PIKNIK

Zemiaky sú aj na chudnutie

Varte ich v šupke, jedzte bez masla a určite nie horúce, radia vedci.

Bandurky, grule, krumple, erteple, švábka. Hádam pre žiadny iný druh ovocia či zeleniny sa nenájde v slovenských regiónoch toľko nárečových variácií ako pre zemiaky. Viac je vari už len spôsobov ich prípravy. Jeme ich varené, pečené, pučené, plnené, opekané, ako hranolčeky, lupienky, placky. Bez zemiakov by neboli ani „typické“ slovenské jedlá ako bryndzové halušky, pirohy, lokše alebo haruľa.

Poklad Inkov

Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich na lodiach spolu so zlatom a striebrom priniesli španielski moreplavci, ktorí v 16. storočí plienili ríšu Inkov. Zo začiatku sa ich pestovanie príliš nerozšírilo, pretože farmári považovali cudzokrajnú plodinu za niečo pohanské a nečisté.

Podobne ako paradajky, aj zemiaky sa najskôr pestovali len ako okrasné rastliny v záhradách panských sídel a kláštorov. Obdobie nedôvery voči zemiakom pretrvávalo na starom kontinente takmer dvesto rokov.

Jedna z prvých zmienok o zemiakoch na Slovensku sa objavila v diele mnícha z Červeného Kláštora, známeho ako „lietajúci Cyprián“, ktoré mapovalo poľnohospodárstvo na Spiši. Vo väčšom sa začali zemiaky na Slovensku pestovať až od konca 18. storočia, keď sa tri roky po sebe urodilo veľmi málo obilia a ľudia potrebovali alternatívu.

Odvtedy patrili zemiaky k najviac pestovaným plodinám najmä v severných oblastiach územia. V posledných rokoch sa ich výmera pre silnejúcu zahraničnú konkurenciu postupne znižuje.

Neprávom nezdravé

Zemiaky sa v domácnosti škrabú aj niekoľkokrát do týždňa. Vďaka tomu, že dokážu zasýtiť organizmus, vyslúžili si prezývku „druhý chlieb“.

Pocit sýtosti po konzumácii zemiakov vyvoláva škrob, ktorý patrí medzi polysacharidy. Aj preto zvyknú byť zemiaky popri pečive vylučované zo stravy ľudí, ktorí si dávajú pozor na váhu alebo sa snažia schudnúť.

Vedci však tento mýtus nie tak dávno vyvrátili. Zemiaky boli podľa štúdie publikovanej v časopise British Journal of Nutrition dlho nesprávne zaraďované medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom.

Ten zoraďuje potraviny od 1 do 100 podľa toho, ako rýchlo dokáže telo spracovať cukor v nich obsiahnutý. Čím vyššie číslo, tým sa cukor štiepi a vstrebáva ľahšie a rýchlejšie vyvoláva pocit hladu. Stovka patrí čistej glukóze.

Štúdia ukázala, že glykemický index zemiakov sa odvíja od spôsobu ich prípravy. Nízku až strednú hodnotu dosahujú zemiaky varené v šupke. Vedci okrem toho radia nejesť zemiaky úplne horúce a bez masla. Správne pripravené zemiaky poskytnú telu vlákninu a dostatok energie, ktorá je dôležitá aj pri chudnutí. Okrem toho obsahujú pomerne veľa vitamínu C, minerálnych látok a pôsobia pozitívne na znižovanie krvného tlaku.

Správny typ

Podľa toho, čo chcete zo zemiakov pripravovať, treba si v obchode vybrať vhodný typ. Varný typ A a B sú pevnejšie zemiaky vhodné na prípravu šalátov alebo ako príloha k jedlám. Zemiaky typu C a D sú múčnejšie a viac sa rozvárajú, preto sú vhodné ako surovina na prípravu halušiek, pirohov, lokší či zemiakovej kaše.

Plnené pečené zemiaky

  • 4 stredné zemiaky

na plnku:

  • 150 g jemného tvarohu alebo ricotty
  • 2 jarné cibuľky alebo šalotky nasekané nadrobno
  • lyžička šťavy z citróna
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať
  • pol hrste kešu orieškov nasekaných nadrobno
  • lyžica olivového oleja

na obalenie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • mletá červená paprika alebo grilovacie korenie

Postup:
1. V miske zmiešajte suroviny na plnku, aby ste dostali hladkú hmotu. Podľa chuti môžete pridať malú nadrobno nasekanú čili papričku, ak máte radi ostré, alebo plesnivý syr. Plnku odložte do chladničky.
2. Medzitým umyte zemiaky a vydrhnite ich ostrou stranou hubky na riad. Odrežte vrch aj spodok, aby sa dal zemiak postaviť. Nástrojom na vylupovanie jadrovníka z jablka urobte v zemiakoch dutý otvor.
3. Vydlabané zemiaky naplňte plnkou, vrchný otvor prikryte odrezaným klobúčikom a prichyťte špáradlom alebo kovovou ihlou na grilovanie. V hlbšej miske si zmiešajte olej s mletou červenou paprikou alebo grilovacím korením. V zmesi obaľte naplnené zemiaky, postavte ich do misky na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 1 až 1,5 hodiny, kým zemiaky nie sú mäkké. Na začiatok pečenia môžete zemiaky zakryť alobalom. Nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na hrubé kolieska, aby vynikla plnka. Takéto zemiaky môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 11 170
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 281
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 782
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 618
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 451
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 088
  7. Kam do tepla v januári? 2 215
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 943
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 795
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 089

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Soros je všade. Orbánov verejný nepriateľ číslo jeden

Maďarský premiér si spravil agendu z útokov na migrantov aj médiá.

KOMENTÁRE

Vnášanie Kaliňáka do osád je novou tradíciou

Treba sa postaviť chrbtom a potom takto zariekať: že bude viac policajtov.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.