniny (ružičky brokolice, ružičkový kel, kapusta...)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sezam

Zmiešajte v miske med, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Pridajte umyté krevety, premiešajte a nechajte v chladničke marinovať približne hodinu. Medzitým si očistite a pokrájajte zeleninu. Jednu lyžicu slnečnicového oleja rozohrejte vo veľkej panvici alebo woku. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania opekajte približne 5 - 8 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí zlatohnedý nádych. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením a cesnakom a odložte nabok. Do panvice vlejte zvyšný slnečnicový olej, opatrne k nemu pridajte krevety a opekajte maximálne 5 minút. Pozor na popálenie z prskajúcich kreviet. Po odstavení do kreviet primiešajte sezamové semienka. Servírujte zeleninu s krevetami pokvapkanú sezamovým olejom.

Tip: Jedlo môžete obohatiť o varené alebo opekané rezance. Sezónnu zeleninu si môžete opiecť aj v rúre podobne ako pokrm Ratatouille. Čarovať pritom môžete s rôznymi zmesami indických alebo ázijských korenín.


Hrušky na víne so syrom a orechmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 2 x 200 g kvalitného syra s bielou plesňou
  • 600 - 800 ml polosuchého červeného vína
  • 1PL kryštálového cukru
  • vlašské orechy
  • rukola
  • olivový olej
  • celá škorica (klinčeky, badián)
  • soľ, mleté čierne korenie

Hrušky ošúpte, prekrojte na polovice a čajovou lyžičkou ich zbavte jadrovníka. V hrnci zahrejte víno, cukor a škoricu alebo iné korenie podľa chuti a priveďte do varu. Hrušky vložte do vína, povarte asi dve minúty, odstavte a nechajte úplne vychladnúť. Syr krátko zahrejte na grilovacej panvici alebo ho opečte zabalený v pôvodnom obale či alobale v rúre. Pred pečením ho môžete ochutiť. Servírujte hrušky s kúskom syra, dozdobené rukolou a orechmi, pokvapkané olivovým olejom a dochutené soľou a korením. Zo zvyšného vína pripravte dresing alebo omáčku. Ak hrušky a syr pokrájate na kúsky, môžete ich servírovať ako šalát. Pokrm môžete doplniť o čerstvé pečivo.

Tip: Zvoľte takú výšku hrnca, aby boli hrušky stále namočené. Čím dlhšie ich necháte vo víne chladnúť, tým nasiaknutejšie budú. Preto si ich môžete pripraviť i deň vopred. Namiesto syra s bielou plesňou môžete použiť ochutenú syrovú nátierku a vydlabané hrušky ňou naplniť.


Teplý baklažánový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g baklažánov
  • 3 PL oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 cibule alebo pór
  • čerstvý koriander
  • mletá rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľne:

  • čili paprička
  • šampiňóny
  • predvarený cícer

Baklažány umyte a rozkrájajte na plátky alebo kocky podľa chuti. Na pol minúty ich zalejte vriacou vodou a sceďte, nebudú pri pečení sať toľko oleja. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte baklažány, podľa chuti šampiňóny alebo cícer, dochuťte rascou, korením, soľou a citrónovou šťavou. Opekajte, kým nie sú baklažány mäkké. Nakoniec dochuťte prelisovaným cesnakom a dozdobte nasekaným koriandrom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom, alebo v arabskom chlebe, či v indickej placke.

Tip: Vedeli ste, že okrem fialového baklažánu v tvare hrušky existujú aj odrody dlhé ako uhorka, menšie ružové druhy či dokonca zelené okrúhle baklažány podobné jabĺčkam i červené podobné paradajkám. Nelíšia sa len tvarom a farbou, ale hlavne chuťou. Skúste posondovať v obchodoch so semienkami a možno už o rok sa budete tešiť z novej odrody vo vlastnej záhradke.


Jablkovo-zázvorový džem
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg jabĺk
  • 300 - 400 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 100 ml vody

Voliteľne:

  • hrozienka
  • kandizované ovocie, zázvor alebo citrusová kôra
  • nasekané oriešky

Jablká umyte, poprekrajujte a zbavte jadrovníkov. Dajte ich do hrnca spolu s vodou a rozvarte, kým sa nezačnú rozpadávať. Rozvarenú jablkovú kašu prepasírujte, pridajte k nej cukor, citrónovú šťavu, zázvor, najemno nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec môžete do džemu pridať kúsky kandizovaného zázvoru alebo iného ovocia podľa chuti. Uvarený džem rozdeľte do fliaš, uzatvorte a sterilizujte.

Tip: Ak sa rozhodnete recept zjednodušiť o pasírovanie, jablká pred prípravou ošúpte a po rozvarení ich radšej ešte premixujte ponorným mixérom dohladka. Pre ešte výraznejšiu arómu skúste do džemu pridať trošku rumu alebo koňaku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 10 246
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 366
  3. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 429
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 413
  5. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 718
  6. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 697
  7. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana 1 168
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 075
  9. Ako na refinancovanie hypotéky 1 027
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 587

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štátna poisťovňa objednala liek na rakovinu protizákonne. Postup schválil Drucker

Poisťovňa znížila cenu zákazky na liek imbruvica.

KOMENTÁRE

Rusko: Keď úspešných mužov dobiehajú staré hriechy

Môžeme podozrenie polície nazvať odôvodneným?

Neprehliadnite tiež

Na obálke časopisu Playboy bude modelka, ktorá sa narodila ako muž

Prvé vydanie po smrti Hugha Hefnera smeruje k evolúcii.

Rýchle a lacné halloweenske inšpirácie, ktoré sa oplatí vyskúšať

Halloween je už za rohom, pripravte sa naň aj vďaka dekoráciám a nápaditým jedlám.

Nevidela a nepočula, no vyštudovala Harvard a stala sa svetovou celebritou

Helen Kellerová prekonala svoje postihnutie a inšpirovala milióny ľudí.

Volajú ich biomatky a nie je to kompliment. Môže to ženám ublížiť?

Nálepkovanie môže mať dopad aj na zdravotnú starostlivosť.