SME

Tekvicový koláč so šľahačkou

Tekvica je nielen symbolom jesene a strašidiel, ale i kulinárskym zážitkom. Skúste ju v našom sladkom koláči.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Tekvicový koláč so šľahačkou
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 40 - 60 ml ľadovej vody

Na plnku:

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 300 ml tekvicového pyré
  • 2 vajíčka
  • mletá škorica, mletý zázvor
  • muškátový oriešok, mleté klinčeky
  • perníkové korenie

Zo surovín na cesto vypracujte krehké keksíkové cesto, najlepšie v robote, aby sa neprehrialo. Ak nemáte robot, zmiešajte najskôr múku so soľou a cukrom, pridajte na kocky pokrájané maslo, rýchlymi pohybmi premiešajte na mrveničku a postupne prilievajte vodu, kým vám nevznikne cesto podobné lineckému. Rozvaľkajte ho na pomúčenej doske natenko a vyložte ním okrúhlu koláčovú formu s vrúbkovaným okrajom. Popichajte ho vidličkou. Kým pripravíte plnku, formu odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 220-230 stupňov. Vajíčka vyšľahajte so sladeným mliekom, pridajte koreniny podla chuti a tekvicové pyré. Plnku prelejte na cesto a zarovnajte. Pečte 10-15 minút, potom teplotu znížte na 170 stupňov a dopečte ďalších 35-40 minút. Koláč servírujte chladený dozdobený šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Domáce tekvicové pyré pripravíte tak, že sladkú - najlepšie veľkú oranžovú tekvicu ošúpete, pokrájate na kocky a udusíte domäkka bez pridania vody. Môžete siahnuť i po tekvici Hokkaido. Hotové pyré je dobré mixovať dohladka a nechať na sitku odkvapkať. Tekvicové pyré si môžete v jeseni zavariť do pohárov. Ak chcete mať plnku bohatšiu a vyššiu, použite až 400 ml tekvicového pyré a pridajte do nej i 100 ml šľahačkovej smotany.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu