PIKNIK

Zemiaky sú aj na chudnutie

Varte ich v šupke, jedzte bez masla a určite nie horúce, radia vedci.

Bandurky, grule, krumple, erteple, švábka. Hádam pre žiadny iný druh ovocia či zeleniny sa nenájde v slovenských regiónoch toľko nárečových variácií ako pre zemiaky. Viac je vari už len spôsobov ich prípravy. Jeme ich varené, pečené, pučené, plnené, opekané, ako hranolčeky, lupienky, placky. Bez zemiakov by neboli ani „typické“ slovenské jedlá ako bryndzové halušky, pirohy, lokše alebo haruľa.

Poklad Inkov

Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich na lodiach spolu so zlatom a striebrom priniesli španielski moreplavci, ktorí v 16. storočí plienili ríšu Inkov. Zo začiatku sa ich pestovanie príliš nerozšírilo, pretože farmári považovali cudzokrajnú plodinu za niečo pohanské a nečisté.

Podobne ako paradajky, aj zemiaky sa najskôr pestovali len ako okrasné rastliny v záhradách panských sídel a kláštorov. Obdobie nedôvery voči zemiakom pretrvávalo na starom kontinente takmer dvesto rokov.

Jedna z prvých zmienok o zemiakoch na Slovensku sa objavila v diele mnícha z Červeného Kláštora, známeho ako „lietajúci Cyprián“, ktoré mapovalo poľnohospodárstvo na Spiši. Vo väčšom sa začali zemiaky na Slovensku pestovať až od konca 18. storočia, keď sa tri roky po sebe urodilo veľmi málo obilia a ľudia potrebovali alternatívu.

Odvtedy patrili zemiaky k najviac pestovaným plodinám najmä v severných oblastiach územia. V posledných rokoch sa ich výmera pre silnejúcu zahraničnú konkurenciu postupne znižuje.

Neprávom nezdravé

Zemiaky sa v domácnosti škrabú aj niekoľkokrát do týždňa. Vďaka tomu, že dokážu zasýtiť organizmus, vyslúžili si prezývku „druhý chlieb“.

Pocit sýtosti po konzumácii zemiakov vyvoláva škrob, ktorý patrí medzi polysacharidy. Aj preto zvyknú byť zemiaky popri pečive vylučované zo stravy ľudí, ktorí si dávajú pozor na váhu alebo sa snažia schudnúť.

Vedci však tento mýtus nie tak dávno vyvrátili. Zemiaky boli podľa štúdie publikovanej v časopise British Journal of Nutrition dlho nesprávne zaraďované medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom.

Ten zoraďuje potraviny od 1 do 100 podľa toho, ako rýchlo dokáže telo spracovať cukor v nich obsiahnutý. Čím vyššie číslo, tým sa cukor štiepi a vstrebáva ľahšie a rýchlejšie vyvoláva pocit hladu. Stovka patrí čistej glukóze.

Štúdia ukázala, že glykemický index zemiakov sa odvíja od spôsobu ich prípravy. Nízku až strednú hodnotu dosahujú zemiaky varené v šupke. Vedci okrem toho radia nejesť zemiaky úplne horúce a bez masla. Správne pripravené zemiaky poskytnú telu vlákninu a dostatok energie, ktorá je dôležitá aj pri chudnutí. Okrem toho obsahujú pomerne veľa vitamínu C, minerálnych látok a pôsobia pozitívne na znižovanie krvného tlaku.

Správny typ

Podľa toho, čo chcete zo zemiakov pripravovať, treba si v obchode vybrať vhodný typ. Varný typ A a B sú pevnejšie zemiaky vhodné na prípravu šalátov alebo ako príloha k jedlám. Zemiaky typu C a D sú múčnejšie a viac sa rozvárajú, preto sú vhodné ako surovina na prípravu halušiek, pirohov, lokší či zemiakovej kaše.

Plnené pečené zemiaky

  • 4 stredné zemiaky

na plnku:

  • 150 g jemného tvarohu alebo ricotty
  • 2 jarné cibuľky alebo šalotky nasekané nadrobno
  • lyžička šťavy z citróna
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať
  • pol hrste kešu orieškov nasekaných nadrobno
  • lyžica olivového oleja

na obalenie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • mletá červená paprika alebo grilovacie korenie

Postup:
1. V miske zmiešajte suroviny na plnku, aby ste dostali hladkú hmotu. Podľa chuti môžete pridať malú nadrobno nasekanú čili papričku, ak máte radi ostré, alebo plesnivý syr. Plnku odložte do chladničky.
2. Medzitým umyte zemiaky a vydrhnite ich ostrou stranou hubky na riad. Odrežte vrch aj spodok, aby sa dal zemiak postaviť. Nástrojom na vylupovanie jadrovníka z jablka urobte v zemiakoch dutý otvor.
3. Vydlabané zemiaky naplňte plnkou, vrchný otvor prikryte odrezaným klobúčikom a prichyťte špáradlom alebo kovovou ihlou na grilovanie. V hlbšej miske si zmiešajte olej s mletou červenou paprikou alebo grilovacím korením. V zmesi obaľte naplnené zemiaky, postavte ich do misky na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 1 až 1,5 hodiny, kým zemiaky nie sú mäkké. Na začiatok pečenia môžete zemiaky zakryť alobalom. Nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na hrubé kolieska, aby vynikla plnka. Takéto zemiaky môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 512
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 373
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 288
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 602
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 599
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 369
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 585
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 481
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 915
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 817

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Skutok sa stal. Únos sa vracia sa do kín aj do parlamentu

Mantru „skutok sa nestal“ verejnosť často vníma presne naopak.

SVET

Američania sú blízko k ozajstnému Iron Manovi. Testy začnú o rok

Oblek TALOS dokáže vojakov ochrániť pred strelami.

Neprehliadnite tiež

Rihanna sa stala humanitárnou osobnosťou roka

Barbadoská speváčka získala ocenenie Harvardskej univerzity za svoju humanitárnu činnosť.

Inteligencia v hlavnej úlohe: Sapiosexuálov nezaujíma výzor, ale IQ

Ľudia s novo pomenovanou sexuálnou orientáciou zhmotňujú azda najväčšie klišé romantických vzťahov.

Voňavý boršč

Ponúkame recept na národné jedlo Rusov, Ukrajincov či Bielorusov. Základom je vždy červená repa.

Známe osobnosti, ktoré neveria v monogamiu

V Hollywoode existuje medzi pármi množstvo dohôd, v niektorých prípadoch pred zaviazaním sa jeden druhému, volia skôr otvorený vzťah.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop