Dva dezerty so zmyselnou vôňou škorice

Ak máte radi vôňu a chuť škorice a to nielen na Vianoce, naše dva sladké recepty sú ideálnym námetom pre vašu kuchyňu.

(Zdroj: Fotolia)

Voňavé jablkové krúžky s mliečnym likérom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 125 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 väčšie vajíčko
  • 120 ml mlieka
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 4 zelené jablká (Granny Smith)
  • šťava z polovice citróna
  • olej

Na likér:

  • 50 - 100 ml koňaku
  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 ml smotany alebo nesladeného kondenzovaného mlieka
  • mletá škorica

Všetky suroviny na likér spolu rozmixujte dohladka a dajte vychladiť. Jablká ostrúhajte, odstráňte im jadrovníky, pokrájajte ich na hrubšie plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Metličkou zmiešajte vajíčko, mlieko, rozpustené maslo a nakoniec primiešavajte cukor, mletú škoricu a múku s práškom do pečiva. V panvici rozohrejte olej. Jablká namáčajte do cestíčka a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Po vybratí z oleja ich nechajte odkvapkať na papierovej servítke. Servírujte teplé jablká s vychladeným likérom.

Tip: Na likér môžete použiť i karamelové sladené kondenzované mlieko, ktoré zvýrazní jeho chuť, vôňu i farbu. Hotové jablká môžete navyše po vysmažení obaliť zmesou práškového cukru a škorice, podobne ako sa obaľujú fánky.


Chrumkavé tekvicové koláčiky so škoricovým sirupom
Suroviny na 6 porcií

  • 4-5 plátkov štrúdľového filla cesta (Phyllo pastry)
  • rozpustené maslo

Na plnku:

  • 250 g sladkej tekvice
  • 4 vajíčka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • štipka mletej škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka muškátového oriešku

Na sirup:

  • 70 ml hnedého rumu
  • 50 ml vody
  • 180 g hnedého cukru
  • 2 plátky masla
  • 2 celé škorice
  • mletá škorica

Tekvicu uvarte domäkka, zlejte a nechajte odkvapkať. Potom ju roztlčte vidličkou najemno alebo rozmixujte dohladka. Zmiešajte ju s vajíčkami, smotanou, cukrom a koreninami. Plnku varte na malom plameni za stáleho miešania, pokiaľ nezhustne na puding. Cesto rozdeľte na vrstvy. Každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a naukladajte na seba. Z vrstveného cesta narežte šesť rovnakých štvorcov a tie naukladajte do formy na mafiny. Každý koláčik naplňte rovnomerne plnkou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 10 - 15 minút alebo kým cesto nechytí zlatistý nádych. Medzitým zmiešajte všetky suroviny na sirup a priveďte ich k varu. Varte do požadovanej hustoty. Koláčiky servírujte teplé preliate sirupom, dozdobené vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Tip: Koláčiky môžete skúsiť pripraviť i z lístkového cesta. Tam už, samozrejme, cesto nerozoberáte na jednotlivé listy a nepotierate maslom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 070
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 030
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 401
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 815
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 367
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 181
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 844
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 993
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 673
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 732

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?