Pre milovníkov kapusty: Skúste kapustovú polievku i plnené listy

Kapusta nepatrí len ku kačke. Vyskúšajte naše osvedčené kapustové recepty aj vy!

(Zdroj: Isifa)

Mäsové guľky v kapustnom liste
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 - 2 krajce bieleho chleba
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm nastrúhaného zázvoru
  • 1 menšia hlávka bielej kapusty (12 - 15 listov)
  • 2 PL oleja
  • 100 ml mlieka
  • 150 ml mäsového vývaru
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Na lyžici oleja opražte dosklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nasekaný cesnak a zázvor. Odstavte a nechajte vychladnúť. Vo väčšej miske rozmrvte chlieb, zalejte ho mliekom, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, obidva druhy mäsa, vychladenú cibuľu a celú zmes premiešajte a dochuťte soľou a korením. Môžete si na panvici osmažiť malú fašírku, aby ste po ochutnaní doplnili koreniny. Kapustu prerežte na polovicu a odbaľte najkrajšie a najväčšie listy. Naukladajte ich do misy alebo hrnca, zalejte vriacou vodou a nechajte asi päť minút spariť, potom ich vyberte a nechajte dôkladne odkvapkať. Podľa potreby im vystrihnete hlúbik. Rúru predhrejte na 170 - 180 stupňov. V rukách vytvarujte z mäsa guľky a každú uložte na list a zrolujte. Hotové guľky naukladajte do vymasteného pekáča, zalejte vývarom a prikryté pečte približne 30 minút. Potom guľky odokryte a dopečte asi 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte s trochou paradajkovej omáčky a zemiakmi.

Tip: Biely chlieb môžete nahradiť strúhankou. Taktiež môžete meniť podiel mäsa. Vyskúšajte recept z dvoch tretín jahňacieho a tretiny bravčového mäsa. Čierne korenie nahraďte muškátovým orieškom, mletým koriandrom alebo karí korením.


Kapustovo-fazuľová polievka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 veľký zemiak
  • 180 g bielej fazule
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • nasekaná petržlenová alebo zelerová vňať
  • sušený tymian
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu si deň vopred namočte alebo pre skrátenie času predvarte. Na oleji opražte najemno pokrájanú cibuľu, pridajte cesnak, na kocky pokrájanú mrkvu, krátko opražte a zalejte vývarom. Postupne pridávajte predmočenú fazuľu, pokrájanú kapustu, zemiaky, sušený tymian a varte domäkka. Nakoniec polievku ochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Servírujte s čerstvým alebo opečeným chlebom.

Tip: Tento typ polievok môžete pripravovať bez predvárania a prípravy 6 - 8 hodín v pomalovarnom hrnci. Polievku môžete obohatiť o kuracie mäso, klobásu alebo opečenú slaninku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 685
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 859
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 458
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 475
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 419
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 231
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 509
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 635
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 468
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 189

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOMOV

Prieskum Polis: Voľby by vyhral Smer, SNS preferencie klesli

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop