Nielen dary jesene potešia a zasýtia. Skúste krevety, baklažán i džem

Aj drobnosti dokážu potešiť. Vo varení to platí dvojnásobne. Vyskúšajte aj vy jeden z našich zaujímavých receptov.

(Zdroj: Isifa)

Medovo-sezamové krevety s opekanou zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 3 PL medu
  • 1 PL vínneho ryžového octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 - 2 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 300 - 400 g veľkých kreviet (lúpaných)
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 -2 ČL sezamového oleja
  • 500 g zeleniny (ružičky brokolice, ružičkový kel, kapusta...)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sezam

Zmiešajte v miske med, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Pridajte umyté krevety, premiešajte a nechajte v chladničke marinovať približne hodinu. Medzitým si očistite a pokrájajte zeleninu. Jednu lyžicu slnečnicového oleja rozohrejte vo veľkej panvici alebo woku. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania opekajte približne 5 - 8 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí zlatohnedý nádych. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením a cesnakom a odložte nabok. Do panvice vlejte zvyšný slnečnicový olej, opatrne k nemu pridajte krevety a opekajte maximálne 5 minút. Pozor na popálenie z prskajúcich kreviet. Po odstavení do kreviet primiešajte sezamové semienka. Servírujte zeleninu s krevetami pokvapkanú sezamovým olejom.

Tip: Jedlo môžete obohatiť o varené alebo opekané rezance. Sezónnu zeleninu si môžete opiecť aj v rúre podobne ako pokrm Ratatouille. Čarovať pritom môžete s rôznymi zmesami indických alebo ázijských korenín.


Hrušky na víne so syrom a orechmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 2 x 200 g kvalitného syra s bielou plesňou
  • 600 - 800 ml polosuchého červeného vína
  • 1PL kryštálového cukru
  • vlašské orechy
  • rukola
  • olivový olej
  • celá škorica (klinčeky, badián)
  • soľ, mleté čierne korenie

Hrušky ošúpte, prekrojte na polovice a čajovou lyžičkou ich zbavte jadrovníka. V hrnci zahrejte víno, cukor a škoricu alebo iné korenie podľa chuti a priveďte do varu. Hrušky vložte do vína, povarte asi dve minúty, odstavte a nechajte úplne vychladnúť. Syr krátko zahrejte na grilovacej panvici alebo ho opečte zabalený v pôvodnom obale či alobale v rúre. Pred pečením ho môžete ochutiť. Servírujte hrušky s kúskom syra, dozdobené rukolou a orechmi, pokvapkané olivovým olejom a dochutené soľou a korením. Zo zvyšného vína pripravte dresing alebo omáčku. Ak hrušky a syr pokrájate na kúsky, môžete ich servírovať ako šalát. Pokrm môžete doplniť o čerstvé pečivo.

Tip: Zvoľte takú výšku hrnca, aby boli hrušky stále namočené. Čím dlhšie ich necháte vo víne chladnúť, tým nasiaknutejšie budú. Preto si ich môžete pripraviť i deň vopred. Namiesto syra s bielou plesňou môžete použiť ochutenú syrovú nátierku a vydlabané hrušky ňou naplniť.


Teplý baklažánový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g baklažánov
  • 3 PL oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 cibule alebo pór
  • čerstvý koriander
  • mletá rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľne:

  • čili paprička
  • šampiňóny
  • predvarený cícer

Baklažány umyte a rozkrájajte na plátky alebo kocky podľa chuti. Na pol minúty ich zalejte vriacou vodou a sceďte, nebudú pri pečení sať toľko oleja. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte baklažány, podľa chuti šampiňóny alebo cícer, dochuťte rascou, korením, soľou a citrónovou šťavou. Opekajte, kým nie sú baklažány mäkké. Nakoniec dochuťte prelisovaným cesnakom a dozdobte nasekaným koriandrom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom, alebo v arabskom chlebe, či v indickej placke.

Tip: Vedeli ste, že okrem fialového baklažánu v tvare hrušky existujú aj odrody dlhé ako uhorka, menšie ružové druhy či dokonca zelené okrúhle baklažány podobné jabĺčkam i červené podobné paradajkám. Nelíšia sa len tvarom a farbou, ale hlavne chuťou. Skúste posondovať v obchodoch so semienkami a možno už o rok sa budete tešiť z novej odrody vo vlastnej záhradke.


Jablkovo-zázvorový džem
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg jabĺk
  • 300 - 400 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 100 ml vody

Voliteľne:

  • hrozienka
  • kandizované ovocie, zázvor alebo citrusová kôra
  • nasekané oriešky

Jablká umyte, poprekrajujte a zbavte jadrovníkov. Dajte ich do hrnca spolu s vodou a rozvarte, kým sa nezačnú rozpadávať. Rozvarenú jablkovú kašu prepasírujte, pridajte k nej cukor, citrónovú šťavu, zázvor, najemno nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec môžete do džemu pridať kúsky kandizovaného zázvoru alebo iného ovocia podľa chuti. Uvarený džem rozdeľte do fliaš, uzatvorte a sterilizujte.

Tip: Ak sa rozhodnete recept zjednodušiť o pasírovanie, jablká pred prípravou ošúpte a po rozvarení ich radšej ešte premixujte ponorným mixérom dohladka. Pre ešte výraznejšiu arómu skúste do džemu pridať trošku rumu alebo koňaku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 505
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 162
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 4 860
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 3 943
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 257
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 114
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 080
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 002
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 631
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 379

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žitňanská chce, aby polícia vysvetľovala, prečo nekoná. Poslanci váhajú

Ak vyšetrovatelia či prokuratúra podrobnosti nepovedia, musia to zdôvodniť. Mimovládne organizácie možnosť odmietnutia znepokojila.

KOMENTÁRE

Zlomí sa charakter Mosta aj pri infozákone?

Žitňanská môže mať s presadením návrhu pri partii, ktorá desať rokov klondajkuje štát, problém.

DOMOV

Má tu veľkú základňu, hovoria o Uhríkovi v Nitre

Súperi kandidatúru extrémistu zľahčujú.

DOMOV

Slovensku hrozí, že príde o desiatky miliónov eur

Peniaze z Únie Slovensko zrejme nestihne odčerpať do konca roka.

Neprehliadnite tiež

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.