Zrejme všetci vieme, že najbohatšími zásobovateľmi vitamínov sú čerstvé ovocie a zelenina. Pri ich nesprávnom alebo dlhodobom skladovaní prichádza k úbytku vitamínov.
Tento proces sa začína už niekde na ceste do obchodu, pretože vo veľkoskladoch sa ovocie a zelenina skladujú v špeciálnych podmienkach, keď sa sleduje nielen teplota, ale aj zloženie vzduchu.
Prvým šokom je pre ne prevoz do predajne, ďalšia zmena nastáva, keď si prinesieme nákup domov. A potom nechápeme, prečo zrazu jabĺčka tak rýchlo vädnú a strácajú pevnosť. Je to spôsobené tým, že zmena podmienok skladovania spôsobuje rýchlejšie odparovanie vody v dužine.
Pozor na pranie
Približne po troch mesiacoch, keď máme jabĺčka doma, je v nich obsah vitamínu C pomerne nízky. Podobne je to so zeleninou. „Veľmi citlivá je zelenina skladovaná pri izbovej teplote. Je citlivá na teplo a kyslík, ich pôsobením sa intenzívne znižuje obsah vitamínu C.
Ďalší negatívny vplyv má zbytočne dlhé pranie pred konzumáciou – napríklad hlávkového šalátu, keď dochádza k stratám vylúhovaním,“ tvrdí Ružena Uherová vo svojej knihe Vitamínová biblia. Vitamín C mizne zo šalátu aj vtedy, ak ho krájame, pretože vtedy je prístup kyslíka k nemu niekoľkonásobne vyšší.
Ako nezabiť vitamíny
Za najprijateľnejší spôsob skladovania ovocia a zeleniny sa považuje zmrazovanie, pretože pri ňom prichádza len k minimálnym vitamínovým stratám. Mali by sme si dať pozor aj pri rozmrazovaní – nevhodné je, keď je tento proces príliš pomalý.