Chorvátska kuchyňa, to je láska k mäsu a tradícii

Chorvátskeho veľvyslanca Jakšu Mulajčica slovenská kuchyňa neprekvapila. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravil chorvátsku špecialitu s názvom Pašticada.

(Zdroj: Slovak Spectator)

Urobte ostrým nožom malé dierky do okrúhleho kusa steaku alebo hovädziny a naplňte ich osolenými kúskami cesnaku, údenej slaniny a piatimi kúskami klinčeka, povedal Jakša Mulajčic, vášnivo vysvetľujúc prvé kroky k príprave Pašticady, čo je tradičné chorvátske jedlo.

Harmónia chutí

Chorvátsky veľvyslanec na Slovensku dal jedlo do misy a nalial naň červené víno, ocot a Prošek, sladké dezertné víno z južnej Dalmácie, pričom vysvetlil, že mäso musí ostať v tejto marináde celú noc.

„Naučil som sa to od mamy, ona sa to naučila od svojej mamy a starej mamy,“ povedal Mulajčic a dodal, že recept, ktorý pochádza z čias renesancie, si vyžaduje veľkú prípravu, ale výsledkom je údajne dokonalá harmónia rôznych vôní a chutí.

Aby dosiahol túto harmóniu, veľvyslanec nakrájal mrkvu, paštrnák a jablká, ktoré treba pridať do jedla spolu so sušenými slivkami, muškátovým orieškom a ďalšími koreninami.

Láska k mäsu

Podľa Mulajčica je mäso, hlavne bravčové, ale aj kuracie, kačacie a husacie, veľmi obľúbené v Chorvátsku – čo je jedna z mnohých podobností, ktoré objavil medzi chorvátskou a slovenskou kuchyňou.

„Existuje veľa podobností, hlavne ak hovoríme o severných a severozápadných oblastiach Chorvátska, ktoré boli po stáročia súčasťou Rakúsko-Uhorska,“ povedal Mulajčic a dodal, že Chorváti, tak ako Slováci, jedia veľa kapusty.

Slovenská kuchyňa teda chorvátskemu diplomatovi – ktorý je sám vášnivým kuchárom a ktorý prišiel na Slovensko pred rokom v októbri – nepriniesla žiadne veľké prekvapenia. Mulajčic hovorí, že má rád bryndzové halušky, jedno zo slovenských národných jedál, keďže má rád ovčí syr a slaninu, ktoré sú obzvlášť dobré v zimnom období.

Rakúsko-uhorská a stredomorská kuchyňa

Pokiaľ ide o kuchyňu jeho domoviny, Mulajčic vysvetlil, že v priebehu dejín Chorvátsko pohltilo vplyvy iných krajín v regióne, takže ponúka návštevníkom dosť pestrý výber jedál v závislosti od oblasti, ktorú navštívia: v severozápadnej časti je kuchyňa, ktorú nazval rakúsko-uhorskou; Dalmácia a Istria sú ovplyvnené stredomorskou kuchyňou, zatiaľ čo turecký vplyv je zjavný v strednej časti krajiny.

„Nikto sa nesťažuje na sarmu (vínne listy plnené mletým mäsom), pričom ani pljeskavica (pripravovaná zo zmesi pokrájaného mäsa) alebo čevapčiči nie sú chorvátske jedlá, ale žili sme v Juhoslávii a prijali sme ich za svoje," povedal Mulajčic, keď vysvetľoval regionálne vplyvy.

Dnes si však, ako následok globalizácie, našli cestičku do Chorvátska aj tie najvychytenejšie kuchyne sveta, a možno tu ľahko nájsť čínske, japonské alebo mexické jedlá. Pre Mulajčica je dostupnosť svetových kuchýň jedným z lepších aspektov globalizácie.

No fast food je jednou z temnejších stránok globalizácie, naznačil Mulajčic, pričom dodal, že tak ako ostatné národy, aj Chorváti sa snažia vrátiť sa ku koreňom a jedávať zdravšie.

Kultúra vína a syra

Mulajčic by Slovákom rád predstavil Kulen, zvláštny druh pikantnej bravčovej salámy, ktorú teraz chráni Európska únia. „Máme tiež vynikajúce prosciutto a Paški syr – syr z ostrova Pag, kde ovce jedia slanú trávu, a mlieko má teda inú chuť,“ dodáva veľvyslanec.

„Hlavne v Taliansku sú do tohto syra zbláznení a hovoria, že je lepší ako parmezán,“ povedal Mulajčic. Keďže Chorvátsko bolo súčasťou Rímskej ríše a „všade, kam siahali hranice Rímskej ríše, existuje kultúra vína“, Mulajčic vysvetlil, že jeho domovina nie je významným vývozcom vína preto, lebo je to turistická krajina a veľkú časť vína skonzumujú turisti.

Pašticada

dsc_0880_r8969.jpg

  • 2 kg hovädziny zo sviečkovej, nízkej roštenky alebo vrchného šálu
  • suchá slanina
  • niekoľko klinčekov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák)
  • 1 jablko
  • sušené slivky
  • 1 dcl octu
  • 1 polievková lyžica masti
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • vývar alebo voda
  • 1 dcl Prošeka (chorvátskeho dezertného vína)
  • 2 dcl červeného vína
  • soľ
  • čierne korenie
  • ½ muškátového orieška.

Umyte 2 kg hovädziny, prešpikujte ju malými kúskami suchej slaniny, kúskami klinčeka a strúčikmi cesnaku. Nechajte hovädzinu cez noc alebo celý deň v marináde z octu a vína, pričom ju obracajte, aby rovnomerne nasiakla. Vyberte hovädzinu a dobre ju vysušte.

Zvlášť zahrejte polievkovú lyžicu masti s olivovým olejom a dajte hovädzinu na panvicu s dvoma celými cibuľami. Obracajte hovädzinu, aby sa dobre prepiekla, až kým nezožltne.

Pridajte koreňovú zeleninu a sušené slivky. Postupne vlejte vývar alebo vodu, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť. Vlejte Prošek a červené víno. Duste tri hodiny, keď je mäso mäkké, nakrájajte ho na tenké plátky.

Oddeľte šťavu, pridajte soľ, čierne korenie a dochucovadlá. Nalejte šťavu na hovädzinu a nechajte znovu podusiť na nízkom plameni asi pol hodiny. Servírujte s domácimi cestovinami. Posypte syrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 6 307
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 073
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 2 988
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 490
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 444
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 431
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 407
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 213
  9. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni. 1 000
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 909

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako mení transplantácia srdca vnímanie okolitého sveta

Transplantácia orgánov sa ukazuje ako otázka niekoľkých rokov. Vhodné srdce pre Jana Škrlanta sa však našlo už po šiestich týždňoch.

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

SVET

Macron našiel spojencov na európsku revolúciu aj na Slovensku

Pri plánoch sa nemôže úplne spoľahnúť na podporu Nemecka.

BRATISLAVA

Rušiť gymnáziá, prihlasovať ľudí? Kandidáti povedali, čo chcú s Bratislavou

V SME Naživo diskutovali Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.