Dva dezerty so zmyselnou vôňou škorice

Ak máte radi vôňu a chuť škorice a to nielen na Vianoce, naše dva sladké recepty sú ideálnym námetom pre vašu kuchyňu.

(Zdroj: Fotolia)

Voňavé jablkové krúžky s mliečnym likérom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 125 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 väčšie vajíčko
  • 120 ml mlieka
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 4 zelené jablká (Granny Smith)
  • šťava z polovice citróna
  • olej

Na likér:

  • 50 - 100 ml koňaku
  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 ml smotany alebo nesladeného kondenzovaného mlieka
  • mletá škorica

Všetky suroviny na likér spolu rozmixujte dohladka a dajte vychladiť. Jablká ostrúhajte, odstráňte im jadrovníky, pokrájajte ich na hrubšie plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Metličkou zmiešajte vajíčko, mlieko, rozpustené maslo a nakoniec primiešavajte cukor, mletú škoricu a múku s práškom do pečiva. V panvici rozohrejte olej. Jablká namáčajte do cestíčka a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Po vybratí z oleja ich nechajte odkvapkať na papierovej servítke. Servírujte teplé jablká s vychladeným likérom.

Tip: Na likér môžete použiť i karamelové sladené kondenzované mlieko, ktoré zvýrazní jeho chuť, vôňu i farbu. Hotové jablká môžete navyše po vysmažení obaliť zmesou práškového cukru a škorice, podobne ako sa obaľujú fánky.


Chrumkavé tekvicové koláčiky so škoricovým sirupom
Suroviny na 6 porcií

  • 4-5 plátkov štrúdľového filla cesta (Phyllo pastry)
  • rozpustené maslo

Na plnku:

  • 250 g sladkej tekvice
  • 4 vajíčka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • štipka mletej škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka muškátového oriešku

Na sirup:

  • 70 ml hnedého rumu
  • 50 ml vody
  • 180 g hnedého cukru
  • 2 plátky masla
  • 2 celé škorice
  • mletá škorica

Tekvicu uvarte domäkka, zlejte a nechajte odkvapkať. Potom ju roztlčte vidličkou najemno alebo rozmixujte dohladka. Zmiešajte ju s vajíčkami, smotanou, cukrom a koreninami. Plnku varte na malom plameni za stáleho miešania, pokiaľ nezhustne na puding. Cesto rozdeľte na vrstvy. Každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a naukladajte na seba. Z vrstveného cesta narežte šesť rovnakých štvorcov a tie naukladajte do formy na mafiny. Každý koláčik naplňte rovnomerne plnkou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 10 - 15 minút alebo kým cesto nechytí zlatistý nádych. Medzitým zmiešajte všetky suroviny na sirup a priveďte ich k varu. Varte do požadovanej hustoty. Koláčiky servírujte teplé preliate sirupom, dozdobené vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Tip: Koláčiky môžete skúsiť pripraviť i z lístkového cesta. Tam už, samozrejme, cesto nerozoberáte na jednotlivé listy a nepotierate maslom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  3. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  4. Registrácia partnerov verejného sektora v praxi
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  6. Nový Ružinov na Bajkalskej má za sebou prvý rok
  7. Slováci budú lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  8. Eurokomisárka Věra Jourová navštívila EU v Bratislave
  9. Gyncare, správna adresa, kde pomáhajú v zrodení nového života
  10. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 19 751
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 135
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 6 536
  4. Ako vyzerajú dnešní otroci? 5 365
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 4 649
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 970
  7. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 829
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 130
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 3 013
  10. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 2 692

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rok nádeje pre maniakov a vrahov. Niektorí sa môžu dostať na slobodu

Zločinci odsúdení na smrť majú šancu dostať sa na slobodu. Čo sa deje za múrmi ruského Alcatrazu?

DOMOV

Právnici z HZDS sa uchytili. Ako skončili Cuper, Tóthová a ďalší?

Niektorí sa navzájom pozývajú ako hostia na akcie pre študentov, iní zostali kolegami naďalej.

KOMENTÁRE

Kontinuita: Mečiar skončil, jeho duchovia ostávajú

Éra HZDS sa skončila, jej nositelia a mečiarovskí právni experti sú však stále tu.

SVET

Terorista útočil pri britskom parlamente, neprežili piati ľudia

Pravdepodobného útočníka zastrelili.

Neprehliadnite tiež

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.

Katarína Turnerová: Harfa si vyžaduje oddanosť

Prvá harfistka Slovenskej filharmónie hrala s Plácidom Domingom, Josém Carrerasom, Rayom Charlesom aj Lizou Minneliovou

Tradície ožívajú aj v modernej dobe. Ako to chodí na kurze ľudových tancov?

Ak nerozoznáte čardáš, polku a odzemok, rozdiely vám v Bratislave vysvetlí lektor ľudových tancov.

Ukážeme vám ako si vyrobiť batikované prestieranie

Na jar sa neprebúdza len príroda, v mnohých sa prebudí aj chuť tvoriť. Ukážeme vám krok za krokom, ako sa dá jednoducho v domácich podmienkach batikovať.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop