SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Chorvátska kuchyňa, to je láska k mäsu a tradícii

Chorvátskeho veľvyslanca Jakšu Mulajčica slovenská kuchyňa neprekvapila. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravil chorvátsku špecialitu s názvom Pašticada.

(Zdroj: Slovak Spectator)

Urobte ostrým nožom malé dierky do okrúhleho kusa steaku alebo hovädziny a naplňte ich osolenými kúskami cesnaku, údenej slaniny a piatimi kúskami klinčeka, povedal Jakša Mulajčic, vášnivo vysvetľujúc prvé kroky k príprave Pašticady, čo je tradičné chorvátske jedlo.

Harmónia chutí

Chorvátsky veľvyslanec na Slovensku dal jedlo do misy a nalial naň červené víno, ocot a Prošek, sladké dezertné víno z južnej Dalmácie, pričom vysvetlil, že mäso musí ostať v tejto marináde celú noc.

„Naučil som sa to od mamy, ona sa to naučila od svojej mamy a starej mamy,“ povedal Mulajčic a dodal, že recept, ktorý pochádza z čias renesancie, si vyžaduje veľkú prípravu, ale výsledkom je údajne dokonalá harmónia rôznych vôní a chutí.

Aby dosiahol túto harmóniu, veľvyslanec nakrájal mrkvu, paštrnák a jablká, ktoré treba pridať do jedla spolu so sušenými slivkami, muškátovým orieškom a ďalšími koreninami.

Láska k mäsu

Podľa Mulajčica je mäso, hlavne bravčové, ale aj kuracie, kačacie a husacie, veľmi obľúbené v Chorvátsku – čo je jedna z mnohých podobností, ktoré objavil medzi chorvátskou a slovenskou kuchyňou.

„Existuje veľa podobností, hlavne ak hovoríme o severných a severozápadných oblastiach Chorvátska, ktoré boli po stáročia súčasťou Rakúsko-Uhorska,“ povedal Mulajčic a dodal, že Chorváti, tak ako Slováci, jedia veľa kapusty.

Slovenská kuchyňa teda chorvátskemu diplomatovi – ktorý je sám vášnivým kuchárom a ktorý prišiel na Slovensko pred rokom v októbri – nepriniesla žiadne veľké prekvapenia. Mulajčic hovorí, že má rád bryndzové halušky, jedno zo slovenských národných jedál, keďže má rád ovčí syr a slaninu, ktoré sú obzvlášť dobré v zimnom období.

Rakúsko-uhorská a stredomorská kuchyňa

Pokiaľ ide o kuchyňu jeho domoviny, Mulajčic vysvetlil, že v priebehu dejín Chorvátsko pohltilo vplyvy iných krajín v regióne, takže ponúka návštevníkom dosť pestrý výber jedál v závislosti od oblasti, ktorú navštívia: v severozápadnej časti je kuchyňa, ktorú nazval rakúsko-uhorskou; Dalmácia a Istria sú ovplyvnené stredomorskou kuchyňou, zatiaľ čo turecký vplyv je zjavný v strednej časti krajiny.

„Nikto sa nesťažuje na sarmu (vínne listy plnené mletým mäsom), pričom ani pljeskavica (pripravovaná zo zmesi pokrájaného mäsa) alebo čevapčiči nie sú chorvátske jedlá, ale žili sme v Juhoslávii a prijali sme ich za svoje," povedal Mulajčic, keď vysvetľoval regionálne vplyvy.

Dnes si však, ako následok globalizácie, našli cestičku do Chorvátska aj tie najvychytenejšie kuchyne sveta, a možno tu ľahko nájsť čínske, japonské alebo mexické jedlá. Pre Mulajčica je dostupnosť svetových kuchýň jedným z lepších aspektov globalizácie.

No fast food je jednou z temnejších stránok globalizácie, naznačil Mulajčic, pričom dodal, že tak ako ostatné národy, aj Chorváti sa snažia vrátiť sa ku koreňom a jedávať zdravšie.

Kultúra vína a syra

Mulajčic by Slovákom rád predstavil Kulen, zvláštny druh pikantnej bravčovej salámy, ktorú teraz chráni Európska únia. „Máme tiež vynikajúce prosciutto a Paški syr – syr z ostrova Pag, kde ovce jedia slanú trávu, a mlieko má teda inú chuť,“ dodáva veľvyslanec.

„Hlavne v Taliansku sú do tohto syra zbláznení a hovoria, že je lepší ako parmezán,“ povedal Mulajčic. Keďže Chorvátsko bolo súčasťou Rímskej ríše a „všade, kam siahali hranice Rímskej ríše, existuje kultúra vína“, Mulajčic vysvetlil, že jeho domovina nie je významným vývozcom vína preto, lebo je to turistická krajina a veľkú časť vína skonzumujú turisti.

Pašticada

dsc_0880_r8969.jpg

  • 2 kg hovädziny zo sviečkovej, nízkej roštenky alebo vrchného šálu
  • suchá slanina
  • niekoľko klinčekov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák)
  • 1 jablko
  • sušené slivky
  • 1 dcl octu
  • 1 polievková lyžica masti
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • vývar alebo voda
  • 1 dcl Prošeka (chorvátskeho dezertného vína)
  • 2 dcl červeného vína
  • soľ
  • čierne korenie
  • ½ muškátového orieška.

Umyte 2 kg hovädziny, prešpikujte ju malými kúskami suchej slaniny, kúskami klinčeka a strúčikmi cesnaku. Nechajte hovädzinu cez noc alebo celý deň v marináde z octu a vína, pričom ju obracajte, aby rovnomerne nasiakla. Vyberte hovädzinu a dobre ju vysušte.

Zvlášť zahrejte polievkovú lyžicu masti s olivovým olejom a dajte hovädzinu na panvicu s dvoma celými cibuľami. Obracajte hovädzinu, aby sa dobre prepiekla, až kým nezožltne.

Pridajte koreňovú zeleninu a sušené slivky. Postupne vlejte vývar alebo vodu, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť. Vlejte Prošek a červené víno. Duste tri hodiny, keď je mäso mäkké, nakrájajte ho na tenké plátky.

Oddeľte šťavu, pridajte soľ, čierne korenie a dochucovadlá. Nalejte šťavu na hovädzinu a nechajte znovu podusiť na nízkom plameni asi pol hodiny. Servírujte s domácimi cestovinami. Posypte syrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  6. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  9. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  10. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 108
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 185
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 607
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 255
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 423
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 131
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


8 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


12 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


14 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 295
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 028
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 295
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 845
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 656
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu