Nakladaná červená kapusta
Suroviny na viac porcií
- 1 červená kapusta
- 2 červené cibule
- 500 ml bieleho vínneho octu
- 250 ml jablčného octu
- 250 ml vody
- 5 guľôčok nového korenia
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
- horčicové semienka
- cukor
- soľ

Deň vopred zo všetkých surovín okrem kapusty a cibule uvarte nálev. Množstvo cukru a soli zvoľte poľa chuti. Nálev nechajte vychladnúť a odložte ho na noc do chladničky. Kapustu očistite a pokrájajte. Natlačte ju do zaváracích fliaš a zalejte nálevom. Môžete ho aj precediť. Uzatvorte a odložte do chladu a tmy. Za týždeň môžete servírovať ako chrumkavú prílohu alebo šalát. Ak pod zaváracie fľaše podložíte plech na pečenie, môžete nechať šalát v teple vykvasiť podobne ako kyslú kapustu. Pozor však na unikajúci spenený nálev, ktorý je kvasením vytláčaný von. Ak sa vám zdá, že povrch fliaš je po čase príliš suchý dolejte ich trochou prevarenej, osolenej a vychladnutej vody, podobne ako do kapusty v súdku. Každý deň kvasenia navyše urobí šalát mäkším.
Tip: V zahraničí je kvasená zelenina v kameninových súdkoch, zvaná Pickles veľmi obľúbená. Kapustu môžete zmiešať i s cviklou, karfiolom, mrkvou alebo inou tvrdšou zeleninou. S nálevom môžete tiež experimentovať a skúšať pridať podľa chuti do rôznych dávok rascu, chren, kôpor, feferónky či dokonca zázvor alebo voňavé klinčeky.
Prílohová kapusta na dva spôsoby:
Dusená červená a opekaná biela kapusta
Suroviny na viac porcií
Dusená kapusta
- 1 červená kapusta
- 100 g cukru
- 2 cibule
- 2 jablká
- 3 PL červeného vínneho octu
- hrubší plátok masla
- 100 ml pomarančového alebo jablkového džúsu
- štipka nového korenia alebo muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
Vo väčšom hrnci rozpustite maslo, pridajte k nemu pokrájanú kapustu, cibuľu a nastrúhané jablká. Po krátkom opekaní pridajte cukor, koreniny a podlejte džúsom. Duste do mäkka. Nakoniec dochuťte soľou, korením a octom.
Opekaná kapusta
- 1 biela kapusta
- 10 plátkov slaniny
- 1 cibuľa
- 1 menší pór
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- soľ, mleté čierne korenie
Všetku zeleninu očistite a pokrájajte na tenko. Slaninu pokrájajte na kocky a opečte ju do zlatohneda vo veľkej panvici alebo vo woku. Vyberte ju bokom a na masť pridajte cibuľu, pór, cesnak a kapustu. Za stáleho miešania opekajte zeleninu kým nezmäkne a nezozlatne. Dochuťte soľou a korením.
Obidve pripravené kapusty pred servírovaním prehrejte a podávajte k pečenému mäsu, ku knedli alebo k zemiakom.