Dva dezerty so zmyselnou vôňou škorice

Ak máte radi vôňu a chuť škorice a to nielen na Vianoce, naše dva sladké recepty sú ideálnym námetom pre vašu kuchyňu.

(Zdroj: Fotolia)

Voňavé jablkové krúžky s mliečnym likérom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 125 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 väčšie vajíčko
  • 120 ml mlieka
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 4 zelené jablká (Granny Smith)
  • šťava z polovice citróna
  • olej

Na likér:

  • 50 - 100 ml koňaku
  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 ml smotany alebo nesladeného kondenzovaného mlieka
  • mletá škorica

Všetky suroviny na likér spolu rozmixujte dohladka a dajte vychladiť. Jablká ostrúhajte, odstráňte im jadrovníky, pokrájajte ich na hrubšie plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Metličkou zmiešajte vajíčko, mlieko, rozpustené maslo a nakoniec primiešavajte cukor, mletú škoricu a múku s práškom do pečiva. V panvici rozohrejte olej. Jablká namáčajte do cestíčka a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Po vybratí z oleja ich nechajte odkvapkať na papierovej servítke. Servírujte teplé jablká s vychladeným likérom.

Tip: Na likér môžete použiť i karamelové sladené kondenzované mlieko, ktoré zvýrazní jeho chuť, vôňu i farbu. Hotové jablká môžete navyše po vysmažení obaliť zmesou práškového cukru a škorice, podobne ako sa obaľujú fánky.


Chrumkavé tekvicové koláčiky so škoricovým sirupom
Suroviny na 6 porcií

  • 4-5 plátkov štrúdľového filla cesta (Phyllo pastry)
  • rozpustené maslo

Na plnku:

  • 250 g sladkej tekvice
  • 4 vajíčka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • štipka mletej škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka muškátového oriešku

Na sirup:

  • 70 ml hnedého rumu
  • 50 ml vody
  • 180 g hnedého cukru
  • 2 plátky masla
  • 2 celé škorice
  • mletá škorica

Tekvicu uvarte domäkka, zlejte a nechajte odkvapkať. Potom ju roztlčte vidličkou najemno alebo rozmixujte dohladka. Zmiešajte ju s vajíčkami, smotanou, cukrom a koreninami. Plnku varte na malom plameni za stáleho miešania, pokiaľ nezhustne na puding. Cesto rozdeľte na vrstvy. Každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a naukladajte na seba. Z vrstveného cesta narežte šesť rovnakých štvorcov a tie naukladajte do formy na mafiny. Každý koláčik naplňte rovnomerne plnkou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 10 - 15 minút alebo kým cesto nechytí zlatistý nádych. Medzitým zmiešajte všetky suroviny na sirup a priveďte ich k varu. Varte do požadovanej hustoty. Koláčiky servírujte teplé preliate sirupom, dozdobené vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Tip: Koláčiky môžete skúsiť pripraviť i z lístkového cesta. Tam už, samozrejme, cesto nerozoberáte na jednotlivé listy a nepotierate maslom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 728
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 809
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 088
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 460
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 394
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 393
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 486
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 702
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 376
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOMOV

Prieskum Polis: Voľby by vyhral Smer, SNS preferencie klesli

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop