SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky
VÍNO NA VÍKEND

Víno k pečenej kačke

V poslednom období ma dosť zaujíma, ako sa vyvíjajú slovenské červené vína, ktoré sú vinármi deklarované ako dlhoveké.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Či sú tieto ambície relevantné, či sa tie „veľké červené vína“ držia aj po piatich, desiatich rokoch. Dlhovekosť v našich podmienkach neznamená to isté, čo napríklad v Bordeaux, kde pre špičkové červené vína je dekáda základ, a pod dlhovekosťou sa rozumie niekoľko desaťročí.

V prípade slovenských červených hľadám víno, ktoré sa dobre drží vo fľaši po desiatich rokoch, vyvíja sa, dostane sa na inú úroveň, vyvinú sa iné charakteristiky, ale kvalita sa neznižuje. Samozrejme, ďalšou a veľmi dôležitou otázkou je, či majú vôbec Slováci radi tieto vína? Desaťročné víno je totiž úplne iné ako mladé, dynamické, ovocné červené. Je – v tom lepšom prípade, samozrejme – štruktúrovanejšie, hlbšie, zamatovejšie, s terciálnymi arómami, ako napríklad často citované lesné lístie, tabak, mokrá koža. Fanatici sa nezľaknú ani pred expresívnejšími výrazmi ako spotený kôň, ja som pravdupovediac ešte tátoša takto neidentifikoval.

Enem 2007
Víno Masaryk, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko
  • Hodnotenie: 3 *** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: najlepšie otvoriť teraz
  • Cenová kategória: 11 eur (nové ročníky)

Prednedávnom som v SME hodnotil Alibernet 2006 od Karpatskej perly. Verdikt bol, že sa vínko drží, ale už je za zenitom, mali by sme sa sústrediť na novšie ročníky. Dnes hodnotím víno, ktoré tiež sledujem priebežne: Cuvée Enem 2007 od skalického vinára Alojza Masaryka.

Je to jeho najznámejšie víno, aj vďaka „záhoráckej identite“, ktorá sa marketingovo šikovne využíva. Je to cuvée: slovenský novošľachtenec Nitra (80 %), domestifikovaný Ukrajinec Alibernet (10 %) a pikantný Cabernet Franc (10 %). Pred piatimi rokmi, keď bolo víno ešte mladé, som charakterizoval víno takto: farba hlboká, tmavá, dofialova, vôňa trošku dubovo-sladkastá, toast, káva, likér, drobné červené ovocie, cassis. Moja prvá myšlienka po ochutnaní bola, že ešte potrebuje čas.

Taníny sa ihneď „hlásili“, že chcú ovplyvňovať ďalší osud Enemu. Bol som veľmi zvedavý, ako sa ukážu o niekoľko rokov, v akej miere sa integrujú. Poukázal som na bohaté ovocné arómy a červené kôstkové ovocia. Cítil som aj trošku korenia, pravdepodobne ako dôsledok vplyvu odrody Cabernet Franc. Pred piatimi rokmi som mal dojem, že je to mladé robustné víno, ktoré ešte nie vždy dokáže skrotiť svoju silu, ako mladý energický žrebec.

Potrebuje čas, aby sa jednotlivé arómy, chute integrovali. Tiež som si myslel, že má potenciál ďalšieho zretia a pozitívneho vývoja vo fľaši. A teraz prišla hodina pravdy.

Na základe farby by človek nepovedal, že ide o šesťročné víno. Neukazuje ani náznaky starnutia, stále hustá, takmer až dočierna tmavofialová. Vo vôni sa objavujú príjemné pikantné korenia a sušené figy. Tu už viac cítiť vek, ale stále celkom vitálne. Chute ukazujú pekný vývoj od ovocnejších charakteristík a robustnejšieho, dynamického vína smerom k hladším, pikantnejším, korenistejším a terciálnym (tabak, lístie) charakteristikám.

Víno sa podstatne zmenilo, vyvíjalo, ale čo je najdôležitejšia správa, nejaví známky dezintegrácie, naopak, celkom dobre sa drží. Aj ovocie je ešte stále prítomné, ale má charakter višní v koňaku, a tvorí len jeden z viacerých segmentov. Dub, ktorý bol pred niekoľkými rokmi rozhodne prítomný, sa tiež zmenil. Transformoval sa na pikantnejšiu mletú škoricu a zjemnil sa do podoby cédrového dreva.

Na prekvapenie taníny sú stále pomerne silné, ale oveľa viac sa integrovali a vôbec nepôsobia surovo. Alkohol aj acidita sú v poriadku, nevyčnieva ani jeden, vytvárajú rovnováhu a diskrétne pozadie na pôsobenie chutí a aróm. Počas rokov sa teda víno zmenilo, stalo sa hladším, iným. Na druhej strane však už lepšie nebude, myslím si, že teraz treba ročník 2007 otvoriť, kým dokáže ponúknuť zážitok. K pečenej kačke sa hodí oveľa viac ako ktorékoľvek svätomartinské víno. Tak, na zdravie!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Odpady nad zlato
  4. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  8. Znalec slovenského brandy
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  1. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  2. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Odpady nad zlato
  6. Schneider Electric má podporiť VELUX v uhlíkovej neutralite
  7. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  8. Znalec slovenského brandy
  9. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  10. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 160
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 633
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 178
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 603
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 3 133
  6. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 956
  7. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 921
  8. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 638
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 271
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 174
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Milan Krajniak.

Milan Krajniak kritizuje aj ministra Mikulca.


a 1 ďalší 3 h
Igor Matovič.

Nájomné byty boli kľúčovou témou aj pred voľbami.


4 h

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 24 291
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 545
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 889
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 649
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 034
  6. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 5 553
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 281
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 724
Skryť Zatvoriť reklamu