Neexistujú "dobré" a "zlé" potraviny, iba správna a nesprávna výživa

Odborníci varujú, že ľuďom chýbajú informácie o výžive. Podľa nich často zabúdame na pestrosť stravy. Prinášame preto niekoľko jednoduchých tipov pre zdravší život.

Ilustračné foto: Stock.XCHNG

Bežný spotrebiteľ sa v súčasnosti podľa odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zaujíma o potraviny, ktoré konzumuje, avšak často má o výžive iba o málo viac vedomostí, než je na titulkoch denných správ.

Najdôležitejšia je pestrosť stravy

Potraviny si treba preto vyberať tak, aby bola výživa za určité časové obdobie vyvážená. Základom výživy majú byť potraviny bohaté na sacharidy. Ako upozorňuje ÚVZ SR, väčšina ľudí nejedáva v dostatočnom množstve potraviny ako chlieb, cestoviny, ryžu, iné obilniny alebo zemiaky. Viac ako polovica kalórií v strave, by pritom mala pochádzať práve z týchto potravín.

"Ochutnajte celozrnné pečivo, cestoviny a ďalšie celozrnné obilniny, aby ste zvýšili svoj príjem vlákniny," odporúčajú odborníci. Každý deň by tiež ľudia mali zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny, teda 400 gramov.

Premeňte kalórie na energiu

Netreba tiež zabúdať na udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti a dostatok fyzickej aktivity. "Nadbytok telesného tuku sa hromadí, ak jedávate viac kalórií ako vaše telo dokáže premeniť na energiu.

Ak dodržiavate primeranú veľkosť porcií, ak ste zdraví, môžete jedávať všetky potraviny, ktoré máte radi, bez toho, aby ste museli niektoré z nich vylúčiť," radia odborníci z ÚVZ SR.

Primeraná porcia je napríklad 100 gramov mäsa, jeden stredne veľký kus ovocia, pol šálky surových cestovín a 50 mililitrov zmrzliny. Dôležité je tiež pravidelné stravovanie, keďže vynechávanie jedál, najmä raňajok, môže viesť k neovládateľnému hladu a následne prejedaniu sa.

Nezabúdajte piť

Samozrejmosťou je aj dostatok tekutín. Dospelí potrebujú vypiť aspoň 1,5 až 2 litre tekutín denne. Odborníci na výživu pripomínajú, že robiť postupné zmeny v životospráve je oveľa jednoduchšie ako naraz veľké zmeny.

"Neexistujú žiadne "dobré" alebo "zlé" potraviny, iba správna alebo nesprávna výživa. Necíťte sa previnilo pre potraviny, ktoré máte radi, ale jedávajte ich s mierou," uzatvárajú svoje rady.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 6 151
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 342
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 402
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 3 166
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 093
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 866
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 063
  8. Splnený sen 1 045
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 976
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 961

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

PRIMÁR

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Simulácia správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.