Neochutnáte hummus? V slovenčine to znie dosť divne, no týmto zdanlivo „hanlivým“ názvom sa v arabčine označuje cícer. Rovnaké meno dostala aj pochúťka pripravená z tejto suroviny – studená cícerová pasta alebo nátierka.
Na oslavu i piknik
Prvé zmienky o cíceri pochádzajú z Blízkeho východu a v arabskej kuchyni patrí dodnes medzi nenahraditeľné suroviny. Úplná klasika je hummus, ktorého základom je nahladko roztlačený alebo rozmixovaný uvarený cícer dochutený sezamovou pastou Tahini a trochou citrónovej šťavy. Takýto hummus sa môže ďalej dochucovať – napríklad cesnakom, koriandrom, karí korením, rascou, čili, ale aj cviklou.
Hummusové variácie sú výborným pohostením na párty či piknik. Môžete ich podávať s arabským pita chlebom alebo s tyčinkami z čerstvej mrkvy, uhorky, alebo stonkového zeleru. Je výborný aj ako základ do sendvičov či wrapov v kombinácii so zeleninou, avokádom, ale napríklad aj s tuniakom. Ak vám hotový hummus zostane, v chladničke vydrží aj dva týždne.
Nadúva menej
Cícer patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. To znamená, že ak sa správne pripraví, až tak nenadúva. Látok spôsobujúcich plynatosť sa zbavuje namáčaním, klíčením a tepelným spracovaním. Podobne ako iné strukoviny sušený cícer treba namočiť na noc do studenej vody, aby napučal. Pred varením treba vodu, v ktorej sa namáčal, zliať a cícer ešte raz premyť. V čerstvej neosolenej vode sa varí domäkka 1,5 až 2 hodiny. Urýchliť si to môžete v tlakovom hrnci, alebo ak si kúpite už uvarený a zakonzervovaný cícer v pohári alebo v plechovke. Aj ten nezabudnite pred použitím scediť, prepláchnuť čistou vodou a odstrániť prebytočné šupky.
Uvarený cícer sa hodí do nátierok, ale aj do šalátov či ako príloha k mäsu. Dá sa z neho pripraviť aj výborná polievka alebo jedlá „z jedného hrnca“. Je tiež základom ďalšej pochúťky arabskej kuchyne – vysmážaných cícerových guľôčok známych pod názvom falafel.
Zasýti aj počas pôstu
Strukovina, ktorej sa ľudovo hovorí aj rímsky hrach, sa využívala v minulosti aj v slovenskej kuchyni. Najmä v pôstnych obdobiach, keď sa varili strukovinové kaše a husté polievky, alebo sa nimi nahrádzal nedostatok mäsa. Cícer dokáže vďaka vysokému obsahu vlákniny, bielkovín a škrobu dostatočne zasýtiť, no patrí k potravinám s nižším glykemickým indexom. Je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15 známeho ako kyselina pangamová alebo antistresový vitamín. Pôsobí priaznivo na znižovanie cholesterolu v krvi, a teda pomáha znižovať riziko srdcovocievnych chorôb.
Domáci hummus
- 400 g zaváraného cíceru
- 1 menší strúčik cesnaku
- 1 lyžica Tahini (kúpite v bioobchodoch)
- kôra a šťava z polovice citróna
- soľ, korenie
- olivový olej

Postup:
1. Konzervovaný cícer zlejte do sitka, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Nasypte ho do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu.
2. Ak máte čas, pripravte si pečený cesnak. Celú hlavičku cesnaku prekrojte na polovice, dajte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte asi pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia. Keď cesnak vychladne, vytlačte pastu zo strúčikov. Pečený cesnak sa do hummusu hodí viac a jeho chuť nie je až taká prenikavá ako čerstvo pretlačeného. Použiť môžete aj jeden strúčik čerstvého cesnaku.
3. K rozmixovanému cíceru pridajte cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochuťte soľou, korením a pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.
4. Podávajte s pita chlebom a na hrubšie plátky nakrájanou mrkvou, uhorkou, jarnou cibuľkou a reďkovkou.