Mäsové guľky v kapustnom liste
Suroviny na 6 porcií
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 - 2 krajce bieleho chleba
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cm nastrúhaného zázvoru
- 1 menšia hlávka bielej kapusty (12 - 15 listov)
- 2 PL oleja
- 100 ml mlieka
- 150 ml mäsového vývaru
- nasekaná petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie

Na lyžici oleja opražte dosklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nasekaný cesnak a zázvor. Odstavte a nechajte vychladnúť. Vo väčšej miske rozmrvte chlieb, zalejte ho mliekom, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, obidva druhy mäsa, vychladenú cibuľu a celú zmes premiešajte a dochuťte soľou a korením. Môžete si na panvici osmažiť malú fašírku, aby ste po ochutnaní doplnili koreniny. Kapustu prerežte na polovicu a odbaľte najkrajšie a najväčšie listy. Naukladajte ich do misy alebo hrnca, zalejte vriacou vodou a nechajte asi päť minút spariť, potom ich vyberte a nechajte dôkladne odkvapkať. Podľa potreby im vystrihnete hlúbik. Rúru predhrejte na 170 - 180 stupňov. V rukách vytvarujte z mäsa guľky a každú uložte na list a zrolujte. Hotové guľky naukladajte do vymasteného pekáča, zalejte vývarom a prikryté pečte približne 30 minút. Potom guľky odokryte a dopečte asi 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte s trochou paradajkovej omáčky a zemiakmi.
Tip: Biely chlieb môžete nahradiť strúhankou. Taktiež môžete meniť podiel mäsa. Vyskúšajte recept z dvoch tretín jahňacieho a tretiny bravčového mäsa. Čierne korenie nahraďte muškátovým orieškom, mletým koriandrom alebo karí korením.
Kapustovo-fazuľová polievka
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá hlávka kapusty
- 1 veľký zemiak
- 180 g bielej fazule
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- nasekaná petržlenová alebo zelerová vňať
- sušený tymian
- soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu si deň vopred namočte alebo pre skrátenie času predvarte. Na oleji opražte najemno pokrájanú cibuľu, pridajte cesnak, na kocky pokrájanú mrkvu, krátko opražte a zalejte vývarom. Postupne pridávajte predmočenú fazuľu, pokrájanú kapustu, zemiaky, sušený tymian a varte domäkka. Nakoniec polievku ochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Servírujte s čerstvým alebo opečeným chlebom.
Tip: Tento typ polievok môžete pripravovať bez predvárania a prípravy 6 - 8 hodín v pomalovarnom hrnci. Polievku môžete obohatiť o kuracie mäso, klobásu alebo opečenú slaninku.