SME

Dva dezerty so zmyselnou vôňou škorice

Ak máte radi vôňu a chuť škorice a to nielen na Vianoce, naše dva sladké recepty sú ideálnym námetom pre vašu kuchyňu.

(Zdroj: Fotolia)

Voňavé jablkové krúžky s mliečnym likérom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 125 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 väčšie vajíčko
  • 120 ml mlieka
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 4 zelené jablká (Granny Smith)
  • šťava z polovice citróna
  • olej

Na likér:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 50 - 100 ml koňaku
  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 ml smotany alebo nesladeného kondenzovaného mlieka
  • mletá škorica

Všetky suroviny na likér spolu rozmixujte dohladka a dajte vychladiť. Jablká ostrúhajte, odstráňte im jadrovníky, pokrájajte ich na hrubšie plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Metličkou zmiešajte vajíčko, mlieko, rozpustené maslo a nakoniec primiešavajte cukor, mletú škoricu a múku s práškom do pečiva. V panvici rozohrejte olej. Jablká namáčajte do cestíčka a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Po vybratí z oleja ich nechajte odkvapkať na papierovej servítke. Servírujte teplé jablká s vychladeným likérom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na likér môžete použiť i karamelové sladené kondenzované mlieko, ktoré zvýrazní jeho chuť, vôňu i farbu. Hotové jablká môžete navyše po vysmažení obaliť zmesou práškového cukru a škorice, podobne ako sa obaľujú fánky.


Chrumkavé tekvicové koláčiky so škoricovým sirupom
Suroviny na 6 porcií

  • 4-5 plátkov štrúdľového filla cesta (Phyllo pastry)
  • rozpustené maslo

Na plnku:

  • 250 g sladkej tekvice
  • 4 vajíčka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • štipka mletej škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka muškátového oriešku

Na sirup:

  • 70 ml hnedého rumu
  • 50 ml vody
  • 180 g hnedého cukru
  • 2 plátky masla
  • 2 celé škorice
  • mletá škorica

Tekvicu uvarte domäkka, zlejte a nechajte odkvapkať. Potom ju roztlčte vidličkou najemno alebo rozmixujte dohladka. Zmiešajte ju s vajíčkami, smotanou, cukrom a koreninami. Plnku varte na malom plameni za stáleho miešania, pokiaľ nezhustne na puding. Cesto rozdeľte na vrstvy. Každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a naukladajte na seba. Z vrstveného cesta narežte šesť rovnakých štvorcov a tie naukladajte do formy na mafiny. Každý koláčik naplňte rovnomerne plnkou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 10 - 15 minút alebo kým cesto nechytí zlatistý nádych. Medzitým zmiešajte všetky suroviny na sirup a priveďte ich k varu. Varte do požadovanej hustoty. Koláčiky servírujte teplé preliate sirupom, dozdobené vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Koláčiky môžete skúsiť pripraviť i z lístkového cesta. Tam už, samozrejme, cesto nerozoberáte na jednotlivé listy a nepotierate maslom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 039
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 641
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 902
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 693
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 804
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 194
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 155
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 298
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 247
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 996
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 894
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 826
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 033
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 587
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu