Vyhnite sa jesennému priberaniu

Na jeseň si radi robíme tukové zásoby. Aj keď mimovoľne. Urobme tomu rázny koniec.

(Zdroj: Fotolia)

Štatistický úrad SR, ktorý meral stravovacie návyky Slovákov v rokoch 2007 až 2011, prišiel s nie práve najlepšími výsledkami. Denne sme skonzumovali na obyvateľa, vrátene dojčiat, 115,4 gramov tuku, čo je až o 38,5 % viac, než odporúčajú odborníci na zdravé stravovanie. Nevhodný nie je podľa Združenia pre zdravie a výživu len vysoký pomer tukov v jedle, ale aj ich nesprávna skladba.

Pravidlo vyváženia tukov

„Pri tukoch platí takzvané tretinové pravidlo SAFA:MUFA:PUFA. Tretinu by mali tvoriť nasýtené, tretinu mononenasýtené a tretinu polynenasýtené tuky“, vysvetľuje lekárka Alžbeta Béderová, špecialistka na výživu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nasýtené mastné kyseliny sú zlé tuky a získavame ich zo živočíšnych tukov, ako sú napríklad mäso, maslo, slanina, masť, mlieko a mliečne výrobky. Z rastlinných tukov nasýtené mastné kyseliny obsahujú napríklad kokosový a palmový olej.

Mononenasýtené mastné kyseliny sú dobrými tukmi a patrí medzi ne napríklad omega 9 kyselina olejová, ktorá sa nachádza v rastlinných olejoch a semenách, v rybách, avokáde, repkovom a olivovom oleji, v lieskových, pekanových a kešu orechoch, mandliach, arašidoch a pistáciách.

Poslednú skupinu tvoria esenciálne mastné kyseliny, napríklad omega 6 kyselina linolová alebo omega 3 kyselina alfa-linolénová. Alžbeta Béderová vysvetľuje, že esenciálnymi sa nazývajú preto, lebo si ich telo nevie vytvoriť samo a získavajú sa jedine stravou.

„Nájdeme ich v rastlinných olejoch a výrobkoch z nich vyrobených, v kvalitných margarínoch a rastlinných tukových nátierkach, v orechoch a semenách. Dôležité omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA obsahujú predovšetkým tučné morské ryby a morské živočíchy,“ dodáva.

Tuky v strave a naše zdravie

Kým prvá skupina tukov zvyšuje riziko cholesterolu v krvi a tým aj riziko srdcovo-cievnych ochorení, ostatné dve skupiny tukov prispievajú k udržaniu normálnej hladiny triglyceridov a cholesterolu v krvi, ale najmä pozitívne vplývajú na tvorbu LDL receptorov v pečeni.

„Tieto látky zachytávajú a rozkladajú zlý cholesterol, čím klesá riziko aterosklerózy a tvorby krvných zrazenín,“ informuje lekárka.

Neznamená to však, že sa máme konzumácii nasýtených mastných kyselín úplne vyhýbať, pretože napríklad mäso a mliečne výrobky obsahujú iné dôležité látky, ktoré sú pre náš organizmus prospešné, len treba ich príjem racionálne vyvážiť v spomínanom tretinovom pomere.

Tuky by mali tvoriť zhruba tretinu z celkového odporúčaného denného príjmu energie, čo zodpovedá približne 70 g tukov na deň. Z nich by mali aspoň dve tretiny predstavovať rastlinné tuky s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín.

V praxi to znamená, že ak si na jeseň doprajeme pečenú kačku s mastenými lokšami, rozhodne by sme ju mali vyvážiť v ďalšie dni jedlom, v ktorom budú vyhrávať tuky, ktoré sú pre náš organizmus zdraviu prospešnejšie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  5. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  6. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  7. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli
  9. Naša freestyle kajakárka: na majstrovstvá ideme tri baby
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70%
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  4. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  5. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  6. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  7. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  8. Atos predstavil najúplnejšie 4G a LTE komunikačné riešenie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 663
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 610
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 852
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 329
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 079
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 923
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 406
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 4 026
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 523
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 171

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Majstri sveta ťažia z Nemecka i Afriky. Esá Francúzov sú potomkami prisťahovalcov

Až 15 hráčov Francúzska nemá pôvod v Európe.

KOMENTÁR TOMÁŠA PROKOPČÁKA

To nie je o manželstve. Bojíte sa, že už nebudete výnimoční

A pritom stačí jednoduché: len sa podeliť.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.