V skleníku rastú vitamíny aj teraz

Čerstvú zeleninu môžete mať až do neskorej jesene.

(Zdroj: mg)

Aj keď sa s príchodom prvých mrazov väčšina hriadok v záhradke vyprázdni, v polykarbonátovom skleníku sa všetko zelená ako v jarnom rozpuku. Dutinky v plastových výplniach spolu s oparom vlhkosti vytvárajú ochranný štít, ktorý chráni zeleninu až do príchodu trvalých zimných mrazov.

Ak je rok priaznivý, nevykurovaný skleník môže ponúknuť čerstvú zeleninu aj na sviatočný vianočný stôl. Stačí len vytypovať odolné odrody plodín a urobiť všetko preto, aby pôda nepremrzla. Odmenou je čerstvá šťavnatá zelenina, plná vitamínov. Je začiatok novembra a to znamená, že skleník je v tejto chvíli štedrou zásobárňou cennej zeleniny pre kuchyňu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Listová zelenina chlad miluje

Chladná klíma s krátkym dňom krehkým lístkom zelenín priam prospieva. Prekypujú šťavnatosťou, akú si možno vychutnať iba vo včasnej jari a pozdnej jeseni. Sladkasté a korenisté šťavy z listov ostré slnečné lúče nevyťahujú, a tak sa chute vyvíjajú čoraz intenzívnejšie. Listy nestarnú a zostávajú jemné a chrumkavé zároveň.

Favoritom sladkastej chuti sú šaláty určené pre rez. Kým odrody Dubagold a Red Bowl vytŕčajú svoje vlnité lístky vysoko nad hriadku, Zlatava a Karmínová akoby sa ježili a nafukovali do objemu. Ich jemná chuť v mnohom prekoná ľadové šaláty, ktoré sú hitom supermarketov.

Červenkavé lístky čínskej horčice Red Gigant s jemným náznakom štipľavosti odhaľujú surovú plnú chuť listového zeleného farbiva, ktorú si možno naplno vychutnať v krehkejších a šťavnatejších lístkoch ázijskej Mizuny. Ich prenikavá plná chuť však môže azda iba s nádejami súperiť s korenistou pálčivosťou rukoly. Ak k tomu prirátame do pätice jemnú špenátovú chuť mangoldu Gator, ich kombináciou možno vytvoriť aj s tou najjednoduchšou zálievkou desiatky chutí tak, aby sa na tanieri nezunovali.

Sladké buľvičky potrebujú čas a svetlo

Niet obľúbenejšej zeleniny z jesenného skleníka ako reďkovka. Ak je dostatok svetla, stačia jej štyri týždne na to, aby vytvorila šťavnatú červenú buľvičku. Včasné odrody Primara F1 a Tercia v jesennom skleníku prosperujú a ak zostanú v zemi o dva týždne dlhšie, veľkosťou prekonajú vlašské orechy. Postupný výsev je cestou k neustálemu zberu, ak ju však zatienia listy šalátov z vedľajšieho riadku, buľvičky sa nevytvoria.

Vodnica učarí tým, ktorí milujú aromatickú a sladkú chuť kalerábu. Rastie omnoho pomalšie ako reďkovka, o to všestrannejšie je jej použitie. Na chlebe, v polievke, zeleninovom šaláte či v rizote chutí vynikajúco. I jej stredové listy akoby chuťou pripomínali mladý kel. Biela Tokyo Cross F1 a s ružovou hlavičkou Primera F1 by nemali chýbať v žiadnom skleníku.

Dosť pre celú rodinu

Skleník s plochou desať štvorcových metrov dokáže zásobiť aj početnejšiu rodinu štedrou nádielkou čerstvých vitamínov. Ba chvíľami sa zdá, akoby z riadkov nič neubúdalo. Všade, kde sa uvoľní kúsok miesta, okamžite ho zaberú ďalšie listy. Je to ako v rajskej záhrade, ktorá neúnavne plodí pre radosť záhradkára.

Vyplatí sa pretrhávať riadky a vytvárať tak priestor na intenzívne rozrastanie. Prírastky sú omnoho objemnejšie ako pri zrezávaní rastliniek a vyčkávaním na ich regeneráciu. I keď všetky zo srdiečka vyženú nové lístky, trvá im to dlhšie ako rozrastanie tých, ktoré sa vyhli zberu.

Voda a textília sú taktikou prežitia

Suchá zem sa v slnečnom dni nedokáže nabiť takou ohromnou dávkou tepla, ako keď sú jej póry zaliate vodou. Preto polievanie je taktikou pre každý slnečný deň, keď teplota vnútri i napriek chladnému povetriu vystúpi nad hranicu 30 °C. Čím je zálievka štedrejšia – hoci i studenou vodou zo suda pod odkvapom – tým viac tepla sa v zemi uchová.

Aby v chladnej noci neunikla, pomoc je prostá. Každý deň pred zotmením treba rastlinky prikryť bielou netkanou textíliou, ktorá pod sebou udrží nahromadené teplo. Aj keď sa objavia dve mrazivé noci s teplotou pod -6°C, v skleníku s polykarbonátovými výplňami zostane teplota v pluse.

Chráni ich vzduch a vodná para

Na rozdiel od fóliovníka či skleníka so sklenými výplňami, ten polykarbonátový dokáže aj v podhorských oblastiach udržať teplo vnútri. Kým cez deň sa nabije teplom, v noci nejaký čas potrvá, kým sa ochladí vzduch v komôrkach jeho výplní a následne aj hrubá vrstvička vyzrážanej vody a pár.

Až keď sa ich teplota vyrovná vonkajšiemu vzduchu, začne sa výrazne ochladzovať aj vnútro skleníka. Nič to, že na hliníkovom ráme je námraza a začínajú sa formovať guľôčky ľadu. Vzduch je stále nad hranicou mrazu a pod bielou textíliou je príjemne teplučko.

Ak však zima nadobro zavíta do kraja, po niekoľkých mrazivých dňoch zostanú v kondičke iba tie najotužilejšie zeleniny. Listový šalát a vodnica. Iba ak by ste mysleli na prezimovanie a vysiali si aj špenát a valeriánku pre skorý jarný zber.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 045
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 551
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 035
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 499
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 143
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 705
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 458
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 877
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 442
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 206

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Aktivisti za tým vidia lobing Penty

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nie je piaty jazdec Apokalypsy

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.