SME
Piatok, 25. jún, 2021 | Meniny má TadeášKrížovkyKrížovky

Nielen dary jesene potešia a zasýtia. Skúste krevety, baklažán i džem

Aj drobnosti dokážu potešiť. Vo varení to platí dvojnásobne. Vyskúšajte aj vy jeden z našich zaujímavých receptov.

(Zdroj: Isifa)

Medovo-sezamové krevety s opekanou zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 3 PL medu
  • 1 PL vínneho ryžového octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 - 2 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 300 - 400 g veľkých kreviet (lúpaných)
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 -2 ČL sezamového oleja
  • 500 g zeleniny (ružičky brokolice, ružičkový kel, kapusta...)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sezam

Zmiešajte v miske med, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Pridajte umyté krevety, premiešajte a nechajte v chladničke marinovať približne hodinu. Medzitým si očistite a pokrájajte zeleninu. Jednu lyžicu slnečnicového oleja rozohrejte vo veľkej panvici alebo woku. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania opekajte približne 5 - 8 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí zlatohnedý nádych. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením a cesnakom a odložte nabok. Do panvice vlejte zvyšný slnečnicový olej, opatrne k nemu pridajte krevety a opekajte maximálne 5 minút. Pozor na popálenie z prskajúcich kreviet. Po odstavení do kreviet primiešajte sezamové semienka. Servírujte zeleninu s krevetami pokvapkanú sezamovým olejom.

Tip: Jedlo môžete obohatiť o varené alebo opekané rezance. Sezónnu zeleninu si môžete opiecť aj v rúre podobne ako pokrm Ratatouille. Čarovať pritom môžete s rôznymi zmesami indických alebo ázijských korenín.

Skryť Vypnúť reklamu

Hrušky na víne so syrom a orechmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 2 x 200 g kvalitného syra s bielou plesňou
  • 600 - 800 ml polosuchého červeného vína
  • 1PL kryštálového cukru
  • vlašské orechy
  • rukola
  • olivový olej
  • celá škorica (klinčeky, badián)
  • soľ, mleté čierne korenie

Hrušky ošúpte, prekrojte na polovice a čajovou lyžičkou ich zbavte jadrovníka. V hrnci zahrejte víno, cukor a škoricu alebo iné korenie podľa chuti a priveďte do varu. Hrušky vložte do vína, povarte asi dve minúty, odstavte a nechajte úplne vychladnúť. Syr krátko zahrejte na grilovacej panvici alebo ho opečte zabalený v pôvodnom obale či alobale v rúre. Pred pečením ho môžete ochutiť. Servírujte hrušky s kúskom syra, dozdobené rukolou a orechmi, pokvapkané olivovým olejom a dochutené soľou a korením. Zo zvyšného vína pripravte dresing alebo omáčku. Ak hrušky a syr pokrájate na kúsky, môžete ich servírovať ako šalát. Pokrm môžete doplniť o čerstvé pečivo.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Zvoľte takú výšku hrnca, aby boli hrušky stále namočené. Čím dlhšie ich necháte vo víne chladnúť, tým nasiaknutejšie budú. Preto si ich môžete pripraviť i deň vopred. Namiesto syra s bielou plesňou môžete použiť ochutenú syrovú nátierku a vydlabané hrušky ňou naplniť.


Teplý baklažánový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g baklažánov
  • 3 PL oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 cibule alebo pór
  • čerstvý koriander
  • mletá rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľne:

  • čili paprička
  • šampiňóny
  • predvarený cícer

Baklažány umyte a rozkrájajte na plátky alebo kocky podľa chuti. Na pol minúty ich zalejte vriacou vodou a sceďte, nebudú pri pečení sať toľko oleja. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte baklažány, podľa chuti šampiňóny alebo cícer, dochuťte rascou, korením, soľou a citrónovou šťavou. Opekajte, kým nie sú baklažány mäkké. Nakoniec dochuťte prelisovaným cesnakom a dozdobte nasekaným koriandrom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom, alebo v arabskom chlebe, či v indickej placke.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Vedeli ste, že okrem fialového baklažánu v tvare hrušky existujú aj odrody dlhé ako uhorka, menšie ružové druhy či dokonca zelené okrúhle baklažány podobné jabĺčkam i červené podobné paradajkám. Nelíšia sa len tvarom a farbou, ale hlavne chuťou. Skúste posondovať v obchodoch so semienkami a možno už o rok sa budete tešiť z novej odrody vo vlastnej záhradke.


Jablkovo-zázvorový džem
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg jabĺk
  • 300 - 400 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 100 ml vody

Voliteľne:

  • hrozienka
  • kandizované ovocie, zázvor alebo citrusová kôra
  • nasekané oriešky

Jablká umyte, poprekrajujte a zbavte jadrovníkov. Dajte ich do hrnca spolu s vodou a rozvarte, kým sa nezačnú rozpadávať. Rozvarenú jablkovú kašu prepasírujte, pridajte k nej cukor, citrónovú šťavu, zázvor, najemno nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec môžete do džemu pridať kúsky kandizovaného zázvoru alebo iného ovocia podľa chuti. Uvarený džem rozdeľte do fliaš, uzatvorte a sterilizujte.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa rozhodnete recept zjednodušiť o pasírovanie, jablká pred prípravou ošúpte a po rozvarení ich radšej ešte premixujte ponorným mixérom dohladka. Pre ešte výraznejšiu arómu skúste do džemu pridať trošku rumu alebo koňaku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  2. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  3. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  4. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  5. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  8. Desať najkrajších pláží na Korfu
  9. Vážení poslanci, to naozaj?
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Desať najkrajších pláží na Korfu
  2. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  3. Vážení poslanci, to naozaj?
  4. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  5. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  6. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  7. Vážení poslanci, to naozaj?
  8. Koniec čakania na kuriéra
  9. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  10. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 326
  2. Stiahnite si stovky e-kníh 6 039
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 850
  4. Vážení poslanci, to naozaj? 4 647
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 4 394
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 688
  7. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 475
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 447
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 070
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 2 934
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kontrola na rakúsko-slovenskej hranici.

Hranice zostávajú dokorán aj po odhalení delta mutácie na Slovensku.


12 h
Veľké škody sú hlásené z obce Lužice.

Masívne poškodených je sedem obcí.


a 2 ďalší 10 h

Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


15 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


16 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Gwerkovej manželky fascinuje.


23. jún