Kapusta – listy plné vitamínov

Nenáročné, tradičné a hlavne zdravé. Také sú naše dva kapustové recepty.

(Zdroj: Isifa)

Nakladaná červená kapusta
Suroviny na viac porcií

  • 1 červená kapusta
  • 2 červené cibule
  • 500 ml bieleho vínneho octu
  • 250 ml jablčného octu
  • 250 ml vody
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • horčicové semienka
  • cukor
  • soľ

Deň vopred zo všetkých surovín okrem kapusty a cibule uvarte nálev. Množstvo cukru a soli zvoľte poľa chuti. Nálev nechajte vychladnúť a odložte ho na noc do chladničky. Kapustu očistite a pokrájajte. Natlačte ju do zaváracích fliaš a zalejte nálevom. Môžete ho aj precediť. Uzatvorte a odložte do chladu a tmy. Za týždeň môžete servírovať ako chrumkavú prílohu alebo šalát. Ak pod zaváracie fľaše podložíte plech na pečenie, môžete nechať šalát v teple vykvasiť podobne ako kyslú kapustu. Pozor však na unikajúci spenený nálev, ktorý je kvasením vytláčaný von. Ak sa vám zdá, že povrch fliaš je po čase príliš suchý dolejte ich trochou prevarenej, osolenej a vychladnutej vody, podobne ako do kapusty v súdku. Každý deň kvasenia navyše urobí šalát mäkším.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: V zahraničí je kvasená zelenina v kameninových súdkoch, zvaná Pickles veľmi obľúbená. Kapustu môžete zmiešať i s cviklou, karfiolom, mrkvou alebo inou tvrdšou zeleninou. S nálevom môžete tiež experimentovať a skúšať pridať podľa chuti do rôznych dávok rascu, chren, kôpor, feferónky či dokonca zázvor alebo voňavé klinčeky.


Prílohová kapusta na dva spôsoby:
Dusená červená a opekaná biela kapusta
Suroviny na viac porcií

Dusená kapusta

  • 1 červená kapusta
  • 100 g cukru
  • 2 cibule
  • 2 jablká
  • 3 PL červeného vínneho octu
  • hrubší plátok masla
  • 100 ml pomarančového alebo jablkového džúsu
  • štipka nového korenia alebo muškátového orieška
  • soľ, mleté čierne korenie

Vo väčšom hrnci rozpustite maslo, pridajte k nemu pokrájanú kapustu, cibuľu a nastrúhané jablká. Po krátkom opekaní pridajte cukor, koreniny a podlejte džúsom. Duste do mäkka. Nakoniec dochuťte soľou, korením a octom.

Opekaná kapusta

  • 1 biela kapusta
  • 10 plátkov slaniny
  • 1 cibuľa
  • 1 menší pór
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a pokrájajte na tenko. Slaninu pokrájajte na kocky a opečte ju do zlatohneda vo veľkej panvici alebo vo woku. Vyberte ju bokom a na masť pridajte cibuľu, pór, cesnak a kapustu. Za stáleho miešania opekajte zeleninu kým nezmäkne a nezozlatne. Dochuťte soľou a korením.

Obidve pripravené kapusty pred servírovaním prehrejte a podávajte k pečenému mäsu, ku knedli alebo k zemiakom.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 074
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 643
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 006
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 237
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 040
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 475
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 115
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 552
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 736
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 525

Hlavné správy zo Sme.sk

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.