SME

Trochu iný hummus

Cícerová pasta je výborným pohostením na oslavu či na piknik.

Neochutnáte hummus? V slovenčine to znie dosť divne, no týmto zdanlivo „hanlivým“ názvom sa v arabčine označuje cícer. Rovnaké meno dostala aj pochúťka pripravená z tejto suroviny – studená cícerová pasta alebo nátierka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na oslavu i piknik

Prvé zmienky o cíceri pochádzajú z Blízkeho východu a v arabskej kuchyni patrí dodnes medzi nenahraditeľné suroviny. Úplná klasika je hummus, ktorého základom je nahladko roztlačený alebo rozmixovaný uvarený cícer dochutený sezamovou pastou Tahini a trochou citrónovej šťavy. Takýto hummus sa môže ďalej dochucovať – napríklad cesnakom, koriandrom, karí korením, rascou, čili, ale aj cviklou.

SkryťVypnúť reklamu

Hummusové variácie sú výborným pohostením na párty či piknik. Môžete ich podávať s arabským pita chlebom alebo s tyčinkami z čerstvej mrkvy, uhorky, alebo stonkového zeleru. Je výborný aj ako základ do sendvičov či wrapov v kombinácii so zeleninou, avokádom, ale napríklad aj s tuniakom. Ak vám hotový hummus zostane, v chladničke vydrží aj dva týždne.

Nadúva menej

Cícer patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. To znamená, že ak sa správne pripraví, až tak nenadúva. Látok spôsobujúcich plynatosť sa zbavuje namáčaním, klíčením a tepelným spracovaním. Podobne ako iné strukoviny sušený cícer treba namočiť na noc do studenej vody, aby napučal. Pred varením treba vodu, v ktorej sa namáčal, zliať a cícer ešte raz premyť. V čerstvej neosolenej vode sa varí domäkka 1,5 až 2 hodiny. Urýchliť si to môžete v tlakovom hrnci, alebo ak si kúpite už uvarený a zakonzervovaný cícer v pohári alebo v plechovke. Aj ten nezabudnite pred použitím scediť, prepláchnuť čistou vodou a odstrániť prebytočné šupky.

SkryťVypnúť reklamu

Uvarený cícer sa hodí do nátierok, ale aj do šalátov či ako príloha k mäsu. Dá sa z neho pripraviť aj výborná polievka alebo jedlá „z jedného hrnca“. Je tiež základom ďalšej pochúťky arabskej kuchyne – vysmážaných cícerových guľôčok známych pod názvom falafel.

Zasýti aj počas pôstu

Strukovina, ktorej sa ľudovo hovorí aj rímsky hrach, sa využívala v minulosti aj v slovenskej kuchyni. Najmä v pôstnych obdobiach, keď sa varili strukovinové kaše a husté polievky, alebo sa nimi nahrádzal nedostatok mäsa. Cícer dokáže vďaka vysokému obsahu vlákniny, bielkovín a škrobu dostatočne zasýtiť, no patrí k potravinám s nižším glykemickým indexom. Je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15 známeho ako kyselina pangamová alebo antistresový vitamín. Pôsobí priaznivo na znižovanie cholesterolu v krvi, a teda pomáha znižovať riziko srdcovocievnych chorôb.

SkryťVypnúť reklamu

Domáci hummus

  • 400 g zaváraného cíceru
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 1 lyžica Tahini (kúpite v bioobchodoch)
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • soľ, korenie
  • olivový olej

Postup:
1. Konzervovaný cícer zlejte do sitka, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. Nasypte ho do mixéra a rozmixujte na hladkú pastu.
2. Ak máte čas, pripravte si pečený cesnak. Celú hlavičku cesnaku prekrojte na polovice, dajte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte asi pol hodiny pri teplote 180 stupňov Celzia. Keď cesnak vychladne, vytlačte pastu zo strúčikov. Pečený cesnak sa do hummusu hodí viac a jeho chuť nie je až taká prenikavá ako čerstvo pretlačeného. Použiť môžete aj jeden strúčik čerstvého cesnaku.
3. K rozmixovanému cíceru pridajte cesnak, kôru a šťavu z polovice citróna, dochuťte soľou, korením a pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom.
4. Podávajte s pita chlebom a na hrubšie plátky nakrájanou mrkvou, uhorkou, jarnou cibuľkou a reďkovkou.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu