Pinotage je juhoafrický fenomén. Niektorí hovoria, že existuje niečo ako banánová príchuť, ktorá ju odlišuje od ostatných červených odrôd.
Pravdupovediac, cítil som to len raz, bol to Pinotage od vinárstva Kanonkop, ročník 2008, keď som cítil veľmi čisté červené ovocia s sladkastou banánovou dochuťou.
V každom prípade bol Pinotage vyšľachtený na juhu Afriky v roku 1925. Pán Abraham Izak Perold bol prvý profesor vinohradníctva na univerzite v Stellenbosch (dodnes najdôležitejší vinársky región Južnej Afriky). V záhrade svojho oficiálneho sídla Perold skrížil Cinsault, v tom čase známy v Južnej Afrike ako Hermitage, a Pinot Noir. Vznikli štyri semienka, ktoré pán profesor zasadil a aj patrične na ne zabudol, keď o dva roky opustil univerzitu a odišiel pracovať do vinárstva KWV v Paarl.
Pinotage 2011
Delheim, Stellenbosch, Južná Afrika
Hodnotenie: 3 *** (z maximálnych 5)
Potenciál: 5 rokov
Cenová kategória: 14 eur
Za záchranu profesorovej práce – a v konečnom dôsledku aj za naše dnešné víno – vďačíme istému pánu Niehausovi, ktorý semienka transportoval do Eisenburg Agricultural College. Po ďalších peripetiách ich nakoniec ukázal profesorovi Peroldovi, ktorý presadzoval ich rozšírenie. K nim sa viaže aj názov Pinotage, ktorý vznikol kombináciou názvu oboch rodičov: Pinot + (Hermit)age.
Najlepšia zo štyroch pôvodných odrôd sa stala pramatkou všetkých ďalších Pinotageov. Prvú komerciálnu výsadbu urobili v roku 1943, aj keď vinársky svet musel čakať ďalšie takmer dve desaťročia, kým sa v roku 1961 názov objavil aj na etikete fľaše (ročník 1959).
Hoci Južná Afrika produkuje krásne Shiraz, Kabernety, emblematickou odrodou krajiny sa stal Pinotage, práve pre skutočnosť, že viac ako 90 percent plochy, na ktorej sa vo svete pestuje Pinotage, sa nachádza v Južnej Afrike. Ide o viac ako 6000 hektárov, teda asi šesť percent vinohradníckej plochy JAR, najdôležitejšími regiónmi sú Stellenbosch a Paarl.
Kritici hovoria, že je to slepá ulička, keďže vína z tejto odrody nedosahujú špičkovú kvalitu, majú arómy umelé, sprejové, pravdepodobne v dôsledku vysokých teplôt počas zberu hrozna. Ďalší hovoria o spálených pneumatikách – ja však hovorím, že to sa dá často identifikovať aj v prípade vín z rodiča: Pinotu Noir, a nie je to vždy na škodu veci. Na druhej strane treba povedať, že treba hľadať vína zo špičkových vinárstiev, a nie sudové – tam nenájdete dobré víno zo žiadnej odrody...
Pinotage od vinárstva Delheim pôsobí na prvý pohľad mlado, farba ide do purpurova. Vôňa je skôr novosvetová, veľmi intenzívna, bohatá, plná: červené ovocia, cédrové drevo s vanilkovou arómou, trošku štiplavého exotického korenia, pistácia.
Chute sú veľmi zaujímavé, ťažko sa hľadajú záchytné body, spoločné charakteristiky s akoukoľvek inou odrodou. Ak niečo, tak je tam južanská horkosť, teplo vyžarujúce z juhofrancúzskych červených hrozien, od tých je však toto víno tenšie.
Alkohol nie je až taký vysoký, aby pôsobil pocit sladkastosti, skôr trošku páli a má mierne lekvárový charakter. V dochuti je štipka spálenej pneumatiky. To je jediná charakteristika, ktorá pripomína Pinot Noir.
Treba povedať, že vôňa bola viac ovocná ako chute. V žiadnom prípade to nie je ovocná bomba. Taníny sú hladké, jemné, privolávajú dojem dobre piteľného zamatového vína. Popritom kakaový prášok a horká čokoláda. Dubové charakteristiky cítiť spoločne s vanilkou.
Je pomerne ťažké nájsť v tomto víne „európske“ charakteristiky, ale nie je to ani latinskoamerické víno – rovnováha je v poriadku, hoci alkohol je mierne vyšší než ideál, k odrode sa hodí. Acidita nie je príliš intenzívna, je to taká špecifická juhofrancúzska rovnováha.
Odporúčam každému, kto sa chce oboznámiť so špecifikami juhoafrického vinárstva.