SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky
VÍNO NA VÍKEND

Ako sa zoznámiť s juhoafrickým vinárstvom

Niektorí hovoria, že u Pinotage existuje niečo ako banánová príchuť, ktorá ju odlišuje od ostatných červených odrôd.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Pinotage je juhoafrický fenomén. Niektorí hovoria, že existuje niečo ako banánová príchuť, ktorá ju odlišuje od ostatných červených odrôd.

Pravdupovediac, cítil som to len raz, bol to Pinotage od vinárstva Kanonkop, ročník 2008, keď som cítil veľmi čisté červené ovocia s sladkastou banánovou dochuťou.

V každom prípade bol Pinotage vyšľachtený na juhu Afriky v roku 1925. Pán Abraham Izak Perold bol prvý profesor vinohradníctva na univerzite v Stellenbosch (dodnes najdôležitejší vinársky región Južnej Afriky). V záhrade svojho oficiálneho sídla Perold skrížil Cinsault, v tom čase známy v Južnej Afrike ako Hermitage, a Pinot Noir. Vznikli štyri semienka, ktoré pán profesor zasadil a aj patrične na ne zabudol, keď o dva roky opustil univerzitu a odišiel pracovať do vinárstva KWV v Paarl.

Pinotage 2011
Delheim, Stellenbosch, Južná Afrika
  • Hodnotenie: 3 *** (z maximálnych 5)
  • Potenciál: 5 rokov
  • Cenová kategória: 14 eur

Za záchranu profesorovej práce – a v konečnom dôsledku aj za naše dnešné víno – vďačíme istému pánu Niehausovi, ktorý semienka transportoval do Eisenburg Agricultural College. Po ďalších peripetiách ich nakoniec ukázal profesorovi Peroldovi, ktorý presadzoval ich rozšírenie. K nim sa viaže aj názov Pinotage, ktorý vznikol kombináciou názvu oboch rodičov: Pinot + (Hermit)age.

Najlepšia zo štyroch pôvodných odrôd sa stala pramatkou všetkých ďalších Pinotageov. Prvú komerciálnu výsadbu urobili v roku 1943, aj keď vinársky svet musel čakať ďalšie takmer dve desaťročia, kým sa v roku 1961 názov objavil aj na etikete fľaše (ročník 1959).

Hoci Južná Afrika produkuje krásne Shiraz, Kabernety, emblematickou odrodou krajiny sa stal Pinotage, práve pre skutočnosť, že viac ako 90 percent plochy, na ktorej sa vo svete pestuje Pinotage, sa nachádza v Južnej Afrike. Ide o viac ako 6000 hektárov, teda asi šesť percent vinohradníckej plochy JAR, najdôležitejšími regiónmi sú Stellenbosch a Paarl.

Kritici hovoria, že je to slepá ulička, keďže vína z tejto odrody nedosahujú špičkovú kvalitu, majú arómy umelé, sprejové, pravdepodobne v dôsledku vysokých teplôt počas zberu hrozna. Ďalší hovoria o spálených pneumatikách – ja však hovorím, že to sa dá často identifikovať aj v prípade vín z rodiča: Pinotu Noir, a nie je to vždy na škodu veci. Na druhej strane treba povedať, že treba hľadať vína zo špičkových vinárstiev, a nie sudové – tam nenájdete dobré víno zo žiadnej odrody...

Pinotage od vinárstva Delheim pôsobí na prvý pohľad mlado, farba ide do purpurova. Vôňa je skôr novosvetová, veľmi intenzívna, bohatá, plná: červené ovocia, cédrové drevo s vanilkovou arómou, trošku štiplavého exotického korenia, pistácia.

Chute sú veľmi zaujímavé, ťažko sa hľadajú záchytné body, spoločné charakteristiky s akoukoľvek inou odrodou. Ak niečo, tak je tam južanská horkosť, teplo vyžarujúce z juhofrancúzskych červených hrozien, od tých je však toto víno tenšie.

Alkohol nie je až taký vysoký, aby pôsobil pocit sladkastosti, skôr trošku páli a má mierne lekvárový charakter. V dochuti je štipka spálenej pneumatiky. To je jediná charakteristika, ktorá pripomína Pinot Noir.

Treba povedať, že vôňa bola viac ovocná ako chute. V žiadnom prípade to nie je ovocná bomba. Taníny sú hladké, jemné, privolávajú dojem dobre piteľného zamatového vína. Popritom kakaový prášok a horká čokoláda. Dubové charakteristiky cítiť spoločne s vanilkou.

Je pomerne ťažké nájsť v tomto víne „európske“ charakteristiky, ale nie je to ani latinskoamerické víno – rovnováha je v poriadku, hoci alkohol je mierne vyšší než ideál, k odrode sa hodí. Acidita nie je príliš intenzívna, je to taká špecifická juhofrancúzska rovnováha.

Odporúčam každému, kto sa chce oboznámiť so špecifikami juhoafrického vinárstva.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  2. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  3. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  4. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  7. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  8. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  9. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  10. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 751
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 553
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 265
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 490
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 420
  6. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 372
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 270
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 162
  9. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 143
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 610
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


12 h
Vizualizácia polyfunkčného projektu, ktorý pripravuje rodina Poórovcov.

Poórova firma chce stavať v Ružinove.


23. sep
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


10 h
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 535
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 265
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 029
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 476
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 212
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 798
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 800
  8. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 738
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu