Nielen dary jesene potešia a zasýtia. Skúste krevety, baklažán i džem

Aj drobnosti dokážu potešiť. Vo varení to platí dvojnásobne. Vyskúšajte aj vy jeden z našich zaujímavých receptov.

(Zdroj: Isifa)

Medovo-sezamové krevety s opekanou zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 3 PL medu
  • 1 PL vínneho ryžového octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 - 2 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 300 - 400 g veľkých kreviet (lúpaných)
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 -2 ČL sezamového oleja
  • 500 g zeleniny (ružičky brokolice, ružičkový kel, kapusta...)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sezam

Zmiešajte v miske med, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Pridajte umyté krevety, premiešajte a nechajte v chladničke marinovať približne hodinu. Medzitým si očistite a pokrájajte zeleninu. Jednu lyžicu slnečnicového oleja rozohrejte vo veľkej panvici alebo woku. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania opekajte približne 5 - 8 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí zlatohnedý nádych. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením a cesnakom a odložte nabok. Do panvice vlejte zvyšný slnečnicový olej, opatrne k nemu pridajte krevety a opekajte maximálne 5 minút. Pozor na popálenie z prskajúcich kreviet. Po odstavení do kreviet primiešajte sezamové semienka. Servírujte zeleninu s krevetami pokvapkanú sezamovým olejom.

Tip: Jedlo môžete obohatiť o varené alebo opekané rezance. Sezónnu zeleninu si môžete opiecť aj v rúre podobne ako pokrm Ratatouille. Čarovať pritom môžete s rôznymi zmesami indických alebo ázijských korenín.


Hrušky na víne so syrom a orechmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 2 x 200 g kvalitného syra s bielou plesňou
  • 600 - 800 ml polosuchého červeného vína
  • 1PL kryštálového cukru
  • vlašské orechy
  • rukola
  • olivový olej
  • celá škorica (klinčeky, badián)
  • soľ, mleté čierne korenie

Hrušky ošúpte, prekrojte na polovice a čajovou lyžičkou ich zbavte jadrovníka. V hrnci zahrejte víno, cukor a škoricu alebo iné korenie podľa chuti a priveďte do varu. Hrušky vložte do vína, povarte asi dve minúty, odstavte a nechajte úplne vychladnúť. Syr krátko zahrejte na grilovacej panvici alebo ho opečte zabalený v pôvodnom obale či alobale v rúre. Pred pečením ho môžete ochutiť. Servírujte hrušky s kúskom syra, dozdobené rukolou a orechmi, pokvapkané olivovým olejom a dochutené soľou a korením. Zo zvyšného vína pripravte dresing alebo omáčku. Ak hrušky a syr pokrájate na kúsky, môžete ich servírovať ako šalát. Pokrm môžete doplniť o čerstvé pečivo.

Tip: Zvoľte takú výšku hrnca, aby boli hrušky stále namočené. Čím dlhšie ich necháte vo víne chladnúť, tým nasiaknutejšie budú. Preto si ich môžete pripraviť i deň vopred. Namiesto syra s bielou plesňou môžete použiť ochutenú syrovú nátierku a vydlabané hrušky ňou naplniť.


Teplý baklažánový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g baklažánov
  • 3 PL oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 cibule alebo pór
  • čerstvý koriander
  • mletá rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľne:

  • čili paprička
  • šampiňóny
  • predvarený cícer

Baklažány umyte a rozkrájajte na plátky alebo kocky podľa chuti. Na pol minúty ich zalejte vriacou vodou a sceďte, nebudú pri pečení sať toľko oleja. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte baklažány, podľa chuti šampiňóny alebo cícer, dochuťte rascou, korením, soľou a citrónovou šťavou. Opekajte, kým nie sú baklažány mäkké. Nakoniec dochuťte prelisovaným cesnakom a dozdobte nasekaným koriandrom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom, alebo v arabskom chlebe, či v indickej placke.

Tip: Vedeli ste, že okrem fialového baklažánu v tvare hrušky existujú aj odrody dlhé ako uhorka, menšie ružové druhy či dokonca zelené okrúhle baklažány podobné jabĺčkam i červené podobné paradajkám. Nelíšia sa len tvarom a farbou, ale hlavne chuťou. Skúste posondovať v obchodoch so semienkami a možno už o rok sa budete tešiť z novej odrody vo vlastnej záhradke.


Jablkovo-zázvorový džem
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg jabĺk
  • 300 - 400 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 100 ml vody

Voliteľne:

  • hrozienka
  • kandizované ovocie, zázvor alebo citrusová kôra
  • nasekané oriešky

Jablká umyte, poprekrajujte a zbavte jadrovníkov. Dajte ich do hrnca spolu s vodou a rozvarte, kým sa nezačnú rozpadávať. Rozvarenú jablkovú kašu prepasírujte, pridajte k nej cukor, citrónovú šťavu, zázvor, najemno nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec môžete do džemu pridať kúsky kandizovaného zázvoru alebo iného ovocia podľa chuti. Uvarený džem rozdeľte do fliaš, uzatvorte a sterilizujte.

Tip: Ak sa rozhodnete recept zjednodušiť o pasírovanie, jablká pred prípravou ošúpte a po rozvarení ich radšej ešte premixujte ponorným mixérom dohladka. Pre ešte výraznejšiu arómu skúste do džemu pridať trošku rumu alebo koňaku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 8 503
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 287
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 359
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 355
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 034
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 399
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 976
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 3 255
  9. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 084
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 786

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Z Petrohradu do Pekingu. Podpredsedníčka úradu zo Smeru spoznáva svet za štátne

Vitteková išla na kontrolnú cestu do Číny, hoci nie je inšpektorka.

KOMENTÁRE

Republika po slovensky sa menuje „súvec“

Neplatí, že naša spoločnosť je neprístupná k zmenám.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop