SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Škorica je omamný zázrak. Vyskúšajte ju v polievke či na mäse

Najvoňavejšia kôra stromu na svete. Presne taká je škorica na každú príležitosť.

(Zdroj: Fotolia)

Marinovaná korenistá krkovička
Suroviny na 6-8 porcií

  • 1,5 kg bravčovej krkovičky bez kosti (vcelku)
  • 2 kvaky alebo okrúhlice (vodnice)
  • 6-10 menších cvikiel
  • 1 fenikel
  • olivový olej
  • 2 celé škorice

Na marinádu:

  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 4 badiány
  • 1 ČL feniklových semienok
  • 45 ml medu
  • 30 ml sójovej omáčky
  • 30 ml ryžového vínneho octu
  • štipka soli a korenia

Umyté mäso položte do naolejovaného pekáča. Všetky suroviny na marinádu zmiešajte a mäso ňou polejte. Marinádu môžete do mäsa pokojne vmasírovať prstami. Mäso podlejte trochou vody, uložte vedľa neho celú škoricu a prikryté pečte približne 1 hodinu. Medzitým si načistite a poprekrajujte zeleninu. Po uplynutí času ju pridajte k mäsu. Môžete ju pokvapkať olivovým olejom alebo preliať výpekom. Prikryte a pečte približne 40 minút. Nakoniec mäso dopečte odokryté dozlatista ešte asi 15 minút. Po dopečení nechajte krátko odstáť, aby pri krájaní úplne horúceho mäsa neunikla všetka šťava. Servírujte so zemiakmi alebo ryžou.

Tip: Kvaku a fenikel môžete pokojne nahradiť ľahšie dostupnejšou zeleninou, ako je mrkva, petržlen, zeler, paštrnák či pokojne i obyčajnými zemiakmi, ktoré poslúžia rovno ako príloha. Vôňa však už nebude taká intenzívna.


Pálivé jahňacie kotlety s voňavou zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 4 jahňacie kotlety
  • trochu hladkej múky na obalenie
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 1/4 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/4 ČL mletého koriandra
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • 5 kardamónov
  • 2 celé škorice
  • 1 čerstvá čili paprička
  • 360 ml džúsu z granátového jablka
  • 350 ml kuracieho vývaru
  • malá konzerva paradajkového pretlaku, alebo sekaných paradajok
  • 6 stredne veľkých mrkiev
  • čerstvý koriander
  • soľ,mleté čierne korenie
  • olej

Jahňacie kotlety obaľte v múke a osmažte z obidvoch strán do zlatohneda na rozpálenej panvici s trochou oleja. Vyberte ich bokom, panvicu umyte a na oleji opečte nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a zázvor. Pridajte rímsku rascu, mletý koriander, mletú škoricu a nasekanú čili papričku. Zalejte džúsom, pridajte pretlak alebo paradajky, celú škoricu, kardamón a dolejte vývarom. Omáčku priveďte k varu a odstavte. Kotlety preložte na pekáč, zalejte ich omáčkou a dajte prikryté piecť do vyhriatej rúry. Asi po hodine kotlety otočte, naukladajte ku nim pokrájanú mrkvu, osoľte, okoreňte a dopečte, pokiaľ nie sú mrkva i mäso mäkké. Servírujte so zemiakovým pyré dozdobené čerstvým koriandrom.

Tip: Zemiakové pyré môžete ozvláštniť tým, že do neho pridáte šafran. Stačí, ak zahrejete trošku mlieka a masla a dáte do nich lúhovať štipku šafranu. Pri mixovaní zemiakov už iba do nich pridáte žltú maslovo-mliečnu tekutinu.


Netradičná tekvicová polievka s jablkom, kokosom a škoricou
Suroviny na 6-8 porcií

  • 50 g masla
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 kg maslovej tekvice
  • 1 veľké zelené jablko (Golden Delicious, Granny Smith)
  • 2 celé škorice
  • 2 badiány
  • 1 výhon čerstvej citrónovej trávy (alebo štipka sušenej)
  • 850 ml kuracieho alebo zeleninového vývar
  • 125 ml kokosového mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie

Na dozdobenie:

  • kokosové lupienky
  • nasekané orechy
  • nasekané slnečnicové jadrá
  • mletú škoricu alebo práškové čili korenie

Vo väčšom hrnci opražte nadrobno pokrájanú cibuľu na rozohriatom masle. Pridajte k nej na kocky pokrájané jablko a tekvicu. Krátko opečte, pridajte celú škoricu, badián, prerezanú citrónovú trávu a polovicu vývaru. Prikryté varte 25 - 30 minút. Z hrnca vyberte a vyhoďte škoricu, badián a citrónovú trávu. Polievku nechajte chvíľku vychladnúť a rozmixujte ju dohladka. Vymixovanú ju vráťte späť do hrnca, prilejte zvyšný vývar, kokosové mlieko, dochuťte soľou a korením a priveďte k varu. Servírujte dozdobené podľa chuti.

Tip: Ak chcete mať polievku chuťovo jemnejšiu, ale zato pikantnejšiu, namiesto kokosového mlieko zvoľte šľahačkovú smotanu a pred rozmixovaním pridajte do polievky 1-2 nasekané čili papričky.


Škorica je omamný zázrak

  • Nie je náhoda, že škorica v nás evokuje Vianoce, trhy, teplý punč či varené víno. Má totiž zahrievacie účinky a vzpruží celý náš organizmus. Je teda pravdou, že zahreje nielen telo, ale aj dušu. Podporuje funkciu mozgu, zabraňuje nežiaducemu nazhromaždeniu krvných doštičiek, zlepšuje trávenie a štiepi tuky.
  • Už v stredoveku ju používali ako konzervant i ako liek na zachrípnutie, kašeľ, bolesť hrdla či zubov. Využíva sa tak dodnes, keďže jej boli dokázané dezinfekčné i antibiotické účinky. Navyše o nej vieme, že obsahuje potrebnú dávku vlákniny, spomaľuje trávenie, čím napomáha udržiavať stabilný cukor v krvi. Je preto vhodná i pre ľudí trpiacich na cukrovku.
  • Ďalej nám pomáha v boji s rakovinovými bunkami, znižuje hladinu cholesterolu, stará sa o chrup i zdravie žien trpiacich na menštruačné a iné ženské ťažkosti či dokonca lieči nevoľnosť v tehotenstve. Vedie boj i s artritídou či posilňuje imunitný systém.
  • Obsahuje vitamíny A, B,C, z minerálov je to najmä železo, vápnik, horčík a mangán.
  • Jej účinky sú známe i v kozmetickom priemysle hlavne v spojitosti s medom a pomarančom, kde pomáha s problémami s akné, začervenanej pokožky, je vhodná do pleťových masiek a pílingov, zmierňuje celulitídu, podporuje rast vlasov a osviežuje dych.

Tip do kuchyne

  • Mletá škorica má záruku približne pol roka, celá škorica vydrží i jeden rok. Životnosť obidvoch možno predĺžiť tak, že ju budete držať uskladnenú v suchu, chlade a hlavne tme. Kvalitná škorica je svetlej farby a má veľmi silnú arómu. Keďže do predajných vreciek nevidno, kvalita sa rozpoznáva veľmi ťažko alebo vôbec. Skúste si kúpiť mletú i celú škoricu od rôznych výrobcov, doma ju vysypte, porovnajte, čo do chuti a vône to i do výzoru a sami sa rozhodnite, ktorej značke budete verní i naďalej.

Tipy na sviatočný stôl

  • Vyberte si približne 5-6 celých škoríc, najlepšie rovnakej hrúbky a dĺžky. Šikovnými ťahmi ich priviažte k sebe. Môžete pritom využiť ľanové, jutové alebo iné ozdobné špagáty či farebné bavlnky, alebo rôzne uzlíkové metódy a vytvorte tak voňavú dekoračnú podložku podobnú plťke pod horúcu šálku alebo sviečku.
  • Za pomoci tavnej pištole môžete z celej škorice vytvárať nespočetné dekorácie zdobiace váš príbytok a to nielen na jeseň či pred Vianocami. Skúste držiak na vizitky, menovky či servítky, olemujte ňou sviečky, vázy alebo z nej urobte visiace dekorácie v podobe lapača snov či zvonkohry.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 514
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 727
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 487
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 302
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 154
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 440
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 478
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 351
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 259
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 017
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.

Potraty sa sprísňovať nebudú, Záborskej novela neprešla

Zákon chcú o pol roka predložiť znova.

Anna Záborská.