SME

Trochu iný hummus

Cícerová pasta je výborným pohostením na oslavu či na piknik.

Neochutnáte hummus? V slovenčine to znie dosť divne, no týmto zdanlivo „hanlivým“ názvom sa v arabčine označuje cícer. Rovnaké meno dostala aj pochúťka pripravená z tejto suroviny – studená cícerová pasta alebo nátierka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na oslavu i piknik

Prvé zmienky o cíceri pochádzajú z Blízkeho východu a v arabskej kuchyni patrí dodnes medzi nenahraditeľné suroviny. Úplná klasika je hummus, ktorého základom je nahladko roztlačený alebo rozmixovaný uvarený cícer dochutený sezamovou pastou Tahini a trochou citrónovej šťavy. Takýto hummus sa môže ďalej dochucovať – napríklad cesnakom, koriandrom, karí korením, rascou, čili, ale aj cviklou.

SkryťVypnúť reklamu

Hummusové variácie sú výborným pohostením na párty či piknik. Môžete ich podávať s arabským pita chlebom alebo s tyčinkami z čerstvej mrkvy, uhorky, alebo stonkového zeleru. Je výborný aj ako základ do sendvičov či wrapov v kombinácii so zeleninou, avokádom, ale napríklad aj s tuniakom. Ak vám hotový hummus zostane, v chladničke vydrží aj dva týždne.

Nadúva menej

Cícer patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. To znamená, že ak sa správne pripraví, až tak nenadúva. Látok spôsobujúcich plynatosť sa zbavuje namáčaním, klíčením a tepelným spracovaním. Podobne ako iné strukoviny sušený cícer treba namočiť na noc do studenej vody, aby napučal. Pred varením treba vodu, v ktorej sa namáčal, zliať a cícer ešte raz premyť. V čerstvej neosolenej vode sa varí domäkka 1,5 až 2 hodiny. Urýchliť si to môžete v tlakovom hrnci, alebo ak si kúpite už uvarený a zakonzervovaný cícer v pohári alebo v plechovke. Aj ten nezabudnite pred použitím scediť, prepláchnuť čistou vodou a odstrániť prebytočné šupky.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarený cícer sa hodí do nátierok, ale aj do šalátov či ako príloha k mäsu. Dá sa z neho pripraviť aj výborná polievka alebo jedlá „z jedného hrnca“. Je tiež základom ďalšej pochúťky arabskej kuchyne – vysmážaných cícerových guľôčok známych pod názvom falafel.

Zasýti aj počas pôstu

Strukovina, ktorej sa ľudovo hovorí aj rímsky hrach, sa využívala v minulosti aj v slovenskej kuchyni. Najmä v pôstnych obdobiach, keď sa varili strukovinové kaše a husté polievky, alebo sa nimi nahrádzal nedostatok mäsa. Cícer dokáže vďaka vysokému obsahu vlákniny, bielkovín a škrobu dostatočne zasýtiť, no patrí k potravinám s nižším glykemickým indexom. Je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15 známeho ako kyselina pangamová alebo antistresový vitamín. Pôsobí priaznivo na znižovanie cholesterolu v krvi, a teda pomáha znižovať riziko srdcovocievnych chorôb.

SkryťVypnúť reklamu

Domáci hummus

  • 400 g zaváraného cíceru
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 lyžica Tahini (kúpite v bioobchodoch)
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • soľ, korenie
  • olivový olej

Postup:
1. Konzervovaný cícer zlejte do sitka, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Nasypte ho do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu.
2. Ak máte čas, pripravte si pečený cesnak. Celú hlavičku cesnaku prekrojte na polovice, dajte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte asi pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia. Keď cesnak vychladne, vytlačte pastu zo strúčikov. Pečený cesnak sa do hummusu hodí viac a jeho chuť nie je až taká prenikavá ako čerstvo pretlačeného. Použiť môžete aj jeden strúčik čerstvého cesnaku.
3. K rozmixovanému cíceru pridajte cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochuťte soľou, korením a pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.
4. Podávajte s pita chlebom a na hrubšie plátky nakrájanou mrkvou, uhorkou, jarnou cibuľkou a reďkovkou.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Na internáte skladali počítače pre spolužiakov. Dnes majú veľké showroomy aj hotel
  2. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  5. Keď sa z brigády stane kariéra
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  2. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  3. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  4. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  5. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa?
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  8. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  1. Od čoho závisí schopnosť prispôsobiť sa? 8 137
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 908
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 3 491
  4. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 118
  5. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 096
  6. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 392
  7. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky 1 330
  8. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 318
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 16 978
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 16 135
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 944
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 850
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 10 337
  6. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 651
  7. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 558
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 8 578
  1. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  2. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
  3. Marian Nanias: Dopláca Slovensko na členstvo v EÚ, alebo získava?
  4. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  5. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  6. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  7. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  8. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
SkryťZatvoriť reklamu