V skleníku rastú vitamíny aj teraz

Čerstvú zeleninu môžete mať až do neskorej jesene.

(Zdroj: mg)

Aj keď sa s príchodom prvých mrazov väčšina hriadok v záhradke vyprázdni, v polykarbonátovom skleníku sa všetko zelená ako v jarnom rozpuku. Dutinky v plastových výplniach spolu s oparom vlhkosti vytvárajú ochranný štít, ktorý chráni zeleninu až do príchodu trvalých zimných mrazov.

Ak je rok priaznivý, nevykurovaný skleník môže ponúknuť čerstvú zeleninu aj na sviatočný vianočný stôl. Stačí len vytypovať odolné odrody plodín a urobiť všetko preto, aby pôda nepremrzla. Odmenou je čerstvá šťavnatá zelenina, plná vitamínov. Je začiatok novembra a to znamená, že skleník je v tejto chvíli štedrou zásobárňou cennej zeleniny pre kuchyňu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Listová zelenina chlad miluje

Chladná klíma s krátkym dňom krehkým lístkom zelenín priam prospieva. Prekypujú šťavnatosťou, akú si možno vychutnať iba vo včasnej jari a pozdnej jeseni. Sladkasté a korenisté šťavy z listov ostré slnečné lúče nevyťahujú, a tak sa chute vyvíjajú čoraz intenzívnejšie. Listy nestarnú a zostávajú jemné a chrumkavé zároveň.

Favoritom sladkastej chuti sú šaláty určené pre rez. Kým odrody Dubagold a Red Bowl vytŕčajú svoje vlnité lístky vysoko nad hriadku, Zlatava a Karmínová akoby sa ježili a nafukovali do objemu. Ich jemná chuť v mnohom prekoná ľadové šaláty, ktoré sú hitom supermarketov.

Červenkavé lístky čínskej horčice Red Gigant s jemným náznakom štipľavosti odhaľujú surovú plnú chuť listového zeleného farbiva, ktorú si možno naplno vychutnať v krehkejších a šťavnatejších lístkoch ázijskej Mizuny. Ich prenikavá plná chuť však môže azda iba s nádejami súperiť s korenistou pálčivosťou rukoly. Ak k tomu prirátame do pätice jemnú špenátovú chuť mangoldu Gator, ich kombináciou možno vytvoriť aj s tou najjednoduchšou zálievkou desiatky chutí tak, aby sa na tanieri nezunovali.

Sladké buľvičky potrebujú čas a svetlo

Niet obľúbenejšej zeleniny z jesenného skleníka ako reďkovka. Ak je dostatok svetla, stačia jej štyri týždne na to, aby vytvorila šťavnatú červenú buľvičku. Včasné odrody Primara F1 a Tercia v jesennom skleníku prosperujú a ak zostanú v zemi o dva týždne dlhšie, veľkosťou prekonajú vlašské orechy. Postupný výsev je cestou k neustálemu zberu, ak ju však zatienia listy šalátov z vedľajšieho riadku, buľvičky sa nevytvoria.

Vodnica učarí tým, ktorí milujú aromatickú a sladkú chuť kalerábu. Rastie omnoho pomalšie ako reďkovka, o to všestrannejšie je jej použitie. Na chlebe, v polievke, zeleninovom šaláte či v rizote chutí vynikajúco. I jej stredové listy akoby chuťou pripomínali mladý kel. Biela Tokyo Cross F1 a s ružovou hlavičkou Primera F1 by nemali chýbať v žiadnom skleníku.

Dosť pre celú rodinu

Skleník s plochou desať štvorcových metrov dokáže zásobiť aj početnejšiu rodinu štedrou nádielkou čerstvých vitamínov. Ba chvíľami sa zdá, akoby z riadkov nič neubúdalo. Všade, kde sa uvoľní kúsok miesta, okamžite ho zaberú ďalšie listy. Je to ako v rajskej záhrade, ktorá neúnavne plodí pre radosť záhradkára.

Vyplatí sa pretrhávať riadky a vytvárať tak priestor na intenzívne rozrastanie. Prírastky sú omnoho objemnejšie ako pri zrezávaní rastliniek a vyčkávaním na ich regeneráciu. I keď všetky zo srdiečka vyženú nové lístky, trvá im to dlhšie ako rozrastanie tých, ktoré sa vyhli zberu.

Voda a textília sú taktikou prežitia

Suchá zem sa v slnečnom dni nedokáže nabiť takou ohromnou dávkou tepla, ako keď sú jej póry zaliate vodou. Preto polievanie je taktikou pre každý slnečný deň, keď teplota vnútri i napriek chladnému povetriu vystúpi nad hranicu 30 °C. Čím je zálievka štedrejšia – hoci i studenou vodou zo suda pod odkvapom – tým viac tepla sa v zemi uchová.

Aby v chladnej noci neunikla, pomoc je prostá. Každý deň pred zotmením treba rastlinky prikryť bielou netkanou textíliou, ktorá pod sebou udrží nahromadené teplo. Aj keď sa objavia dve mrazivé noci s teplotou pod -6°C, v skleníku s polykarbonátovými výplňami zostane teplota v pluse.

Chráni ich vzduch a vodná para

Na rozdiel od fóliovníka či skleníka so sklenými výplňami, ten polykarbonátový dokáže aj v podhorských oblastiach udržať teplo vnútri. Kým cez deň sa nabije teplom, v noci nejaký čas potrvá, kým sa ochladí vzduch v komôrkach jeho výplní a následne aj hrubá vrstvička vyzrážanej vody a pár.

Až keď sa ich teplota vyrovná vonkajšiemu vzduchu, začne sa výrazne ochladzovať aj vnútro skleníka. Nič to, že na hliníkovom ráme je námraza a začínajú sa formovať guľôčky ľadu. Vzduch je stále nad hranicou mrazu a pod bielou textíliou je príjemne teplučko.

Ak však zima nadobro zavíta do kraja, po niekoľkých mrazivých dňoch zostanú v kondičke iba tie najotužilejšie zeleniny. Listový šalát a vodnica. Iba ak by ste mysleli na prezimovanie a vysiali si aj špenát a valeriánku pre skorý jarný zber.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  5. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  6. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  7. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  2. Za katastrofálny stav chodníkov je zodpovedný starosta Števčík
  3. BILLA štartuje spoluprácu s lyžiarmi Žampovcami
  4. Bieloruský veľvyslanec sa stretol s rektorom SPU v Nitre
  5. Navštívte OMV na bratislavskom Autosalóne
  6. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  7. Bayer posilňuje svoju značku
  8. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  9. Nový rekord SME.sk: Za 2 roky takmer 2-krát viac predplatiteľov
  10. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 940
  2. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 15 809
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 044
  4. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike 12 109
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 280
  6. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 10 069
  7. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 7 742
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 109
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 318
  10. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien 3 251

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Saková vysvetľovala Kiskovi kauzy, vymenovať by ju mal vo štvrtok

V Moste-Híd dúfali, že Smer vyberie za ministra vnútra človeka, ktorý nebude polarizovať spoločnosť. Kaliňákova spolupracovníčka im neprekáža.

KOMENTÁRE

Saková zdedila postupy, ako chrániť našich ľudí

Denisa Saková ako ministerka je splneným smeráckym snom.

Neprehliadnite tiež

Škandalózna Josephine Bakerová: Umelkyňa, špiónka a dvanásťnásobná matka

Nazývali ju aj bronzová venuša a v Európe si ju zamilovali.

Čím nahradiť vajce v receptoch?

Či už sa vajciam vyhýbate cielene, alebo ich skrátka iba nemáte poruke, tieto triky by vám v kuchyni mohli pomôcť.

PR manažérka slovenských hviezd: Práca s bulvárom hrá dôležitú úlohu

Adriána Čahojová sa stará napríklad o Celeste Buckingham či Majka Spirita.

Vojvodkyňa Kate porodila druhého syna

Do kráľovskej rodiny pribudol ďalší člen. Kate a William majú svojho tretieho potomka.