VÍNO NA VÍKEND

Víno k pečenej kačke

V poslednom období ma dosť zaujíma, ako sa vyvíjajú slovenské červené vína, ktoré sú vinármi deklarované ako dlhoveké.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Či sú tieto ambície relevantné, či sa tie „veľké červené vína“ držia aj po piatich, desiatich rokoch. Dlhovekosť v našich podmienkach neznamená to isté, čo napríklad v Bordeaux, kde pre špičkové červené vína je dekáda základ, a pod dlhovekosťou sa rozumie niekoľko desaťročí.

V prípade slovenských červených hľadám víno, ktoré sa dobre drží vo fľaši po desiatich rokoch, vyvíja sa, dostane sa na inú úroveň, vyvinú sa iné charakteristiky, ale kvalita sa neznižuje. Samozrejme, ďalšou a veľmi dôležitou otázkou je, či majú vôbec Slováci radi tieto vína? Desaťročné víno je totiž úplne iné ako mladé, dynamické, ovocné červené. Je – v tom lepšom prípade, samozrejme – štruktúrovanejšie, hlbšie, zamatovejšie, s terciálnymi arómami, ako napríklad často citované lesné lístie, tabak, mokrá koža. Fanatici sa nezľaknú ani pred expresívnejšími výrazmi ako spotený kôň, ja som pravdupovediac ešte tátoša takto neidentifikoval.

Enem 2007
Víno Masaryk, Južnoslovenská vinohradnícka oblasť, Slovensko
  • Hodnotenie: 3 *** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: najlepšie otvoriť teraz
  • Cenová kategória: 11 eur (nové ročníky)

Prednedávnom som v SME hodnotil Alibernet 2006 od Karpatskej perly. Verdikt bol, že sa vínko drží, ale už je za zenitom, mali by sme sa sústrediť na novšie ročníky. Dnes hodnotím víno, ktoré tiež sledujem priebežne: Cuvée Enem 2007 od skalického vinára Alojza Masaryka.

Je to jeho najznámejšie víno, aj vďaka „záhoráckej identite“, ktorá sa marketingovo šikovne využíva. Je to cuvée: slovenský novošľachtenec Nitra (80 %), domestifikovaný Ukrajinec Alibernet (10 %) a pikantný Cabernet Franc (10 %). Pred piatimi rokmi, keď bolo víno ešte mladé, som charakterizoval víno takto: farba hlboká, tmavá, dofialova, vôňa trošku dubovo-sladkastá, toast, káva, likér, drobné červené ovocie, cassis. Moja prvá myšlienka po ochutnaní bola, že ešte potrebuje čas.

Taníny sa ihneď „hlásili“, že chcú ovplyvňovať ďalší osud Enemu. Bol som veľmi zvedavý, ako sa ukážu o niekoľko rokov, v akej miere sa integrujú. Poukázal som na bohaté ovocné arómy a červené kôstkové ovocia. Cítil som aj trošku korenia, pravdepodobne ako dôsledok vplyvu odrody Cabernet Franc. Pred piatimi rokmi som mal dojem, že je to mladé robustné víno, ktoré ešte nie vždy dokáže skrotiť svoju silu, ako mladý energický žrebec.

Potrebuje čas, aby sa jednotlivé arómy, chute integrovali. Tiež som si myslel, že má potenciál ďalšieho zretia a pozitívneho vývoja vo fľaši. A teraz prišla hodina pravdy.

Na základe farby by človek nepovedal, že ide o šesťročné víno. Neukazuje ani náznaky starnutia, stále hustá, takmer až dočierna tmavofialová. Vo vôni sa objavujú príjemné pikantné korenia a sušené figy. Tu už viac cítiť vek, ale stále celkom vitálne. Chute ukazujú pekný vývoj od ovocnejších charakteristík a robustnejšieho, dynamického vína smerom k hladším, pikantnejším, korenistejším a terciálnym (tabak, lístie) charakteristikám.

Víno sa podstatne zmenilo, vyvíjalo, ale čo je najdôležitejšia správa, nejaví známky dezintegrácie, naopak, celkom dobre sa drží. Aj ovocie je ešte stále prítomné, ale má charakter višní v koňaku, a tvorí len jeden z viacerých segmentov. Dub, ktorý bol pred niekoľkými rokmi rozhodne prítomný, sa tiež zmenil. Transformoval sa na pikantnejšiu mletú škoricu a zjemnil sa do podoby cédrového dreva.

Na prekvapenie taníny sú stále pomerne silné, ale oveľa viac sa integrovali a vôbec nepôsobia surovo. Alkohol aj acidita sú v poriadku, nevyčnieva ani jeden, vytvárajú rovnováhu a diskrétne pozadie na pôsobenie chutí a aróm. Počas rokov sa teda víno zmenilo, stalo sa hladším, iným. Na druhej strane však už lepšie nebude, myslím si, že teraz treba ročník 2007 otvoriť, kým dokáže ponúknuť zážitok. K pečenej kačke sa hodí oveľa viac ako ktorékoľvek svätomartinské víno. Tak, na zdravie!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 740
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 785
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 055
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 437
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 424
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 392
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 462
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 716
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 353
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop