Nielen dary jesene potešia a zasýtia. Skúste krevety, baklažán i džem

Aj drobnosti dokážu potešiť. Vo varení to platí dvojnásobne. Vyskúšajte aj vy jeden z našich zaujímavých receptov.

(Zdroj: Isifa)

Medovo-sezamové krevety s opekanou zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 3 PL medu
  • 1 PL vínneho ryžového octu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 - 2 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 300 - 400 g veľkých kreviet (lúpaných)
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 -2 ČL sezamového oleja
  • 500 g zeleniny (ružičky brokolice, ružičkový kel, kapusta...)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • sezam

Zmiešajte v miske med, ocot, sójovú omáčku a zázvor. Pridajte umyté krevety, premiešajte a nechajte v chladničke marinovať približne hodinu. Medzitým si očistite a pokrájajte zeleninu. Jednu lyžicu slnečnicového oleja rozohrejte vo veľkej panvici alebo woku. Pridajte zeleninu a za stáleho miešania opekajte približne 5 - 8 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí zlatohnedý nádych. Nakoniec ju ochuťte soľou, korením a cesnakom a odložte nabok. Do panvice vlejte zvyšný slnečnicový olej, opatrne k nemu pridajte krevety a opekajte maximálne 5 minút. Pozor na popálenie z prskajúcich kreviet. Po odstavení do kreviet primiešajte sezamové semienka. Servírujte zeleninu s krevetami pokvapkanú sezamovým olejom.

Tip: Jedlo môžete obohatiť o varené alebo opekané rezance. Sezónnu zeleninu si môžete opiecť aj v rúre podobne ako pokrm Ratatouille. Čarovať pritom môžete s rôznymi zmesami indických alebo ázijských korenín.


Hrušky na víne so syrom a orechmi
Suroviny na 4 porcie

  • 4 hrušky
  • 2 x 200 g kvalitného syra s bielou plesňou
  • 600 - 800 ml polosuchého červeného vína
  • 1PL kryštálového cukru
  • vlašské orechy
  • rukola
  • olivový olej
  • celá škorica (klinčeky, badián)
  • soľ, mleté čierne korenie

Hrušky ošúpte, prekrojte na polovice a čajovou lyžičkou ich zbavte jadrovníka. V hrnci zahrejte víno, cukor a škoricu alebo iné korenie podľa chuti a priveďte do varu. Hrušky vložte do vína, povarte asi dve minúty, odstavte a nechajte úplne vychladnúť. Syr krátko zahrejte na grilovacej panvici alebo ho opečte zabalený v pôvodnom obale či alobale v rúre. Pred pečením ho môžete ochutiť. Servírujte hrušky s kúskom syra, dozdobené rukolou a orechmi, pokvapkané olivovým olejom a dochutené soľou a korením. Zo zvyšného vína pripravte dresing alebo omáčku. Ak hrušky a syr pokrájate na kúsky, môžete ich servírovať ako šalát. Pokrm môžete doplniť o čerstvé pečivo.

Tip: Zvoľte takú výšku hrnca, aby boli hrušky stále namočené. Čím dlhšie ich necháte vo víne chladnúť, tým nasiaknutejšie budú. Preto si ich môžete pripraviť i deň vopred. Namiesto syra s bielou plesňou môžete použiť ochutenú syrovú nátierku a vydlabané hrušky ňou naplniť.


Teplý baklažánový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g baklažánov
  • 3 PL oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 - 2 cibule alebo pór
  • čerstvý koriander
  • mletá rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Voliteľne:

  • čili paprička
  • šampiňóny
  • predvarený cícer

Baklažány umyte a rozkrájajte na plátky alebo kocky podľa chuti. Na pol minúty ich zalejte vriacou vodou a sceďte, nebudú pri pečení sať toľko oleja. Na oleji orestujte cibuľu, pridajte baklažány, podľa chuti šampiňóny alebo cícer, dochuťte rascou, korením, soľou a citrónovou šťavou. Opekajte, kým nie sú baklažány mäkké. Nakoniec dochuťte prelisovaným cesnakom a dozdobte nasekaným koriandrom. Servírujte horúce s čerstvým pečivom, alebo v arabskom chlebe, či v indickej placke.

Tip: Vedeli ste, že okrem fialového baklažánu v tvare hrušky existujú aj odrody dlhé ako uhorka, menšie ružové druhy či dokonca zelené okrúhle baklažány podobné jabĺčkam i červené podobné paradajkám. Nelíšia sa len tvarom a farbou, ale hlavne chuťou. Skúste posondovať v obchodoch so semienkami a možno už o rok sa budete tešiť z novej odrody vo vlastnej záhradke.


Jablkovo-zázvorový džem
Suroviny na viac porcií

  • 1 kg jabĺk
  • 300 - 400 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
  • 100 ml vody

Voliteľne:

  • hrozienka
  • kandizované ovocie, zázvor alebo citrusová kôra
  • nasekané oriešky

Jablká umyte, poprekrajujte a zbavte jadrovníkov. Dajte ich do hrnca spolu s vodou a rozvarte, kým sa nezačnú rozpadávať. Rozvarenú jablkovú kašu prepasírujte, pridajte k nej cukor, citrónovú šťavu, zázvor, najemno nastrúhanú pomarančovú alebo citrónovú kôru a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Nakoniec môžete do džemu pridať kúsky kandizovaného zázvoru alebo iného ovocia podľa chuti. Uvarený džem rozdeľte do fliaš, uzatvorte a sterilizujte.

Tip: Ak sa rozhodnete recept zjednodušiť o pasírovanie, jablká pred prípravou ošúpte a po rozvarení ich radšej ešte premixujte ponorným mixérom dohladka. Pre ešte výraznejšiu arómu skúste do džemu pridať trošku rumu alebo koňaku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 289
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 005
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 965
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 261
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 5 404
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 626
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 289
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 497
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 766
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 612

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop