SME

Trochu iný hummus

Cícerová pasta je výborným pohostením na oslavu či na piknik.

Neochutnáte hummus? V slovenčine to znie dosť divne, no týmto zdanlivo „hanlivým“ názvom sa v arabčine označuje cícer. Rovnaké meno dostala aj pochúťka pripravená z tejto suroviny – studená cícerová pasta alebo nátierka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na oslavu i piknik

Prvé zmienky o cíceri pochádzajú z Blízkeho východu a v arabskej kuchyni patrí dodnes medzi nenahraditeľné suroviny. Úplná klasika je hummus, ktorého základom je nahladko roztlačený alebo rozmixovaný uvarený cícer dochutený sezamovou pastou Tahini a trochou citrónovej šťavy. Takýto hummus sa môže ďalej dochucovať – napríklad cesnakom, koriandrom, karí korením, rascou, čili, ale aj cviklou.

SkryťVypnúť reklamu

Hummusové variácie sú výborným pohostením na párty či piknik. Môžete ich podávať s arabským pita chlebom alebo s tyčinkami z čerstvej mrkvy, uhorky, alebo stonkového zeleru. Je výborný aj ako základ do sendvičov či wrapov v kombinácii so zeleninou, avokádom, ale napríklad aj s tuniakom. Ak vám hotový hummus zostane, v chladničke vydrží aj dva týždne.

Nadúva menej

Cícer patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. To znamená, že ak sa správne pripraví, až tak nenadúva. Látok spôsobujúcich plynatosť sa zbavuje namáčaním, klíčením a tepelným spracovaním. Podobne ako iné strukoviny sušený cícer treba namočiť na noc do studenej vody, aby napučal. Pred varením treba vodu, v ktorej sa namáčal, zliať a cícer ešte raz premyť. V čerstvej neosolenej vode sa varí domäkka 1,5 až 2 hodiny. Urýchliť si to môžete v tlakovom hrnci, alebo ak si kúpite už uvarený a zakonzervovaný cícer v pohári alebo v plechovke. Aj ten nezabudnite pred použitím scediť, prepláchnuť čistou vodou a odstrániť prebytočné šupky.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarený cícer sa hodí do nátierok, ale aj do šalátov či ako príloha k mäsu. Dá sa z neho pripraviť aj výborná polievka alebo jedlá „z jedného hrnca“. Je tiež základom ďalšej pochúťky arabskej kuchyne – vysmážaných cícerových guľôčok známych pod názvom falafel.

Zasýti aj počas pôstu

Strukovina, ktorej sa ľudovo hovorí aj rímsky hrach, sa využívala v minulosti aj v slovenskej kuchyni. Najmä v pôstnych obdobiach, keď sa varili strukovinové kaše a husté polievky, alebo sa nimi nahrádzal nedostatok mäsa. Cícer dokáže vďaka vysokému obsahu vlákniny, bielkovín a škrobu dostatočne zasýtiť, no patrí k potravinám s nižším glykemickým indexom. Je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15 známeho ako kyselina pangamová alebo antistresový vitamín. Pôsobí priaznivo na znižovanie cholesterolu v krvi, a teda pomáha znižovať riziko srdcovocievnych chorôb.

SkryťVypnúť reklamu

Domáci hummus

  • 400 g zaváraného cíceru
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 lyžica Tahini (kúpite v bioobchodoch)
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • soľ, korenie
  • olivový olej

Postup:
1. Konzervovaný cícer zlejte do sitka, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Nasypte ho do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu.
2. Ak máte čas, pripravte si pečený cesnak. Celú hlavičku cesnaku prekrojte na polovice, dajte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte asi pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia. Keď cesnak vychladne, vytlačte pastu zo strúčikov. Pečený cesnak sa do hummusu hodí viac a jeho chuť nie je až taká prenikavá ako čerstvo pretlačeného. Použiť môžete aj jeden strúčik čerstvého cesnaku.
3. K rozmixovanému cíceru pridajte cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochuťte soľou, korením a pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.
4. Podávajte s pita chlebom a na hrubšie plátky nakrájanou mrkvou, uhorkou, jarnou cibuľkou a reďkovkou.

Víkend

Ilustračné foto.

Polícia žiada vodičov, aby využili alternatívne trasy.


TASR
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 11 076
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 627
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 861
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 564
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 213
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 112
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 985
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 1 472
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Tehotenský test je založený na preukázaní hormónu hCG v moči alebo v krvi.

Tehotenstvo sa dá zistiť z moču aj z krvi.


a 1 ďalší
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 613
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 15 034
  3. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 13 397
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 193
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 612
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 876
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 555
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 271
  1. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  5. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  6. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  7. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  8. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
SkryťZatvoriť reklamu