PIKNIK

Zemiaky sú aj na chudnutie

Varte ich v šupke, jedzte bez masla a určite nie horúce, radia vedci.

Bandurky, grule, krumple, erteple, švábka. Hádam pre žiadny iný druh ovocia či zeleniny sa nenájde v slovenských regiónoch toľko nárečových variácií ako pre zemiaky. Viac je vari už len spôsobov ich prípravy. Jeme ich varené, pečené, pučené, plnené, opekané, ako hranolčeky, lupienky, placky. Bez zemiakov by neboli ani „typické“ slovenské jedlá ako bryndzové halušky, pirohy, lokše alebo haruľa.

Poklad Inkov

Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich na lodiach spolu so zlatom a striebrom priniesli španielski moreplavci, ktorí v 16. storočí plienili ríšu Inkov. Zo začiatku sa ich pestovanie príliš nerozšírilo, pretože farmári považovali cudzokrajnú plodinu za niečo pohanské a nečisté.

Podobne ako paradajky, aj zemiaky sa najskôr pestovali len ako okrasné rastliny v záhradách panských sídel a kláštorov. Obdobie nedôvery voči zemiakom pretrvávalo na starom kontinente takmer dvesto rokov.

Jedna z prvých zmienok o zemiakoch na Slovensku sa objavila v diele mnícha z Červeného Kláštora, známeho ako „lietajúci Cyprián“, ktoré mapovalo poľnohospodárstvo na Spiši. Vo väčšom sa začali zemiaky na Slovensku pestovať až od konca 18. storočia, keď sa tri roky po sebe urodilo veľmi málo obilia a ľudia potrebovali alternatívu.

Odvtedy patrili zemiaky k najviac pestovaným plodinám najmä v severných oblastiach územia. V posledných rokoch sa ich výmera pre silnejúcu zahraničnú konkurenciu postupne znižuje.

Neprávom nezdravé

Zemiaky sa v domácnosti škrabú aj niekoľkokrát do týždňa. Vďaka tomu, že dokážu zasýtiť organizmus, vyslúžili si prezývku „druhý chlieb“.

Pocit sýtosti po konzumácii zemiakov vyvoláva škrob, ktorý patrí medzi polysacharidy. Aj preto zvyknú byť zemiaky popri pečive vylučované zo stravy ľudí, ktorí si dávajú pozor na váhu alebo sa snažia schudnúť.

Vedci však tento mýtus nie tak dávno vyvrátili. Zemiaky boli podľa štúdie publikovanej v časopise British Journal of Nutrition dlho nesprávne zaraďované medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom.

Ten zoraďuje potraviny od 1 do 100 podľa toho, ako rýchlo dokáže telo spracovať cukor v nich obsiahnutý. Čím vyššie číslo, tým sa cukor štiepi a vstrebáva ľahšie a rýchlejšie vyvoláva pocit hladu. Stovka patrí čistej glukóze.

Štúdia ukázala, že glykemický index zemiakov sa odvíja od spôsobu ich prípravy. Nízku až strednú hodnotu dosahujú zemiaky varené v šupke. Vedci okrem toho radia nejesť zemiaky úplne horúce a bez masla. Správne pripravené zemiaky poskytnú telu vlákninu a dostatok energie, ktorá je dôležitá aj pri chudnutí. Okrem toho obsahujú pomerne veľa vitamínu C, minerálnych látok a pôsobia pozitívne na znižovanie krvného tlaku.

Správny typ

Podľa toho, čo chcete zo zemiakov pripravovať, treba si v obchode vybrať vhodný typ. Varný typ A a B sú pevnejšie zemiaky vhodné na prípravu šalátov alebo ako príloha k jedlám. Zemiaky typu C a D sú múčnejšie a viac sa rozvárajú, preto sú vhodné ako surovina na prípravu halušiek, pirohov, lokší či zemiakovej kaše.

Plnené pečené zemiaky

  • 4 stredné zemiaky

na plnku:

  • 150 g jemného tvarohu alebo ricotty
  • 2 jarné cibuľky alebo šalotky nasekané nadrobno
  • lyžička šťavy z citróna
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať
  • pol hrste kešu orieškov nasekaných nadrobno
  • lyžica olivového oleja

na obalenie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • mletá červená paprika alebo grilovacie korenie

Postup:
1. V miske zmiešajte suroviny na plnku, aby ste dostali hladkú hmotu. Podľa chuti môžete pridať malú nadrobno nasekanú čili papričku, ak máte radi ostré, alebo plesnivý syr. Plnku odložte do chladničky.
2. Medzitým umyte zemiaky a vydrhnite ich ostrou stranou hubky na riad. Odrežte vrch aj spodok, aby sa dal zemiak postaviť. Nástrojom na vylupovanie jadrovníka z jablka urobte v zemiakoch dutý otvor.
3. Vydlabané zemiaky naplňte plnkou, vrchný otvor prikryte odrezaným klobúčikom a prichyťte špáradlom alebo kovovou ihlou na grilovanie. V hlbšej miske si zmiešajte olej s mletou červenou paprikou alebo grilovacím korením. V zmesi obaľte naplnené zemiaky, postavte ich do misky na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 1 až 1,5 hodiny, kým zemiaky nie sú mäkké. Na začiatok pečenia môžete zemiaky zakryť alobalom. Nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na hrubé kolieska, aby vynikla plnka. Takéto zemiaky môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 369
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 13 026
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 544
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 8 701
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 023
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 931
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 457
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 748
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 318
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 645

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová zachránila slovenskú povesť. Akú známku si dala Vlhová?

Prinášame hodnotenie slovenských športovcov na olympiáde v Pjongčangu.

SVET

Holandsko sa mení na narkoštát. Polícia nezvláda boj s kartelmi

Veci, vďaka ktorým je Holandsko úspešné, uľahčujú život aj kartelom.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.