Chorvátska kuchyňa, to je láska k mäsu a tradícii

Chorvátskeho veľvyslanca Jakšu Mulajčica slovenská kuchyňa neprekvapila. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravil chorvátsku špecialitu s názvom Pašticada.

(Zdroj: Slovak Spectator)

Urobte ostrým nožom malé dierky do okrúhleho kusa steaku alebo hovädziny a naplňte ich osolenými kúskami cesnaku, údenej slaniny a piatimi kúskami klinčeka, povedal Jakša Mulajčic, vášnivo vysvetľujúc prvé kroky k príprave Pašticady, čo je tradičné chorvátske jedlo.

Harmónia chutí

Chorvátsky veľvyslanec na Slovensku dal jedlo do misy a nalial naň červené víno, ocot a Prošek, sladké dezertné víno z južnej Dalmácie, pričom vysvetlil, že mäso musí ostať v tejto marináde celú noc.

„Naučil som sa to od mamy, ona sa to naučila od svojej mamy a starej mamy,“ povedal Mulajčic a dodal, že recept, ktorý pochádza z čias renesancie, si vyžaduje veľkú prípravu, ale výsledkom je údajne dokonalá harmónia rôznych vôní a chutí.

Aby dosiahol túto harmóniu, veľvyslanec nakrájal mrkvu, paštrnák a jablká, ktoré treba pridať do jedla spolu so sušenými slivkami, muškátovým orieškom a ďalšími koreninami.

Láska k mäsu

Podľa Mulajčica je mäso, hlavne bravčové, ale aj kuracie, kačacie a husacie, veľmi obľúbené v Chorvátsku – čo je jedna z mnohých podobností, ktoré objavil medzi chorvátskou a slovenskou kuchyňou.

„Existuje veľa podobností, hlavne ak hovoríme o severných a severozápadných oblastiach Chorvátska, ktoré boli po stáročia súčasťou Rakúsko-Uhorska,“ povedal Mulajčic a dodal, že Chorváti, tak ako Slováci, jedia veľa kapusty.

Slovenská kuchyňa teda chorvátskemu diplomatovi – ktorý je sám vášnivým kuchárom a ktorý prišiel na Slovensko pred rokom v októbri – nepriniesla žiadne veľké prekvapenia. Mulajčic hovorí, že má rád bryndzové halušky, jedno zo slovenských národných jedál, keďže má rád ovčí syr a slaninu, ktoré sú obzvlášť dobré v zimnom období.

Rakúsko-uhorská a stredomorská kuchyňa

Pokiaľ ide o kuchyňu jeho domoviny, Mulajčic vysvetlil, že v priebehu dejín Chorvátsko pohltilo vplyvy iných krajín v regióne, takže ponúka návštevníkom dosť pestrý výber jedál v závislosti od oblasti, ktorú navštívia: v severozápadnej časti je kuchyňa, ktorú nazval rakúsko-uhorskou; Dalmácia a Istria sú ovplyvnené stredomorskou kuchyňou, zatiaľ čo turecký vplyv je zjavný v strednej časti krajiny.

„Nikto sa nesťažuje na sarmu (vínne listy plnené mletým mäsom), pričom ani pljeskavica (pripravovaná zo zmesi pokrájaného mäsa) alebo čevapčiči nie sú chorvátske jedlá, ale žili sme v Juhoslávii a prijali sme ich za svoje," povedal Mulajčic, keď vysvetľoval regionálne vplyvy.

Dnes si však, ako následok globalizácie, našli cestičku do Chorvátska aj tie najvychytenejšie kuchyne sveta, a možno tu ľahko nájsť čínske, japonské alebo mexické jedlá. Pre Mulajčica je dostupnosť svetových kuchýň jedným z lepších aspektov globalizácie.

No fast food je jednou z temnejších stránok globalizácie, naznačil Mulajčic, pričom dodal, že tak ako ostatné národy, aj Chorváti sa snažia vrátiť sa ku koreňom a jedávať zdravšie.

Kultúra vína a syra

Mulajčic by Slovákom rád predstavil Kulen, zvláštny druh pikantnej bravčovej salámy, ktorú teraz chráni Európska únia. „Máme tiež vynikajúce prosciutto a Paški syr – syr z ostrova Pag, kde ovce jedia slanú trávu, a mlieko má teda inú chuť,“ dodáva veľvyslanec.

„Hlavne v Taliansku sú do tohto syra zbláznení a hovoria, že je lepší ako parmezán,“ povedal Mulajčic. Keďže Chorvátsko bolo súčasťou Rímskej ríše a „všade, kam siahali hranice Rímskej ríše, existuje kultúra vína“, Mulajčic vysvetlil, že jeho domovina nie je významným vývozcom vína preto, lebo je to turistická krajina a veľkú časť vína skonzumujú turisti.

Pašticada

dsc_0880_r8969.jpg

  • 2 kg hovädziny zo sviečkovej, nízkej roštenky alebo vrchného šálu
  • suchá slanina
  • niekoľko klinčekov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák)
  • 1 jablko
  • sušené slivky
  • 1 dcl octu
  • 1 polievková lyžica masti
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • vývar alebo voda
  • 1 dcl Prošeka (chorvátskeho dezertného vína)
  • 2 dcl červeného vína
  • soľ
  • čierne korenie
  • ½ muškátového orieška.

Umyte 2 kg hovädziny, prešpikujte ju malými kúskami suchej slaniny, kúskami klinčeka a strúčikmi cesnaku. Nechajte hovädzinu cez noc alebo celý deň v marináde z octu a vína, pričom ju obracajte, aby rovnomerne nasiakla. Vyberte hovädzinu a dobre ju vysušte.

Zvlášť zahrejte polievkovú lyžicu masti s olivovým olejom a dajte hovädzinu na panvicu s dvoma celými cibuľami. Obracajte hovädzinu, aby sa dobre prepiekla, až kým nezožltne.

Pridajte koreňovú zeleninu a sušené slivky. Postupne vlejte vývar alebo vodu, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť. Vlejte Prošek a červené víno. Duste tri hodiny, keď je mäso mäkké, nakrájajte ho na tenké plátky.

Oddeľte šťavu, pridajte soľ, čierne korenie a dochucovadlá. Nalejte šťavu na hovädzinu a nechajte znovu podusiť na nízkom plameni asi pol hodiny. Servírujte s domácimi cestovinami. Posypte syrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  2. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  5. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  8. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  9. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 619
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 039
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 596
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 507
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 170
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 998
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 908
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 800
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 601
  10. Inteligencia vo všetkom 1 542

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Le Penová nie je Trump. Prečo sa prieskumy tentoraz nezmýlia

Agentúry nepredpovedali víťazstvo Trumpa ani brexit, vo Francúzsku by sa však už nemali mýliť.

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko.

KOMENTÁRE

Prečo prežívame v napätí francúzske voľby

O čo pôjde v druhom kole prezidentských volieb?

KOMENTÁRE

Hľadá sa dodatočný argument pre operáciu Gaulieder II

V demokraciách odvolávajú opoziční politici (trebárs) ministra vnútra.

Neprehliadnite tiež

Petra Regnácq Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Starý rodič má mať vo výchove vnúčat len hlas poradcu

Zdrojom konfliktov vo väčších rodinách bývajú často stravovacie návyky a „čokoládková výchova“.

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop