Dva dezerty so zmyselnou vôňou škorice

Ak máte radi vôňu a chuť škorice a to nielen na Vianoce, naše dva sladké recepty sú ideálnym námetom pre vašu kuchyňu.

(Zdroj: Fotolia)

Voňavé jablkové krúžky s mliečnym likérom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 125 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 väčšie vajíčko
  • 120 ml mlieka
  • 2 PL rozpusteného masla
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1/2 ČL perníkového korenia
  • 4 zelené jablká (Granny Smith)
  • šťava z polovice citróna
  • olej

Na likér:

  • 50 - 100 ml koňaku
  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 ml smotany alebo nesladeného kondenzovaného mlieka
  • mletá škorica

Všetky suroviny na likér spolu rozmixujte dohladka a dajte vychladiť. Jablká ostrúhajte, odstráňte im jadrovníky, pokrájajte ich na hrubšie plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou. Metličkou zmiešajte vajíčko, mlieko, rozpustené maslo a nakoniec primiešavajte cukor, mletú škoricu a múku s práškom do pečiva. V panvici rozohrejte olej. Jablká namáčajte do cestíčka a vysmažte z obidvoch strán dozlatista. Po vybratí z oleja ich nechajte odkvapkať na papierovej servítke. Servírujte teplé jablká s vychladeným likérom.

Tip: Na likér môžete použiť i karamelové sladené kondenzované mlieko, ktoré zvýrazní jeho chuť, vôňu i farbu. Hotové jablká môžete navyše po vysmažení obaliť zmesou práškového cukru a škorice, podobne ako sa obaľujú fánky.


Chrumkavé tekvicové koláčiky so škoricovým sirupom
Suroviny na 6 porcií

  • 4-5 plátkov štrúdľového filla cesta (Phyllo pastry)
  • rozpustené maslo

Na plnku:

  • 250 g sladkej tekvice
  • 4 vajíčka
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 60 g hnedého cukru
  • štipka mletej škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka muškátového oriešku

Na sirup:

  • 70 ml hnedého rumu
  • 50 ml vody
  • 180 g hnedého cukru
  • 2 plátky masla
  • 2 celé škorice
  • mletá škorica

Tekvicu uvarte domäkka, zlejte a nechajte odkvapkať. Potom ju roztlčte vidličkou najemno alebo rozmixujte dohladka. Zmiešajte ju s vajíčkami, smotanou, cukrom a koreninami. Plnku varte na malom plameni za stáleho miešania, pokiaľ nezhustne na puding. Cesto rozdeľte na vrstvy. Každú vrstvu potrite rozpusteným maslom a naukladajte na seba. Z vrstveného cesta narežte šesť rovnakých štvorcov a tie naukladajte do formy na mafiny. Každý koláčik naplňte rovnomerne plnkou a dajte piecť do vyhriatej rúry na 10 - 15 minút alebo kým cesto nechytí zlatistý nádych. Medzitým zmiešajte všetky suroviny na sirup a priveďte ich k varu. Varte do požadovanej hustoty. Koláčiky servírujte teplé preliate sirupom, dozdobené vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Tip: Koláčiky môžete skúsiť pripraviť i z lístkového cesta. Tam už, samozrejme, cesto nerozoberáte na jednotlivé listy a nepotierate maslom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 939
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 328
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 928
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 470
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 439
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 065
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 528
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 433
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 346
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 086

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

KOMENTÁRE

Trump je v Poľsku populárnejší než pápež

Prezident potešil Poliakov poukazujúc na úlohu Poľska pri budovaní Západu.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.