PIKNIK

Zemiaky sú aj na chudnutie

Varte ich v šupke, jedzte bez masla a určite nie horúce, radia vedci.

Bandurky, grule, krumple, erteple, švábka. Hádam pre žiadny iný druh ovocia či zeleniny sa nenájde v slovenských regiónoch toľko nárečových variácií ako pre zemiaky. Viac je vari už len spôsobov ich prípravy. Jeme ich varené, pečené, pučené, plnené, opekané, ako hranolčeky, lupienky, placky. Bez zemiakov by neboli ani „typické“ slovenské jedlá ako bryndzové halušky, pirohy, lokše alebo haruľa.

Poklad Inkov

Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich na lodiach spolu so zlatom a striebrom priniesli španielski moreplavci, ktorí v 16. storočí plienili ríšu Inkov. Zo začiatku sa ich pestovanie príliš nerozšírilo, pretože farmári považovali cudzokrajnú plodinu za niečo pohanské a nečisté.

Podobne ako paradajky, aj zemiaky sa najskôr pestovali len ako okrasné rastliny v záhradách panských sídel a kláštorov. Obdobie nedôvery voči zemiakom pretrvávalo na starom kontinente takmer dvesto rokov.

Jedna z prvých zmienok o zemiakoch na Slovensku sa objavila v diele mnícha z Červeného Kláštora, známeho ako „lietajúci Cyprián“, ktoré mapovalo poľnohospodárstvo na Spiši. Vo väčšom sa začali zemiaky na Slovensku pestovať až od konca 18. storočia, keď sa tri roky po sebe urodilo veľmi málo obilia a ľudia potrebovali alternatívu.

Odvtedy patrili zemiaky k najviac pestovaným plodinám najmä v severných oblastiach územia. V posledných rokoch sa ich výmera pre silnejúcu zahraničnú konkurenciu postupne znižuje.

Neprávom nezdravé

Zemiaky sa v domácnosti škrabú aj niekoľkokrát do týždňa. Vďaka tomu, že dokážu zasýtiť organizmus, vyslúžili si prezývku „druhý chlieb“.

Pocit sýtosti po konzumácii zemiakov vyvoláva škrob, ktorý patrí medzi polysacharidy. Aj preto zvyknú byť zemiaky popri pečive vylučované zo stravy ľudí, ktorí si dávajú pozor na váhu alebo sa snažia schudnúť.

Vedci však tento mýtus nie tak dávno vyvrátili. Zemiaky boli podľa štúdie publikovanej v časopise British Journal of Nutrition dlho nesprávne zaraďované medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom.

Ten zoraďuje potraviny od 1 do 100 podľa toho, ako rýchlo dokáže telo spracovať cukor v nich obsiahnutý. Čím vyššie číslo, tým sa cukor štiepi a vstrebáva ľahšie a rýchlejšie vyvoláva pocit hladu. Stovka patrí čistej glukóze.

Štúdia ukázala, že glykemický index zemiakov sa odvíja od spôsobu ich prípravy. Nízku až strednú hodnotu dosahujú zemiaky varené v šupke. Vedci okrem toho radia nejesť zemiaky úplne horúce a bez masla. Správne pripravené zemiaky poskytnú telu vlákninu a dostatok energie, ktorá je dôležitá aj pri chudnutí. Okrem toho obsahujú pomerne veľa vitamínu C, minerálnych látok a pôsobia pozitívne na znižovanie krvného tlaku.

Správny typ

Podľa toho, čo chcete zo zemiakov pripravovať, treba si v obchode vybrať vhodný typ. Varný typ A a B sú pevnejšie zemiaky vhodné na prípravu šalátov alebo ako príloha k jedlám. Zemiaky typu C a D sú múčnejšie a viac sa rozvárajú, preto sú vhodné ako surovina na prípravu halušiek, pirohov, lokší či zemiakovej kaše.

Plnené pečené zemiaky

  • 4 stredné zemiaky

na plnku:

  • 150 g jemného tvarohu alebo ricotty
  • 2 jarné cibuľky alebo šalotky nasekané nadrobno
  • lyžička šťavy z citróna
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať
  • pol hrste kešu orieškov nasekaných nadrobno
  • lyžica olivového oleja

na obalenie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • mletá červená paprika alebo grilovacie korenie

Postup:
1. V miske zmiešajte suroviny na plnku, aby ste dostali hladkú hmotu. Podľa chuti môžete pridať malú nadrobno nasekanú čili papričku, ak máte radi ostré, alebo plesnivý syr. Plnku odložte do chladničky.
2. Medzitým umyte zemiaky a vydrhnite ich ostrou stranou hubky na riad. Odrežte vrch aj spodok, aby sa dal zemiak postaviť. Nástrojom na vylupovanie jadrovníka z jablka urobte v zemiakoch dutý otvor.
3. Vydlabané zemiaky naplňte plnkou, vrchný otvor prikryte odrezaným klobúčikom a prichyťte špáradlom alebo kovovou ihlou na grilovanie. V hlbšej miske si zmiešajte olej s mletou červenou paprikou alebo grilovacím korením. V zmesi obaľte naplnené zemiaky, postavte ich do misky na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia 1 až 1,5 hodiny, kým zemiaky nie sú mäkké. Na začiatok pečenia môžete zemiaky zakryť alobalom. Nechajte trochu vychladnúť a nakrájajte na hrubé kolieska, aby vynikla plnka. Takéto zemiaky môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo so šalátom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  2. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  3. Cestou - necestou
  4. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  5. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  7. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  8. Zábavný aj sebavedomý
  9. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  10. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  1. Dom od ES - bolo to fajn
  2. Zdravé zuby rovná sa zdravý kôň
  3. Majsterka Európy v silovom trojboji zo SvF STU
  4. Obnova kaštieľa v Malinove
  5. Vklad na kataster vybavíte od marca elektronicky
  6. Nulový úrok pre klientov, ktorí si do mBank prenesú kreditku
  7. Ako inovovať vo vašej firme? Poradí vám odborný seminár
  8. Nové bývanie bez murovania
  9. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň
  10. Dvojnásobný šampión v rozhovore o ceste, ktorá mu priniesla zisk
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 15 217
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 9 741
  3. Prežil som autonehodu. Teraz som vďačný za každý deň 9 571
  4. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 4 553
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 632
  6. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt 3 234
  7. Zábavný aj sebavedomý 3 145
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku 2 455
  9. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 2 275
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 2 195

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Zjednotené Írsko a škótsky sen. Prežije jednotná Británia?

Referendum o nezávislosti avizuje Škótsko, brexit sa nepáči ani severoírskym republikánom. Strach z hraníc podporil výzvy na zjednotenie Írska.

KOMENTÁRE

Mayová sa sama vohnala do časovej tiesne

S voľbou dátumu mohla Mayová naložiť aj menej symbolicky.

KOMENTÁRE

V ružomberskom spore pomáhajú Fiľovi veľké kalibre

Nad privatizáciou papierní sa vznášajú pochybnosti.

PRIMÁR

Rakovina je náhoda, môžu za to chyby pri kopírovaní DNA

Vo väčšine prípadov nemožno vzniku zabrániť.

Neprehliadnite tiež

Kate Middletonová sa rozhovorila o strastiach materstva, zažíva ich aj ona

Pocit ťažoby, stres a tlak zo zodpovednosti za deti sa nevyhýba ani princeznám. Anglická vojvodkyňa o tom hovorila na rovinu.

Herecké osobnosti, ktoré páchali násilie na ženách, no svet im odpustil

Na ich umelecké výkony vrhlo zlý tieň násilné správanie. Hoci časť fanúšikov sklamali, ich kariéry sa to väčšinou nedotklo.

Kanadská fotografka nafotila nahé ženy rôznych tvarov, užívatelia žalovali Facebooku

Ukážka pestrosti ženskej krásy opäť niektorých pohoršila.

Barbora Rakovská: Tehotenstvo mi pomohlo osobnostne aj v kariére

Pred rokmi chcela úplne skončiť so šoubiznisom. Dnes berie svoju prácu viac s nadhľadom.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop