Pre milovníkov kapusty: Skúste kapustovú polievku i plnené listy

Kapusta nepatrí len ku kačke. Vyskúšajte naše osvedčené kapustové recepty aj vy!

(Zdroj: Isifa)

Mäsové guľky v kapustnom liste
Suroviny na 6 porcií

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 - 2 krajce bieleho chleba
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm nastrúhaného zázvoru
  • 1 menšia hlávka bielej kapusty (12 - 15 listov)
  • 2 PL oleja
  • 100 ml mlieka
  • 150 ml mäsového vývaru
  • nasekaná petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Na lyžici oleja opražte dosklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nasekaný cesnak a zázvor. Odstavte a nechajte vychladnúť. Vo väčšej miske rozmrvte chlieb, zalejte ho mliekom, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, obidva druhy mäsa, vychladenú cibuľu a celú zmes premiešajte a dochuťte soľou a korením. Môžete si na panvici osmažiť malú fašírku, aby ste po ochutnaní doplnili koreniny. Kapustu prerežte na polovicu a odbaľte najkrajšie a najväčšie listy. Naukladajte ich do misy alebo hrnca, zalejte vriacou vodou a nechajte asi päť minút spariť, potom ich vyberte a nechajte dôkladne odkvapkať. Podľa potreby im vystrihnete hlúbik. Rúru predhrejte na 170 - 180 stupňov. V rukách vytvarujte z mäsa guľky a každú uložte na list a zrolujte. Hotové guľky naukladajte do vymasteného pekáča, zalejte vývarom a prikryté pečte približne 30 minút. Potom guľky odokryte a dopečte asi 10 - 15 minút dozlatista. Servírujte s trochou paradajkovej omáčky a zemiakmi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Biely chlieb môžete nahradiť strúhankou. Taktiež môžete meniť podiel mäsa. Vyskúšajte recept z dvoch tretín jahňacieho a tretiny bravčového mäsa. Čierne korenie nahraďte muškátovým orieškom, mletým koriandrom alebo karí korením.


Kapustovo-fazuľová polievka
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 veľký zemiak
  • 180 g bielej fazule
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • nasekaná petržlenová alebo zelerová vňať
  • sušený tymian
  • soľ, mleté čierne korenie

Fazuľu si deň vopred namočte alebo pre skrátenie času predvarte. Na oleji opražte najemno pokrájanú cibuľu, pridajte cesnak, na kocky pokrájanú mrkvu, krátko opražte a zalejte vývarom. Postupne pridávajte predmočenú fazuľu, pokrájanú kapustu, zemiaky, sušený tymian a varte domäkka. Nakoniec polievku ochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Servírujte s čerstvým alebo opečeným chlebom.

Tip: Tento typ polievok môžete pripravovať bez predvárania a prípravy 6 - 8 hodín v pomalovarnom hrnci. Polievku môžete obohatiť o kuracie mäso, klobásu alebo opečenú slaninku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 077
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 298
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 535
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 757
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 386
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 040
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 514
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 815
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 681

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.