PIKNIK

Zemiaky sú aj na chudnutie

Varte ich v šupke, jedzte bez masla a určite nie horúce, radia vedci.

Bandurky, grule, krumple, erteple, švábka. Hádam pre žiadny iný druh ovocia či zeleniny sa nenájde v slovenských regiónoch toľko nárečových variácií ako pre zemiaky. Viac je vari už len spôsobov ich prípravy. Jeme ich varené, pečené, pučené, plnené, opekané, ako hranolčeky, lupienky, placky. Bez zemiakov by neboli ani „typické“ slovenské jedlá ako bryndzové halušky, pirohy, lokše alebo haruľa.

Poklad Inkov

Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich na lodiach spolu so zlatom a striebrom priniesli španielski moreplavci, ktorí v 16. storočí plienili ríšu Inkov. Zo začiatku sa ich pestovanie príliš nerozšírilo, pretože farmári považovali cudzokrajnú plodinu za niečo pohanské a nečisté.

Podobne ako paradajky, aj zemiaky sa najskôr pestovali len ako okrasné rastliny v záhradách panských sídel a kláštorov. Obdobie nedôvery voči zemiakom pretrvávalo na starom kontinente takmer dvesto rokov.

Jedna z prvých zmienok o zemiakoch na Slovensku sa objavila v diele mnícha z Červeného Kláštora, známeho ako „lietajúci Cyprián“, ktoré mapovalo poľnohospodárstvo na Spiši. Vo väčšom sa začali zemiaky na Slovensku pestovať až od konca 18. storočia, keď sa tri roky po sebe urodilo veľmi málo obilia a ľudia potrebovali alternatívu.

Odvtedy patrili zemiaky k najviac pestovaným plodinám najmä v severných oblastiach územia. V posledných rokoch sa ich výmera pre silnejúcu zahraničnú konkurenciu postupne znižuje.

Neprávom nezdravé

Zemiaky sa v domácnosti škrabú aj niekoľkokrát do týždňa. Vďaka tomu, že dokážu zasýtiť organizmus, vyslúžili si prezývku „druhý chlieb“.

Pocit sýtosti po konzumácii zemiakov vyvoláva škrob, ktorý patrí medzi polysacharidy. Aj preto zvyknú byť zemiaky popri pečive vylučované zo stravy ľudí, ktorí si dávajú pozor na váhu alebo sa snažia schudnúť.

Vedci však tento mýtus nie tak dávno vyvrátili. Zemiaky boli podľa štúdie publikovanej v časopise British Journal of Nutrition dlho nesprávne zaraďované medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom.

Ten zoraďuje potraviny od 1 do 100 podľa toho, ako rýchlo dokáže telo spracovať cukor v nich obsiahnutý. Čím vyššie číslo, tým sa cukor štiepi a vstrebáva ľahšie a rýchlejšie vyvoláva pocit hladu. Stovka patrí čistej glukóze.

Štúdia ukázala, že glykemický index zemiakov sa odvíja od spôsobu ich prípravy. Nízku až strednú hodnotu dosahujú zemiaky varené v šupke. Vedci okrem toho radia nejesť zemiaky úplne horúce a bez masla. Správne pripravené zemiaky poskytnú telu vlákninu a dostatok energie, ktorá je dôležitá aj pri chudnutí. Okrem toho obsahujú pomerne veľa vitamínu C, minerálnych látok a pôsobia pozitívne na znižovanie krvného tlaku.

Správny typ

Podľa toho, čo chcete zo zemiakov pripravovať, treba si v obchode vybrať vhodný typ. Varný typ A a B sú pevnejšie zemiaky vhodné na prípravu šalátov alebo ako príloha k jedlám. Zemiaky typu C a D sú múčnejšie a viac sa rozvárajú, preto sú vhodné ako surovina na prípravu halušiek, pirohov, lokší či zemiakovej kaše.

Plnené pečené zemiaky

  • 4 stredné zemiaky

na plnku:

  • 150 g jemného tvarohu alebo ricotty
  • 2 jarné cibuľky alebo šalotky nasekané nadrobno
  • lyžička šťavy z citróna
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať
  • pol hrste kešu orieškov nasekaných nadrobno
  • lyžica olivového oleja

na obalenie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • mletá červená paprika alebo grilovacie korenie

Postup:
1. V miske zmiešajte suroviny na plnku, aby ste dostali hladkú hmotu. Podľa chuti môžete pridať malú nadrobno nasekanú čili papričku, ak máte radi ostré, alebo plesnivý syr. Plnku odložte do chladničky.
2. Medzitým umyte zemiaky a vydrhnite ich ostrou stranou hubky na riad. Odrežte vrch aj spodok, aby sa dal zemiak postaviť. Nástrojom na vylupovanie jadrovníka z jablka urobte v zemiakoch dutý otvor.
3. Vydlabané zemiaky naplňte plnkou, vrchný otvor prikryte odrezaným klobúčikom a prichyťte špáradlom alebo kovovou ihlou na grilovanie. V hlbšej miske si zmiešajte olej s mletou červenou paprikou alebo grilovacím korením. V zmesi obaľte naplnené zemiaky, postavte ich do misky na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 1 až 1,5 hodiny, kým zemiaky nie sú mäkké. Na začiatok pečenia môžete zemiaky zakryť alobalom. Nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na hrubé kolieska, aby vynikla plnka. Takéto zemiaky môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 678
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 802
  3. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 752
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 626
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 866
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 751
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 313
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 265
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 198
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 817

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.