Chorvátska kuchyňa, to je láska k mäsu a tradícii

Chorvátskeho veľvyslanca Jakšu Mulajčica slovenská kuchyňa neprekvapila. Pre seriál Varíme s veľvyslancom pripravil chorvátsku špecialitu s názvom Pašticada.

(Zdroj: Slovak Spectator)

Urobte ostrým nožom malé dierky do okrúhleho kusa steaku alebo hovädziny a naplňte ich osolenými kúskami cesnaku, údenej slaniny a piatimi kúskami klinčeka, povedal Jakša Mulajčic, vášnivo vysvetľujúc prvé kroky k príprave Pašticady, čo je tradičné chorvátske jedlo.

Harmónia chutí

Chorvátsky veľvyslanec na Slovensku dal jedlo do misy a nalial naň červené víno, ocot a Prošek, sladké dezertné víno z južnej Dalmácie, pričom vysvetlil, že mäso musí ostať v tejto marináde celú noc.

„Naučil som sa to od mamy, ona sa to naučila od svojej mamy a starej mamy,“ povedal Mulajčic a dodal, že recept, ktorý pochádza z čias renesancie, si vyžaduje veľkú prípravu, ale výsledkom je údajne dokonalá harmónia rôznych vôní a chutí.

Aby dosiahol túto harmóniu, veľvyslanec nakrájal mrkvu, paštrnák a jablká, ktoré treba pridať do jedla spolu so sušenými slivkami, muškátovým orieškom a ďalšími koreninami.

Láska k mäsu

Podľa Mulajčica je mäso, hlavne bravčové, ale aj kuracie, kačacie a husacie, veľmi obľúbené v Chorvátsku – čo je jedna z mnohých podobností, ktoré objavil medzi chorvátskou a slovenskou kuchyňou.

„Existuje veľa podobností, hlavne ak hovoríme o severných a severozápadných oblastiach Chorvátska, ktoré boli po stáročia súčasťou Rakúsko-Uhorska,“ povedal Mulajčic a dodal, že Chorváti, tak ako Slováci, jedia veľa kapusty.

Slovenská kuchyňa teda chorvátskemu diplomatovi – ktorý je sám vášnivým kuchárom a ktorý prišiel na Slovensko pred rokom v októbri – nepriniesla žiadne veľké prekvapenia. Mulajčic hovorí, že má rád bryndzové halušky, jedno zo slovenských národných jedál, keďže má rád ovčí syr a slaninu, ktoré sú obzvlášť dobré v zimnom období.

Rakúsko-uhorská a stredomorská kuchyňa

Pokiaľ ide o kuchyňu jeho domoviny, Mulajčic vysvetlil, že v priebehu dejín Chorvátsko pohltilo vplyvy iných krajín v regióne, takže ponúka návštevníkom dosť pestrý výber jedál v závislosti od oblasti, ktorú navštívia: v severozápadnej časti je kuchyňa, ktorú nazval rakúsko-uhorskou; Dalmácia a Istria sú ovplyvnené stredomorskou kuchyňou, zatiaľ čo turecký vplyv je zjavný v strednej časti krajiny.

„Nikto sa nesťažuje na sarmu (vínne listy plnené mletým mäsom), pričom ani pljeskavica (pripravovaná zo zmesi pokrájaného mäsa) alebo čevapčiči nie sú chorvátske jedlá, ale žili sme v Juhoslávii a prijali sme ich za svoje," povedal Mulajčic, keď vysvetľoval regionálne vplyvy.

Dnes si však, ako následok globalizácie, našli cestičku do Chorvátska aj tie najvychytenejšie kuchyne sveta, a možno tu ľahko nájsť čínske, japonské alebo mexické jedlá. Pre Mulajčica je dostupnosť svetových kuchýň jedným z lepších aspektov globalizácie.

No fast food je jednou z temnejších stránok globalizácie, naznačil Mulajčic, pričom dodal, že tak ako ostatné národy, aj Chorváti sa snažia vrátiť sa ku koreňom a jedávať zdravšie.

Kultúra vína a syra

Mulajčic by Slovákom rád predstavil Kulen, zvláštny druh pikantnej bravčovej salámy, ktorú teraz chráni Európska únia. „Máme tiež vynikajúce prosciutto a Paški syr – syr z ostrova Pag, kde ovce jedia slanú trávu, a mlieko má teda inú chuť,“ dodáva veľvyslanec.

„Hlavne v Taliansku sú do tohto syra zbláznení a hovoria, že je lepší ako parmezán,“ povedal Mulajčic. Keďže Chorvátsko bolo súčasťou Rímskej ríše a „všade, kam siahali hranice Rímskej ríše, existuje kultúra vína“, Mulajčic vysvetlil, že jeho domovina nie je významným vývozcom vína preto, lebo je to turistická krajina a veľkú časť vína skonzumujú turisti.

Pašticada

dsc_0880_r8969.jpg

  • 2 kg hovädziny zo sviečkovej, nízkej roštenky alebo vrchného šálu
  • suchá slanina
  • niekoľko klinčekov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • koreňová zelenina (mrkva, zeler, paštrnák)
  • 1 jablko
  • sušené slivky
  • 1 dcl octu
  • 1 polievková lyžica masti
  • 1 dcl olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • vývar alebo voda
  • 1 dcl Prošeka (chorvátskeho dezertného vína)
  • 2 dcl červeného vína
  • soľ
  • čierne korenie
  • ½ muškátového orieška.

Umyte 2 kg hovädziny, prešpikujte ju malými kúskami suchej slaniny, kúskami klinčeka a strúčikmi cesnaku. Nechajte hovädzinu cez noc alebo celý deň v marináde z octu a vína, pričom ju obracajte, aby rovnomerne nasiakla. Vyberte hovädzinu a dobre ju vysušte.

Zvlášť zahrejte polievkovú lyžicu masti s olivovým olejom a dajte hovädzinu na panvicu s dvoma celými cibuľami. Obracajte hovädzinu, aby sa dobre prepiekla, až kým nezožltne.

Pridajte koreňovú zeleninu a sušené slivky. Postupne vlejte vývar alebo vodu, prikryte pokrievkou a nechajte dusiť. Vlejte Prošek a červené víno. Duste tri hodiny, keď je mäso mäkké, nakrájajte ho na tenké plátky.

Oddeľte šťavu, pridajte soľ, čierne korenie a dochucovadlá. Nalejte šťavu na hovädzinu a nechajte znovu podusiť na nízkom plameni asi pol hodiny. Servírujte s domácimi cestovinami. Posypte syrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  10. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  1. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  2. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  7. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  9. Modern luxury next to the Blue Church
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 6 500
  2. Moskva alebo Petrohrad? 6 071
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 403
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 449
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 286
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 035
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 1 834
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 340
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 180
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 140

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

KULTÚRA

Českú fotografiu roka vyhral Slovák. Ukázal sfanatizovaný dav

Martin Bandžák vyhral už aj v minulosti.

DOMOV

Kaliňák vypovedal na polícii, išlo o mafiu

Minister vnútra Robert Kaliňák bol v pondelok na výsluchu v sídle NAKA.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.