Chorvátska kuchyňa, to je láska k mäsu a tradícii

Chorvátskeho veľvyslanca Jakšu Mulajčica slovenská kuchyňa neprekvapila. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravil chorvátsku špecialitu s názvom Pašticada.

(Zdroj: Slovak Spectator)

Urobte ostrým nožom malé dierky do okrúhleho kusa steaku alebo hovädziny a naplňte ich osolenými kúskami cesnaku, údenej slaniny a piatimi kúskami klinčeka, povedal Jakša Mulajčic, vášnivo vysvetľujúc prvé kroky k príprave Pašticady, čo je tradičné chorvátske jedlo.

Harmónia chutí

Chorvátsky veľvyslanec na Slovensku dal jedlo do misy a nalial naň červené víno, ocot a Prošek, sladké dezertné víno z južnej Dalmácie, pričom vysvetlil, že mäso musí ostať v tejto marináde celú noc.

„Naučil som sa to od mamy, ona sa to naučila od svojej mamy a starej mamy,“ povedal Mulajčic a dodal, že recept, ktorý pochádza z čias renesancie, si vyžaduje veľkú prípravu, ale výsledkom je údajne dokonalá harmónia rôznych vôní a chutí.

Aby dosiahol túto harmóniu, veľvyslanec nakrájal mrkvu, paštrnák a jablká, ktoré treba pridať do jedla spolu so sušenými slivkami, muškátovým orieškom a ďalšími koreninami.

Láska k mäsu

Podľa Mulajčica je mäso, hlavne bravčové, ale aj kuracie, kačacie a husacie, veľmi obľúbené v Chorvátsku – čo je jedna z mnohých podobností, ktoré objavil medzi chorvátskou a slovenskou kuchyňou.

„Existuje veľa podobností, hlavne ak hovoríme o severných a severozápadných oblastiach Chorvátska, ktoré boli po stáročia súčasťou Rakúsko-Uhorska,“ povedal Mulajčic a dodal, že Chorváti, tak ako Slováci, jedia veľa kapusty.

Slovenská kuchyňa teda chorvátskemu diplomatovi – ktorý je sám vášnivým kuchárom a ktorý prišiel na Slovensko pred rokom v októbri – nepriniesla žiadne veľké prekvapenia. Mulajčic hovorí, že má rád bryndzové halušky, jedno zo slovenských národných jedál, keďže má rád ovčí syr a slaninu, ktoré sú obzvlášť dobré v zimnom období.

Rakúsko-uhorská a stredomorská kuchyňa

Pokiaľ ide o kuchyňu jeho domoviny, Mulajčic vysvetlil, že v priebehu dejín Chorvátsko pohltilo vplyvy iných krajín v regióne, takže ponúka návštevníkom dosť pestrý výber jedál v závislosti od oblasti, ktorú navštívia: v severozápadnej časti je kuchyňa, ktorú nazval rakúsko-uhorskou; Dalmácia a Istria sú ovplyvnené stredomorskou kuchyňou, zatiaľ čo turecký vplyv je zjavný v strednej časti krajiny.

„Nikto sa nesťažuje na sarmu (vínne listy plnené mletým mäsom), pričom ani pljeskavica (pripravovaná zo zmesi pokrájaného mäsa) alebo čevapčiči nie sú chorvátske jedlá, ale žili sme v Juhoslávii a prijali sme ich za svoje," povedal Mulajčic, keď vysvetľoval regionálne vplyvy.

Dnes si však, ako následok globalizácie, našli cestičku do Chorvátska aj tie najvychytenejšie kuchyne sveta, a možno tu ľahko nájsť čínske, japonské alebo mexické jedlá. Pre Mulajčica je dostupnosť svetových kuchýň jedným z lepších aspektov globalizácie.

No fast food je jednou z temnejších stránok globalizácie, naznačil Mulajčic, pričom dodal, že tak ako ostatné národy, aj Chorváti sa snažia vrátiť sa ku koreňom a jedávať zdravšie.

Kultúra vína a syra

Mulajčic by Slovákom rád predstavil Kulen, zvláštny druh pikantnej bravčovej salámy, ktorú teraz chráni Európska únia. „Máme tiež vynikajúce prosciutto a Paški syr – syr z ostrova Pag, kde ovce jedia slanú trávu, a mlieko má teda inú chuť,“ dodáva veľvyslanec.

„Hlavne v Taliansku sú do tohto syra zbláznení a hovoria, že je lepší ako parmezán,“ povedal Mulajčic. Keďže Chorvátsko bolo súčasťou Rímskej ríše a „všade, kam siahali hranice Rímskej ríše, existuje kultúra vína“, Mulajčic vysvetlil, že jeho domovina nie je významným vývozcom vína preto, lebo je to turistická krajina a veľkú časť vína skonzumujú turisti.

Pašticada

dsc_0880_r8969.jpg

  • 2 kg hovädziny zo sviečkovej, nízkej roštenky alebo vrchného šálu
  • suchá slanina
  • niekoľko klinčekov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák)
  • 1 jablko
  • sušené slivky
  • 1 dcl octu
  • 1 polievková lyžica masti
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • vývar alebo voda
  • 1 dcl Prošeka (chorvátskeho dezertného vína)
  • 2 dcl červeného vína
  • soľ
  • čierne korenie
  • ½ muškátového orieška.

Umyte 2 kg hovädziny, prešpikujte ju malými kúskami suchej slaniny, kúskami klinčeka a strúčikmi cesnaku. Nechajte hovädzinu cez noc alebo celý deň v marináde z octu a vína, pričom ju obracajte, aby rovnomerne nasiakla. Vyberte hovädzinu a dobre ju vysušte.

Zvlášť zahrejte polievkovú lyžicu masti s olivovým olejom a dajte hovädzinu na panvicu s dvoma celými cibuľami. Obracajte hovädzinu, aby sa dobre prepiekla, až kým nezožltne.

Pridajte koreňovú zeleninu a sušené slivky. Postupne vlejte vývar alebo vodu, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť. Vlejte Prošek a červené víno. Duste tri hodiny, keď je mäso mäkké, nakrájajte ho na tenké plátky.

Oddeľte šťavu, pridajte soľ, čierne korenie a dochucovadlá. Nalejte šťavu na hovädzinu a nechajte znovu podusiť na nízkom plameni asi pol hodiny. Servírujte s domácimi cestovinami. Posypte syrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 5 947
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 634
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 4 091
  4. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 3 423
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 007
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 045
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 584
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 564
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 086
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 659

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Tour bola bez Sagana nudná, no ponúkla aj nový objav

Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov z tohtoročnej Tour de France.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Štefan Nosáľ ostane navždy s nami, odkazujú členovia Lúčnice.

KOMENTÁRE

Nemému Dankovi ani vlastná hovorkyňa nerozumie

Problém je v samotnej SNS a v jej softvéri.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.